agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)




Beğeni Düzeni16Beğeniler
  • 1 Gönderen gossip
  • 3 Gönderen gossip
  • 3 Gönderen wishmaster
  • 4 Gönderen eflone
  • 2 Gönderen eflone
  • 3 Gönderen Nail Sarı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-01-2011, 23:49   #1
Ağaç Dostu
 
gossip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 122
Gübre için uygun solucan türleri

solucan türlerini belirleyebileceğim doğru bir kaynak biliyor musunuz? ben hala "red worm " olarak bilinen California solucanının nasıl birşey olduğunu çözemedim. herkesin solucanı "redworm" muş meğer. "Kargaya yavrusu şahin gibi görünür " atasözü yerinde oldu

Red worm'un literatürdeki adı nedir? Eisenia Fetida'mı? Rubbellus Terrestris'mi? Eisenia hortensis'mi? vs..

FAKO beğendi.
gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 21:35   #2
Ağaç Dostu
 
gossip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 122
Konuya olan ilginizi uzun süre forumdan takip ediyorum. Amacım sorulan soruları sormamaktı zaten ancak benim doğadan bulduğum 5-6 farklı tür solucan mevcut.Hangilerinin bu iş için uygun olduğunu saptamaya çalışıyorum.İnternet tamamen bilgi çöplüğü durumunda. Aradığınız bulmak için konuyla ilgili çok özel ve sıradışı kelimeler kullanırsanız kısmen doğru kaynaklara ulaşabiliyorsunuz. Yinede ben şu namı diğer California solucanına bi türlü budur diyemedim. Sorum bu sebeptendi.

California solucanının laboratuar ortamında üretilmiş bir tür olduğunu düşünmüyorum. Bana göre alelade bir türdür.Eğer ismi ile ilişkili olup doğal ortamında California'da varsa Ülkemiz iklimi, hatta İzmir iklimi çok yakın değerlere sahipken burada neden olmasın diye düşünmedim değil.

gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2011, 08:49   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucanların türlerinin oluşmalarına dair.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gossip Mesajı Göster
California solucanının laboratuar ortamında üretilmiş bir tür olduğunu düşünmüyorum. Bana göre alelade bir türdür.Eğer ismi ile ilişkili olup doğal ortamında California'da varsa Ülkemiz iklimi, hatta İzmir iklimi çok yakın değerlere sahipken burada neden olmasın diye düşünmedim değil.
Arkadaşım gossip, Solucan gübresi üretiminde genelde yağmur tipi toprak solucanları ile sıcak gübre yığınları içindeki solucanlarının eşleştrmelerinin sonucunda meydana gelimiş yavrularından oluşmaktadır, solucanlarda tür değişiklikleri beslenme alışkanlıkları ile meydana gelmektedir.

Hangi tür atıklardan solucan gübresi oluşturulacaksa bırakılan solucanların ortama alışma süreleri içinde ortam şartlarına uygun türlerin gelişimleri yönünde yavrular ürettikleri ve bu yeni doğan yavrularında ortamdaki besinlerden ilk yararlanma sırasındaki ilk ısırıkla beraber de yeni türün özellikleri gelişerek ortama ayak uydurarak anne ve babalarından farklı oluşumlar içinde davranış biçimine girererek yaşamlarını sürdürmekteler.

Ortamın şartları ile organizmaları biçimlenmekte olduğundan, benim bu gözlemlerimle toprak içindeki yağmur solucanlarını toprak üstünde oluşturduğum kompostun içeriğine bağlı olarak yüksek sıcaklık ortamları içinde bulunan solucanları seçerek bu türler içindeki solucanların daha hareketli ve daha iyi bir canlılık sergilediklerini görmekteyim.

Kompost için çeşitli ağaç yaprakları mutfak atıkları kahvelerin çay atıkları ve bıldırcın gübrelerinin olgunlaşırken içeriğinin bazı bölgelerinde ısısıda yükseldiğinden toprağın içinden gelerek bu yüksek ısılara dayanabilen solucan türlerinin bu ortam içinde beslenmelerini sağlama yönünde bu bölgeler içine girmekteler bu tavır içinde dayanıklıklarında ortaya koyarken yeni bir oluşum sergilemektedirler.

Benim bundan sonra yapacağım şeyde onların bu kompost ortamındaki ısısına eş değer bir ortamda bulunmalarını sağlamak olmaktadır, Ortam ısısı ve beslenmelerini bu değerler içinde tutarak bunların yaşamlarıda stabil tutmasıyla da bu türün özellikleri içinde üretim sağlamaktayım.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2011, 13:20   #4
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Sayın gossip,

Kırmızı Kalifornia solucanı denilen solucan Kalifornia'ya özgür bir tür değil. Solucanlarla ilgili ilk çalışmalar, kültüre alma ve deneyler sanırım hâlâ en büyük oranda Kalifornia'da yapılmakta. İlk çalışmalar orada başladığı için solucan öyle deniyor. Kastedilen solucan türünün latince ismini sizin için araştıracağım. Bu arada, solucanlar beslenme alışkanlıklarına göre tür değiştirmezler, yok öyle bir şey. Bu bahsettiğimiz şey milyonlarca yılı kapsayan evrimi bir kay aya indirgemek demektir ki, eğer beslenme alışkanlıklarıyla tür değiştirselerdi, dünya yaklaşık 4000 adet tür değil her an artan sayıda, yani ilyonlarca solucan türünü olması gerekirdi. İlk ısırık denen şey, uyum süreci ile ilgili bir şeydir.

Bu arada, şu anda solucan türü belirleme konusunda bir taksonomi anahtarı üzerinde çalışıyorum. Çalışmam bitince haber veririm. Şimdilik kısaca belirtmem gerekirse, türler daha çok Clitellum ve halka sayısı gibi anatomik özelliklerle belirleniyor.

Saygılarımla!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2011, 22:45   #5
Ağaç Dostu
 
gossip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 122
Savaş bey yazdıklarınıza katılıyorum.Solucanlar bulundukları ortama göre davranış , şekil ve renk değiştirmezler. Öyle olsaydı aynı havza içerisinde farklı solucanlar bulunmaması gerekiyordu. Sizin linkini verdiğiniz siteyi de inceledim. Elimde şuan 5-6 farklı tür solucan mevcut. Sayıları fazla değil ancak ;bilgi edinmek için, deneme yanılma ve araştırma yoluyla ilerliyorum. Fotoğraflarını ekleyemedim ancak bir türümün Red wiggler olduğunu düşünüyorum. Bu tür de kompost için uygun en iyi türler arasında gösteriliyor. 20-30 adet kadarını bir kap içersine koydum. Aradan 3 gün geçmesine sağmen gözle görülür bir dışkı söz konusu. Kabın altı biraz ısınımış durumda. Bu da işlerin yolunda gittiğini gösteriyor.

Solucan ithal etmeye gerek yok bence. Biraz gözlem ile istenilen türler bulunabilir gibi geliyor bana. Ben Red Wiggler diye tahmin ettiğim solucanları , Kestane küspelerinin içinden buldum. Köylüler yol kenarlarına topladıkları kesanelerini yumuşayıp rahat ayıklansın diye sererler. Ben kestane toprağı yaparım niyetiyle almıştım ama aralarından bu solucanları buldum. Bulduğumdan bu yana 1 ay geçmesine rağmen küspe içindeki solucan sayısı 3-4 kat daha fazlalaşmış.

Kestane ülkemizin çoğu bölgesinde var. Küspelerine bakmakta fayda var.

gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2011, 09:50   #6
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Sayın gossip,

Zaten Türkiye'de dünyada mevcut olan solucanların bir çoğu mevcutmuş. Şu an Türkiye'de üretim yapan firmaların iki tanesi solucanlarını Türkiye'den topladılar. Büyük bir ihtimalle solucanların doğru tür.

