View Single Post
Eski 11-12-2012, 00:06   #12
eflone
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-05-2011
Söylediklerinize tamamen katılıyorum. RedWorm, Wiggler, RedWiggler, Europeans, Nightcrawlers.. Hepsi ortalıkta geziyor adeta.
Bizim pazara hakim olan tek türün E.fetida olduğunu düşünüyorum. Onun da morfolojik ayrımı basit: segmentler arasında sarı bantların görünmesi oldukça yardımcı oluyor. Diğer özelliklerine genelde bakmıyorum, belki de yanılıyorumdur. Tabi topraktaki diğer türlerin ayrımını yapmak da önemli. Çabanızı takdir ettim, bilgisayarımda 7-8 türün kısaca ayrımını yapan bir algoritma vardı bulursam yollarım. Kuzey Amerika bazlı olsa da en azından elde durması gerekli bir belgeydi.

Benim deneyimlerime geçersek, uzun bir süre solucanları ihmal edecek derecede başıboş bıraktım, o yüzden net bir şey söylemem doğru olmaz. Ancak daha önceden ayırdığım iki kutu(büyük ve küçük), farklı sonuçlar doğurdu. Küçük kutudaki solucanlar hem daha minik hem de daha gençtiler, o yüzden ayrıştırma süreci çok daha yavaş işledi ve ortamı anaeroblara teslim ettik. Ve sonuçlar da diğer kutuya göre her anlamda daha kötü.

Cinsel olgunluklarına ulaşmalarını, kokon üretimlerini ve hatta kokondan yavru solucanların çıkmasını ortam şartları çok etkiliyor. C:N oranı karbon lehine arttıkça kokon üretimi ve kokon başına yavru sayısının arttığı, yalnız solucan başı ağırlığın azaldığı; azot lehine arttığında da tam tersi olduğuna değinen bir çalışma var literatürde. Ben de, yalnızca bir faktör olarak, ona dayanarak küçük kutuda diğer büyük kutuya göre böyle bir durum olabileceğini düşünüyorum. Çünkü büyük kutudakilerin kokon üretimi gayet iyi gidiyor. Her yaştan solucan bulunuyor kutuda.
Bu çalışmaya ek olarak anaerob ortamın da üreme hızını düşürüp, kokonlardan yavru çıkışını geciktirdiği gibi bir tahminde bulundum ben de. Kanıtlayacak kemik verim yok tabi ki, ancak belirli bir süredir solucan besleyen birisinin hislerini yansıtıyor.

Küçük kutuyu bugün tasfiye edip solucanları güzelce yıkadım ve soğuk balkonumdan sıcak evime aldım. Başlarda 120'den fazla solucan varken , yanlış hatırlamıyorsam, ancak 100 tane solucan bulabildim. Ve clitellate sayısı çok azdı. Kayıplar ise kutudan direkt kaçışlarla ve ortamın direkt etkisiyle ölümle oldu diye tahmin ediyorum.
Gelişmeleri kendi sayfamdan da, zamanım olursa, aktaracağım.

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön