View Single Post
Eski 01-02-2010, 17:12   #397
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Kiraz teftişte; kar sonrası durum raporu.

Uzun zamandır bahçede bir şey yapamamıştım bugün evdeyken, hazır yağmur da yokken bir yakından bakayım dedim:

Masa altında iyi korunamayan sardunların donan dalları kesildi, yarım çuval donmuş çelik atıldı. Köklerinin sağlam kalması için dua edildi.

Çeşme papatyaları soğuktan çok karın ağırlığından ve kedilerden etkilenmiş. Donan yaprak çok az ama yere yatan hatta 3 cm çapında kırılan dallar bile vardı. Hepsi dipten budandı. Budanan dallarla beraber bir sürü salyangoz yakalandı.

Çan sarmaşıklarının bütün yaprakları donmuş ama dalların durumu belli değil, 50 cm gövde bırakılacak şekilde budandı.

Sağlam kalan latin çiçekleri de donmuş, hepsi yerinden söküldü.

Gallanın bütün yaprakları donmuş, yapraklar dipten kesildi.

Çiğdem ve muskari soğanlarını karıştırdığım ortaya çıktı, çimlerin arasından çiğdem yerine muskari, köşedeki sınırda muskari yerine çiğdem çıkmış.

Bahçedeki bol miktardaki sümüklüböceğin verdiği zarar biliniyordu ama yeni çıkan soğanları yediği, bazı nergislerin neden açmadığını anlamak için bakıldığında çiçek saplarının dipten kesildiği görüldü, çok kızıldı.

Büyük papatyaların yere yatan kocaman yaprakları kesildi, yaprakların altında yığınla sümüklüböcek yakalandı ve sevinçle çöpe atıldı (öldüremedim, hayatlarına orada devam edecekler).

İki senedir bahçenin ortasına, çime tuvaletini yapan esrarengiz kedi, komşum ve en son benim tarafımdan teşhis edildi, bu alışkanlığından vazgeçmesi için bahçenin bu bölgesine yemek kondu. Günlerdir yenmeyen yemek ve aklanamayan çimlerin kederi, dün sabah peşinden koştuğumuz kedinin (görgü tanıklarımız var) balık artıklarını yemesiyle dağıldı Bahçe bir süre daha gözlenecek, yemeğin çözüm olup olmadığı görülecek.

Zavallı hezeranların (Adalet Hanım tohumlarını göndermişti) çoğu kardan sonra kaybolmuş, neyse ki gelişmiş olan bir kaç tane umut ışığı veriyor. Seneye tohumlar daha erken ekilecek, kışa kalmayacak.

Kardan sonra çok keyifli gördüğüm lobelyalar şimdi çok kötü, yaprakları pörsümüş.

Bütün hüsnüyusufların, kış papatyalarının ve çuhaların uçları sümüklüböcekler tarafından yenmiş.

Kar ve fırtana geçen sene boyanan duvarlardaki boyaları büyük tabakalar halinde sökmüş.

Yaz sonu dökülen bir kaç yeraçelyası tohumu çimlenmiş ve kar altında kaldığı halde çok sağlıklı. Seneye tohumların yarısı ekim ayında ekilecek.

Aleo vera tamamen gitmiş, pelte halinde yatıyor.

Kırılan yaban asması dipten yeni sürgünler vermiş.

Pasiflora saksısayken kışın soğuğundan daha çok etkileniyordu, bu seneki soğuğa rağmen sağlam.

İyi haber: Bahara çok iş var, hepinize kolay gelsin.


Düzenleyen Kiraz : 01-02-2010 saat 21:10
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön