![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Kurutulmuş sebze kavurması (Karışık)
Çocukluğumda kışın pazarlarda yaz sebzesi olmazdı, bu nedenle yaz bitmeden kışlık hazırlama telaşı başlardı. Turşular, reçeller, konserveler, salçalar ve kuru sebzeler... Hala gözümün önündedir iplere dizilmiş taze fasülyeler, patlıcanlar, bamyalar, biberler ![]() Kurutulmuş sebzeler sadece dokularındaki suyu kaybettikleri için besin değerleri korunur, yani oldukça sağlıklıdırlar. Elbette tatları değişime uğrar, aromaları keskinleşir ve bence en güzel tarafları da bu zaten ![]() Neyse, daha fazla uzatmadan kurutulmuş sebzelerle yapılabilecek kolay ve lezzetli (aynı zamanda benim için geleneksel de olan) bir tarif vereceğim. Aslında bu tarifi çoğu kişinin zaten bildiğine eminim... Malzemeler: Bir çorba kasesi karışık kurutulmuş sebze (domates, patlıcan, kabak, biber) Bir tane kuru soğan 5-6 diş sarımsak 2 yemek kaşığı domates rendesi (yazdan hazırlananlardan ama isteyen bunun yerine 1 yemek kaşığı salça kullanabilir) Tuz, karabiber Zeytin yağı Hazırlanışı: Kurutulmuş sebzeleri güzelce yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye alıp üstlerini örtecek kadar su ekleyerek, kapağı kapalı şekilde, sebzeler yumuşayana kadar haşlıyoruz. Sebzelerimiz suyu çekerek yumuşayacağı için bu süreçte sürekli kontrol etmemiz gerekiyor. Haşlanıp yeterince yumuşadıklarında süzgece alıyoruz ki fazla suları süzülsün. Sebzeler haşlanırken, canımız sıkılmasın diye soğanı ve sarımsakları yemeklik doğruyoruz. ![]() Başka bir tencerede zeytin yağı ile doğranmış soğan ve sarımsaklarımızı (öldürüyoruz diyeceğim olmayacak, pembeleşme desem değil, buldum evet buldum ![]() İstediğimiz kıvama gelen soğan ve sarımsakların üstüne domates rendesi (ya da salça) ve karabiber ekleyerek bir süre daha kavurmaya devam ediyoruz. Domates rendesi kullandıysak kıvamı koyulaşınca-salça kullandıysak kavrulmuş salça kokusunu duymaya başlayınca haşlanmış sebzeleri, 1 çay bardağı kadar su ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte (tencerenin kapağı kapalı olarak) ara ara karıştırarak 15 dakika pişiriyoruz. Piştiğinde hiç kapağını açmadan 15-20 dakika dinlendirdikten sonra yemeğimiz afiyetle yemeye hazırdır ![]() ![]() Bu yemeği dün akşam pişirdim ancak fotoğraflamak hiç aklıma gelmemişti. Az önce kalanından bir tabağa alıp fotoğrafını çektim, tarifin altında bir görsel bulunsun ![]() Düzenleyen A_NOMAD : 15-01-2016 saat 15:54 Neden: Fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 2,492
|
Hani üstüne sarımsaklı yoğurdu,çok güzel olur.Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt da çok iyi giderdi ama biz tercihimizi lahana turşusundan yana kullandık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Çok eğlenceli ve detaylı bir anlatım olmuş eline sağlık ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Kurular memleketten-bahçemizden, annemle babam birlikte hazırlamışlardı. Bu arada gölgede kurutuldular, renkleri de bu sayede sağlam kaldı yani ![]() (Zaten kalanını az önce yoğurt eşliğinde mideye indirdik ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|