![]() |
|
![]() |
#331 |
Moderatör
|
Sevgili çeşmealtı, verdiğim linke bakınız. Ben de danaburnu ilacını: Bayer'in Endasulfanı veya Hektionex 35 WP ile hazırlıyorum. Bu tozu kepek ile karıştırıyor, tozşekerli su ile hafifçe nemlendiriyorum. İçine biraz da sıvı yağı katarak iyice karıştırıyorum. Çok ıslak değil nemli oluyor. Bu karışımı bir poşete koyup bir gece bekletiyorum ki heryerine sinsin. Ertesi akşamüstü, ceviz kadar parçaları ilgili alana serpiştiriyorum. Sonra da maşa ile ölmüş veya baygın gibi olanları topluyorum. http://www.agaclar.net/forum/newrepl...wreply&p=26026 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2009
|
Çimin mi var? derdin var ![]() Bugün çimlerimi biçmeye ve sulamaya yazlığa gittim.Çimlerim sapsarı olmuş öbek öbek ölmüş çimler.sırayla kontrole başladım : 1-Su eksikliğini kontrol ettim.Toprağın su durumu çok iyiydi. 2-Ajandamdan en son gübre verdiğim tarihe baktım.1 ay olmuş o da değil. 3-Mantar olabileceğini düşünüp kontrol ettim.Küflenme,pamuklaşma ya da kök boğazında bir ize rastlanmadı. 4-Zararlı kontrolü yaptım.Binlerce minik beyaz pire zıplamasına benzer şekilde uçan kelebek gibi bir zararlıya rastladım ve hemen suprasit ile müdahale ettim ama çimlerimin % 40'ını kaybettim.15 gün sonra 6 karışımlı tohum ile ek yapacağım umarım sorunsuz hallederim bahçeyi komple tekrar çim yapmayı gözüm almıyor artık ![]() Çimim var , derdim var... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Ağaç Dostu
|
Bu baharda yapılan rulo çimim sonbaharda çok canlıydı ve haftada bir kere biçilecek şekilde uzuyordu. Şimdi ise yaprakları çok inceldi, üzerine basınca yatıyor ve bir iki güne kadar yapraklar kalkmıyor. Bu mevsimde pek güneş almıyor ama eski çimimde bu problemle karşılaşmamıştım. Cinsinden olabilir mi? Gübre takviyesi yapayım mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Moderatör
|
Sevgili Kiraz rulo çim hakkında pek bilgim yok, eski çimin tohum çimiydi değil mi? Biliyorsun çim kökleri 25 cm kadar toprağa giriyor acaba senin rulo çim kökleri taban toprağına ulaşıp da uyum sağlamamış olabilir mi? Hiçbir bilgim olmadan bunu yazıyorum, ben de merak ettim. Mine hanıma bir sorsana? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Ağaç Dostu
|
Evet Güler Hanım, eskisini tohum atarak yapmıştık. Çimdeki zayıflama son iki haftadır daha belirgin oldu. Kökler sık ama yapraklar çok zayıf. Bir ay önce gübre verdim, daha önce verdiğim Vilmorin marka gübreden değil de büyük torbalarda satılan, ismini hatırlamadığım suni gübreden kilo ile alarak vermiştim ama çimde yanma, kuruma yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Moderatör
|
Sevgili Kiraz, ben daha evvel yaptığım çimde yaprakları zayıf ve uçuk renk sergileyen bölümlere ASROY diye gübre vermiştim. Çok da faydasını gördüm, içeriği ne diye soracaksın ama emin değilim kutusu Manyas'da olacak sanırım, gittiğimde bakar sana yazarım. Mısır Çarşısında İstanbul Tohum'dan bir arkadaş vermişti, istersen adını ve telefon numarasını özeline yazabilirim veya sen Mine Hanıma danış muhtemelen biliyordur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
agaclar.net
|
