View Single Post
Eski 16-01-2010, 10:21   #228
skaraca
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Siklamen yardım!

Pazardan küçük yaprakları ve küçük çiçekleri nedeniyle beğenerek bir siklamen almıştım. Satıcı, toprağını değiştirmemi önerdi. Birkaç gün sonra saksısını boşalttığımda siklamen soğanının etrafında iki cm çevreler şekilde kalıp halinde toprak olduğunu, diğer toprağın saksıya bastırılmak suretiyle konduğunu, siklamen soğanından çıkan köklerin çevredeki toprağa ulaşmadığını gördüm. Bunun üzerine soğan etrafındaki toprağını biraz gevşeterek yeni toprak koydum. Fazla bastırmamaya dikkat ettim. Evde mutfakta duruyordu. İlk çiçek tomurcukları gelişirken birkaç yaprağın, sap kısımlarının yumuşayarak sararmaya başladığını gördüm. Onları aldım. Ancak bir taraftan çiçek açıyor, diğer taraftan çiçek tomurcukları ve yaprakları önce sap kısımları yumuşayarak toprağa yatıyor ve yapraklar sararıyor.

Name:  IMG_1224 1.jpg
Views: 5572
Size:  40.2 KB Açan bir çiçeğin fotoğrafı.

Name:  IMG_1226 1.jpg
Views: 5405
Size:  45.5 KB Buda sap kısımlarının yumuşaması nedeniyle toprağa yatan çiçek ve yapraklar. Sadece büyük yapraklar değil, bazı küçük yapraklarda aynı şekilde sapları yumuşuyor.

Karışım yaptığım toprakta biraz koyun gübresi vardı ondan olabilir mi? Ya da ben soğan etrafında kalıp şeklinde duran toprağı, kökler zarar görüp çiçeklenmeyi durdurmasın diye fazla gevşetmemiştim. Toprak çok sıkı olup, kökler gelişemediğinden bu durum olabilir mi? Ayrıca soğan etrafındaki toprağı tamamen temizleyip, kökleri gevşek toprağa diksem, çiçeklenme durur mu?

Bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön