arkadaşlar kaysı yetiştiricileri bu form da pek yok galiba ben şayet yardım edecek fikir verecek birileri olursa nifa türü kaysı hakkında bilgi istiyorum mesala dikim araları kaçyaşında verime yatacağı gibi eğer bilgi verebilecek arkadaş varsa şimdiden teşekkür ederim
|
Kayısı çok fazla hastalık kapar mı, düzenli olarak bulaşan bir hastalığı var mıdır? Mesela şeftalide yaprak kıvırcıklığı beyaz bit yaprak biti her sene görülür böyle bir durumu varmı?
|
Kayısı fidanı dikimi
merhabalar
tüplü kayısı fidanlarını yılın 12 ayı dikebilirsiniz fakat açık kök kayısıfidanlarını ekim-mart ayları arasında dikebilirsiniz(Fidanların yapraklarını tamamen dökmesi gerekir. Dikim aşamasında fidanı aşıdan itibaren 60-70 cm arasında kesmelisiniz ki fidan şemsiye şeklinde gelişim göstersin.Teşekkürler Alıntı:
|
Myrobolan c29 hakkında
Alıntı:
|
Alıntı:
Ninfa kayısı en erkenci gruptandır.Kayısı çeşitlerine göre hasat sırası ninfa-auorora-procde thyrınte-septik-bebeco-tokalı-roksana-şalak-alkaysı-karacabey(burada sonda cıkan bazıları hemen hemen aynı anda hasada gelmektedir) Ninfa kayısıyı byrobolan c29 anaclar üzerinde olumlu sonuclar vermektedir.Mersin bölgesinde yaklasık 4 dönüm yere 270 adet myrobolan c29 anaclı ninfa kayısı dikimi yapıldı ve fidanlar sera icerisine alındı.Hasat rekoltesi 1. sene 1 tona yakın 2. sene 1-2 ton arası ,3. sene 2-3 ton arası 4. sene ise 3-4 ton arası hasat ayapılmıstır. Myrobolan c29 anaclı kayısılarda dikim mesafesi sıralar arası 5 metre fidanlar arası 3 metre veya 4mX3m seklinde dikim yapılabilir.Klasik anacta ise ninfa kayısı çeşidini 5mx5m ,6mx6m veya 5mx6m seklinde yapabilirsiniz. |
Kemal Bey,
bilgiler için teşekkürler. E-fidancım sitesinde de detaylı açıklamalar bekliyoruz. . |
Bu konuda kesinlikle haklısınız.Elimden geleni yapacam
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Hastalık kapma olasılıgı bölgeye göre değişir.Çunki nem-sıcaklık etken faktörlerdir.Meyve agaçlarında olan kök çürüklüğü kayısada da vardır.Bademlerde meydana gelen yaprak dürülmesinin bir değişiğide kayısıda yaprak delen olarak ortaya çıkar.Hem yaprak yapısını hemde meyve albenisini bozar.Ayrıca birde mumyahastalığı vardır.Adı üsütünde meyve mumya gibidir:D.Nemotod varsa geçmiş olsun sök gitsin o ağacı(köklerde tomurcuklanma mantar gibi).Gerçi piyasada bir ilaç var ama araziye fidan dikimini yapmadan önce fidan kökleri arazi ilaçlanmalıdır.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu sene yagıslar gercekten iyiydi,doğa suya doydu diyebilirim.Kayısıda nemotod diğer çeşitlere göre(örnegin şefatli badem bunlarda cok görülür) daha az görülmektedir.İnşallah fidanınız hep böyle devam eder.Hatta bir tarafına erik aşısıda yaparsanız çifte hasat olur:)))
|
Evet doğa suya doydu peki kök dışında yapraklarda her sene görülen ağacı verimden düşürebilecek öldürücü hastalığı var mıdır?
|
Alıntı:
Ayrıca kayısı anacı ağır topraklara gelmez. hafif kireçli toprakları sever. ağır çok su tutan, killi topraklarda anacın ömrü kısa olur. |
Bilgilendirme için teşekkürler...
