14-03-2007, 21:55 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Eğer torfta ise hiç çekinmeden toprağa dikebilirsiniz. Dikerken torfun dağılmamasına ve havucun köklerinin zarar görmemesine dikkat edin. Aşağıda yetiştiricilik bilgisi bulacaksınız. HAVUÇ (Daucus carota) VİTAMİN KAYNAĞI HAVUÇ Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar. Havuç, özellikle A vitamini bakımından çok zengindir, ayrıca B~ ve B2 vitaminlerince de zengindir. Son yıllarda uzun, sivri uçlu çeşitlerin yerini Nantes tipi dediğimiz küt, uçlu, odun kısmı denilen özü az ve yumuşak dokulu, ıslah edilmiş çeşitler almıştır. DÜŞÜK SICAKLIK YETERLİ NEM Havuç kısa gün bitkisidir. Bu nedenle az ışık, düşük sıcaklık ve toprak rutubeti yeterli yerlerde en iyi gelişmeyi gösterir. Yüksek sıcaklıklarda havuçların boyları kısalmakta düşük sıcaklıklarda uzamaktadır. Serin iklim sebzesi olan havuç için en iyi sıcaklık derecesi 15-20°C' dir. Bu sıcaklık derecesinde renk maddelerinin oluşumu en yüksek düzeydedir. Şekil 1. Nantes tipi bir havuç çeşidinin hasat olgunluğu. ZENGİN TOPRAK Havuç derin, gevşek bünyeli, geçirgen, organik maddelerce zengin topraklarda en iyi ürün verir. Yüksek toprak asitliğine karşı oldukça hassastır. En uygun toprak reaksiyonu pH 6,5-7,5 arasıdır. Havuç yetiştirilecek topraklarda drenajında çok iyi yapılması gerekir. ÇOK İYİ TOPRAK HAZIRLIĞI Havuçlarda üretim tohum ile olur. Küçük yapılı havuç tohumları çevre koşullarından fazla etkilendiğinden toprak 2 defa işlenmelidir. Birinci işlemede toprak 30-40 cm derinlikte işlenmelidir. Birinci işlemeden sonra dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi verilip, ikinci toprak işlemesi yapılır. YABANCI OTLARA DİKKAT Havuç üretiminde yabancı ot mücadelesi de çok önemlidir. Yabancı ot kontrolü 2 devrede yapılır. - Birincisi ekim öncesi, toprak hazırlığı sırasında, suda karışmış ot ilacı olarak toprağa püskürtülür. İlaçtan sonra toprak 5-8 cm derinliğinde karıştırılmalıdır. bundan sonra toprak tırmıklanıp, iri tezekler kırılır, yabancı maddeler ayıklanır ve hemen ekime geçilir. - Tohumlar çimlendikten sonra bitkiler 2-4 yapraklı devrede ikinci yabancı ot ilaçlaması uygulanır. MÜNAVEBE ŞART Havuç yetiştirilen tarlalarda en az 3 yıl havuç, kereviz, maydanoz, dereotu yetiştiriciliği yapılmamış olması gerekir. Havuç ile münavebeye girmesi en uygun olan sebzeler; ıspanak, marul, fasulye ve bezelyedir. TOPRAK TAHLİLİNE GÖRE GÜBRE Havuç tarımında en uygun gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılan gübrelemedir. Toprak yapısına göre değişmekle beraber genelde dekara 30-40 kg Amonyum nitrat, 40-50 kg Süper fosfat ve 25-35 kg Potasyum sülfat verilmelidir. NE ZAMAN ? HANGİ GÜBRE ? Azotlu gübrenin 2-3, Potasyumlu gübrenin 1-2 seferde atılması uygun olur. Fosforlu ve potasyumlu gübreler ekimden 8nce, Azotlu gübrenin yarısı ekimden önce, diğer yarısı fideler kurşun kalem kalınlığını aldığında verilir. Havuç bitkisi azot ve potasyumdan çok hoşlanır. Her iki gübrede verimin artmasına ve kalitesinin yükselmesine etki eder. Potasyum, havuçta şeker miktarını ve depolama gücünü arttırır. KADEMELİ TOHUM EKİMİ Havuç tohumlarının ekim zamanı belgelere ve çeşitlere göre değişmekle beraber, şubattan kasım ayına kadar yapılabilir. İklim koşullarının uygun olduğu yerlerde, devamlı havuç hasatı sağlayabilmek amacıyla bu tarihler arasında 2-3 hafta ara ile tohum ekilebilir. Dekara ortalama 0,5-1 kg tohum gider. SIRAYA EKİM EN İYİSİ Havuçta en iyi üretim şekli sıraya ekimdir. Tarlada 105-110 cm genişlik ve 15-20 cm yükseklik ve aralarında 45 cm'lik su yolu bulunan tahtalar ekim için hazırlanır. Bu tahtalar üzerine 25-30 cm aralıklara açılan çizilere belli aralıklarla tohum ekilir. Böylece her tahta üzerinde 4 sıra bulunur. EL İLE VEYA MİBZERLE EKİM Ekim elle yapılabildiği gibi mibzerle de gerçekleştirilebilir. Ekilen tohumların üzerine 1-2 cm kalınlığında harç atılır ve tahta tokmaklarla bastırılıp, süzgeçli kovalarla can suyu verilir. 