![]() |
|
![]() |
#242 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2007
|
Hoşbulduk,evet toprak analizini yaptırıp asit seviyesini yaban mersini için uygun seviyeye getirmeden dikim yapmam zaten. İlginize teşekkür ederim. Verim dediniz de aklıma geldi. Hüseyin Çelik'in internetteki sayfalarından birinde, yaban mersini yetiştirilen ülkelerde dekar başına verim tablosunu gördüm. Tuhaf şekilde 2005 yılında Amerika' da dekar başına 7 tondan fazla ürün alınmış. Ama Türkiye'de 1 dekardan alınan ürün ortalama 2,25 ton. Neden arada bu kadar uçuk bir fark var acaba? Demek ki Türkiye'deki çalışmalardan henüz yeterli verim alınamamış. Hem de Rize gibi yaban mersininin çok sevdiği asitli topraklara sahip bir yerde. Bana çok ilginç geldi bu durum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Ağaç Dostu
|
Hoş geldiniz sn fkilimci. Uğraşınızda başarılar diliyorum. Asitli toprak konusunda, Çatalca'da Ankara'dan daha şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Verim konusundaki fark sanıyorum yaşla ilgili. 3 yıllık bir fidandan alabileceğiniz ürün bir fincanı geçmeyebiliyor. Ancak yıldan yıla artıyor. Vaccinium Corymbosum 8. yıldan itibaren tam verime kavuşuyor ve çeşidine göre çalı başına kabaca 4-6 kilo kadar meyve veriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Ağaçsever
|
Hoşbulduk sn. n turan. Başarı dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Çatalca' nın toprağı asitli midir bilmiyordum ama çok verimli bir toprak olduğunu biliyorum. Şimdiden yaban mersini yetiştirme alıştırması yapmak için geçen ay Yusuf Bey'den 2 adet fide aldım. Biri Patriot, diğeri Bluegold. Yusuf Bey bunların geçen yaz meyve verdiğini söyledi. Yaprakları bayağı kızardı, özellikle Patriot'unkiler kıpkırmızı oldular. Bir de beneklendiler. Hastalık veya birşeyin eksikliği olabilir diye bayağı korktum ama daha sonra meyve ve yaprak tomurcukları çıkınca endişelenmeyi bıraktım. Sanırım durumları iyi, bayağı tomurcukları oldu çünkü. Bir problem olsa tomurcuklanmazdı herhalde, yanlış düşünüyor olabilir miyim? Yusuf Bey sonbaharda yaprakların döküldüğünü de söyledi. Gerçekten de yapraklar yavaş yavaş dökülüyor. Ayrıca benim henüz bahçem yok. Gelen fideleri büyük saksılara diktim. Saksıların içine de bolca çam ibresi doldurdum. Çürümüşünü bulamadığım için sadece kurumuş olanlarla yetinmek zorunda kaldım. Yine de fidelerin durumu iyi gibi. Yaza nasıl olacaklarını merak ediyorum doğrusu. Sn. n turan, demek ki çok ürün almak için acele etmemem gerekiyor. Bu yönünü düşünmemiştim doğrusu. O zaman sabredeceğiz, başka çare yok. Unutmazsam fidelerimin fotoğrafını da koymak istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Bir tuhaflık mı var benim yaban mersinlerimde? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Ağaç Dostu
|
Tuhaflık havalarda. Bendeki patriot da ekim ayında çiçek eçmıştı. Şimdi yapraklarını döktü ve elbette bazı gözleri kaybettik. Bütün bunların bence yer değiştirmeyle de ilgisi var. Sıcaklık farklarına hemen tepki veriyorlar. Bulunduğu yerde göz oluşumunu tamamlayan bir bitki, havaların anormal sıcak gitmesi veya taşınma sırasında daha sıcak bir ortama girmesi nedeniyle erken tomurcuklanmaya ve ardından çiçeklenmeye başlayabiliyor. Bendeki patriot da 4 gün otel odasında bekleyince çiçek açmıştı. Düzenleyen n_turan : 20-11-2007 saat 12:43 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Ağaçsever
|
O zaman yaban mersinlerini asla iç ortamda tutmamak gerekiyor. Yani tomurcuklarım ölecek mi bu durumda? Bugün de hava korkunç soğuk. Kar soğuğu çıktı nerdeyse. İnşallah fidelerime birşey olmaz. Akşam resimlerini çektim. Karanlıkta pek güzel çıkmadı ama yine de eklemek istiyorum. Soldaki patriot, sağdaki bluegold. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Ağaçsever
|
Yaban mersini saksılarım zaten dışarıda duruyor, balkonda yani. Bu halde bile tomurcuklandılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Ağaç Dostu
|
Geldikleri yer daha soğuk olduğu için sizde dışarda da dursalar daha sıcak bir ortam olduğu için tomurcuklanma olduğu anlaşılıyor...Bu durumda hepsi soğuktan donacak, bahara aynı gözlerden yaprak oluşumu olur mu ? bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Ağaçsever
|
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler arkadaşlar. Bu benim için üzücü bir durum. Neyse, artık kısmet diyeceğim, başka çarem kalmadı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-05-2007
|
Sn denizakvaryumu bir önceki mantar toplama konusunda bahsettiğim doğal ortamda yetişen yüksek boylularından geçen yıl sonbaharda kestiğim dallardan amatörce çelikleme yapıp torf içerisine daldırdım.Ama maalesef köklenmediler.Kökleriyle beraber koparıp diktiğim erişkinler ise her nedense kurudular. Çeliklerin nasıl köklendirileceği, çeliklerin ne zaman ,nasıl yapılacağı konusunda bilgisi olanlar bilgi verirse minnettar kalırım.sanırım benim gibi amatörce bu işlere merak salanların tümü de benim duygularımı paylaşacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Ağaç Dostu
|
Forumdan Sn.Selahattin Yılmaz likapa çeliklerinden üretim yapmak istemişti ama sanırım sonuç alamadı. Yani likapanın çelikten üretilmesi zor. Bu konuda Selahattin Bey den bilgi alırsanız çok iyi olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Ağaçsever
|
Ben trabzon'da Yusuf Ustaoğlu'ndan aldım bu fideleri. Benimkiler anaçmış, meyve vermiş geçtiğimiz yaz. 25 liraya aldım tanesini. Aralık ayında yeni fideler gelecekmiş. Sanırım onlar 15 lira civarında olacaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Ağaçsever
|
Bir de Rize'de Sarol Tarım diye bir şirkette varmış. Siz şanslısınız yani. Adresi: Engindere mah. YSE Sk. Rize Oradan da öğrenebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Ağaçsever
|
Yusuf Beyin elindeki fidan çeşitleri şunlar: 1)Blue crop-----------------(20-25cm) 2)Darrow---------------------(15-20cm) 3)Patriot----------------------(15-20cm) 4)Jersey----------------------(15-20cm) 5)Duke------------------------(15-20cm) Ödemeyi havaleyle yapıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
TOZKÖY LİKAPA ŞENLİĞİ YERİ VE TARİHİ : İkizdere - 19-20 Ağustos DÜZENLEYEN KURULUŞ : Tozköy Muhtarlığı TEL : (464) 446 51 06 Likapa yani blue berry severlerin dikkatine.Dünyada blueberry için şenlik düzenleyen başka ülke var mı ![]() Ankara'lı arkadaşlar isterseniz 2008 yazında blue berry severler olarak şenliğe katılalım.!!!! http://tozkoymahura.com/index.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Ağaç Dostu
|
Migros'ta satılmaya başlandı . Ancak fiatı birhayli fazla ve Migros yetkilileri ve üreticiler henüz meyvenin Türkçe adına yakınlık göstermemişler. Düzenleyen Halit Togay : 23-12-2007 saat 06:05 Neden: RESİM İLAVESİ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Ağaç Dostu
|
Likapa (Trabzon Çayı) Vaccinium arctostaphylos İki çeneklidir, Fundagillerdendir (Ericaceae) ve Ayı Üzümü (Vaccinium) cinsindendir. Kışın yaprağını döken, 2-3 metre boylanabilen bir çalıdır. Kafkasya'nın ve Türkiye'nin Karadeniz sahillerinde yetişir. En çok Bursa, Kocaeli, Trabzon ve Artvin'de rastlanır. Uzun yumurta biçimindeki yaprakları 3-10 cm boyundadır. Kenarları dişli, sivri uçludur. Üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü soluk ve tüylüdür. Yaprakları taze iken kurutularak çay gibi içilir. 6-8 cm çapındaki yuvarlak meyveler önceleri yeşil, olgunlukta siyaha yakın koyu kırmızıdır, yenir. Kısa salkımlar oluştururlar. Yeşilimsi beyaz, üzeri pembe, çan biçimindeki çiçekler salkım halinde kurullar oluştururlar. Boyları 4-7 mm olup, çan içinde kalan erkek organları koyu sarıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Ağaç Dostu
|
KG fiyatı 69 YTL. inanılmaz bir fiyat. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Ağaç Dostu
|
Karadenizde yerim olsa hiç beklemez maviyemiş işine girerdim...Çaydan , fındıktan , kividen çok fazla getirisi olacağı kesin. Hele bir de hasat zamanı maviyemişin yararları ana haberlerde magazinsel olarak geçerse ürün yok satar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-01-2008
|
Likapa Bizde calı çilek
Forum yazan arkadaşlara yardımcı omak için bu fotoğrafı yükledim ben Trabzon Şalpazarı ilçesinden yazıyorum bizim yüksek kesimlerde yaylarda cok var gercek likapa toplamak isteyen eylül sonu ve ekim aylarında gelsinler istediği kadar toplayabilirler Faydalarına gelince yazılanlar gercekten cok doğru herkeze öneririm Resimde benim cocuk toplarken cekmiştik başka resim bulursan ilerde forum a eklerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2008
|
bahçemdeki likapa |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2008
|
merhaba arkadaşlar ben forumda yeniyim bu yaz likapalarımın bahçemdeki durumlarını ekledim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Sayın Yıldız merhaba, likapalarınız gerçekten çok güzel. Bitkiler kaç yaşında ve türleri nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|