Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu
Güvey fenerinin turuncu dış yüzeyinin kuruyup, kafes şeklini alması gerekmiyor mu?
|
Merhaba Arkadaşlar;
Aranıza yeni katıldım. Zonguldak'ın Filyos beldesinde küçük bahçemde tropik-egzotik bitki yetiştirme denemeleri yapıyorum. Yaklaşık üç yıldır birçok tek yıllık bitkiyi yetiştirip ürün almayı başardım. Physalisler hakkında bilgilerimi paylaşmak isterim;
- Physalis alkekengi: Türkiye'de doğal olarak yetişen, yenmeyen; daha çok süs amaçlı yetiştirilebilen bir çeşit. Arzu Hanım, sizin bahsettğiniz ; kuruduğunda dışı kafes şeklini alan bu çeşit. Dış kapcık rengi de diğerlerine göre daha koyu; kiremit rengine yakındır.
- Physalis peruviana: Yenilen, ticari olarak satışı yapılan (kilogram fiyatı yaklaşık 120-130 YTL civarıdır), hafif ekşimsi çeşit.Ngündüz arkadaşımızın gönderdiği fotograf bu çeşide ait.
Physalis pruinosa: peruviana gibi yenir, hatta ondan çok daha tatlıdır. Bitki boyuna büyümeyip, enlemesine yayılır. Erken ürün veren bir çeşittir.
Physalis ixocarpa: Tomatillo olarak bilinir, diğerlerinden daha iri (küçük ceviz büyüklüğünde), direkt yenmeyip soslarda kullanılır(Meksika yeşil salsa sosununun hammaddesidir) yeşil ve mor renkli çeşitleri vardır.
Herkese yeşille içiçe bir hayat dilerim.