3 HAFTADA ÇİMLENME Havuç tohumları çeşit özelliğine, çevre koşullarına, ekim derinliğine göre değişmekle birlikte ekimden 3 hafta sonra çimlenirler. ÇAPA + SEYRELTME BERABER Körpe fideler, birkaç yapraklı olduklarında birinci çapa ve seyreltme yapılır. Seyreltme ile bitkiler arasında 5-10 cm aralık bırakılır. tohum ekiminden yaklaşık 4 ay sonra havuçlar hasat edilecek duruma gelirler. DÜZENLİ SU Pratik olarak, her çapadan sonra yağış durumuna g6re sulama yapılmalıdır. Suyun yeteri kadar olmaması halinde havuçlar gelişemez, suyun devamlı aynı düzeyde olmasında yarar vardır. Kurak bir devreden sonra yağmur yağacak veya sulama yapılacak olursa havuçlarda yarılma ve çatlama meydana gelir. ÇATALLANMA - KIRILMA VE YARILMAYA DİKKAT Havuç köklerinde görülen bozukluklar, çatallanma, eğri uçluluk, enine ve boyuna yarılma, yan kök gelişmesi, kırılma gibi durumlardır. Bu bozukluklar; toprak özelliği, toprağın işlenme durumu, sulama şekli ve zamanı, gübreleme durumu, yetiştirme mevsimi, tohumların sık veya seyrek ekilişi ve topraktaki kireç miktarı ile yakından ilgilidir. TARIM TEŞKİLATINA DANIŞ Havuçta hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda zirai Mücadele teşkilatlarının önerileri dikkate alınmalıdır. DİKKATLI HASAT Havuçlar normal iriliklerini aldıkları vakit, köklerin fazla sertleşmesine meydan bırakmadan hasat edilmelidir. Havuçların kolayca topraktan çıkarılabilmesi için bir gün önceden sulanması çok faydalıdır. Havuçlar çatal veya kürek bel veya çapa ile toprak kazılarak hasat edilirler. Yapraklar kesilir, atılır, çıkan havuç kökleri topraklı olduklarından bol suda yıkanır, iriliklerine göre demet yapılarak pazara gönderilir. Kaynak Düzenleyen Mine Pakkaner : 13-11-2008 saat 14:19 |
16-03-2007, 11:55 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Ben amatör olarak yetiştiriyorum. Havuç ekilecek toprağın yumuşak olması ve derin bir şekilde toprağın bellenmesi gerekiyor. Kumlu bol gübreli toprakta verim oldukça iyi oluyor. Gerçi ben sadece evde tüketeceğimiz kadar ekiyorum. Toprak hazır olduktan sonra çizgiler halinde tohumları atıyorum ve üzerlerine biraz toprak serpiyorum. Havuç yetiştirmede en önemli konunun sulama olduğunu olduğunu öğrendim. Toprağın neminin hep aynı ayarda kalması gerekiyor yoksa havuçların şekli düzgün olmuyor. Tohumlar filizlenmeye başlayınca seyreltme yapmak gerekiyor yoksa yine havuçların şekli bozuk olur. Sulamayı da delikli bir kovayla yapmak gerekiyor. Benim bildiklerim ve uyguladıklarım bunlar... Ha bir de yabani otları arada bir temizlemek gerekiyor tabi... Düzenleyen limon : 24-10-2007 saat 13:11 |
05-07-2007, 22:11 | #4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2007
Şehir: Samsun
Mesajlar: 4
|
Hangi aylarda ekim yapılır.Küçük bir behçemiz var.Komşularla bir şeyler ekiyoruz.Bahsettiğiniz toprak ise toprağımız yumuşak toprak var. |
23-10-2007, 13:25 | #6 |
Ağaçsever
|