Ben şu kestane küspesi meselesini anlayamadım. İlk defa duyuyorum, üretim ve kullanım amacı nedir, hangi süreçlerden geçirilerek üretiliyor biraz daha detay bilgi verebilirmisiniz.

Saygılarımla!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2011, 12:15   #7
Ağaç Dostu
 
gossip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 122
elimde bulunan 5 farklı türdeki solucanların fotoğrafları

Name:  S6300528.jpg
Views: 14849
Size:  48.2 KB

Name:  S6300529.jpg
Views: 13221
Size:  38.6 KB

Name:  S6300531.jpg
Views: 14693
Size:  31.4 KB

Name:  S6300533.jpg
Views: 12895
Size:  42.8 KB

Name:  S6300538.jpg
Views: 12915
Size:  39.3 KB

gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2011, 13:46   #8
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Türlerin adını bilmiyor, görüntü olarak bilenlerin isimlendirmesini istiyor. Tanımlanmalarını soruyor.

Birinci ve ikinci fotoğraftakiler benim deneme solucanlardan, ama adını bilmiyorum.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 18:57   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-12-2007
Şehir: Antalya-İstanbul
Mesajlar: 7
Eisenia fetida (kırmızı solucan, red worm, red wiggler) en çok kullanılan,yüzeyde yaşayan en fazla 30 cm derinliğine inen kompost solucanıdır. Kaliforniya kırmızı solucanı bu solucan türünün bilinçli şekilde en aktiflerinin, en çok yumurta verenlerinin en çok gübre üretenlerinin birbiri arasında çiftleştirilmesiyle üretilmiş halleridir.

Yani her Kaliforniya Kırmızı Solucanı, EİSENİA FETİDA dır, ama her Eisenia Fetida, Kaliforniya Kırmızı Solucanı değildir. (Burçin hanım solucanlarını İstanbul ormanlarında topladığı halde Kaliforniya kırmızı solucanı adıyla satıyor)
Bahçenize bırakıp kullanmak için iyi değildir. Çünkü çok derine inmediği için kışın soğuktan etkilenip donarak ölürler. Geçici tüneller oluştururlar, yüzeyde dolanırlar.

Hele hele Lumbricus rubellus, asla kaliforniya kırmızı solucanı değildir. (burdurdaki firma tam tersini iddia etmekte) Bu tür soğuklara adaptasyonu sebebiyle Rusya ve eski sovyet ülkelerinde ve balıkçılıkta kullanılan bir türdür. European EarthWorm denir adına. Avrupada ve asyada doğada yaygındır.

Diğer türler,

Eisenia Andreii - E. fetida'ya benzer.

Eisenia Hortsenis (European NightCrawler) - Kompostta kullanılan başka bir tür, iri bir solucandır, kompostun diplerinde dolanır. E. Fetida'dan daha az üretimi vardır. Olta için de kullanılır.

Eudrilus Euginiae (African NightCrawler) - Soğuğa dayanıksız, büyük bir tür, kompost için de kullanılır ama olta için favorilerdendir.

Lumricus Terrestirs (Common Nightcrawler) - Daha da derinde yaşayan, komposta uygun olmayan bir tür. toprağı havalandırma, kalıcı delikler açmakta iyidir.

bnymnblr, gossip ve devrann beğendi.
wishmaster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 20:45   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
Galeri: 7
Ticari anlamda bu işi yürütenlerin akıl almaz cehaletini, çok basit, Wikipedia araştırması ile bile fark edilebilecek yanlışlarını çok güzel ortaya koymuş, ayrıca Avrupa ve Amerika' da sık kullanılan türleri kısaca anlatmissiniz. Arzu eden, bahsettiğiniz türleri internetten araştırabilir diye düşünüyorum.

Ancak beni rahatsız eden şey, bu firmalar-özellikle biri olmak üzere- inanılmaz yüksek fiyatlarla yaptıkları satışlardan gelen paralarıyla her geçen gün daha fazla reklama yüklenerek 'organik tarım, sürdürülebilr çevre' temalarını bile değersiz hale getiriyor, solucan öpecek kadar fetişe varan saçma hareketler sergileyebiliyorlar.

Bu sinir bozucu hareketlere ve aydınlanma adı altında insanların başka şekillerde yanlış öğretilere ve maddi sömürülere maruz kalmasına bir şekilde cevap verilmesi gerektiği kanısındayım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wishmaster Mesajı Göster
Eisenia fetida (kırmızı solucan, red worm, red wiggler) en çok kullanılan,yüzeyde yaşayan en fazla 30 cm derinliğine inen kompost solucanıdır. Kaliforniya kırmızı solucanı bu solucan türünün bilinçli şekilde en aktiflerinin, en çok yumurta verenlerinin en çok gübre üretenlerinin birbiri arasında çiftleştirilmesiyle üretilmiş halleridir.

Yani her Kaliforniya Kırmızı Solucanı, EİSENİA FETİDA dır, ama her Eisenia Fetida, Kaliforniya Kırmızı Solucanı değildir. (Burçin hanım solucanlarını İstanbul ormanlarında topladığı halde Kaliforniya kırmızı solucanı adıyla satıyor)
Bahçenize bırakıp kullanmak için iyi değildir. Çünkü çok derine inmediği için kışın soğuktan etkilenip donarak ölürler. Geçici tüneller oluştururlar, yüzeyde dolanırlar.

Hele hele Lumbricus rubellus, asla kaliforniya kırmızı solucanı değildir. (burdurdaki firma tam tersini iddia etmekte) Bu tür soğuklara adaptasyonu sebebiyle Rusya ve eski sovyet ülkelerinde ve balıkçılıkta kullanılan bir türdür. European EarthWorm denir adına. Avrupada ve asyada doğada yaygındır.

Diğer türler,

Eisenia Andreii - E. fetida'ya benzer.

Eisenia Hortsenis (European NightCrawler) - Kompostta kullanılan başka bir tür, iri bir solucandır, kompostun diplerinde dolanır. E. Fetida'dan daha az üretimi vardır. Olta için de kullanılır.

Eudrilus Euginiae (African NightCrawler) - Soğuğa dayanıksız, büyük bir tür, kompost için de kullanılır ama olta için favorilerdendir.

Lumricus Terrestirs (Common Nightcrawler) - Daha da derinde yaşayan, komposta uygun olmayan bir tür. toprağı havalandırma, kalıcı delikler açmakta iyidir.

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2012, 23:22   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-12-2007
Şehir: Antalya-İstanbul
Mesajlar: 7
Kafalardaki bilgi eksikliği, ama internet de tam bir çöplük halinde. Hele ki yerel isimlendirmeler tamamen karmaşa halinde. Kiminin RedWorm dediğine diğeri RedWiggler diyor. Üreticilerin deneyimlerini paylaştığı kaynaklarda genellikle latince ad kullanılmıyor, burayı incelemek için önce hangi türeden hangi isimle bahsettiğini kavramak lazım.

Bahçemizden topladıklarımızın da türlerini keşke belirleyebilsek. Ben bahçemden topladıklarımı küçük - orta boy - büyük olarak 3 kutuya ayırdım. İnceledim ama solucanların taksonomisi çok karmaşık. tek tek halkalarını saymak lazım. Sabit durmuyorlar sayamıyorum efendim İthalat yasak, nasıl getirtirim bilemiyorum kaliforniyalı arkadaşları.

Bu arada sizinkiler nasıl durumda Bol cacoon veriyorlar mu?

wishmaster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 01:06   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
Galeri: 7
Söylediklerinize tamamen katılıyorum. RedWorm, Wiggler, RedWiggler, Europeans, Nightcrawlers.. Hepsi ortalıkta geziyor adeta.
Bizim pazara hakim olan tek türün E.fetida olduğunu düşünüyorum. Onun da morfolojik ayrımı basit: segmentler arasında sarı bantların görünmesi oldukça yardımcı oluyor. Diğer özelliklerine genelde bakmıyorum, belki de yanılıyorumdur. Tabi topraktaki diğer türlerin ayrımını yapmak da önemli. Çabanızı takdir ettim, bilgisayarımda 7-8 türün kısaca ayrımını yapan bir algoritma vardı bulursam yollarım. Kuzey Amerika bazlı olsa da en azından elde durması gerekli bir belgeydi.

Benim deneyimlerime geçersek, uzun bir süre solucanları ihmal edecek derecede başıboş bıraktım, o yüzden net bir şey söylemem doğru olmaz. Ancak daha önceden ayırdığım iki kutu(büyük ve küçük), farklı sonuçlar doğurdu. Küçük kutudaki solucanlar hem daha minik hem de daha gençtiler, o yüzden ayrıştırma süreci çok daha yavaş işledi ve ortamı anaeroblara teslim ettik. Ve sonuçlar da diğer kutuya göre her anlamda daha kötü.

Cinsel olgunluklarına ulaşmalarını, kokon üretimlerini ve hatta kokondan yavru solucanların çıkmasını ortam şartları çok etkiliyor. C:N oranı karbon lehine arttıkça kokon üretimi ve kokon başına yavru sayısının arttığı, yalnız solucan başı ağırlığın azaldığı; azot lehine arttığında da tam tersi olduğuna değinen bir çalışma var literatürde. Ben de, yalnızca bir faktör olarak, ona dayanarak küçük kutuda diğer büyük kutuya göre böyle bir durum olabileceğini düşünüyorum. Çünkü büyük kutudakilerin kokon üretimi gayet iyi gidiyor. Her yaştan solucan bulunuyor kutuda.
Bu çalışmaya ek olarak anaerob ortamın da üreme hızını düşürüp, kokonlardan yavru çıkışını geciktirdiği gibi bir tahminde bulundum ben de. Kanıtlayacak kemik verim yok tabi ki, ancak belirli bir süredir solucan besleyen birisinin hislerini yansıtıyor.

Küçük kutuyu bugün tasfiye edip solucanları güzelce yıkadım ve soğuk balkonumdan sıcak evime aldım. Başlarda 120'den fazla solucan varken , yanlış hatırlamıyorsam, ancak 100 tane solucan bulabildim. Ve clitellate sayısı çok azdı. Kayıplar ise kutudan direkt kaçışlarla ve ortamın direkt etkisiyle ölümle oldu diye tahmin ediyorum.
Gelişmeleri kendi sayfamdan da, zamanım olursa, aktaracağım.

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 10:11   #13
Ağaç Dostu
 
Nail Sarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 240
Galeri: 1
Bu başlığı uzun süredir takip ediyorum. Çok güzel ve bilgilendirici yazışmalar var halen de devam ediyor. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürler.
Benim solucan komposu denemelerim 5. yılını doldurdu. Gübre hasatlarımı tüm bitkilerimde kullandım. Bonsaiden kampanulaya, hoyasından kaktüsüne tüm bitkilerimin saksı harcına solucan gübresini karıştırdım. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmadım. Aksine ağır kök budaması yaptığım bonsailerimde çok sağlıklı gelişmeler gözlemledim. Kaktüslerim büyük bir hızla gelişti. Kampanulalarım harika çiçekler açarak çoğaldılar.

Sonuç olarak şunu belirtmek istiyorum.
Ben solucanlarımı evimin bahçesindeki toprak birikintilerinden 1 ay süren bir macerayla topladım. Toplamda yaklaşık 500 solucan ile başladığım bu maceram 5 yıl sürdü. Bu süre zarfında solucan tanklarıma solucan eklemedim. İlk günden beri varolan solucanlarımla halen üretime devam ediyorum. Tahmin ediyorum şu ana kadar 5. nesil oldu.
Öyle sizlerinde bahsettiği solucan öpen fahiş fiyatlarla satanlardan solucan almadım.
İzmir'deki bahçemden topladığım solucanlarımla gübremi elde ettim.
Bu başlığı okuyan tüm dostlara sesleniyorum. Evlerimizde çöpe attığımız pek çok şeyi solucanlar çok kısa sürede gübreye çeviriyor. Bunu mutlaka dikkate alarak evlerinizin bir köşesinde solucan tankınızın olmasını sağlayınız. Benden size çok önemli bir tavsiye.

Nail Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 18:32   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-12-2007
Şehir: Antalya-İstanbul
Mesajlar: 7
Nail bey,
Verimi ogrenebilmek icin bir iki soru sormak istiyorum musadenizle. Ortalamaya vurursaniz, 20 c hava sicakliginda, belli sayidaki solucanin ne kadar gubre urettigi tahmininde bulunabilir misiniz? Örnegin 1000 solucan bir haftada 1 kg malzeme yiyip gubreye donusturuyor gibi ortalama bir rakam. Gunluk uretimi hesaplamamiza bir ortalama cikarmamiza yardimci olacaktir, bir solucan 2 gram geldigini kabul ederesek gunde kendi agirliginin 1/3 u kadar gurbe uretiyor gibi. Ayrintili ve tam kestirilemez bir cevabi oldugunun farkindayim ama an azindan hacim hesabindan, 500 solucanin oldugu 5 litrelik bir yogurt kabindaki mama su kadar bir zamanda tuketiliyor gibi bir ortalamaya varabilirsiniz umarim cok yardimci olacaktir bizlere.

wishmaster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 08:23   #15
Ağaç Dostu
 
Nail Sarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 240
Galeri: 1
Bendeki solucan tankları 4-5 kg'lık birbirine geçme 4 adet plastik kasadan oluşuyor. Elime geçen hemen hemen her şeyi bu tanklara paylaştırıyorum. Yumurta viyollerinden, oluklu mukavvalardan, konu komşunun verdiği dolapta içi geçmiş meyvelerden kestane kabuklarına kadar. Hatta bazen taze büyükbaş hayvan gübresi bile ekliyorum. Öyle verim hesabı falan yapmadım ama evdeki tüm bitkilerime yetecek artacak kadar solucan gübresi ve çayı elde ediyorum. Evdeki düzenimle yılda 1 çuval gübre elde ediyorum diyebilirim.

Nail Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2012, 16:37   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-12-2007
Şehir: Antalya-İstanbul
Mesajlar: 7
Bir cuval 50 kg dersek, haftada 1kg ortalamaya ulasabiliriz. . 500 solucanla basladiysaniz 5 yil once, 1. Yilin sonunda 3 kat nufus artisi olsa 1500, 2. Yil 4500, 3. Yil 13500, 4. Yil 41000 bireye ulasiriz. Yer degistirme kasadan kacma dogal olumler gibi etkenleri, dsha yavas ureyebilecekleri ihtimaliyle 40000 de ortalarsak. 10000 bireyin halihazirda kucuk yavrular oldugunu ongorursek.Bu durumda her bireyin haftada agirliginin 30 da biri kadar uretim yapmasi gerek demek. Bu da hesabimin yanlisligini ortaya cikariyor.

Ama tersten gidebiliriz. Verilere gore siradan bir solucan kendi agirliginin 1/3 u kadar gubre uretiyor gunde. Haftada ortalama kendi ahirliginin iki kati olur. Solucanlarinizin 1 gr geldigi varsayarsak, aslinda yerli solucanlar 2-3gr geliyor, yavrularin az gelismislerin ortalamasini almak bazinda, 1 gr diyelim. Isitmasiz ortamda solucanlariniz 3 ay uretim yapmiyor 3 ay da yari randimanla calisiyorsa yilda 35 hafta tam randimanla calisiyorlardir. Bu durumda bir yili 35 hafta olarak hesaplarsak haftada 1400 gram uretim yapmalari demek. Bu durumda 1400/2 700 solucaniniz olmasi lazim. Iki hesap da yanlis gibi gorunuyor bu hesaba gore de solucanlarinizin hic urememis olmasi lazim.

Ya bir ara cogunu kaybettiniz, ya duzenli olarak bir solucan katliami yasiyorsunuz farkinda olmadan, ya da kasalari buyutmuyorsunuz populasyon kendini dengede tutmak icin mimal cogaltim yapiyor. Sanirim son secenek en mantiklisi. Tabi bunu hesaplarken yumurtalarin ayrildigini dusunerek hesapladim. Eger ayirmiyorsaniz bile uretimin daha fazla olmasi lazimdi.

wishmaster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2013, 09:53   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-03-2013
Şehir: helsinki
Mesajlar: 53
Dendrobaena veneta (NIGHT CRAWLER)

Evinizde de beslenebilir

How To Make A Worm Bed Cheap - YouTube

http://www.youtube.com/watch?feature...v=iQxmmdbCYJY#!


Düzenleyen FAKO : 20-03-2013 saat 11:08
FAKO Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2016, 15:22   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2016
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 6
Solucan türü

*** agaçseverler fotoğraftaki solucan türü hangisi acaba kalifornia solucanımı yoksa olta solucanımı gübre elde edilebilirmi ben saksının üstünde veya altında bir gübre göremedim 5 aya yakın besliyorum çok merak etmek teyim ... önceden bu siteye üye idim ancak iptal olmuş heralde ugramıyodum pek kolay gelsin .

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen emrem017 : 04-03-2016 saat 15:23 Neden: eksik
emrem017 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2016, 00:14   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2016
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2
VermiTorf Solucan Humusu Turbo Bereket

Merhaba Solucan gübresi üretici kardeşlerim,

öncelikle şunu belirtmek isterim. Solucan gübresi, vermicompost üretimi sadece hayvan gübresi kullanilarak yapilmaz
Hayvansal yan produk dedigimiz ciftlik gübresi hangi asamadan gecerse gecsin Avrupaya ihrac edilemez. Hatta 1 saat boyunca 70 derecede firinlamaniz gerekir.
Hayvansal gübre kullanılarak üretilen vermicompost meşakkatli, bir o kadar da elemesi ve solucanlardan ayrıştırması zor bir işlemdir.
avrupaya özgü üretim modelimizle ruhsat alımlardaki zorlukların önüne geçiyoruz..
Ürettiğiniz Vermicompost hicbir yasal mevzuata aykırı değildir.
%100 organik Solucan Torfumuzu siz üretici ve hobby olarak kullanan arkadaşlara sunuyoruz.
Organik solucan torfu elemesi kolay, heryerde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz hijyenik bir üründür.
Toptan ve parakende Satışlarımız başlamıştır
Solucan Gübrenizi hayvan gübresi kullanmadan da üretebilirsiniz.
Not: Çiftlik Gübresi katkintili değildir. Salmonella gibi zararlı bakteriler içermez, ve bahçenizi otlandirmaz.
topraktaki organik madde oranini düzenler ve su tutucu yapisi sayesinde bitkileri canli tutar. Ürün artisi saglar.
Solucan gübresi üretiminde devrim gibi bir yenilige imza atiyoruz.
Toptan ve perakende satislarimiz baslamistir.
Daha detayli bilgi icin lütfen bizimle irtibata geciniz.

Iyi Calismalar

Turbo Bereket Organic Solucan Gübresi

Eklenen Resimler
  
Turbo Bereket Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2016, 17:17   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2016
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7
Merhabalar, Kocaeli/ Darıca ilçesinde safkan kırmızı kaliforniya solucanı ve solucan gübresi üretimi yapmaktayız. Evinizde çiçeklerinize ve organik meyve sebzelerinize kullanmak için Hobi amaçlı ve ticari üretim şeklinde düşünen girişimcilere üretimin her safhasında destek olmaktayız. Tesisimizi ziyaret edebilir, ya da numaramızı arayabilirsiniz. 0 506 148 9156 - Ekolojik, Solucan Gübresi, Kırmızı Kaliforniya Solucanı

ekolojiksolucan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024