View Single Post
Eski 08-05-2006, 23:23   #192
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Muhtemelen Phytophthora Spp., Ama tam olarak hangi tür bilemiyorum. Phytophtora nın bir çok türü var ve yeni tanımlanan türleri var. İngilterede ve Amerikada özellikle orman ağaçları ve süs bitkisi olarak üretilen bitkilerde Phytophthora ramorum diye yeni bir türünü tanımlamışlar. Aynı yaprak hastalığının meşede de gözükmesi Phytophthora olduğunu güçlendiriyor.

Zararlı mantarın kaynağı toprak, sulama suyu (http://www.ento.okstate.edu/zoospore...ora/index.html) veya dışarıdan herhangi bir şekilde taşınma olabilir.

Zayıf drenajlı saksıda yetişen bitkilerde özellikle ilkbahardaki yüksek sıcaklıklarda gelişir. Hatta ılık kış aylarında da Phytophthora semptomları gözükür. Şu anda bitkilerin durumu nasıl tam olarak bilemiyorum. Muhtemelen bitkilerde geriye doğru ölüm olacaktır.

Eğer yaşaması husunda ısrarlı iseniz yapacağınız şeyler şunlar

1-Saksının drenajını iyileştirin
2-Sulamayı musluk suyuyla yapmayın (hastalığın kaynağı olabilme ihtimali var)
3-Saksı sulamayı sabah erken saatlerde yapın (Bu sayede yapraklar gün boyunca çoğunlukla kuru kalabilecektir)
4-Sulama yaparken yaprakları ıslatmadan yapın.
4-Bitkiler çok nemli bir ortamda ise ortam nemini azaltıcı tedbirler alın
5- Eğer hastalıksız diğer bitkilere bulaşmasını istemiyorsanız bitkiler arası mesafeyi artırın ve hastalıklı bitkiden diğerine geçerken kullandığınız aletleri ve ellerinizi (eldiveni) dezenfekte edin.
6-Kültürel önlemlere ilaveten enfeksiyonu kontrol etmek için mancozeb (Dithane M-45) ya da bakırlı fungusitlerden kullanmanız gerekir.
7-İlaçlamayı bitkinin toprak üstünde kalan bütün kısımlarına yapmalısınız


Düzenleyen malina : 09-05-2006 saat 10:38
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön