agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Pratik Bilgiler, Mutfak Malzemeleri ve Aletleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni14Beğeniler
  • 2 Gönderen Eser İlhan
  • 2 Gönderen ahmeter
  • 4 Gönderen Melih Bakırlıoğlu
  • 1 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen Ozlem A
  • 2 Gönderen pria
  • 2 Gönderen omar

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-08-2013, 11:52   #1
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,320
Zeytinyağı

Zeytinyağının iyisi nasıl anlaşlır Sabahleyin bir tatlı kaşıgi içildiğinde boğazımızda bir yanma hissediliyor bu yağda asit fazla mi yoksa normal mı
Araştırdım bir sonuça varamadım
Asidi düşük yağlar yanma yapdığını okudum bana ters geldi
Bilgi riça ediyorum

 
ahmeter Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2013, 16:25   #2
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter Mesajı Göster
Zeytinyağının iyisi nasıl anlaşlır Sabahleyin bir tatlı kaşıgi içildiğinde boğazımızda bir yanma hissediliyor bu yağda asit fazla mi yoksa normal mı
Araştırdım bir sonuça varamadım
Asidi düşük yağlar yanma yapdığını okudum bana ters geldi
Bilgi riça ediyorum
Zeytinyağını ben de çok severim. Mutfağımda herçeşit yemekte kullandığım tek yağdır zeytinyağı..
Aşağıdaki linkte sorularınıza cevap olabilecek bilgiler derlenmiş gibi, bir göz atın isterseniz

https://www.volio.com.tr/sik-sorulan-sorular/

Gül Batur ve pria beğendi.
Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2013, 20:45   #3
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,320
Sayın Eser İlhan

Çok teşekkür ederim bundan daha güzel bir yazı bulunamaz
Benim gibi meraklıların mutlaka okuması lazım tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim

ahmeter Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 08:35   #4
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,073
Galeri: 2
Sağlık için zeytinyağı

*Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır. Köpekbalığından çıkan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur. Günde 100 cl zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50'ye yakın azaltmaktadır.

* Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde sayesinde hücreler yenileyerek kansere karşı hücreleri korur.

*Zeytinyağının üretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle sağlıklısı riviera değil, sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az veya hiç rafine edilmemişi kullanmaktır.

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 09:06   #5
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,073
Galeri: 2
DERİ TAHRİŞLERİNE KARŞI ZEYTİNYAĞI

*Yiyeceğin yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden
olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumusatıcı özellikleri olan losyondur da.

*Zeytinyağı, derinin folikullerine penetre olabildiği için, gerek internal
gerekse eksternal dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara
karşı faydalıdır.

SİNDİRİM İÇİN ZEYTİNYAĞI

*Sindirim sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asidini azaltır. Yemek öncesi veya sonrası alinan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün işlemesini önleyecegi gibi, karişık içkilerin yol açtiği sarhoşluğu da azaltır.

*Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar. Hazmı
en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini saglayarak bağırsakların calışmasını düzenler. Isıtılmış olsun ya da olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş giderici etkileri ülsere karşı koruma sağlar. Bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırmak suretiyle konstipasyona engel olur.

SAFRA KESESİ SAĞLIĞI İÇİN ZEYTİNYAĞI

*Zeytinyağı safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve
safra salgılanmasını uyararak safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı
kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler. Sarılığa ve karaciğer
sancılarına iyi gelir. Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse
safra kesesi ve bağırsakları rahatlatacaktır.

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 15:22   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 413
Biz gırtlaktaki yanmayı iki türlü değerlendiririz. Kontinü makinelerde çıkan taze yağlarda, santrifüj etkisinden kaynaklanarak gırtlakta yanma etkisi olabilir. Bu durumda yağın bulunduğu kabın üzerini bir tülbent ile kapatıp 15 gün gibi havalandırırsanız, yakma/acılık dediğimiz olay kaybolur. Birde asidi yüksek olan yağlarda gırtlakta yanma yapar, bu kaybolmaz.
Acı yağ çok zor bulunan bir şeydir. Bu acılık ağız içinde damakta olmalıdır. Nadiren de olsa ağaçlarımız bize bu lütfu 2-3 senede bir bahşederler. Bu sene şanslıyız.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 17:11   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,222
Galeri: 3
Eski sistem fabrikalarda önce soğuk su ile kiri temizlensin diye yıkanan zeytinler verildikleri makinada kırılıp bir havuzda birikiyor. Bu noktada el gücü ile kıl torbalara doldurularak presleniyorlar. Bazı üreticiler ( bilhassa köyün yaşlıları) bu kırıkların arasında oluşan yağı taslarla alıp kendilerine yemeklik olarak ayırıyorlar. Bu yağdan daha has yağ bulmak zor. Gördüğü tek işlem kırılma. Ben bu yağdan zaman zaman satın aldım ama evde beğenilmediğinden artık almaz oldum. Sözü getireceğim nokta; bu yağdan bir yudum aldığınızda o acılığı veya yanmayı genizde hissediyorsunuz...

