View Single Post
Eski 11-11-2007, 14:30   #85
mahon67
Ağaç Dostu.

mahon67's Avatar

Giriş Tarihi: 09-11-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu Mesajı Göster
Güvey fenerinin turuncu dış yüzeyinin kuruyup, kafes şeklini alması gerekmiyor mu?
Merhaba Arkadaşlar;

Aranıza yeni katıldım. Zonguldak'ın Filyos beldesinde küçük bahçemde tropik-egzotik bitki yetiştirme denemeleri yapıyorum. Yaklaşık üç yıldır birçok tek yıllık bitkiyi yetiştirip ürün almayı başardım. Physalisler hakkında bilgilerimi paylaşmak isterim;
  • Physalis alkekengi: Türkiye'de doğal olarak yetişen, yenmeyen; daha çok süs amaçlı yetiştirilebilen bir çeşit. Arzu Hanım, sizin bahsettğiniz ; kuruduğunda dışı kafes şeklini alan bu çeşit. Dış kapcık rengi de diğerlerine göre daha koyu; kiremit rengine yakındır.
    • Physalis peruviana: Yenilen, ticari olarak satışı yapılan (kilogram fiyatı yaklaşık 120-130 YTL civarıdır), hafif ekşimsi çeşit.Ngündüz arkadaşımızın gönderdiği fotograf bu çeşide ait.
      Physalis pruinosa: peruviana gibi yenir, hatta ondan çok daha tatlıdır. Bitki boyuna büyümeyip, enlemesine yayılır. Erken ürün veren bir çeşittir.
      Physalis ixocarpa: Tomatillo olarak bilinir, diğerlerinden daha iri (küçük ceviz büyüklüğünde), direkt yenmeyip soslarda kullanılır(Meksika yeşil salsa sosununun hammaddesidir) yeşil ve mor renkli çeşitleri vardır.
Herkese yeşille içiçe bir hayat dilerim.

mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön