Acur (Cucumis anguria) Yetiştiriciliği
ACUR Cucumis anguria (syn. C. Melo var flexuosus) KÖK Toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir,kıraç arazilerde derine gider, elverişli topraklarda yüzlek kalır. GÖVDE 1-2 m kadar uzayabilir. Başlangıçta otsu,yuvarlak kesitli sonradan selülozik bir yapı kazanıp köşeli görünüm alır. YAPRAK Kavun yaprakları gibi yuvarlak,kalp şeklinde veya beş köşeli olabilir. Uzun ve oluklu,tüylü, yaprak sapları vardır. ÇİÇEK Kavun çiçeğine ve kabakgillerin çiçeğine benzer. MEYVE Meyveler 45-90 cm uzunlukte 2.5-7.5 cm gibi farklı çap uzunluk ve renklerdedir. Eğri, yuvarlak veya orak şeklinde olabilir. Renkleri gri-beyazdan koyu yeşile kadar değişir. Meyveler sertleşmeden hasat edilir ve değerlendirilir. İklim İstekleri Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 derecedir (min 15). Yüksek sıcaklıkların çimlenme ve gelişim üzerine olumsuz etkileri vardır. Optimum gelişme sıcaklıkları 20-30 dereceler arasıdır. Toprak İsteği Geçirgen, su tutani, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi yetişir. Ağır topraklarda kök hastalıkları artarken,kumlu topraklarda sulama sorunu vardır. Yetiştirme Şekli EKİM Doğrudan tohumla üretilir. Toprak hazırlığı ve ekim kavun karpuzda olduğu gibidir. Sıra arası ve üzeri değerleri:120-150x50-100 dür.Tohumlar ıslatılılır ve bir kaçı birlikte dikilir. ÇAPALAMA Her ocakta çepinle kaymak kırılır ve en iyi gelişen birkaç bitki bırakılır. 10-15 boya geldiklerindeyse boğazları doldurulur. Sıra araları dallarla dolana kadar makine ile işlenir ve yabancı ot temizliği yapılır. GÜBRELEME Organik maddece zengin toprakları sever, çiftlik gübresi veya suni gübre verilir. Miktarı hafif bünyeli ve kıraç arazilerde artırılmalıdır, dekara 2-4 ton çiftlik gübresi, 3-6 kg azot, 4-6 kg fosfor ve 5-6 kg potasyum verilir. OLGUNLUK,HASAT ve DEPOLAMA Hasat meyveler sertleşmeden,belirli bir renk ve büyüklüğe gelinince yapılır. Hasat gecikirse çekirdek evi boşalır,tüyler azalır,çekirdek rengi değişir ve sertleşir. Hasat ya sabah erken **** akşam gün batımında meyve sapından kesilerek yapılır. Genellikle depolanmadan tüketilir, ama buzdolabında 1 hafta tutulabilir. VERİM Dekardan 1.5-2 ton ürün alınır. Ürün miktarı yetiştirme şartlarına, toprağa, iklime, bitki sıklığına ve çeşide bağlıdır. TOHUM ÜRETİMİ Tohumdan tohuma metoduyla tohum elde edilir. Tohum hasadı zamanına gelmiş meyveler oldukça büyük olurlar. Hasat edilen meyveler boylamasına kesilip tohumlar alınır ve yıkanır. Dekardan 10-15 kg tohum elde edilir. Kaynak: Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme) Yazar: Prof.Dr.Hüseyin Vural, Doç. Dr.Dursun Eşiyok, Yrd. Doç.Dr. İbrahim Dduman Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2000 |
Bir turşusu olur ki acı biberden sonra tek geçerim.
Ayrıca buralarda hışır da derler. Çok da kolay çimleniyor. |
3 Eklenti(ler)
Mine hanım acurun Cucumis flexuosus gibi bir ismi mi vardır? Cucumis anguria yı google da arattım hep kornişon ve gherkin adı verilen Meksikalı ve Hindistanlı kornişonlar çıkıyor. Uzatmayayım resimleri ekleyeyim.
Eklenti 43365 Bu da tohumluk. 45 cm. kadar boyu var. Eklenti 43366 Bu da Mexican Sour Gherkin. Meksikalı kornişon. Biraz limon sıkılmış gibi bir tadı var. Geçen yıl yemekten tohum almaya fırsat bulamamıştık. Bu tohumluk olacak. Eklenti 43367 |
balkonumda acur yetistirmek istiyorum. ektigim tohumlar filizlendiler.
nasil yetistirmem gerektigi, sulamayi nasil yapmam gerektigi konusunda yardimci olur musunuz lutfen? |
Acur meyve dökme.
Selamun Aleykum arkadaşlar.
Balkonda uzun saksılarda yetiştirdiğim her acurda ortalama 30 çiçek varsa bunun 20-25 tanesi erkek çiçek. Dişiler ise henüz tam çiçeklenmeden meyvesiyle beraber sararıp dökülüyor. Aralarında bir kac tanesi denk gelirse meyveye bağlıyor. Sebebini bir türlü çözemedim. Sulama işini toprak nemine göre yapıyorum. Toprakta aşırı kuruma varsa suluyorum. Bazen her hün, bazen 2, bazen de 3 günde bir suluyorum. Bir tanesinin resmini ekliyorum. (En üstteki çiçek arkada kalmış tam gözükmüyor, gözüken erkek çiçek) http://e1207.hizliresim.com/z/2/95n5w.png |
acurun saksıda yapabileceği meyve sayısı 1-2 tanedir. derin toprak istediğinden sorun toprak yetersizliği.....
|
Alıntı:
|
acur aslında her ne kadar salatalık gibi tüketilirse de kabakgillerin kavun varyetesine girer. ticari üretimde meyvesi koparılmayan bitkilerin verimi 3-4 meyveden sonra durur. onun için günaşırı toplanması gerekir.
|
Merhaba arkadaslar,
Bu yil acun ektim, guzel cicekte aciyor ama bir turlu meyveye donmuyor, acaba sebebi ne olabilir? Yasadigim yer bol yagisli yani su sorunu yok, acaba asiri yagistan koklere hasar vermis olabilir mi? Tesekkurler. |
Hımmm ne çok severim acumu,kütür kütür yemeside harika,tohumu olupta paylaşıma katılacak olan varmı acaba
|
Bende istiyorum :( Elinde tohumu olan olduğu zaman bir özel mesaj atsın ne olur...
|
Acur mu
1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba, salatalık diye ektiğim bazı tohumlarımdan acura benzer sebze çıktı fakat benim bildiğim acur uzun ince oluyor bu daha kısa ve tombul. Acaba acurun başka bir çeşidi midir eğer öyle ise sebzeleri ne kadar boyda iken veya ne kadar süre sonra toplamalıyım sonra kartlaşmasını istemiyorum yardımlarınızı bekliyorum.
Eklenti 619672 |
1 Eklenti(ler)
Acur adam :)
|
İç mekanda saksıda yetiştirmek mümkün mü acaba?
|
İç mekan bitkisi değil maalesef
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024