Herkese Merhaba, Hem Selahattin hocama hem de konuyla ilgili tecrübe sahibi olanlara sormak istiyorum. Ben pazardan havuç tohumu almıştım (Haziranda). Bunu bir saksıya torfun içine eksem evimin salonunda yetişir mi? Salon çok soğuk olduğu için kışın kullanmadığımız atıl bir alan. Amacım bir kaç tane havuç yetiştirmek. 5 lt.lik su bidonlarını her bidona bir tane fide olmak üzere kullanabilirmiyim? Ya da nasıl bir yöntem izlemem gerekir? |
24-10-2007, 22:37 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Selahattin bey, yaklaşık bir ay önce havuç tohumları ektim. Yazınızda drenajın iyi olmasından bahsetmişsiniz. Fideleri şaşırtacağım bahçem dökme topraktan oluşuyor ve derinliği yaklaşık 30 cm. Dip kısım beton. Toprak yumuşak. Hem bahsettiğiniz derinliğe uymuyor hem drenaj sorun yaratacak gibi. Bu durumda fideleri bahçeye şaşırtmalı mıyım? Genel bir sorum daha olacak, ben tohumdan sebze ektiğimde genelde fideler cansız ve uzun boylu oluyor, bunun nedeni nedir? Teşekkürler.. |
24-10-2007, 22:56 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Tohumlarınızı bahçenize ekin zira bitki zaten kendisini toprağınıza göre ayarlayacaktır. Bunun dışında fidelerinizin cansız olmasının nedeni sık ekim, aşırı sulama ve tepeden güneş ışığı alamamasıdır. Bütün tohumlar için çimlenme ortamı çamur yerine hafif nemli omalı ki suyu bol bulan çim kendisini süratle gökyüzüne doğru fırlatmasın yani öyle bir nem olmalı ki çim kendisini az biraz zorlamalı su bulabilmek için. Bunun dışında direkt güneş ışığı göremezse ışık yönüne doğru döner veya o tarafa doğru uzar... |
24-10-2007, 23:19 | #10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yanlış bir bilgi. Tohumu toprak altına koyduğunuzda zaten güneş göremez. Ancak ilk yaprakçıklarını toprak üstüne çıkardıklarında klorofilleri aracılığıyla güneşe doğal olarakta ışığa yönelirler. Su fazlaysa uzarda uzar, gölge fazlaysa da aynen öyle uzar. Ancak direkt güneş ışığında ve nemli toprakta ideal şekilde büyür. Her çimlenen tohumun kotiledon dediğimiz ilk çıkan yaprakları belli bir süre o halde kalır ve genelde bu süre 5-15 gündür işte bu sürede ortamda aşırı su olmazsa toprak seviyesiyle bu ilk yaprakların arasındaki mesafe uzamaz uzayamaz ancak bu şartların olumsuzluğunda veya suyun fazlalığında bu gövde uzama karakterindedir hiç durdurmazsınız uzar.. |
|
25-10-2007, 01:05 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Ben tohumlarımı direk bahçeye diktim. 17 gün sonra tohumlar çimlendiler. Şu anda 2-3 cm boyundalar ve çok sıklar. Fideler biraz daha büyüyünce onları seyrekleştireceğim ve sökülen fideleri de başka bir alana şaşırtacağım. Koyun gübresi kullandığım için ot çok fazla. Otları da elle temizliyorum. |
21-11-2008, 05:27 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 162
|
Selahattin Hocam, Saksıda deneyecek isek kaç cm toprak yeterli olacaktır acaba? |
22-11-2008, 17:30 | #14 |
Ağaç Dostu
|
2 gün önce, oğlumun okulunun Beypazarı na günübirlik bir gezisi oldu. Bir ürünün, üretildiği yerden itibaren toplanıp işlenerek pazarlanmasını izlemek konusu çerçevesinde düzenlenmiş bir geziydi bu. Biliyorsunuz Beypazarı; güzel evleri yanında, yetiştirdiği lezzetli havuçlarıyla da ünlü .. 9 yaşındaki oğlum, orada ziyaret ettikleri bir havuç işleme fabrikasında çok güzel fotoğraflar çekmiş.Belki havuç yetiştirmeye çalışan arkadaşlara da motivasyon olur diye düşünerek, bir kaçını burada paylaşmak istedim.. |