Sayın Kiraz, hazır çim ortalama 10 gün içerisinde ana toprağa tutunur. Bundan sonra oradan beslenir ve bahçenizin dikilen herhangi bir fidan, ekilen herhangi bir tohum gibi parçası olur. Rulo çim ve tohumdan tesis edilen çimin hastalık zararlı ve bakımları hep aynıdır. Burada önemli olan çeşit özelliğidir. Rulo çimler de farklı çeşitlerin tohumları kullanılarak hazırlanıyor veya tek tipte stolondan üretiliyor. Eğer sizinki bol güneş seven bir çeşitse şu anda bahsettiğiniz ışık problemi sıkıntı yaratır. Bir ay önce verdiğiniz gübreden şimdi bir sıkıntı yaşamazsınız. Gübreden kaynaklansaydı hemen etkisi görülürdü. Bundan başka birdenbire zayıflama akla hastalık ve zararlı sorunu getirse de şimdilik sadece Turf-set çim aktivatörü uygulamanızı öneririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-09-2009
|
çim sahalarda ürünün çok güzel olmasını ve dayanıklı olmasını istiyorsanız LEONARDIT kullanmanızı tavsiye ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2009
|
Alıntı:
Bilgi için çok teşekkürler. Peki bu Leonardit'i sadece çim ekim esnasında mı kullanabiliyoruz, yoksa çim sahamızın bakımı esnasında da periyodik olarak kullanabiliyor muyuz? Eğer cevap "evet" ise; Leonardit kullanırken gübre kullanmaya devam ediyor muyuz? Yoksa artık gerek kalmıyor mu? Çim için Leonardit'i herhangi bir zaman (yaz-kış..vs) kullanabiliyor muyuz, yoksa kullanılması tavsiye edilen belli bir zaman aralığı var mıdır? Kusura bakmayın, soruları ardı ardına sıraladım; yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla; |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Ağaç Dostu
|
çim alanda siyah lekeler
Bugün kıştan sonra ilk kez bahçeyi biçtik. Kısalan çimlerin arasından bütün bahçenin çeşitli yerlerine serpilmiş vaziyette sanki mazot lekesine benzer siyah lekeler ortaya çıktı. Hatta çimin seyrek olduğu veya hiç bulunmadığı yerlerde bile var. Bunların ne olabileceği konusunda fikri olan var mı? Mantari bir hastalık olabileceğini düşündüm,ama emin de değilim. Birkaç resim ekliyorum. Yardımlar için şimdiden teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
agaclar.net
|
Fotoğraflarınız bana bir fikir vermedi. Lekeler toprağın ne derece altına işlemiş bakar mısınız? Bir de toprak renk değiştirmiş, küflenmiş gibi mi yoksa başka türlü bir görüntü var mı elinizle de yoklayıp bakıp izah ederseniz sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Ağaç Dostu
|
Kedi pisliği olan yerlerde çimde bozulma olur mu? İki kedi her gün sadece çimlerin üzerine bazen de çiçeklerin ortasına(üzerine) pisliyor, temizlemekle başa çıkamıyorum, bazen uzun süre çimde kalıyor. Şimdi yağmurların etkisiyle çim iyi durumda ama bu kısımlar yaza doğru kelleşir mi? Bozulmaya karşı alabileceğim önlem var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlginiz için çok teşekkürler. Başımız her sıkıştığında yanımızda olduğunuzu bilmek çok güzel. İyi ki varsınız ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Ağaçsever
|
Çim alan içinde yoncalar lokal olarak çoğalmaya başladı. Bu bir sorun mudur bilemiyorum ama diğer taraflardan daha hızlı uzadıkları için bütünlüğü bozuyorlar. Tek tük olduklarında köklerinden temizliyorum, ancak bu kadar yaygın olunca ne yapmalıyım? Önerilerinizi bekliyorum. Sevgilerle.. (Fotoğrafını daha önce çim başlığına eklemiştim, sanırım aynı fotoğraf tekrar eklenmiyor) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Moderatör
