agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni26Beğeniler
  • 10 Gönderen A_NOMAD
  • 4 Gönderen sevgihoca
  • 4 Gönderen A_NOMAD
  • 4 Gönderen Ozlem A
  • 4 Gönderen A_NOMAD

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-01-2016, 12:34   #1
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Kurutulmuş sebze kavurması (Karışık)

Çocukluğumda kışın pazarlarda yaz sebzesi olmazdı, bu nedenle yaz bitmeden kışlık hazırlama telaşı başlardı. Turşular, reçeller, konserveler, salçalar ve kuru sebzeler...

Hala gözümün önündedir iplere dizilmiş taze fasülyeler, patlıcanlar, bamyalar, biberler

Kurutulmuş sebzeler sadece dokularındaki suyu kaybettikleri için besin değerleri korunur, yani oldukça sağlıklıdırlar. Elbette tatları değişime uğrar, aromaları keskinleşir ve bence en güzel tarafları da bu zaten

Neyse, daha fazla uzatmadan kurutulmuş sebzelerle yapılabilecek kolay ve lezzetli (aynı zamanda benim için geleneksel de olan) bir tarif vereceğim. Aslında bu tarifi çoğu kişinin zaten bildiğine eminim...



Malzemeler:

Bir çorba kasesi karışık kurutulmuş sebze (domates, patlıcan, kabak, biber)
Bir tane kuru soğan
5-6 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates rendesi (yazdan hazırlananlardan ama isteyen bunun yerine 1 yemek kaşığı salça kullanabilir)
Tuz, karabiber
Zeytin yağı


Hazırlanışı:

Kurutulmuş sebzeleri güzelce yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye alıp üstlerini örtecek kadar su ekleyerek, kapağı kapalı şekilde, sebzeler yumuşayana kadar haşlıyoruz. Sebzelerimiz suyu çekerek yumuşayacağı için bu süreçte sürekli kontrol etmemiz gerekiyor.
Haşlanıp yeterince yumuşadıklarında süzgece alıyoruz ki fazla suları süzülsün.

Sebzeler haşlanırken, canımız sıkılmasın diye soğanı ve sarımsakları yemeklik doğruyoruz.

Başka bir tencerede zeytin yağı ile doğranmış soğan ve sarımsaklarımızı (öldürüyoruz diyeceğim olmayacak, pembeleşme desem değil, buldum evet buldum ) sararıp yumuşayana kadar orta ateşte sürekli karıştırarak biraz kavuruyoruz.

İstediğimiz kıvama gelen soğan ve sarımsakların üstüne domates rendesi (ya da salça) ve karabiber ekleyerek bir süre daha kavurmaya devam ediyoruz.

Domates rendesi kullandıysak kıvamı koyulaşınca-salça kullandıysak kavrulmuş salça kokusunu duymaya başlayınca haşlanmış sebzeleri, 1 çay bardağı kadar su ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte (tencerenin kapağı kapalı olarak) ara ara karıştırarak 15 dakika pişiriyoruz.

Piştiğinde hiç kapağını açmadan 15-20 dakika dinlendirdikten sonra yemeğimiz afiyetle yemeye hazırdır


Name:  Fotoğraf2662.jpg
Views: 378
Size:  51.7 KB


Bu yemeği dün akşam pişirdim ancak fotoğraflamak hiç aklıma gelmemişti. Az önce kalanından bir tabağa alıp fotoğrafını çektim, tarifin altında bir görsel bulunsun


Düzenleyen A_NOMAD : 15-01-2016 saat 14:54 Neden: Fotoğraf ekleme
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2016, 16:56   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-07-2015
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 2,492
Hani üstüne sarımsaklı yoğurdu,çok güzel olur.Afiyet olsun.

sevgihoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2016, 17:00   #3
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt da çok iyi giderdi ama biz tercihimizi lahana turşusundan yana kullandık

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2016, 19:18   #4
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Çok eğlenceli ve detaylı bir anlatım olmuş eline sağlık kurular memleketten mi bu arada pek düzgün kesilmişler. Hakkaten de üstüme yoğurt dökün der gibi duruyor

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2016, 19:39   #5
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Kurular memleketten-bahçemizden, annemle babam birlikte hazırlamışlardı. Bu arada gölgede kurutuldular, renkleri de bu sayede sağlam kaldı yani

(Zaten kalanını az önce yoğurt eşliğinde mideye indirdik )

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024