agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni1317Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-11-2009, 20:00   #211
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Teşekkür ederim Birkaç yumru daha vardı ama onların tomurcukları açamadan kurudu. Tomurcuk oluşturmuş haldeyken toprağa ekmiştim, umarım patatesler çürümemiştir..

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 20:55   #212
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-11-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 82
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Cyclamenler botrytis e karşı duyarlıdır. Botrytis (gri küf) olma ihtimali var. Çiçek sapları yaprak saplarından daha yumuşak olması arasında fark yaratıyor. çiçek saplarının dip kısımlarında havasızlıktan dolayı hafif çürüme ,yumşama vb. olabilir. İhtimaldir. Bir botrytis ilacı uygularsanız veya bol havalandırma yaparsanız belki sorun çözülebilir. Kolay gelsin.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 Mesajı Göster
Sayın Mr İzmir Ben Cyclamen konusunda uzman değilim. Bana göre anlattığığınız gayet normal geliyor. Tohum tutan çiçekler dediğiniz gibi ağırlaşıp sarmal oluşturarak yere oturur ancak tohum oluşturmayanlar bir hafta veya on günden sonra rengi açılıp kuruyor ve çiçek sapı zayıflayıp oda kuruyor. Bu kuruyanları koparıp alabilirsiniz. Biz bu çiçekleri kapalı ortamda yetiştirdiğimizden arılar bunları ziyaret edemiyor dolayısıyla her çiçek tohum kapsülüne dönüşmüyor. Belkide çiçek bakacağı kadar kapsul oluşturuyor. Ben çiğdemlerde bazen arıların yaptığı işi çok yumuşak tüylü sulu boya fırçası ile yaptığımda sonuç garanti oluyor. Bu çiçeklerdede aynı durum nekadar geçerli bilemiyorum. Birde bu esnada sıcaklığının önemli bir etkisi oluyor. Sıcaklık düşerse tohum tutmuyor ancak birkaç gün daha sıcak giderse çiçek tohum kapsülüne dönüşüyor.
Öncelikle teşekkürler hepinize cevaplarınız için.Bir hastalık,küf mantar vs. olduğunu düşünmüyorum.Yapraklara ve yapraklarının bulunduğu dala sıçramaması İbrahim Bey'in söylediği tozlaşma sorunu ihtimalini düşündürüyor bana.Ayrıca öyle bir hastalık olsa ve bunun yapraklara sirayet etme gibi bir yetisi olmadığını düşünsek bile,iş yine içinden çıkılmaz bir hal alıyor.Çünkü diğer çiçekler sağlam onlara niye sıçramıyor?Her seferinde neden yanlızca bir çiçek kaybı.Kuvvetle ihtimal tozlaşma sorunu.Ama eğer bunda bir sonuç alamazsak, Sayın kgursan'ın teorisi üzerine yoğunlaşırız.Teşekkür ederim yorumlarınız ve yardımlarınız için.Başka öneri ve fikirlere de açığım belirteyim.Saygılar...


Düzenleyen Mr_izmir : 01-11-2009 saat 21:35
Mr_izmir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 23:17   #213
Ağaç Dostu
 
ibrahim37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 436
Galeri: 797
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Sn İbrahim37 sizinle yarışamasam da benim "cyclamen hederifolium"um da fena olmadı hani

Sizin fotoğrafladığınız tür Alanya'daki evin bahçesinde ve arkadaki tepede oldukça bol olan yabani sıklamenlere benziyor veya aynı tür. Tepelerde kayalıkların, bahçede ise yürüyüş yolundaki taşaların aralarından çıkarlar. Bizim oradakiler de önce çiçeklenir, sonra çiçekleri bitince yapraklanmaya başlar. Ben ikisini birarada göremedimsanki, hiç hatırlamıyorum. Bir-iki kez yumrulardan Ankara'ya getirmiş ama fazla yaşatamamıştım. Sonra da herşey yerinde gerek deyip vazgeçtim.

Hederifoliumla arasındaki fark olarak Alanya'dan getirdiğim yabani cinsin yumrusu patatesimsi, fazla büyük değil, "hederifolium"un yumrusu ise oldukça geniş çaplı, düzgün ve tıpkı uzay gemisi şeklinde (nasıl tarif edeceğimi bilemedim)
Sayın Nevsume benimkilerde Alanya'nın doğusundan Sarıveliler istikametinden Karapınar 1500m. cıvarından.
C. hederifolium'un yumrusunu çok güzel tarif etmişsiniz daha büyük, üstten ve alttan basıkça ufolar gibi ancak.
Bu benim C. cilicicum dediğimin yumruları daha küçük ve yuvarlak. Aynı zamanda yeşillenen ve çiçek açmayanın yumrusuda yuvarlak. Buda C. alpinum olması gerekir ancak ilkbaharda çiçek açınca emin olabilirim. Bu tür Fethiye ve Kemer taraflarında var ancak buralarda olduğunu sanmıyordum.
Bence bu siklamenler yetiştirilmesi en kolay bitkiler gibi görünüyor. Çünkü ev ve şehir ortamında en büyük sorun güneşlenme süresinin azlığı. Bu bitkiler güneşe çok fazla ihtiyaç duymuyor neredeyse gölgede yetişiyor. Doğrusu sizinkiler niye çürümüş anlamadım.
Her ikisininde yumrularının fotoğrafını ekliyorum. Ayrıca C. hederifolium'un yaprakları çok farklı.

Eklenen Resimler
 
SUDEM beğendi.

Düzenleyen ibrahim37 : 03-11-2009 saat 16:21
ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2009, 08:56   #214
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Sn ibrahim37, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Soğan görüntüleri iyi bir bilgi olmuş.

Babamların evi de Alanya'ya gelmeden Avsallar'da (yön özürlü olduğum için hangi yöndür bilemiyorum). Sonuçta sizin, Nariel'in ve bizimkiler aynı iklim kuşağında ve yakın bölgelerde dolayısıyla aynı türler sanırım.

Ben neden yaşatamadığımı şimdi hatırlayamıyorum. Yıllar önce iki kez denedim. Nasıl bir ortamda tuttuğumu da çıkartamıyorum şimdi. Fazla güneşte falan mı bırakmıştım, fazla mı sulamıştım acaba. Bir biçimde öldürdüm zavallıları. Sıklamen, hatta soğanlı bitkilerin bakımını daha yeni kavramaya çalışıyorum zaten. Gelecek yaz, eğer bahçede hala kalmışsa son bir yumru alıp son bir deneme yaparım.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2009, 16:25   #215
Temiz Besin
 
Nergis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 143
Galeri: 15
merhaba,
benim sıklemenim geçen sene tabak kadar yaprakları ve hiçdurmadan açan çiçekleriyle beni çok mutlu etmişti. aşagıda çiçek açmaya başladığı günlerin fotoğrafı var daha sonra daha da coşmuştu.Önce balkonda sonra hertarafı cam ve kış güneşini alan aydınlık biryerdeydi

Name:  Image00005.jpg
Views: 4844
Size:  47.5 KB



Soğanı yazın saklanıyormuş.Yeni öğrendim. Bütün yaz su verdim Topragını ve saksısını değiştirdim.Şu anda balkonda duruyor.Fakat bu sene aşağıdaki durumda

Name:  Image00001.jpg
Views: 4593
Size:  42.0 KB



Forumda benzer durumda olanları gördüm.Acaba kurtaran oldumu?Aspirinli su versem veya başka nasıl kurtarabilirim.İlgilenen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Eklenen Resimler
  
SUDEM beğendi.
Nergis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 15:37   #216
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
C. hederifoliumu çiçek açanlar lütfen eğilip bir koklasınlar. Tam bir sürpriz, çok hoş kokuyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 18:38   #217
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-11-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 82
Neden sadece çiçekler ölüyor?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Cyclamenler botrytis e karşı duyarlıdır. Botrytis (gri küf) olma ihtimali var. Çiçek sapları yaprak saplarından daha yumuşak olması arasında fark yaratıyor. çiçek saplarının dip kısımlarında havasızlıktan dolayı hafif çürüme ,yumşama vb. olabilir. İhtimaldir. Bir botrytis ilacı uygularsanız veya bol havalandırma yaparsanız belki sorun çözülebilir. Kolay gelsin.
Çıldırmak üzereyim.Bugün yine bir çiçek kaybettim.Bu gidişle bu sezon siklamenimden tohum alamıcam .Oysaki tozlaşma için fırça olayını da yapmıştım.Sanırım Sayın kgursan'ın önerisini değerlendirmek gerekiyor.Önerdiğiniz bir marka var mı bu ilaç için?