|
Yoncalar çok hızla yayılırlar, geniş yaprakları öldüren ilaç bile yapsanız kolay kolay baş edemezsiniz. Benim de çok sıkıntım olmuştu yoncalarla. Siz yine hocalarımıza sorun ama ben elle toplamanızı, çok yaygın yerlerde ise bel küreği ile çıkartarak yama çim yapmanızı öneririm. (Çimin mi derdin var gurubuna hoş geldiniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Ağaçsever
|
Gerçekten en dertli gruplardan biri burası Sn. Güler. Ama yine de hoşbulduk ![]() Demek geniş yapraklılar için ilaçlama da tam çözüm olmuyor, zaten ben de en son çare olarak ilaç kullanmak istiyorum. 3 yıldır hiç kimyasal bir madde kullanmadık bahçede. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-06-2010
|
karışık çimlerim sarardı nedendir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-02-2010
|
iyi günler. sarıyerdeki bir bahçede rulo çim uygulaması yaptık alan güneş görmektedir. çimlerin aralarında boşluk kalmadı uygulama bittikten sonrada sulayıp silindirledik lakin 4 -5 gün olmasına rağmen çimlerde hemen bir kuruma oldu bunun için ne yapabiliriz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Moderatör
|
Sevgili arkadaşlar, çimim sarardı nedendir? veya kuruma oldu nedendir? gibi sorularınıza cevap verebilmek çok zor. Verdiğiniz bilgiler o kadar az ki hele fotoğraf hiç yok. Hangi tohumları kullandınız? Sulama sisteminiz nasıl? Toprak durumuz nasıldır? Bahçede kedi-köpek gibi hayvanınız var mı? Kuruma nasıl oldu, yer yer mi kuruma var? Bu gibi bilgileri detaylı olarak verebilirseniz arkadaşlarımız sizlere daha yardımcı olabilirler. Veya Bir bilene soralım başlığında hocalarımıza sorun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-07-2010
|
Cimdeki homojen sararmalar
Herkese iyi gunler demek istiyorum. Bende bahcemde kucuk bir sorunla karsi karsiyayim sanirim. Ben cimlerimi 8-9 ay once ektirdim fakat sararmalar basladi. Sararan kisimlar belli bir bolgede degil de cimin genelinde ve homojen olarak dagalmis durumda. Cimlerime ekim yapildigindan beri gubre ve ilac takviyesi yapmadim. Birkac tane capi 20 cm olan karinca yuvasi buldum. Cimlerim hergun aksam 9 ve sabah 5 olmak uzere 2 kere 15er dakkalik programlarla otomatik olarak sulaniyor. Resimleri basarabilirsem ekliycem. Bahcem yaklasik 600 m2. Nasil bir yol izlemeliyim? Simdiden tesekkur ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Moderatör
|
Kolay gelsin. Bana göre günde iki kere sulamak doğru değil. Hele akşam sulamasını hocalarımız hiç tavsiye etmiyorlar. Mantara zemin hazırlıyorsunuz diyorlar. Çimlerinizin boyu bu kadar uzun mu yoksa yakın çekim mi? Boylarını uzun tutarsanız alt kısımlar güneş almadığı için sararır. Sulama yaptığınızda toprağınız 20-25 cm kadar ıslanıyorsa (ki çimin kökü kadar) zamanı ona göre ayarlıyarak kontrol ediniz ve sulayınız. 8-9 aydır gübre vermedim diyorsunuz, toprak havalandırması yapıyor musunuz? Bence hem gübre vermeli hem de İlkbahar da ve sonbaharda havalandırma yapmalısınız. Sararmalar mantardan da olabilir o zaman mutlaka toprağınızı dezenfekte etmelisiniz. Bu konuda başlığımızda güzel bilgiler var, siz bir okuyun. Baktınız olmuyor o zaman hocalarımıza sorun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
agaclar.net
|