22-11-2008, 17:40 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Oğlumun anlattığına göre, tarladan gelen havuçlar fabrikada önce yıkanıyor, sonra süpürge gibi bir makinanın içinden geçirilerek pisliğinden arındırılıyor, daha sonra da büyüklüklerine göre sınıflandırılarak paketleniyormuş.. Öğrencilere fabrikadan birer adet havuç hediye edilmiş ; evde paylaştık, gerçekten çok lezzetliydi.. |
15-01-2009, 09:49 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
|
verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak teşekkürler. |
06-02-2009, 22:44 | #17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
|
selamlar havuç tohumlarınızı uygun zamanında ekmeye kesinlikle dikkat edin.Kasım ayını geçirmemeye dikkat edin. |
01-06-2009, 17:35 | #19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 62
|
ben de havuş alıp ekmeyi düşünüyorum pazardan havuç alıp saksıya eksem olurmu ki? |
01-06-2009, 22:01 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Nesecik, Ben havuç alıp dikmiş biri olarak hemen deneyimimi paylaşayım, İyice gelişip serpidikten sonra, etrafından minik minik havuçlar vermeye başlıyor, ama yenebileceklerini sanmıyorum zira çok küçük ve biçimsiz oluyorlar. Daha sonra da tohum oluşturmaya başlıyor. Ben yapraklarının saksıdaki dekoratif görüntülerinden hoşlandığım için dikmiştim. |
03-01-2010, 12:56 | #21 |
/
Giriş Tarihi: 03-01-2010
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
|
***
Benim bi sorum olacak bizim tarlada yetiştirdiğimiz havuçlarda kurttan dolayı siyah benekler oluşuyor bunu önleyemiyoruz acaba sizin verebileceğiniz bi çözüm önerisi var mı? İyi çalışmalar. |
06-08-2010, 10:16 | #22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-08-2010
Şehir: kahramanmaraş
Mesajlar: 3
|
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Sanıyorum ki, çok isabetli bir karar vererek üyesi olduğum agaçlar.net sitemiz sayesinde yakında yaşam kaynağım olan evimin küçücük bahçesi benim en güzel anlarımın geçtiği bir mekan olacaktır. Havuç yetiştiriciliği ile edindiğim bilgileri derhal uygulamaya başlayacağım. Yazdıklarınızı okuduktan sonra yeterli bilgi donanımına ulaştığımı düşünüyorum. Değerli katkılarınız için çok sağolun... |
10-08-2010, 21:28 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 220
|
Ankara için havuç tohumlarını nezaman toprağa serpmeliyim.Havaların serin olması gerektiğini biliyorum ama şimdiden eksem bir sorun olur mu malum havalar cokkk sıcak.En uygun ay hangi ay Ankara için? |
17-08-2010, 17:48 | #24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
|
****** herkese |
05-07-2011, 21:12 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
Arkadaşlar mor havuç ile turuncu havuç arasında ne fark var? |
12-07-2011, 11:20 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 503
|
bence lezzet farkı var , kullanım farkı var , renk farkı herkezce malum. mor havuç yemesi zor ama suyu çok lezzetli ve faydalı diye biliyorum. tavsiye ederim. |
12-07-2011, 18:25 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
Cevap için teşekkürler... |
21-02-2012, 15:34 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2012
Şehir: İstanbul-İzmir-Muğla
Mesajlar: 290
|
12 cm derinlikte saksida havuç yetişir mi acaba? |
02-03-2012, 11:09 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-02-2012
Şehir: Dalaman
Mesajlar: 231
|
Arkadaşlar bende havuç tohumu aldım ve torfa ekmeyi düşünüyorum mevsim geçtimi acaba? Atomic red diye geçiyor türü şalgam havucu değil kırmızı havuç(muş). |
|
|