Mr_izmir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 15:11   #218
Ağaç Dostu
 
turko-g's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 121
[QUOTE=Mr_izmir;528082]Çıldırmak üzereyim.Bugün yine bir çiçek kaybettim.Bu gidişle bu sezon siklamenimden tohum alamıcam .Oysaki tozlaşma için fırça olayını da yapmıştım.

Ben daha önceki mesajlarda bahsettiğim çiçeğimi kaybettim. Ama annemin cyclamen çiçeği yaşıyor. (Annem 2 saksı almıştı, biri bana hediye)
Benim çiçeğim önce kapalı balkonda aşırı nem ve sonrasında ev ortamında toprağın kurumaması, havasız olmasından kaybettim.
Ben size annemin bu çiçekle ilgili tecrübelerini aktarmak istiyorum;
Annemin açık balkonda çiçeği tutması (havadar bir ortam bu çiçek için çok önemli der), çok sulamaması, saplarına vurarak tozlaşma sağlaması, sayesinde bir sürü tohumu oldu.
Üstelik küçük cyclamenlerdendi. Çiçeklenme zamanı dış yapraklarda devamlı koparıldı. Çiçeğin vitamini, gücü bölünmesin diye fazla yaprak dışında olgunlaşmadan da bazı tohumları attı.
Yalova'dan 13 yıl önce rahmetli babamın aldığı cyclamen çiçeğininden bir sürü tohumdan büyütüp komşulara dağıtmıştı. Kışın don zamanları üzerindeki karı alıp eve alırdı ama sobalı evdeki soba olmayan odada ısısı pek değişmezdi.
Hey gidi günler diyim.. Annemden size bu çiçeğin tecrübelerini aktarıyım dedim lafı uzatmışım.


Düzenleyen turko-g : 24-12-2009 saat 17:44 Neden: cümle hatası
turko-g Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 19:01   #219
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-11-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 82
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın turko-g,

Aslında siklamen çiçeğinin tutması için hepimiz bu tarz deneyimlerimizi bu başlık altında paylaşsak belkide çok daha yüksek oranda tohum almayı başarabiliriz.
Aslında ben çiçeğin tutmasının sadece tozlaşmaya bağlı olduğunu düşünüyordum. Ancak sanki bitki kendi çiçeğini, kendisi öldürüyor.Ve nedenini bilemiyorum. Üstelik oldukça havadar gölge, tamda siklamene uygun bir ortamda yetişiyor kendisi.Dallara ve çiçeğe vitamin ulaşması olayına gelince, eğer öyle bir şey varsa, bu aşağıdaki gibi bir durum nasıl söz konusu olabiliyor.Hemen her çiçeği tohuma dönüşmüş gibi görünüyor. Bendede belki bukadar çiçek vardı. Ama hepsi yavaş yavaş öldüler.

Name:  2638765655_f3a30e79ea.jpg
Views: 12058
Size:  40.7 KB

Böyle bir sürü fotoğraf bulabilirsiniz internette. Var bir yolu ama neyse bulucaz bakalım.

SUDEM beğendi.

Düzenleyen Mr_izmir : 10-12-2009 saat 13:04
Mr_izmir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 07:26   #220
Ağaç Dostu
 
yukka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 465
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
C. hederifoliumu çiçek açanlar lütfen eğilip bir koklasınlar. Tam bir sürpriz, çok hoş kokuyor.
Geçen kış kokulu bir saksım vardı. Diğer kokusuzlardan ( hepsi balkonda, dış mekanda geliştiler) bir sürü tohum aldım; ama kokulu olandan alamadım, soğanı da çürüdü nedense...

yukka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 17:04   #221
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 611
10 gün önce eşim almış. İlk geldiği gün çok alımlı ve bakımlı idi. Burada araştırmamı yapana kadar 1 gün ev içinde durdu. Sıcağı sevmediğini buradan öğrendim ama hava çok soğuk olduğu için 3-4 gün kıyıpta balkona koyamadım.Sonra balkona koydum ama nafile. Çiçek açmaya devam ediyor ama yapraklarının hızla sararmasıyla buruşması bir oluyor. Ne yapsam acaba?