Çİm yapraklarını göremediğimiz için değerlendirebilmek de kolay değil ama sadece sararma değil, kuruma da görüyorum. Bir kısım çim bitkicikleri kuruduğu için çim sararmış görünüyor yanılmıyorsam. Öncelikle, sulamanızı Güler Hanım' ın dediği gibi sabaha alın. Tek sulama yapın. Sabah saat 6 da sulayın. m2 ye 10- 12 lt su gelecek şekilde zaman ayarını yapın. Çimi düzenli azotlu gübre ile gübrelemeniz gerek. Sürekli olarak kesip attığınız yeşil aksamla birlikte bitki fotosentez yapıp kendini beslemesi güçleşiyor dışarıdan takviye etmek zorundasınız. İlk bahardan sonbahar sonuna dek her 3-4 haftada bir gübreleme yapın. Ben sizin yerinizde olsam şu aşamada Peras veya Huwasan kullanırım. Konudaki daha önceki yazışmaları ve önerilerimi de okuyun. Ancak şu anda çimde pas hastalığı da yaygın. Bunu da kontrol edin. Çim yaprakçıklarının arka yüzlerinde sarı - pasrengi ele bulaşan tozlar var mı? Eğer varsa Tebuconazole etki maddeli ilaçtan 100lt suya 50 ml/ da oranında kullanın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-09-2006
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-07-2010
|
meraba previcur iyidir ama tek başına pek etki etmez pomarsol wp 35 le cupravit i karıştşrın çimlere uygulayın 2 gün sulama yapmayın 1 hafta sonra 20x20 ile 33x33 gübreyi karıştırıp çimlere atın ve sulamayı açın gübrelemeyi akşam saatlerinde yapın ilaçlamayı gün tepede iken havanın en sıcak olduğu zaman yapın bitle prenin çimdeki kurumasıyla ne alakası var anlamadım ya kedi köpek işemiştir öbek öbek sapsarı ise **** mantar olmuştur ilaçlama yapılıp 1 hafta sonra gübre atılır merhaba resimden anladığıma göre çimde vitamin eksikliği var 33x33 gübre atarsanız ve hemen arkasından sularsanız 1 hafta içinde düzelme olur sık görülen bir hastalık yaz aylarında sulamaya bağlı mantar oluşmuş birde çim biçilirken makine çim döküyorsa dökülen çimde mantar yapar çözüm ilaçlama pomarsolwp35 previcur ve captan ı karıştırın 10 gün ara ile 2 kez uygulayın çimde oluşan siyahlıklar yosun oluşmuş genelde aşırı sulamave yetersiz gün ışığına maruz kalan yerlerde olur hızlı netice almak isterseniz vilmorin in yosun gübresi var onu uygulaya bilirsiniz uzun vadede sulamayı kısıp kurumasını bekleyin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-06-2010
|
merhaba benim iki sorum olucaktı. Birincisi bu mantar ilacını illaki spreyleme aparatı ilemi yapmak zorundayız yoksa sulama yaptıgımız 10 lt lik sulama bidonlarıyla yapsak olmazmı. İkincisi ilacın üzerinde örneğin 100 lt için 300gr demiş tamamda bu ne kadarlık alan için geçerli 100 m2 mi bi dekarmı. 100m2 lik bi alan için ne kadar yapmam lazım göz kararımı çimler iyice ıslanana kadarmı toprak göl olana kadarmı biraz saçma oldu ama fazlası çimi yakarmı. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 | ||
agaclar.net
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2008
|
Cem bey sizin çim alanınızın esas sorunu iyi bilenmemiş çim makinası. Benim düşüncem önce makinanızın bıçağını iyice biletin , tırmıkla sarı bölgeleri tarayın,çinko oranı yüksek bir yaprak gübresiyle gübreleme yapın ve en son 15-15-15 tarzı bi gübreyle dönüme 30 kg civarı gübreleme yapın.(benim önerim compo entec 25-15) marmara bölgesinde çim alanların taranma zamanı gelmiştir önemle duyrulur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |