agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler




Reklam


Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen dermana

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2007, 00:21   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,513
Galeri: 99
Acur (Cucumis anguria) Yetiştiriciliği



ACUR Cucumis anguria (syn. C. Melo var flexuosus)

KÖK
Toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir,kıraç arazilerde derine gider, elverişli topraklarda yüzlek kalır.

GÖVDE
1-2 m kadar uzayabilir. Başlangıçta otsu,yuvarlak kesitli sonradan selülozik bir yapı kazanıp köşeli görünüm alır.

YAPRAK
Kavun yaprakları gibi yuvarlak,kalp şeklinde veya beş köşeli olabilir. Uzun ve oluklu,tüylü, yaprak sapları vardır.

ÇİÇEK
Kavun çiçeğine ve kabakgillerin çiçeğine benzer.

MEYVE
Meyveler 45-90 cm uzunlukte 2.5-7.5 cm gibi farklı çap uzunluk ve renklerdedir. Eğri, yuvarlak veya orak şeklinde olabilir. Renkleri gri-beyazdan koyu yeşile kadar değişir. Meyveler sertleşmeden hasat edilir ve değerlendirilir.

İklim İstekleri
Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 derecedir (min 15).
Yüksek sıcaklıkların çimlenme ve gelişim üzerine olumsuz etkileri vardır. Optimum gelişme sıcaklıkları 20-30 dereceler arasıdır.

Toprak İsteği
Geçirgen, su tutani, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi yetişir. Ağır topraklarda kök hastalıkları artarken,kumlu topraklarda sulama sorunu vardır.

Yetiştirme Şekli

EKİM
Doğrudan tohumla üretilir. Toprak hazırlığı ve ekim kavun karpuzda olduğu gibidir. Sıra arası ve üzeri değerleri:120-150x50-100 dür.Tohumlar ıslatılılır ve bir kaçı birlikte dikilir.

ÇAPALAMA
Her ocakta çepinle kaymak kırılır ve en iyi gelişen birkaç bitki bırakılır. 10-15 boya geldiklerindeyse boğazları doldurulur. Sıra araları dallarla dolana kadar makine ile işlenir ve yabancı ot temizliği yapılır.

GÜBRELEME
Organik maddece zengin toprakları sever, çiftlik gübresi veya suni gübre verilir. Miktarı hafif bünyeli ve kıraç arazilerde artırılmalıdır, dekara 2-4 ton çiftlik gübresi, 3-6 kg azot, 4-6 kg fosfor ve 5-6 kg potasyum verilir.

OLGUNLUK,HASAT ve DEPOLAMA
Hasat meyveler sertleşmeden,belirli bir renk ve büyüklüğe gelinince yapılır. Hasat gecikirse çekirdek evi boşalır,tüyler azalır,çekirdek rengi değişir ve sertleşir. Hasat ya sabah erken **** akşam gün batımında meyve sapından kesilerek yapılır. Genellikle depolanmadan tüketilir, ama buzdolabında 1 hafta tutulabilir.

VERİM
Dekardan 1.5-2 ton ürün alınır. Ürün miktarı yetiştirme şartlarına, toprağa, iklime, bitki sıklığına ve çeşide bağlıdır.

TOHUM ÜRETİMİ
Tohumdan tohuma metoduyla tohum elde edilir. Tohum hasadı zamanına gelmiş meyveler oldukça büyük olurlar. Hasat edilen meyveler boylamasına kesilip tohumlar alınır ve yıkanır. Dekardan 10-15 kg tohum elde edilir.

Kaynak:

Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme)
Yazar: Prof.Dr.Hüseyin Vural, Doç. Dr.Dursun Eşiyok, Yrd. Doç.Dr. İbrahim Dduman
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2000

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2007, 19:25   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 919
Galeri: 25
Bir turşusu olur ki acı biberden sonra tek geçerim.
Ayrıca buralarda hışır da derler.
Çok da kolay çimleniyor.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2008, 10:04   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 919
Galeri: 25
Mine hanım acurun Cucumis flexuosus gibi bir ismi mi vardır? Cucumis anguria yı google da arattım hep kornişon ve gherkin adı verilen Meksikalı ve Hindistanlı kornişonlar çıkıyor. Uzatmayayım resimleri ekleyeyim.

Name:  HPIM1863.jpg
Views: 4119
Size:  46.5 KB

Bu da tohumluk. 45 cm. kadar boyu var.
Name:  HPIM1864.jpg
Views: 4284
Size:  45.0 KB

Bu da Mexican Sour Gherkin. Meksikalı kornişon. Biraz limon sıkılmış gibi bir tadı var. Geçen yıl yemekten tohum almaya fırsat bulamamıştık. Bu tohumluk olacak.

Name:  HPIM1861.jpg
Views: 5515
Size:  27.4 KB

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2010, 17:41   #4
Yeni Üye
 
Shepsit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2010
Şehir: KKTC
Mesajlar: 9
balkonumda acur yetistirmek istiyorum. ektigim tohumlar filizlendiler.
nasil yetistirmem gerektigi, sulamayi nasil yapmam gerektigi konusunda yardimci olur musunuz lutfen?


Düzenleyen Shepsit : 25-04-2010 saat 17:41 Neden: yazim hatasi
Shepsit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2012, 21:00   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-03-2011
Şehir: Texas/Houston
Mesajlar: 6
Acur meyve dökme.

Selamun Aleykum arkadaşlar.
Balkonda uzun saksılarda yetiştirdiğim her acurda ortalama 30 çiçek varsa bunun 20-25 tanesi erkek çiçek. Dişiler ise henüz tam çiçeklenmeden meyvesiyle beraber sararıp dökülüyor. Aralarında bir kac tanesi denk gelirse meyveye bağlıyor. Sebebini bir türlü çözemedim.
Sulama işini toprak nemine göre yapıyorum. Toprakta aşırı kuruma varsa suluyorum. Bazen her hün, bazen 2, bazen de 3 günde bir suluyorum.
Bir tanesinin resmini ekliyorum.
(En üstteki çiçek arkada kalmış tam gözükmüyor, gözüken erkek çiçek)

Ferhat Özdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2012, 23:13   #6
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
acurun saksıda yapabileceği meyve sayısı 1-2 tanedir. derin toprak istediğinden sorun toprak yetersizliği.....

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2012, 14:05   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-03-2011
Şehir: Texas/Houston
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dermana Mesajı Göster
acurun saksıda yapabileceği meyve sayısı 1-2 tanedir. derin toprak istediğinden sorun toprak yetersizliği.....
Cevabınız için teşekkür ederim. Acur dar alanda meyve döker iken, salatalıklar daha kücük saksıda çiçek dökmeden meyve verebiliyor. Bu ikisi aynı tür değil mi?

Ferhat Özdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2012, 15:36   #8
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
acur aslında her ne kadar salatalık gibi tüketilirse de kabakgillerin kavun varyetesine girer. ticari üretimde meyvesi koparılmayan bitkilerin verimi 3-4 meyveden sonra durur. onun için günaşırı toplanması gerekir.

Halil Önen beğendi.
dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014