cenan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 17:51   #222
Ağaç Dostu
 
turko-g's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 121
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mr_izmir Mesajı Göster
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın turko-g,

Aslında siklamen çiçeğinin tutması için hepimiz bu tarz deneyimlerimizi bu başlık altında paylaşsak belkide çok daha yüksek oranda tohum almayı başarabiliriz.
Aslında ben çiçeğin tutmasının sadece tozlaşmaya bağlı olduğunu düşünüyordum. Ancak sanki bitki kendi çiçeğini, kendisi öldürüyor.Ve nedenini bilemiyorum. Üstelik oldukça havadar gölge, tamda siklamene uygun bir ortamda yetişiyor kendisi.Dallara ve çiçeğe vitamin ulaşması olayına gelince, eğer öyle bir şey varsa, bu aşağıdaki gibi bir durum nasıl söz konusu olabiliyor.Hemen her çiçeği tohuma dönüşmüş gibi görünüyor. Bendede belki bukadar çiçek vardı. Ama hepsi yavaş yavaş öldüler.

Eklenti 117115

Böyle bir sürü fotoğraf bulabilirsiniz internette. Var bir yolu ama neyse bulucaz bakalım.
Peki bu kadar tohumun hepsinin çimlenme oranı nedir? Daha önceki forumlarda nasıl tohum oluşumunu sağlarım diye sorduğumda uğraşma bu küçük cyclamenler hibrit olduğundan tohum alamazsın demişlerdi. Ben zaten çiçeği öldürürken annemin aldığı tohumlar minicik cyclamenden resimlerdekinin üç katı. (Gittiğimde fotoğraflayacağım) Üstelik tohumlar kuvvetli olsun diye bir kısmının tohum oluşmaya başladığında atıyor ki kalanların tohumları çabuk çillenip yaprak versin.

turko-g Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 22:27   #223
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-11-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 82
Sayın turko-g o resimdekiler tohum değil.Tohum kapsülleri.Yani çiçeğin yaprağı döktükten sonra,çiçeğin kalan orta kısmı.Tohumlar kapsüllerin açılmasıyla ortaya çıkacaklar.O kapsüllerin içindeler henüz.Ve dediğiniz gibi minicik olucaklar.Buarada benim siklamenim hibrit bir tür değil.Tamamen doğal.Oyüzden oluşan tohumlarda çimlenmeme gibi sıkıntı olucağını sanmıyorum.Sorun çiçeklerin tutup kapsül durumuna gelememesi.Kapsül oluşturamadan ölüyor çiçekler.Tozlaşma vs. denemediğim yöntem kalmadı kendi kendine yapıyor bunu.Çözemedim bir türlü.

Mr_izmir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2009, 08:41   #224
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2009
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nergıs Mesajı Göster
Soğanı yazın saklanıyormuş.Yeni öğrendim. Bütün yaz su verdim Topragını ve saksısını değiştirdim.Şu anda balkonda duruyor.Fakat bu sene aşağıdaki durumda

Forumda benzer durumda olanları gördüm.Acaba kurtaran oldumu?Aspirinli su versem veya başka nasıl kurtarabilirim.İlgilenen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
Bende de arabanın bagajında taşınması sırasında saksısı devrildikten sonra aynı sorun oluştu. Gayet düzgün formda olan çiçeğim önce çiçeklerini kaybetti, yaprakları sarardı. Yeni çıkan yapraklar sizinkiler gibi 15-20 cm uzun sapli halde idi. Can çekişiyor diye düşündüm ve hatta umudumu da kesmek üzereydim. Bu arada toprağı kurudukça su vermeye de devam ettim. Sonunda yaklaşık 2 ay önceydi sanırım kısa saplı düzgün yapraklar vermeye başladı. Yapraklanmayı da çiçekler takip etti. Şu an durumu gayet iyi. Çiçeğinizden umudunuzu kesmeyin derim.


Düzenleyen galeyan : 22-04-2010 saat 08:15
galeyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 14:24   #225
Ağaçsever
 
mer.cann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 48
Selamlar.Benim elimde siklamen tohumları var;fakat nasıl çimlendireceğimi bilmiyorum.Eğer bilen bir üyemiz varsa lütfen beni aydınlatabilir mi???

mer.cann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2010, 21:07   #226
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-10-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 380
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mer.cann Mesajı Göster
Selamlar.Benim elimde siklamen tohumları var;fakat nasıl çimlendireceğimi bilmiyorum.Eğer bilen bir üyemiz varsa lütfen beni aydınlatabilir mi???
Sayın arkadaşım normal saksılara torflu toprağa serpiştir ve üzerine hafiften yine torflu toprakla üzerleri kapanacak kadar toprak atmanız yeterli olacaktır.

Başbahcivan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 19:43   #227
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ireth Mesajı Göster
bende çiçeklerine su değdirmeden yapraklarına su püskürtüyorum hiç bir zararını görmedim.. biri önermişti böyle yapmamı.. bir de sıklamenimi soğuk havayı sevdiğini öğrendiğim zaman balkona koymuştum. çiçeğim nerdeyse ölüyordü hemen içeri aldım sonra kendine geldi sanırım çiçekler birazda alıştığı ortamda iyi yetişiyor

bu da benim eski haline kavuşan sıklamenim
Merhaba, Bauhaus'tan aldığım Sıklameni hafifçe akşam güneşi düşen bir odaya koymuştum. Ancak yaprakları birer ikişer sararmaya başladı. Güneşten sanıp gölgeye aldım. Oda sıcaklığını ölçüyorum 20-25 C arasında, nem %50-60 arasında. Burada serin yeri sevdiğini yoksa sarardığını okudum hemen salona hafif soğuk ve kuru hava olan cam kenarına aldım. Bakalım düzelecek mi? Balkon çok soğuk oluyor geceleri -4C yi görüyor, ölür diye çekindim koymadım.


Düzenleyen SerDag : 09-01-2010 saat 19:44 Neden: imla
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 10:21   #228
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Galeri: 39
Siklamen yardım!

Pazardan küçük yaprakları ve küçük çiçekleri nedeniyle beğenerek bir siklamen almıştım. Satıcı, toprağını değiştirmemi önerdi. Birkaç gün sonra saksısını boşalttığımda siklamen soğanının etrafında iki cm çevreler şekilde kalıp halinde toprak olduğunu, diğer toprağın saksıya bastırılmak suretiyle konduğunu, siklamen soğanından çıkan köklerin çevredeki toprağa ulaşmadığını gördüm. Bunun üzerine soğan etrafındaki toprağını biraz gevşeterek yeni toprak koydum. Fazla bastırmamaya dikkat ettim. Evde mutfakta duruyordu. İlk çiçek tomurcukları gelişirken birkaç yaprağın, sap kısımlarının yumuşayarak sararmaya başladığını gördüm. Onları aldım. Ancak bir taraftan çiçek açıyor, diğer taraftan çiçek tomurcukları ve yaprakları önce sap kısımları yumuşayarak toprağa yatıyor ve yapraklar sararıyor.

Name:  IMG_1224 1.jpg
Views: 5569
Size:  40.2 KB Açan bir çiçeğin fotoğrafı.

Name:  IMG_1226 1.jpg
Views: 5402
Size:  45.5 KB Buda sap kısımlarının yumuşaması nedeniyle toprağa yatan çiçek ve yapraklar. Sadece büyük yapraklar değil, bazı küçük yapraklarda aynı şekilde sapları yumuşuyor.

Karışım yaptığım toprakta biraz koyun gübresi vardı ondan olabilir mi? Ya da ben soğan etrafında kalıp şeklinde duran toprağı, kökler zarar görüp çiçeklenmeyi durdurmasın diye fazla gevşetmemiştim. Toprak çok sıkı olup, kökler gelişemediğinden bu durum olabilir mi? Ayrıca soğan etrafındaki toprağı tamamen temizleyip, kökleri gevşek toprağa diksem, çiçeklenme durur mu?

Bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 10:25   #229
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 611
Sn skaraca. Sıklamen evi içi çiçeği değil. Aynı hataya bende düştüm başta. Atın onu balkona acımayın, soğuk havaların kahramanı o

cenan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 10:50   #230
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Ah ah demek ki denemeler yapmadan insan öğrenemiyor.Bende ilk aldığımda sapları ,yaprakları yumuşayan çiçeğe ne oldu diye düşünürdüm.Sonra baktım olmayacak üzülmeyim diye mutfağın sürekli açık penceresine bıraktım.Hava sirkülasyonu olan yerleri seviyor bu bitki.Balkon teras onun en sevdiği yerler.

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 11:25   #231
Ağaç Dostu
 
şehnaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
Benimde siklamenim var ama rüzgar ve güneşi sevmediğini okuduğum için açık havaya çıkarmaya korkuyorum. Korunaklı , soğuk ve aydınlık depoda yaşıyor. Sürekli çiçek açıyor bir okadarda yaprak veriyor. Bende açık havaya koysam acaba dayanırmı rüzgara ?

şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 11:40   #232
Ağaç Dostu
 
fevziye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1,227
Galeri: 134
Merhaba arkadaşlar. Ben de sıklamenimin resmini ekleyeyim. Gerçi galeriye resimlerimin arasına kopyalamıştım ama gördünüz mü bilmiyorum. Cinsi nedir? Yazabilir misiniz?

Eklenen Resimler
 
fevziye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 11:56   #233
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şehnaz Mesajı Göster
Benimde siklamenim var ama rüzgar ve güneşi sevmediğini okuduğum için açık havaya çıkarmaya korkuyorum. Korunaklı , soğuk ve aydınlık depoda yaşıyor. Sürekli çiçek açıyor bir okadarda yaprak veriyor. Bende açık havaya koysam acaba dayanırmı rüzgara ?
Yoğun ruzgara hiçbir bitki dayanmaz.Sıklamenler ısıyı ve yoğun güneşi sevmiyor.Kendi tecrübelerimden bunu öğrendim.Sürekli çiçek açıp yaprak veriyorsa yerini değiştirmenize gerek yok.Bitki bulunduğu yerden hoşlanmıştır.

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 12:25   #234
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fevziye Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Ben de sıklamenimin resmini ekleyeyim. Gerçi galeriye resimlerimin arasına kopyalamıştım ama gördünüz mü bilmiyorum. Cinsi nedir? Yazabilir misiniz?
Sanki Cyclamen persicum a benziyor sizin çiçeğiniz.Bol çiçekli ve renklerinin çok benzemesinden ,formundan bence Cyclamen persicum.

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 13:42   #235
Ağaç Dostu
 
turko-g's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 121
Cyclamen tohumları

Annemin tavşankulağı (cyclamen) tohumarından yaza ekilmeyi bekleyenler...

Aldığımızda küçük olan bu bitki için tohum alamazsınız demişlerdi ama bir kapsülden 50 yakın tohum çıkıyor. Resimdekiler 3/1'i. Diğerlerini annemin söylediğine göre yanlış zamanda ekmişim. Ama farketmez annemde 5 kapsül daha var.

Resimleri bir türlü netleştiremedim. Kusura bakmayın.

Eklenen Resimler
 
turko-g Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 13:49   #236
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Galeri: 39
Sayın cenan,

Siklamen ile ilgili mesajı yazdıktan sonra, başlık altındaki bakım mesajlarını biraz okudum. Serin yeri sevdiğini öğrenince bende balkona çıkarttım. Gerçi birkaç yaprak ve çiçek tomurcuğu iyice yumuşamış ve canlanmayacak durumdaydı. Onları aldım. Balkonum kapalı cam balkon. Bazı çiçeklerim de balkonda duruyor. Cam kanatların sadece bir tanesi havalandırma için açık, onu da ben gece don olma ihtimaline karşı kapatıyorum. Bir süre deneyeyim bakayım. Daha önce bir siklameni yine mutfakta kaybetmiştim. Bu kez forum sayesinde bilmediklerimizi öğreniyor, eksiklerimizi tamamlıyoruz. İyiki üye olmuşum diyorum.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 15:12   #237
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi skaraca Mesajı Göster
Pazardan küçük yaprakları ve küçük çiçekleri nedeniyle beğenerek bir siklamen almıştım. Satıcı, toprağını değiştirmemi önerdi. Birkaç gün sonra saksısını boşalttığımda siklamen soğanının etrafında iki cm çevreler şekilde kalıp halinde toprak olduğunu, diğer toprağın saksıya bastırılmak suretiyle konduğunu, siklamen soğanından çıkan köklerin çevredeki toprağa ulaşmadığını gördüm. Bunun üzerine soğan etrafındaki toprağını biraz gevşeterek yeni toprak koydum. Fazla bastırmamaya dikkat ettim. Evde mutfakta duruyordu. İlk çiçek tomurcukları gelişirken birkaç yaprağın, sap kısımlarının yumuşayarak sararmaya başladığını gördüm. Onları aldım. Ancak bir taraftan çiçek açıyor, diğer taraftan çiçek tomurcukları ve yaprakları önce sap kısımları yumuşayarak toprağa yatıyor ve yapraklar sararıyor.

Eklenti 122036 Açan bir çiçeğin fotoğrafı.

Eklenti 122037 Buda sap kısımlarının yumuşaması nedeniyle toprağa yatan çiçek ve yapraklar. Sadece büyük yapraklar değil, bazı küçük yapraklarda aynı şekilde sapları yumuşuyor.

Karışım yaptığım toprakta biraz koyun gübresi vardı ondan olabilir mi? Ya da ben soğan etrafında kalıp şeklinde duran toprağı, kökler zarar görüp çiçeklenmeyi durdurmasın diye fazla gevşetmemiştim. Toprak çok sıkı olup, kökler gelişemediğinden bu durum olabilir mi? Ayrıca soğan etrafındaki toprağı tamamen temizleyip, kökleri gevşek toprağa diksem, çiçeklenme durur mu?

Bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Yanlış kere yanlış!. Çiçeği üstünde bitki suyu en çok istediği zaman. Kendine göre bir düzen kurmuş kök uzatıp su dengesini sağlamış. Siz KÖKLERİ DAĞITMAK suretiyle dengeyi bozdunuz. Kökleri tekrar yerleşene kadar su alamayan bitki, yapraktan kaybettiği suyu telafi edemeyince solar, sararır ve kurur.
Cyclameninizde yeni kökler oluşuncaya ve su almaya başlayıncaya kadar biraz hasar olabilir. Suyu düzenli verin serin ve havadar yerde tutun. Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 19:14   #238
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Geçmişte defalarca Sıklamen almış fakat yaşatamamıştım. Ama o zaman hep ev içi bitkisi diye bilinir ve satılırdı, yaşatmayı beceremeyince bir daha almamaya karar vermiştim. Taa ki bir gün bir evin balkon demirlerindeki saksılarda rengarenk Sıklamenleri görünceye kadar. Bizim nazlı ve kısa ömürlü çiçekleri olduğunu sandığımız bitki meğer ne nazsızmış. Ormanda ağaç altlarında, kayaların arasında, doğada her yerdeymiş meğer.

Çiçeklerini sonbaharda bir açmaya başlıyor yaz başında havalar ısınıncaya kadar... Dışarıda durduğundan, ne suya ne başka bir şeye sadece birazcık sevgiye ve sararan solan yapraklarını, çiçeklerini temizlemeye ihtiyacı var. Temizlemeseniz de şikayeti olmaz ama lüzumsuz enerji harcamasın diye solan çiçek dallarını dibinden keserseniz kısa sürede yeni tomurcuklar verir.

Bu güzelliği keşfettikten beridir artık kış çiçeklerinden ne Hercai, ne Çuha alıyorum. Çok yıllık olması da büyük avantajı.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2010, 22:10   #239
Ağaç Dostu
 
Goncagül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-03-2009
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 175
Bugün görünce dayanamayıp aldığım ebrulim.

Eklenen Resimler
  
Goncagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2010, 23:57   #240
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
Merhaba,
Alalı 1 ay olmayan Sıklamenim bir taraftan çiçek açarken birer ikişer yapraklarını sarartmaya başladı. Bazı yavru yaprakların da sararmasından kuşkulanıp Forumu okuyup salona aldım, orası daha serin, loş diye. Ancak orada daha kötü oldu. Neredeyse 10-15 yaprağı sarardı. Tomurcuk çiçekler bile yapraklara serilmeye başladı. Odaya geri aldım. Oda 20-25 C civarlarında. Şimdi tekrar okuyup bu kez üstten bol su verdim. Balkonumuz açık ve Ankara malum şu aralar soğuk gidiyor. Balkona mı çıkartmalıyım?

SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024