![]() |
|
![]() |
#183 |
Ağaçsever
|
ben ocak ayında poşette çimlenen kestanelerden dört tanesini toprağa gömdüm (saksıya), nisan ortasından beri terasta duruyor, yağmur ve güneş yiyor ama dayanıklı, dediğiniz gibi önce iki uzantı oluştu, sonra onlardan hangisinin kök hangisinin gövde olduğunu anlayınca söküp gövde olan yukarıya bakacak şekilde doğru açıyla yeniden diktim, şu anda yaprak sayıları 6-8 arasında değişiyor, galiba bu konu çok eskimiş ama ben de deneyimimi eklemek istedim, bir de internette biraz baktım;iki yerde farklı yazıyordu, bunları seneye ilkbaharda mı yoksa iki sene sonra mı bahçeye dikmeliyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2006
|
Arsakay, sorabilirmiyim diktiğin kestaneler, at kestanesi mi ? yoksa yediğimiz kestaneden mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Ağaç Dostu
|
Peki, sorun yapraklardaki hastalıklar mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
ağaç dostu
|
Alıntı:
![]() Mine hanım eve gelince tekrar baktım sizin gösterdiğinizin aynısı. Üstelik tüm fidanlarımda var. Dahası sanırım meşelerimden birisine de geçmiş gibi ama tam aynısı olamayabilir de! Hemen dediklerinizi yaptım. Hasta yaprakları aldım, oksijenli suyla suladım ve yapraklarına püskürttüm. Bir tane fidanıma da bye bye dedim. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Ağaç Dostu
|
Yapraklar hastalanmış, Bitki Koruma Uzmanı olmasam da, bir ziraatçiden çoğu zaman bu tip şeyler sorulur, Hazırlıklı olmak lazım.. Üstelik Mine Hanım siz de cevaplayın demiş. Bir şeyler yapacağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Ağaç Dostu
|
Muhtemelen Phytophthora Spp., Ama tam olarak hangi tür bilemiyorum. Phytophtora nın bir çok türü var ve yeni tanımlanan türleri var. İngilterede ve Amerikada özellikle orman ağaçları ve süs bitkisi olarak üretilen bitkilerde Phytophthora ramorum diye yeni bir türünü tanımlamışlar. Aynı yaprak hastalığının meşede de gözükmesi Phytophthora olduğunu güçlendiriyor. Zararlı mantarın kaynağı toprak, sulama suyu (http://www.ento.okstate.edu/zoospore...ora/index.html) veya dışarıdan herhangi bir şekilde taşınma olabilir. Zayıf drenajlı saksıda yetişen bitkilerde özellikle ilkbahardaki yüksek sıcaklıklarda gelişir. Hatta ılık kış aylarında da Phytophthora semptomları gözükür. Şu anda bitkilerin durumu nasıl tam olarak bilemiyorum. Muhtemelen bitkilerde geriye doğru ölüm olacaktır. Eğer yaşaması husunda ısrarlı iseniz yapacağınız şeyler şunlar 1-Saksının drenajını iyileştirin 2-Sulamayı musluk suyuyla yapmayın (hastalığın kaynağı olabilme ihtimali var) 3-Saksı sulamayı sabah erken saatlerde yapın (Bu sayede yapraklar gün boyunca çoğunlukla kuru kalabilecektir) 4-Sulama yaparken yaprakları ıslatmadan yapın. 4-Bitkiler çok nemli bir ortamda ise ortam nemini azaltıcı tedbirler alın 5- Eğer hastalıksız diğer bitkilere bulaşmasını istemiyorsanız bitkiler arası mesafeyi artırın ve hastalıklı bitkiden diğerine geçerken kullandığınız aletleri ve ellerinizi (eldiveni) dezenfekte edin. 6-Kültürel önlemlere ilaveten enfeksiyonu kontrol etmek için mancozeb (Dithane M-45) ya da bakırlı fungusitlerden kullanmanız gerekir. 7-İlaçlamayı bitkinin toprak üstünde kalan bütün kısımlarına yapmalısınız Düzenleyen malina : 09-05-2006 saat 10:38 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
agaclar.net
|
Haklısıniz syilmaz,bence de Phytophthora. Phytophthora ramorum un kestane yapraklarındaki arazlarını koydum daha önceki başlıkta http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=146 ikimiz de bitki korumacı değiliz, ama ne yaparsınız "koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler" diye bir atasözü var ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
ağaç dostu
|
Hepinize çok teşekkürler. İlk denememde bu sonucu almam üzücü ama öğretici oldu. Geriye doğru bakınca nelerin zemin hazırladığını görebiliyorum. Gelecek sefer daha iyi olur. Bakalım eldekilerden kurtarabileceklerim olacak mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2006
|
ben de bir kaç yıldır kestane yetiştirme çalışmaları yapıyorum bir süre saksıda yetiştirdim hem de 6taneydiler onları bahçeye kaldırırken yanlış mevsim seçmişim kurudular sonra kestaneleri bahçeye doğrudan ektim 6-7 yaprak oldular bununla kalmadım 2tanede fidan aldım onların gelişimide iyi bir tanesinde uzun sarı püsküller var ne olduğunu bilemedim ne zaman kozalakları olur budama ve bakımı konusunda biraz daha bilgiye ihtiyacım var sizlere de iyi çalışmalar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
|
Söylemiş olduğunuz uzun sarı püsküller erkek çiçekler (biz bunlara kedicik diyoruz). 15 gün içerisinde aynı ağaçta bulunan dişi çiçekler döllenelecek ve kestaneler kupala adını verdiğimiz dikenli bir yapının içerisinde gelişecek. Kasım ayında afiyetle kestaneleri yemeye hazır olun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Ağaç Dostu
|
vermiş olduğunuz bigiden dolayı çok teşekkür ederim yalnız bir sorum daha var içanadolu bölgesinde yaşam şartları nasıl nelere dikkat etmeliyim (konya'da) bu konuda her türlü bilgiye açığım şimdiden sağolun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Ağaç Dostu
|
Anadolu kestanesi (Castanea sativa) hava neminin yüksek ve yaz yağışının görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişir. Özellikle konya bu şartlara pek uymuyor. Ancak bahçenizde iki veya üç kestane ağacı yetiştirebilirsiniz ancak orman kuramazsınız sizinde amacınız orman kurmak değil ******. Konya'daki toprak şartları agacın gelişimini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bildiğim kadarıyla tuzlu toprak yapısına sahip, ağaçların hiç istemediği durumdur. Fidanlar fazla sıcak, kurak veya aşırı soğuğun etkisinde kalmamalıdır. Başka bir ağacın gölgesinde yetiştirilerek bu olumsuz etkiler en aza indirilebilir. Su ihtiyacı fazladır. Humuslu-killi topraklarda en iyi gelişimini yapar. Gübrelemede, yeşil gübre kullanmanızı tavsiye ediyorum. hem toprağı humusça zenginleştirir hemde ıslah eder. Kimyasal gübre olarak sonbaharda kompoze gübre veya amonyum nitrat gübresi verilebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Ağaç Dostu
|
bilgileriniz için sağolun bahsettiğim sarı püsküller(kedicik)döküldü fakat meyveye dair birşeyler şimdilik yok bir fidan dikimden kaç yıl sonra meyve vermeye başlar seydişehir'in kararsız bir iklimi var sulamaya dikkat ediyorum buraların tuzlu olmasa da humuslu-kireçli bir toprak yapısı var kimyasal gübreleri biliyorum yeşil gübreden bahsetmişsiniz yanmış hayvan gübresi kullansam olur mu iyi çalışmalar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Ağaç Dostu
|
![]() kestanelerimden sadece 4 numara hayatta diğer 3ünü kaybettim.. tatile gittiğimde susuzlıktan kurudular.. 4 numara üzerinde de şu anda hiç yaprak yok.. kestane yaprak döken bir ağaç mı? umarım tekrar hayata döndüğünü görürüm ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
meyve sineği
Giriş Tarihi: 07-03-2006
|
yaprakları iyice kurudu. şu sıralarda dökülmeye başladılar bile. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
|
Ben de sorayım bari. ![]() Sanırım beş sene oldu. Evde çimlenen şekerci kesatanelerini toprağa diktim. Büyüdüler,şimdi bahçede bana tepeden bakıyorlar. ![]() Bunların meyvesi normal kestane mi olur yoksa bunun için aşılanmaları mı gerekli? Zira bu yaz meyve verdi ama dikenli yeşil kabın(Kozalak mı denir?) içinde birbirine yapışmış, 6-7 tane, kestane benzeri, oluşmamış bir şeyler vardı. Daha ilk meyvesi, ondan mı yoksa yanlış giden bir şeyler mi var? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2006
|
Kestane çimlenmesi
Mahir Mey merhaba; Tohumla üretimde mutlaka açılma olur. Kirpilerin boş olması yeter düzeyde tozlayıcının olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle en az iki çeşidi dikmelisiniz. Yine sizin ektiğiniz tohumlar ebeveyn bitkilerin özelliklerini göztermeme durumu söz konusu olacaktır. Bu nedenle; bahçenizde veya yakın civarda eğer Dal Kanseri ile bulaşık bir sağlıklı Kestane ağacı bulursanız ( verimli, kaliteli meyveleri olan) aşı kalemlerini alın Şu günlerde kalem aşı yapın. Netice itibarı ile; tohumla da üretseniz aşı yapmak doğru bir tercih olacaktır. Mutlaka ve mutlaka bir kaç çeşit bir arada bulunmalıki tozşlaşma olabilsin ve meyve tutumu sağlıklı gerçekleşebilsin. saygılarımla. Düzenleyen Mine Pakkaner : 22-02-2007 saat 10:30 Neden: öneme dikkat çekmek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|