|
Kaysı yetiştirecek arkadaşlar ; Eğer ticari olarak dikecekseniz aprigoz veya gabaşi den başka dikmeyin , hem ticari değeri yüksek hem lezzetli , gabaşi kaysısı alyanakta yapar , en tatsız tutsuz olanı imam kaysısıdır , bu sene imam kaysı 600-700, gabaşi 1500-2000 , aprigozda (ama halk arasında abragoz derler) 3000 tlde alıcı buldu , bunlar toptancı hal fiyatları.
|
Sn. şahin05, Bir tanıdığımızın Tekkeköy'de ovada bodur kayısı bahçesi var bize 2 poşet vermişti yirsiniz diyerek. Kayısılar ovada suyuda görünce şeftali gibi olmuşlar, ama hiç tadı yoktu hepsini reçel yapmıştık. Acaba Samsun'da sulanmadan yetiştirilse çok mu küçük kalır? Sulanmayınca daha tatlı olur mu? Bu konuda bilgi edinmek istiyorum.
|
Bence o cinsinden geçer , büyük ihtimalle imam kaysıymıştır , saman gibi olur , gösterişlidir ama tat tuz yoktur, birde iklim çok önemli, kaysı deyince ığdır , malatya bence , türkiyenin neresine dikerseniz dikin bu şehirlerdeki randumanı alamıyorsunuz. Hataya kaysı dikmişler , olmuşda, ama 5 para etmez , afyonda kaysı var hemde çok var,ama ığdırı tutmaz.
|
Şeftali gibi kaysının reçeli de iyi olmazki , reçellik kaysı şekerpareden başka olmaz, küçük ve tatlı olcakki , şekeri az katasın :) sulanmayı ne kadar az yaparsan , tat oranı her meyvede o kadar artar, onun içindirki kır bölgelerden gelen meyveler aromalı olur .o nispettede meyve küçük kalır , ayarını tutturmak lazım.:)
|
Sizce Samsun'da kayısı sulanmadan ticari olarak yetiştirilebilir mi? (Ova haricinde)
|
Sanırım bu konuda en çok benim yardımcı olmam lazım.Babam iyi bir kayısı yetiştiricisi.En son Hatay'dan bir arkadaşına yardımcı olmaya çalışıyordu malum nemli bir bölge.Bilgileri alıp en kısa zamanda size iletirim.Temel bilgiler zaten konu başlığımızda var ama bunun dışındaki soruları yanıtlamaya çalışırım
|
Beni başımdaki sorunu yazmanın tam yeri işi bilen insanları bulmuşken yardımlarınızı bekliyorum..Kırıkkalede iç anadoluda sulama imkanı olan arazime 160 kadar kayısı diktim..Bizler Türkmen göçü giderken düzelir mantığıyla gittiğimiz için önce şekerpare dedik sonra trithne ye çevirdeik şu an 100 tane Tritne 40 tane çekirdeği tatlı ama şeker pare olmayan malatya şeklinde başka bir cins.Birde 20 adet Tritneden 10 gün sonra yetişen çekirdeği acı alyanak gibi bir çeşit olarak karşıma çıktı fidanlar .2007 yılında dikimlerini yaptım trithneden bu yıl 1 ton kadar ürün aldım 700 liradan satana kadar göbeğim çatladı şekli güzel tadı yok alan şekline bakarak alıyor aslında Tam ramazanda satılacak meyve ama ..Neyse Kışın aşılayacağım yarma aşıyla siz olsanız hangi çeşite cevirirsiniz,hangisinini pazarı iyi..Saygılarımla..
|
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
|
Şahin05 kusura bakmayın isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim..Öncelikle cevabınız için teşekkürler.internetten yazdığınız çeşitlerde ''Abragoz'' araştırdım Iğdır Şalak diye bir kayısı çeşiti çıkıyor doğrumudur acaba.Sizin yapımış olduğunuz yoruma istinaden Abragos satışta sıkıntı olmaz şeklinde anladım.Tabi Başka yorumlar var ise çok sevinirim.Bu işin ticaretini yapan arkadaşlar varmı içimizde acaba.160 agacın hepsini aynı çeşit yapmak sizce nasıl bir fikir.Şimdiden Teşekkürler.İyiki varsınız...TARIK
|
Alıntı:
|
Bu işin ticaretini yapıyorum , üretiminden çok fazla anlamam , Abragoz albenisi yüksek bir meyvedir ,kurutmalık veya reçellik olarak kullanılmaz , sofralık olarak kullanılır genelde ,ve çok tatlıdır, size fikir vermesi açısından rakam vereyim isterseniz. Verdiğim rakamlar +300 -300 olarak değerlendirme yapın , İmam kaysı 600-700 , şekerpare 1100-1500, gabaşi 1300-1800 ,ığdır 1500-2500 , Abragoz 2000-4000 arası satıldı bunlar toptancı hal fiyatları , ayrıca 160 ağacın hepsini aynı cins yaparsanız hasatta hepsi aynı anda olgunlaşacağı için hasatta problem yaşarsınız , hasatı yetiştiremezsiniz , olgunlaşma dönemleri evre evre olan kaysıları dikerseniz daha mantıklı , benim bildiğim en geç abragoz olgunlaşıyor , çünkü ilk önce imam kaysı çıkıyor sora sırayla gidiyor.
|
Iğdırla abragoz kaysı birbirine çok benzerler , ikiside kalibresi yüksek kaysıdır ama abragozun aroması daha fazladır ve daha serttir.Iğdır kaysısının belki başka ismide vardır ama ığdırdan geldiği için biz ığdğr diyoruz.Iğdır malatyayla yarışacak potansiyele ulaşamasada malatyadanda aşağı kalmaz.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sn. Samsunlu 55., size 11/09/09 tarih, 73 No lu mesaj da ifade ettiğim gibi; Karadeniz Bölgesi Kayısı için uygun değildir. Yetişse de tatlı, kaliteli meyve olmaz. Bunun değişik nedenleri vardır.
1. Kayısı yaz aylarında gece serini gündüz sıcak ister ki yaprakta oluşan besinler meyvede kalsın, ve meyve TATLI olsun. 2. Kayısı "Kuru hava" ister ki hastalanmasın (Çiçek monilyası, yaprak delen) 3. Kayısı kökleri bazik veya nötr kireçli toprak ister ki karadenizin asit toprakları uygun değildir. 4. Bu özellikleri nedeniyle Şeftali den farklıdır. Karadeniz de şeftali olabilir ama kayısı??? Çeşitlere gelince; Iğdır da Aprikoz (Şalak) çeşidi erken olgunlaşır ve pazara erken girer. İnce kabukludur ,kuru maddesi düşüktür kurutmaya gelmez. Malatya da ise ; Kuru maddesi yüksek, kurutmalık çeşitler yetişir. 3-4 kilo yaş kayısı dan 1 kilo kuru kayısı alınır. İklim ve toprak buna uygundur. Bunların (Malatya çeşitlerinin) soğuklama ihtiyacı yüksektir ve Malatya da karşılanabilir. Hasanbey, Hacıhaliloğlu, soğancı, Çöloğlu, ve şekerpare gibi çeşitler malatya ya uyar. Bunlardan Şekerpare Mersin/Mut a uyum sağlamıştır ve Hatay /Samandağında ki Sakıt çeşidi Malatya şekerpareye benzer. O yörede erkenciliği ile para eder. |
Sn. kgursan haklısınız, yetişen kayısılar büyük ve tatsız oluyor. Yaprak delen hastalığı şeftalidede oluşuyor ve ilaçlama yapılarak kurtulabilinir. Bu arada haberiniz olsun Karadeniz'de heryerde şeftali olmaz. Kimi yerinde güneşlenme yetersizliğinden dolayı yetiştirilemiyor. Saygılarımla...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024