Bu yıl yeşil renkli zeytinyağ peşindeyim. Bulunduğum yörenin zeytinini yeşilken de sıktırsanız yağı yeşil olmuyor. Yağın rengi yöreye göre farkediyor demekki. Galiba Akhisar taraflarında yeşil renkte yağ bulunabiliyormuş...

pria beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2014, 09:17   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: Çorum
Mesajlar: 18
Bazı çiftçilerin evde yaptıkları zeytinyağını mazot pahalı diye motorlarında yakıt olarak kullandıklarını biliyor muydunuz ?

tufangündem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2014, 12:46   #9
Ağaç Dostu
 
hatipali74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 233
Zeytinyağı en iyi nasıl saklanır?

Yıl boyunca yemem için alacağım 80-100 kg. zeytinyağını en iyi nasıl saklarım. Buralarda genelde Tarım Bakanlığından onaylı içi beyaz, dışı mavi plastik bidonlar kullanılıyor. ne kadar sağlıklıdır? İnternette araştırdığımda en iyi saklama şeklinin laklı teneke veya cam şişe olduğu yazılı. Onların da dezavantajları var. Yukarıda yazdığım plastik bidonları kullanan var mı? Yormlarınız için şimdiden teşekkürler...

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2014, 14:04   #10
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Camda saklamanın dezavantajı neymiş, paylaşabilirseniz biz de öğrenmiş oluruz.

Asitli olduğundan plastik bidondaki kimyasal maddelerle tepkimeye girip içerisinde çözebilir, yerinizde olsam plastikte saklamazdım.

Tarihte içi sırlı küplerde saklanmış zeytinyağı, cam şişeyi elemeye kararlı iseniz alternatif olarak düşünebilirsiniz.

A_NOMAD beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2014, 16:05   #11
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,367
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 Mesajı Göster
Yıl boyunca yemem için alacağım 80-100 kg. zeytinyağını en iyi nasıl saklarım. Buralarda genelde Tarım Bakanlığından onaylı içi beyaz, dışı mavi plastik bidonlar kullanılıyor. ne kadar sağlıklıdır? İnternette araştırdığımda en iyi saklama şeklinin laklı teneke veya cam şişe olduğu yazılı. Onların da dezavantajları var. Yukarıda yazdığım plastik bidonları kullanan var mı? Yormlarınız için şimdiden teşekkürler...
Zeytinyağını en iyi saklama şekli, ya laklı tenekede ya da siyah cam şişede olanıdır.
Zeytinyağı güneş ışığı görmemeli ve serin bir yerde saklanmalıdır.

Ozlem A ve A_NOMAD beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2014, 08:17   #12
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 Mesajı Göster
Yıl boyunca yemem için alacağım 80-100 kg. zeytinyağını en iyi nasıl saklarım. Buralarda genelde Tarım Bakanlığından onaylı içi beyaz, dışı mavi plastik bidonlar kullanılıyor. ne kadar sağlıklıdır? İnternette araştırdığımda en iyi saklama şeklinin laklı teneke veya cam şişe olduğu yazılı. Onların da dezavantajları var. Yukarıda yazdığım plastik bidonları kullanan var mı? Yormlarınız için şimdiden teşekkürler...
Cam şişe, zeytinyağının sağlıklı saklanmasında yegane saklama şekli olduğuna inanıyorum. Cama etki eden tek asit "hidroflorik asit" onunda zeytinyağı bileşiminde olmadığını biliyorum. Dezavantaj olarak adlandırılabilecek tek şey diğerlerine oranla camın KIRILGAN olması. Belki az daha da pahalı. Biraz dikkat ve koruma ile sağlıklı zeytinyağı tüketilebilinir. Afiyet Olsun

Güler ve uzman16 beğendi.
omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019