02-08-2009, 15:35 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Börülce Yemekleri
Zeytinyağlı taze börülce: Börülceler yıkanıp,ayıklandıktan sonra,bir soğan ince doğranıp,zeytinyağı ilave edilip tencere ateşe konur.İkisi ısınınca börülceler de atılır,ateşin altı hafif kısılarak ve tencerenin kapağı kapatılarak,aynı taze fasulyede olduğu gibi,15-20dakika arada karıştırılarak sarartılır. Sarardıktan sonra;kabuklarını soyup,çekirdeklerini çıkardığımız,ve doğradığımız 3-4 domates ve ayrı yerde kaynatıp hazırladığımız sıcak su tencereye ilave edilir,pişmeye bırakılır.Daha sonra da tuzu ve bir çay kaşığı şekeri de eklenerek iyice pişirilir. Taze Börülce salatası: Ayıklanıp,yıkanmış börülceler,tencerede kaynatmış olduğumuz suya tuz ilavesiyle eklenir ve pişirilir.Haşladığımız börülceler pişmesi tamamlanınca ,makarna süzgecinde süzülür. Süzgeçten suları süzülünce haşladığımız tencereye börülceler alınıp,zeytinyağı,biraz sirke,bir limosuyu,bir diş dövülmüş sarımsak ilave edilir. Ayrı bir kapta bayat ekmek içleri,aynı köftede kullandığımız şekilde ;hafif ıslatılıp ,iyice sıkılır,çatalla ezilir ve buna da biraz zeytinyağı,limon,sarımsak,sirke (arzuya göre biraz dövülmüş ceviz) ilave edilerek,çatalla karıştırarak homojen olması sağlanır ve bu karışım börülceye ilave edilip,harmanlanır,ve servis tabağına alınır. |
02-08-2009, 15:59 | #2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-11-2008
Şehir: izmir-Karşıyaka-Foça
Mesajlar: 37
|
Kıyma Soslu Yoğurtlu Börülce Börülceler, kaynamakta olan tuzlu suya atılır, kapağı açık olarak haşlanır. Ayrı bir yerde soğan sıvı yağda kavrulur, soğanlar kavrulunca kıyma ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Kıymalar kavrulunca kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domates ilave edilir. domatesler pişip suyunu çekince tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Haşlanmış ılık börülceler servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Yoğurdun üzerine kıymalı sos yayılır. Hafif ve çok lezzetli bir yaz yemeği denemenizi öneririm. Afiyet olsun. |
02-08-2009, 16:19 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili hozat çok güzel olur,dövülmüş ceviz de eklerseniz,o da ayrı bir lezzet Sevgili hulya.59 sizin tarifinizin biraz daha değişiğini de yapıyorum,sizin ki de çok güzel oluyordur.Ben haşlamadan kıymalı fasulye pişirir gibi pişirip,üstüne sarımsaklı yoğurt ve kızarmış tereyağ ve kırmızı biber koyuyorum. |
02-08-2009, 16:25 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-11-2008
Şehir: izmir-Karşıyaka-Foça
Mesajlar: 37
|
Sevgili acemifüsun sizin tarifiniz de ilginç, benim tarifimin aynısı kıymalı sos yerine tereyağı ve kırmızı biber sosu ile de yapılabiliyor. Her ikisi de oldukça hafif oluyor. |
02-08-2009, 20:08 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Börülce salatasına ekmek ve ceviz konulduğunu bilmiyordum. Çok lezzetli olacağına eminim. Ben salatasını yaparken, sosunu (z.yağı+sarımsak+limon) robotta çırparak hazırlıyorum. Sarımsak ve limonu robotun haznesine koyup, çırparken z.yağını mayonez yapar gibi yavaş yavaş ilave ederseniz bembeyaz bir sos elde ediyorsunuz. Sevgili hulya.59, sizin tarifinizi ben börülce yerine kızarmış patates kullanarak yapıyorum. Ama kışın. Ağır oluyor haliyle |
02-08-2009, 20:12 | #7 |
agaclar.net
|
