agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni34Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-03-2007, 19:19   #1
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Kapari / Gebereotu

Merhaba Ziraatçi .Kapari Meyve reçelini merak ettim.Tarifi nasıl.Karpuzlar yeşil hamkenmi yoksa olgunlaşınca mı yapılıyor.bilgi verirseniz sevinirim.

Name:  kapari.jpg
Views: 161527
Size:  32.1 KB

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 10:11   #2
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Bursadaki gıda fuarına gittiğimde görmüştüm kapariyi çok ilginç bir tadı vardı. Bize kapari ile ilgili bir tanıtım broşürü vermişlerdi orda vardı kapari ile ilgili ilginç yemek terifleri.

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 10:19   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sebo17 teşekkür ederim.Yemek tariflerini ve salataları biliyorum.Ama reçelini ilk defa duydum.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 10:22   #4
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili Elfogi ben elimde olan yemek tariflerini yazacağım mutfak bölümüne. Elimde olan katalogta kapari reçelinin faydalarıda yazıyor bunları ekliyeceğim mutfak bölümündeki konuya...

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 14:52   #5
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sağol Sebo .Bekliyorum....

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 23:42   #6
YÖRÜKOĞLU
 
ziraatcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 22
Sevgili Elfogi
Geçen yıl Antalya Fuarında bakmıştım kapari reçelinin tadına.Ama nasıl yapıldığını şu anda biliyorum diyemem.Ancak karpuzların yeşil iken toplandığı kesin.Vaktimiz çok dardı.Daha sonra da fırsatım olmadı.Ama kesinlikle araştıracak ve cevap vereceğim.

ziraatcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 09:28   #7
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Teşekkür ederim.Sabırla bekliyecem..Ben biraz baktım bulamadım.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2007, 20:21   #8
YÖRÜKOĞLU
 
ziraatcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Teşekkür ederim.Sabırla bekliyecem..Ben biraz baktım bulamadım.
Sevgili Elfogi
Günlerdir kapari reçelinin tarifini bulmaya çalışıyorum ama sır gibi saklıyorlar.Sadece fiyatlarını söylüyorlar,ama yapılşını bir türlü söylemiyorlar ama eninde sonunda bulacağım.Hiç bulamazsam kendim yaparak deneyeceğim.Eşim gıda teknikeri.Onunla karar verdik bu işi mutlaka çözeceğiz.

çiğdem42 beğendi.
ziraatcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2007, 20:23   #9
YÖRÜKOĞLU
 
ziraatcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 22
İnsanlarımız niye bilgilerini saklıyorlar anlayamıyorum.

ziraatcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2007, 22:00   #10
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Bu gün 10 adet kapari fidanım geldi..Nisanın başlarında dikeceğim yerlerine inşallah..
Tutarsa seneye kapariler benden
bende nette çok aradım..Sonunda bulacağız tarifi


Düzenleyen aer : 17-03-2007 saat 16:35
aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2007, 22:30   #11
Ağaçsever
 
antienflamatuar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 55
Galeri: 1
Geçenlerde ben de farklı bir tat arayışıyla bir kavanoz kapari almıştım. Hala buzdolabımda duruyor. Çok kötü bir tatı var. Damak tadıma hiç uygun değil. Keskin tadı her türlü salatada kendini belli ediyor. Salatalarda ve çorbalarda çok az miktarda kullanılırsa belki bir kaç tanesi tadını hissettirmeden yenebiliyior. Ama dediğim gibi acayip kötü bir tadı var.
Bu bitkinin meyvesini (tomurcuklarını) ülkemizde tüketen var mı? Dahası severek tüketen var mı?

antienflamatuar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2007, 22:46   #12
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aer Mesajı Göster
Bu gün 10 adet kapari fidanım geldi..Nisanın başlarında ekeceğim yerlerine inşallah..
Tutarsa seneye kapariler benden
bende nette çok aradım..Sonunda bulacağız tarifi
Sayın aer fidanlarınızı sağlıkla dıkiniz efendim. Bereketli olsun. Gelişmelerden de bizi haberdar ederseniz seviniriz.

Tabii, kaparilerden de isteriz.


Düzenleyen Yücel Özlem : 17-03-2007 saat 08:37
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2007, 08:34   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antienflamatuar Mesajı Göster
Geçenlerde ben de farklı bir tat arayışıyla bir kavanoz kapari almıştım. Hala buzdolabımda duruyor. Çok kötü bir tatı var. Damak tadıma hiç uygun değil. Keskin tadı her türlü salatada kendini belli ediyor. Salatalarda ve çorbalarda çok az miktarda kullanılırsa belki bir kaç tanesi tadını hissettirmeden yenebiliyior. Ama dediğim gibi acayip kötü bir tadı var.
Bu bitkinin meyvesini (tomurcuklarını) ülkemizde tüketen var mı? Dahası severek tüketen var mı?
tadından dolayı Türkiye de tutulmuyor ancak yurt dışında alıcısı çok..

.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2007, 09:12   #14
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Bence güzel dağişik bir aroması var.Patates salatası ile güzel oluyor.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2007, 09:14   #15
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sayın Ziraatçi sabrınıza hayranım.Siz bu gidişle çözersiniz.Ben kaparileri olamsını bekliyecem .Kendim deniyecem.Normal reçel nasıl yapılıyorsa bir deneriz.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2007, 22:35   #16
YÖRÜKOĞLU
 
ziraatcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antienflamatuar Mesajı Göster
Geçenlerde ben de farklı bir tat arayışıyla bir kavanoz kapari almıştım. Hala buzdolabımda duruyor. Çok kötü bir tatı var. Damak tadıma hiç uygun değil. Keskin tadı her türlü salatada kendini belli ediyor. Salatalarda ve çorbalarda çok az miktarda kullanılırsa belki bir kaç tanesi tadını hissettirmeden yenebiliyior. Ama dediğim gibi acayip kötü bir tadı var.
Bu bitkinin meyvesini (tomurcuklarını) ülkemizde tüketen var mı? Dahası severek tüketen var mı?
Aldığınız kapariyi nasıl ürettiler bilmiyorum ama biz çok seviyoruz.Ama turşusunu kendimiz yapıyoruz.Tomurcukları toplayarak % 20 'lik salamurada yaklaşık 3 ay bekleterek acısını alıyoruz.Daha sonra tuzlu sudan çıkartarak sirkeli,sarmısaklı,limon tuzlu turşusunu yapıyoruz ve tüketiyoruz.Görev yaptığım köyde daha önce hiç bilmiyorlardı,şu anda herkes kapari tüketiyor.Zeytinyağı ile muamele edilir ve domates kurusu ile karıştırılınca da güzel bir kahvaltılık malzeme ortaya çıkıyor.Üzerine biraz da kekik,nane eklerseniz daha güzel olur.Özellikle turşusu çiğ köftenin yanında çok güzel oluyor.Ama dediğim gibi yapılış şekli önemli.
Evet biz severek tüketiyoruz.

çiğdem42 beğendi.
ziraatcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2007, 22:42   #17
YÖRÜKOĞLU
 
ziraatcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Sayın Ziraatçi sabrınıza hayranım.Siz bu gidişle çözersiniz.Ben kaparileri olamsını bekliyecem .Kendim deniyecem.Normal reçel nasıl yapılıyorsa bir deneriz.
Sevgili Elfogi
Ben de kaparinin olmasını bekleyeceğim için sabretmem lazım.Burda bir acılık söz konusu.Önemli olan o acılığın giderilmesi.Kapari için özel bir yöntem var mı?Onu bilmiyoruz.Acılık olmasa reçel yapmak zor değil.Materyal oluncaya kadar araştıracağız.Kapari olunca kendimiz de deneyeceğiz.Şu anda elimizde kalmadığı için deneyemiyoruz.Piyasadan da almak istemiyorum.Biz doğadan topluyoruz kapariyi.Turşusunu yaparak tüketiyoruz.

çiğdem42 beğendi.
ziraatcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 09:14   #18
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Acılığı tuzla gideriliyor.Ama sonra tuzlu bir reçel nasıl olur bilemiyorum.
Sezon bir gelsin toplar deneriz.

çiğdem42 beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 15:45   #19
YÖRÜKOĞLU
 
ziraatcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 22
Ben de sezonu bekliyorum zaten.Ama o zamana kadar da birşey bulabilirsem payalşırız.

ziraatcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 16:14   #20
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Acılığı tuzla gideriliyor...
Gökçeada'da bir Rum köyünde yaşlı bir amcanın bana anlattığı gibi yaparsanız acısını tuzsuz giderirsiniz Elfogi

Tomurcukları suya koyuyorsunuz sonra bu suyu acısı çıkana kadar hergün değiştiriyorsunuz. Yalnız bu arada diriliğini yitirtmeyin. Sürekli elinizle kontrol edin.

Acı suyu çıkınca salamura yapıyorum, demek salamura yapmadan reçel yapılıyor diye düşünüyorum.

çiğdem42 beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 16:15   #21
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bu mesajları konuyu dağıtmaması amacıyla taşıyacağım

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 17:59   #22
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Mine Hanım Teşekkür ederiz.
Sezon gelsin denerim.Sonrada denememi burda anlatırım..

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 16:34   #23
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yücel özlem Mesajı Göster
Sayın aer fidanlarınızı sağlıkla dıkiniz efendim. Bereketli olsun. Gelişmelerden de bizi haberdar ederseniz seviniriz.

Tabii, kaparilerden de isteriz.
Sn.Yücel Özlem, kapari seçme amacım reçelden çok erezyonu önlemesi nedeniyle olsada reçel tarifini bulunca ****** paylaşırız meyvesini..
Hava güzel olunca, yakında olan fidanlıkta buldum kendimi..
iki zeytin ve şimşir aldım..Şimdilik balkonda keyif sürecekler..
Esnaf abimin, bozukluğu olmayınca 1 ytl ye 2 adet sümbül verdi..
Keşke sümbüllerin hepsini alsaydım.. Salon harika kokuyor..

çiğdem42 beğendi.
aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 22:26   #24
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Sayın aer Efendim çok çok teşekkür ederim.

Size, fidanlarınıza, çiçeklerinize sağlık ve esenlik diliyorum.

Sevgilerimle.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2007, 22:30   #25
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Forumda bir başka Kapari daha var bu normal bir durum mu acaba?

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 23:02   #26
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Yıllar önce yabani incir reçeli yapımını görmüştüm. Yabani incirin acılığını almak için önce kaynatıp süzülmüş, sonra mavi renkli bir madde( doğru hatırlıyorsam göztaşı dedikleri) koyup 1-2 saat kadar bekletmişlerdi. Ve ardından bol su ile yıkanıp normal reçel yapım işlemine tabi tutmuşlardı..
Kapari içinde aynı yöntem olabilir mi acaba

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2007, 14:36   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 17
Bu sene enteresan biçimde tarlanın her tarafında kapariler ortaya çıktı. Belki de ayrık otları ve diğer yabani otlar kuraklığa tahammül edemedikleri için kapariler yeşerme olanağı buldular. 50-60 kök kadar varlar. Tatil dönüşü keşfettiğim için meyveler olgunlaşmış durumdaydı. Dolayısıyla topladıklarım zeytin büyüklüğünde, hatta bazıları biraz daha büyük.

İnternetin altını üstüne getirdim (desem biraz abartmış olurum) yine de kapari meyvesinden neler yapıldığına dair açık bir tarife rastlamadım. Devlet sırrı gibi korunuyor. Hatta bir yurttaşımız dünyada ilk kez reçelini kendisi yaptığı için patentini bile almış, kutlarız kendisini. (Kimbilir, belki de herkez yapıp yiyebilse daha çok yaygınlaşacak ve daha çok satacak.) Sitenin birinden yemek tariflerini buldum ama yemeklere hangi biçimde konacağına dair açık bir bilgi yok. Bir yerde %20 oranda salamura yapabileceğimiz yazıyordu. Yani beşte bir oranda tuzu kastediyor sanırım. Belki de bir hata yaptım çeşme suyu kullandım, herhalde kaynamış su daha doğru olacaktı. Şu anda bir haftadan beri
kavanozların içindeler. Bir tanesi açıp baktım, kırmızımtırak ve kurumakta olan yemiş görünümünde. Sonucu sizlere bildireceğim.
Bu hafta toplayacaklarım konusunda her türlü öneriye açığım.

Sevgiyle kalın

miskenacar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2007, 17:11   #28
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Ben geçen sene topladığım kaparileri kalın kayatuzunda 15 gün beklettin.Renkleri koyu yeşil olunca sirkeli suda salamura yaptım.Yarı su yarı sirke.

çiğdem42 beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 18:14   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 101
Galeri: 30
Selamlar

Geçenlerde şarküteriden kapari reçeli aldım. Severek tüketiyoruz.

ferahzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2007, 09:06   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 17
Dün akşam salamura yaptığım kapari kavanozunu açtım ve yemek yanında tadı nasıl oluyor diye bir tanesini kestim. Kaparilerim biraz iri olduğu için çekirdekleri havyar görünümündeydi, onları bıçağın ucuyla sıyırdım ve bordo rengindeki etli kabuğunu yedim.
Hızımı alamadım dört tane daha yedim. Kızıma da verdim tadını yadırgamadı. Eşim merak etmediği için onu kendi haline bıraktım. Neme lazım hemen biter miter.
Sonuç, bu hafta sonu tarladaki tüm kapariler son ferdine kadar toplanacak ve çevrelerindeki böğürtlen vs. gibi yabancı otlar temizlenecek.

çiğdem42 beğendi.
miskenacar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024