![]() |
|
![]() |
#391 |
Ağaç Dostu
|
Okudukca, birbirimizin omuzlarında ağlasak mı, gülsek mi bilemedim. Kayıplara baktıkça bugün, içim eridi sanki. ![]() Sevgili Kiraz Bahara ne kaldı diyerek, mutlu oluyorum. ![]() Sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2007
|
Sayın Kiraz çok güzel resimler.Kış harika süslemiş bahçenizi.Doğanın yasemini süslemesi çokçok güzel .Ellerinize sağlık.Bende saxıfrga arendsii den ben (kırmızı ve beyaz) aldım. Saksıdalar bahçeye dikmeye cesaret edemedim.Baharayerlerini bulurlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#394 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kiraz papatyalar sanki sadece karın ağırliğindan yayılmış. Ortadaki dal kesilmek istiyor gibi,eğer kırık yoksa diğer dallar bir destekle toparladığınızda, sizin elinizde eskisi gibi güzelleşecekler. Benim bir saksıcık papatyam da sadece alt yapraklar pörsümüş, tepedekiler sağlam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#395 |
Ağaç Dostu
|
"Yine yeniden..." ben bu lafa alıştım ![]() Vildan Hn, papatyaların bazı dalları kırılmış, hem karın ağırlığından hem de kedilerin bu bitkide yatmayı sevmesinden. Dipten budamayı düşünüyorum ama yakında olacak bir don yeni budanmış dala daha fazla zarar verir mi bilemiyorum (gerçi bu durumda budamak zorundayım ) bir de papatyalar erken çiçek açtıkları için kış öncesi ya da kışın yapılan kuvvetli budama çiçek açmayı etkiler mi merak ediyorum. Sn. Fikreteren saxıfrga arendsiileri bir kaç hafta önce toprağa geçirmiştim, kar eridi yine çok iyi durumda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Ağaç Dostu
|
Kiraz teftişte; kar sonrası durum raporu.
Uzun zamandır bahçede bir şey yapamamıştım bugün evdeyken, hazır yağmur da yokken bir yakından bakayım dedim: Masa altında iyi korunamayan sardunların donan dalları kesildi, yarım çuval donmuş çelik atıldı. Köklerinin sağlam kalması için dua edildi. Çeşme papatyaları soğuktan çok karın ağırlığından ve kedilerden etkilenmiş. Donan yaprak çok az ama yere yatan hatta 3 cm çapında kırılan dallar bile vardı. Hepsi dipten budandı. Budanan dallarla beraber bir sürü salyangoz yakalandı. Çan sarmaşıklarının bütün yaprakları donmuş ama dalların durumu belli değil, 50 cm gövde bırakılacak şekilde budandı. Sağlam kalan latin çiçekleri de donmuş, hepsi yerinden söküldü. Gallanın bütün yaprakları donmuş, yapraklar dipten kesildi. Çiğdem ve muskari soğanlarını karıştırdığım ortaya çıktı, çimlerin arasından çiğdem yerine muskari, köşedeki sınırda muskari yerine çiğdem çıkmış. Bahçedeki bol miktardaki sümüklüböceğin verdiği zarar biliniyordu ama yeni çıkan soğanları yediği, bazı nergislerin neden açmadığını anlamak için bakıldığında çiçek saplarının dipten kesildiği görüldü, çok kızıldı. Büyük papatyaların yere yatan kocaman yaprakları kesildi, yaprakların altında yığınla sümüklüböcek yakalandı ve sevinçle çöpe atıldı (öldüremedim, hayatlarına orada devam edecekler). İki senedir bahçenin ortasına, çime tuvaletini yapan esrarengiz kedi, komşum ve en son benim tarafımdan teşhis edildi, bu alışkanlığından vazgeçmesi için bahçenin bu bölgesine yemek kondu. Günlerdir yenmeyen yemek ve aklanamayan çimlerin kederi, dün sabah peşinden koştuğumuz kedinin (görgü tanıklarımız var) balık artıklarını yemesiyle dağıldı ![]() Zavallı hezeranların (Adalet Hanım tohumlarını göndermişti) çoğu kardan sonra kaybolmuş, neyse ki gelişmiş olan bir kaç tane umut ışığı veriyor. Seneye tohumlar daha erken ekilecek, kışa kalmayacak. Kardan sonra çok keyifli gördüğüm lobelyalar şimdi çok kötü, yaprakları pörsümüş. Bütün hüsnüyusufların, kış papatyalarının ve çuhaların uçları sümüklüböcekler tarafından yenmiş. Kar ve fırtana geçen sene boyanan duvarlardaki boyaları büyük tabakalar halinde sökmüş. Yaz sonu dökülen bir kaç yeraçelyası tohumu çimlenmiş ve kar altında kaldığı halde çok sağlıklı. Seneye tohumların yarısı ekim ayında ekilecek. Aleo vera tamamen gitmiş, pelte halinde yatıyor. Kırılan yaban asması dipten yeni sürgünler vermiş. Pasiflora saksısayken kışın soğuğundan daha çok etkileniyordu, bu seneki soğuğa rağmen sağlam. İyi haber: Bahara çok iş var, hepinize kolay gelsin. Düzenleyen Kiraz : 01-02-2010 saat 21:10 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#398 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Bu havada ne çok iş yapmışsınız. Tebrik ediyorum gerçekten. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Gilan, akılsız başın cezasını ayaklar çekermiş( Belim de bu cezadan nasibini alıyor). Aylarca bahçede bir şey yapamadım, her sene koruduğum çiçekleri, bu sene " Kimse korumuyor bir şey olmuyor, benimkine de olmaz." dedim ve cezamı çekiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Ağaç Dostu
|
Aynı gaflete ben de düştüm sevgili Kiraz Arkadaşım bahcede bırakmış küpelerini birşey olmadı dedi. Avrupa ülkelerinde sokakta ağaç olmuş küpeler dedi. Dedi de dedi... Eh dedim bende Avrupa bizden soğuk. 12 saksı sardunya yı allahtan banyoya yığmıştım. Dışarıda kalanlar bizlere ömür ![]() Baharda, daha çok çalışılacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Cemo, geçen sene küpeyi verandada bıraktım, bir şey olmadı ama geçen sene kış da soğuk olmadı, bu sene kar yağacak diye içeri aldım. Sardunyaları ise taşımak zor, 25 basamak bir tarafta, 20 basamak diğer tarafta, saksılar ağır, durdum durdum en son güne hepsini sıkıştırdım. Yardım eden de olmayınca gece karanlıkta 10-15 kadar uzun saksıyı arka bahçeye bankın üzerine, taşıyamadıklarımı da verandada masanın altına koydum. Verandadakilerden çok ümitli değilim ama belki arka bahçedekilerin kökleri sağlamdır, üzerlerine kar gelmedi. Neye yanarım biliyor musun, üç senedir üç saksıdan en az 20 saksı (yaklaşık 50-60 kök) yaptım, bir gecede hepsi giderse yeşerecek kuru dalları görmek için gösterdiğim sabra yanarım. Her sene yeni sardunya alıp, saksılarına çiçeği ve yaprağıyla koyanlara, "Benim kuru dallar biraz geç de olsa açacak" deyip, sabredip kendim çeliklediklerimin adam olmasını bekledim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#402 |
Ağaç Dostu
|
Ben de bu sene deneme yapayım dedim; bir saksı sakız sardunya, bir dopdolu saksı buz çiçeği, bir saksı şundan, bir saksı da lobelyayı dışarıda bıraktım. Eğer baharda yeşermezlerse sanırım hepsinin sonu kötü oldu. -2'de -3'te sapasağlamlardı ama -12 biraz fazla oldu sanırım. ![]() Evdekiler "Vah vah ne güzel çiçekti" diyorlar ama asıl emek harcamış olan bense "Fena mı oldu, denedik öğrendik" diyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kiraz şu üç santimlik hazeranları görmek mümkün mü? Nedeni ekmek için geç kalmanız olabilir, biliyorsunuz biz Ekim ayında ekmiştik, siz Kasım sonlarında ektiniz yanlış hatırlamıyorsam. Yine de ağlamayın, baharda bizimkilere yetişirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#404 |
Ağaç Dostu
|
Bak Kiraz arkadaşım üzülme göreceksin, taşıyamayıp giden sardunyalarımız, baharda fış fış fışkıracak. Onlarca saksının hangisini taşıyacaktık, onlarca merdivenden. Ehh bizimkide can. 12 saksı banyoya taşımışım bir başıma. Kaktüslere koşmuşum, bengonvillere. Yetemedim ne yapayım ![]() Allah sağlık versin. Baharda iş cok, haydi tohumlara bakalım ..ne vardı ekecek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#405 |
Ağaç Dostu
|
Haklısın Cemo, şimdi sıra tohumlarda. Adalet Hanım, ben biraz geç ekmiştim, gelişememesi bu yüzden. Ben ektikten kısa bir zaman sonra havalar bayağı soğumuştu ve gelişme de yavaş olmuştu. Küçük kalanlar kışa dayanamamış ama kalanlar yüzümü güldürecek, bir ara fotoğraf eklerim. Zamanında ekseydim, baharda açacak hazeran sayısı çok daha fazla olacaktı. Yanlış hatırlamıyorsam tohumun birazını da bahar için saklamıştım, mart ayında onları da ekerim. Sevgili Gilan, ne kadar tecrübe etsem de bazan akıllanamıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#408 |
Ağaç Dostu
|
Baharı müjdeleyenler
Hava az ılınınca bitkiler gibi ben de canlanıyorum; kapalı yerde duramıyorum, ota, dala yakın durmak, dokunmak, etrafı temizlemek, hızlı gelişimi kaçırmadan izlemek istiyorum. Bugün iki arada bir derede kendimi çamurlu topraklara attım, vişneyi arka bahçeye, ayı pençesini çeşmenin yanına, çitteki yasemini duvardaki demir dibine, Mutlu Kutlu'dan aldığım çardak gülü duvar dibine diktim, orayı burayı eşeledim, ne kalmış- ne gitmiş- kim uyanmış baktım. İki saat çok keyifliydi ama ben geç kalıyordum, merdivenleri çamur içinde ve aklımın bir parçasını da bahçede bırakarak eve koştum. Dün akşam üstü kızıma "Oraya basma, çiğdemler var" dediğimde emindim açan çiçek yoktu ama bu sabah iki çiğdem "Günaydın" dedi. Çiğdemler dışındaki soğanlı bitkilerin yarısından çoğunu sümüklüböcekler toprak hizasından yemişler. Çiğdemin arkasındaki muskarinin de tadına bakılmış. ![]() Tomurcuklarıyla kara ve dona yakalanan saxifraga arendsii (taşkıran) hiç etkilenmedi, pembeler günden güne açıyor. Diğerinden kopan iki dalı topraya gömdüm, yaşayacak gibiler. ![]() Kırmızı erik de baharı ilk müjdeleyenlerden, yakında beyaza bürünecek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Ağaç Dostu
|
Ne çok severim şu çiğdemleri, çok zarif ve güzellerdir. Diğerleride açtığında fotoğraflarını görmek isteriz. Bahar yaklaştıkça gözlerimiz dahada şenlenecek şimdiden belli olmaya başladı... Ellerinize emeklerinize sağlık Sevgili Kiraz... Sevgiler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sebo, çiğdemleri çimin arasına ekmiştim, açarlar umarım çünkü çiğdem ve muskari soğanlarını karıştırmışım, birini dikip bir hafta sonra "Aa yanlış oldu" diye bulabildiklerimi söktüm, diğer soğanları diktim. İkinci diktiklerim çiğdem ise problem yok ama muskari de olabilir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#412 |
Ağaç Dostu
|
İmdat! Bahçemde canavar vaaar!
İki hafta önce, donan bodrum papatyalarını dipten budadıktan sonra, toprağın üstüne çıkmaya çalışan, oldukça kuvvetli bir sürgün gördüm. Yabani ota hiç benzemiyordu, bahçemin sürprizlerine alışık olduğum için (kocayemiş de böyle sürpriz yapmıştı) sevindim. Dün ucunda sarı papatyaya benzer bir tomurcuk vardı. Bugünse sarı papatya açmış, gövde hızla uzamıştı. Ne olduğunu öğrenmek için fotoğrafını çektim ama araştırmaya başlamadan kötü bir adı hatırladım "Canavar otu!". Maalesef doğru tahmin etmişim, sitede bununla ilgili bir yazıyı daha önce okumamış olsaydım, bu sağlıklı gövdeyi kendi ellerimle beslemeyi düşünürdüm, oysa şimdi ilk fırsatta sökmeyi düşünüyorum ama hava karardı. ![]() Not: Sökmekten vazgeçtim, Mine Hn'ın tarif ettiği gibi, sabah kafasına pet şişe geçireceğim. Düzenleyen Kiraz : 21-02-2010 saat 21:24 Neden: not ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#415 |
Ağaç Dostu
|
Bizim saksılarımızda da çıksa keşke bu ottan. Ne kadar güzel bir bitkiymiş, yabani orkidelere benziyor aynı... Bence bu konuda Sevgili Herbaryuma ya da Mine Hanıma danışmanız lazım. İnternetten canavar otlarını inceledim, bu bitkiye pek benzetemedim... Sevgiler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#416 |
Ağaç Dostu
|
Canavarotu http://yabanicicek.com/orobanche-minor.php http://yabanicicek.com/orobanche-minor-ek-bilgi.php Düzenleyen Vildan Sönmez : 22-02-2010 saat 01:58 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kiraz bahçenizdeki çiçek bu başlıktakine bnziyor mu ? http://www.agaclar.net/forum/showthr...silago+Farfara |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#418 |
Ağaç Dostu
|
Evet Vildan Hn, son gönderdiğinize benziyor! Şimdi farkettim ki, canavarotunun tüm gövdesi çiçekli oluyor, benimkinde şimdilik sadece uç kısım çiçekli. Dün nette sarı çiçekli bir canavarotu görünce benimkine benzetmişim. Sabah saat 7'de evden çıkmasaydım, şimdi kafasında pet şişeyle duracaktı, neyse ki rahat bırakmışım, uyarınız için çok teşekkürler Bahçeme özür borçluyum, yine bana sürpriz yapmış; kocayemiş, tavşanmemesi, sinirotu, erika,... gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#419 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Kiraz, Bahçenin durumunu okadar güzel anlattın ki inan bana gözümle görmüş kadar oldum. İfade ediş biçimini kutluyorum.Bu sene bahçeler hepimizi bir hayli uğraşitıracak gibi görünüyor. Sana ve uğraş veren bahçeseverlere kolay gelsin. Özel mesajdaki bilgiledirmen için de ayrıca teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|