Börülcede kullandığınız sosun adı tarator sosu... Limon, zentinyağı, ceviz, ekmek içi, sarmısak... Taze Börülce salatasında en önemli şey börülcenin taze olması (yeni toplanmış olması değil, iç tutmaya yeni başlamamış olması) ve haşlama süresi. Suyu önceden kaynatın, sonra içine atın. Düdüklüde 3 dakika yeterli oluyor. Hemen soğutup, açmak ve soğuk suya koymak, yeşil rengin korunmasını sağlıyor. |
02-08-2009, 23:10 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili DefneD. Aydınlı arkadaşlarımdan sizin yaptığınız sosu duymuştum,fakat tarifini bilmiyordum,teşekkürler,bu şekilde de deneyeceğim,güzel olur.Zaten biz Egeliler sebzeleri,otları çok severiz. Sevgili malina sosun tarator sosu olduğunu tarifde yazmayı unutmuşum,teşekkürler.Ben bazen ;haşladığım karnıbaharı tarator sosla da yapıyorum,değişik oluyor. Düzenleyen acemifüsun : 02-08-2009 saat 23:11 Neden: imla hatası |
03-08-2009, 11:29 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Demek ki bu börülceyi en iyi İzmirliler biliyor... Karadeniz'de ben göremedim... Şimdiden merak etmeye başladım.. Peki iç almaya başlamışları ne yapıyoruz.. Yani ne kadar büyüyorlar... Yediklerimizden bazıları iri kılçıklı ve yutmakta insanı çok zorluyorlar dı... Yemek tarifleri için teşekkürler... |
03-08-2009, 12:01 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Bizim evde de sezonunda her hafta alınır, yıkanır, delikli olanlar ayıklanır ama hiç bir yerinden kesilmeden tüm olarak haşlanır. Üzerine zeytinyağı, limon, tuzla, bazan sarmısak da ekleyerek servis edilir. Bu börülce el ile yenir, bir ucundan tutulur ve diğer ucu ağız ile yakalanır. Eğlencesi burada yani. Yanında da kuru soğan yenir. MMM yine karnım acıktı |
03-08-2009, 12:15 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Fasulyenin bol bol tüketildiği bir bölgede börülcenin bilinmemesi ilginç Taze börülceyi, etli/kıymalı taze fasulye pişirir gibi de pişirebilirsiniz. Ayrıca, kuru börülcenin piyazı da çok lezzetli olur. |
03-08-2009, 12:45 | #12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bizler börülceyi aynı taze fasulye gibi kılçıklarını mümkün olduğunca ayıklayıp,boylarından ikiye ya da üçe bölüp,öyle pişirmeye çalışırız.Arkadaşımın dediği gibi;kışın kuru fasulye gibi satılan kuru börülce içlerinden de haşlayıp (kaynayan suya atıp,4-5 dak pişirdikten sonra kara suyunu süzüp,tekrar ikinci kez kaynamış suda pişiririz, böylece börülceler daha açık renk olur.),taze soğan,maydonoz,limon,zeytinyağ,sirke ilavesiyle salata yaparız,çok güzel olur. |
|
04-08-2009, 00:50 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Tane börülce
Börülceyi hasat ederken görmediğiniz, dışı sararmış ve taneleri irileşmiş olanlar, pazarda da bu şekilde ayrıca satılırlar; bunlar içleri çıkarılmadan güneşte kurutulur. (İçleri çıkarılırsa suyu çekilir, büzüşür) Avcunuzla ovaladığınızda dağılıyorsa kurumuş demektir, İşte bu taneli kuru börülce; kuru fasulye gibi salçalı pişirilir, ya da haşlanır, içine sadece zeytiyağı, limon ve ya nar ekşisi ilave edilir, mutlaka yumrukla ezilmiş kuru soğan ile yenir. Ayrıca, sadece haşlanmış tane börülceden, sabahları tarhana çorbasının içine iki kaşık atılır yenir. Saygılar. |
04-08-2009, 23:52 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Değerli dostlar, eğer tane kuru börülce elde etmek istenirse, bitkinin üstündeki börülceleri koparmaz, kurumaya bırakabilirsiniz. Tamamamen kuruduklarında içleri kolayca çıkacaktır. Yemeye ve kışlık için de hazırdır. Ancak bu yöntem, börülcenizin meyve vermesini durdurur. Artık taze börülce alamazsınız. Bu yöntem, börülcenin son dönemlerinde yapılır. Yine bu yöntemle gelecek yıl için tohumluk bırakılır. Saygılar. |
05-08-2009, 00:06 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Egede börülce salatasına, bamyaya limonun ekşiliği yerine koruk suyu ( yeşil üzüm) kullanıyorlar. Tabi sarımsak ve zeytinyağı eşliğinde soğuk olarak servis ediliyor. Ayıklanmış doğranmış ve haşlanmış börülceler kevgire alınır. Yeşilliğini kaybetmemesi için üzerine soğuk su döküp süzüyoruz. 5 6 diş dövülmüş sarımsak, limon suyu veya 1 salkım koruğun suyu tuz ve zeytinyağını bir kasede çırpıp süzülmüş börülcelerin üzerine gezdirip karıştırıyoruz. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip afiyetle yiyoruz. Bu salatanın en lezzetlisi Ege börülcesiyle ve koruk suyuyla oluyor. |
05-08-2009, 16:27 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Okuduklarıma inanamıyorum... Egenin en meşhurları arasındaki gayet güncel ve lezzetli bir tadı ben hayatımda ilk kez görüp yerken de bir ton laf edip,bayağı içerlemişim meğerse... Eminim ki sizler bu türü herkesin bildiğini düşünerek bitkimize hiç bir iltifatta bulunmamışsınızdır ki, bizlerin böyle bir lezzetten mahrum bıraktınız.... Egelileri kınıyorum.. Hiç paylaşımcı değilsiniz.. Gerçi adını edince herkes özellikle egeliler pek bir ilgilendiler.. Hepinize çok teşekkür ediyorum... Hemen annemi arayıp nasıl yapıldığını anlatayım da biraz rahatlasın... Kadın beceremediğine mi yansın, yoksa o kadar fasulyeyi ziyan ettiğine mi? Neyse artık bundan sonra öğreneceğiz... Hpşçakalın |
05-08-2009, 22:26 | #20 | |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşımızın mesajını buraya taşıdım. Alıntı:
Sevgili Acarextt03, Taze fasulyede de olduğu gibi, börülcenin de kartlamamışı makbuldür. İşte size tarif. Tarifim yarım kilo börülce içindir. Börülceleri taze fasulye ayıklar gibi ayıklayın ya da ayıklatın Onlar bir tarafta yıkanmış olarak süzgeçte beklesin. Orta büyüklükteki bir soğanı yemeklik doğrayın. Bir kaç diş sarımsak ayıklayın. Domates bol olacak, 5 tane iri, olgun domatesi soyup, ufak ufak doğrayın. Şimdi, düdüklü tencereye uygun miktarda zeytinyağı koyup soğanları ilave edip, pişirmeye başlayın. Bir kaç dakika sonrada sarımsakları koyun. Sarımsağın kokusunu alınca domatesleri ilave edip, yaklaşık 10 dakika domatesler suyunu salana kadar orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. Üzerine börülceleri ilave edip, tuz ve bir tatlı kaşığı (ya da bir adet kesme) şeker ekleyip kapağını kapatın. Yarım kiloya 5 iri domates hesabı yaparsanız su ilave etmenize gerek olmaz. Buharı çıktıktan sonra kısık ateşte (ocağın orta büyüklükteki gözünün kısık hali) tencerenin düdüğü kapalı olarak börülceniz 20 dakikada pişer. Afiyet olsun Düzenleyen DefneD. : 05-08-2009 saat 23:02 |
|
07-08-2009, 01:59 | #21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Sade(ce) börülceleri pişirdikten sonra soğuması için suyunda bekletmeyin yoksa kararırlar. Bir de deniz börülcesiyle, tarla börülcesini karıştırmayın. Bir tv. kanalında, Bodrum'da yemek yarışmasında karışmıştı. |
|
|
|