09-03-2009, 20:06 | #31 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Özellikle maden suyu ve soda arasındaki fark konusunda bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler. Demek ki bundan sonra natürel olanı arayacağız. Peki acaba natürel olmayana da maden suyu yazabilir mi üretici firmalar, nasıl ayırt edeceğiz **** nasıl bulacağız doğal olanını bilemiyorum. |
|
09-03-2009, 21:42 | #32 |
Ağaç Dostu
|
Maden suları, içinde çeşitli mineraller içeren (İngilizcesi mineral water ) yeraltı sularıdır. Bazıları Halit Bey'in dediği gibi kendiliğinden gazlıdır. Yani CO2'nin suda çözünmüş hali olan CO3 (karbonik asit ) içerir. Bazıları ise içermez ve sonradan CO2 eklenerek şişelenir. Sağlığımıza yararlı olan kısmı içerdiği mineraller ve hangi oranlarda içerdiği ile içermemesi gereken amonyak gibi bileşiklerin eksikliğidir. Yani karbonik asit ister sonradan eklensin ister suyun kaynağında var olsun, sağlığımıza yararı da yok zararı da yok. Aslolan içerdiği minerallerdir. |
09-03-2009, 21:44 | #33 |
Ağaç Dostu
|
Devamı Sodaya eklenen CO2 de maden sularındakinin aynısıdır. CO2 kendisi zaten doğal bir bileşiktir, doğada kendiliğinden bulunur. Her doğal olan yararlı olmayabileceği gibi , her yapay olan da zararlı olmayabilir. Örneğin, tütün de doğal bir ürün, afyon da ama sağlığımıza yararlı değil. Bu doğallık ve yapaylık konusu yiyecek içeceklerde bir şehir efsanesi haline geliyor. Bilgi verici olduğunu umuyorum. Bir mit olarak yiyecek ve içeceklerde doğallık ve yapaylık diye başlık mı açsak acaba ? Düzenleyen seleste : 09-03-2009 saat 21:44 Neden: yazım hatası |
10-03-2009, 09:09 | #34 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba. Çok az süt içen bir milletiz. Buna karşın kola,reklam ve pazarlama hileleri ile büyük bir başarıya imza atmış ve kişi başı tüketimi ülkemizde 1 lt' ye çıkartmayı başarabilmiştir. Zeytinyağı tüketimimiz bile o kadar değildir. Bu sonuç acaba kola'nın başarısımıdır? yoksa süt ve meyva suyu üreticilerinin başarısızlıklarımıdır? İlkokullarda hala beslenmeye yönelik kapsamlı bir çalışma yapılmamaktadır. Süt açığımızı, yoğurt tüketimi ile kapattığımızın farkına varan yabancı firmalar bu sefer de yoğurt kalitemizi kendi üretim standartlarına uydurmaya çalışmak için girişimlerde bulunmaktadırlar. Çok dikkatli olmalıyız. Saygılar |
10-03-2009, 10:28 | #35 |
Ağaç Dostu
|
|
10-03-2009, 10:51 | #36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: adana
Mesajlar: 389
|
kara buğdayı kaybettik, esmer pirinci kaybettik, esmer pamuğu kaybettik, baklavayı kaybettik doğal ekmeği (Açma veya yufka)kaybettik, yoğurdu kaybettik. Kısacası yabancı mal seviciliği yüzünden kendimizi kaybettik. Kaybedecek başka ne kaldı acaba? |
10-03-2009, 19:42 | #37 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Bu konuda size katılıyorum. Aşırı **** yanlış kullanımlar ile doğal ürünlerin de zarar verdiğini çok iyi biliyoruz sanırım. Her şeyin aşırısı zararlı ****** değil mi. Bilgiler için teşekkür ederiz. |
|
10-03-2009, 21:44 | #38 |
Ağaç Dostu
|
Oğuz Bey, Meyvesuyu ve süt üreticlerimizin gazoz tüketimimizin artmasında çok günahı olduğunu düşünmüyorum. Serbest piyasa koşullarında, herhangi başka içecekle Coca Cola, Pepsi gibi tröstlerle rekabet etmek hiç bir ülkede hiç bir üretcinin kolay kolay harcı değil diye düşünüyorum. Meyvesuları ya da süt ürünlerini de şirketler üretiyor. Kâr etme amacıyla kurulduklarına göre, ya ihtiyacımız olan ürünleri pahalıya alacağız(sütte olduğu gibi), ya da hiç ihtiyacımız olmayan ürünlere ihtiyacımız olduğuna inandırılarak gereksiz ürünler alacağız(Meşrubat ve meycvesularında olduğu gibi ) Kapitalin vatanı olmaz, ha The Coca Cola Company, ha Yaşar Holding, çok birşey farketmez diye düşünüyorum. |
10-03-2009, 21:53 | #39 |
Ağaç Dostu
|
İhtiyacımız olduğuna inandırıldığımız hiçbir ürünü almayalım, ihtiyacımız olan ürünü hem sağlıklı hem ucuz olanını tercih ederek alalım. Bizim yapmamız gereken ve çocuklarımıza aşılayacağımız bilinç bu olmalıdır. Okullarda beslenme bilinci verilmesine gelince, bu konu üzerine çok eğilindiğinin bilinmesini isterim. Fakat o kadar reklam ve albeniye ürünlere çocukların tamamen kayıtsız kalması mümkün değil. Biz büyükler bile kayıtsız kalamazken. Katılanlara selam ve sevgi ile |
10-03-2009, 22:48 | #40 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Şıranın bozanın tadını yakala
İyi akşamlar dileğiyle bu kunuda kolaya karşı kendi ülkemizin insanları limon şerbeti nar şerbeti vede en önemlisi doğal olarak evlerde bile yapılabilen gazlı içeçek üzüm şırası Bu doğal tatları unuturan kültür eksikliği değilmidir insan isterse yapabilir ben şahsen yazın hertürlü meyveden şıra yaparak tüketiyorum,gazlı içeceğede bir örnek te boza onuda kış aylarında kendim üreterek ekonomik bir şekil tüketiyorum. Burdan sesleniyorum gazlı içecek tutkunlarına bırakın usa menşeli colaları yazın şıra kışın boza içerek hemde sindirim sisteminiz düzene girsin |
11-03-2009, 13:51 | #41 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 98
|
Sayın rohlfs Afyon Oruçoğulları Termal'in konaklama piknik yerinde, yer altından gelen sıcak doğal madensuyu çıkıyor. Bakkallardaki gibi çok gazlı değil. Tamamen doğal. |
11-03-2009, 13:58 | #42 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba. Sn. seleste, tröstler ile ilgili fikirlerinize katılıyorum. Ama ilkokullarda gazoz ve kola içenleri görünce dayanamıyorum. O küçücük bedenler süt içmek yerine neden başka şeyleri tercih ederler hiç aklım almıyor. Bu arada eşimin ilkokul öğretmeni olduğunu belirteyim. Gözlemlerim eşimin okuluna ait. Sn. epsody'i de ayrıca şıra üretiminden dolayı kutluyorum. Saygılar |
11-03-2009, 21:29 | #43 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Teşekkürler. |
|
11-03-2009, 22:09 | #44 |
Ağaç Dostu
|
Oğuz Bey, Meb in ne yaptığını bildiğini de sanmayın. Konu politikaya kayacak ama son İsrail saldırısında öğrencileri önümüze düşürüp protesto yürüyüşlerine götürmemizi isteyen de meb, ardından öğrenci ve öğretmenlerin İsrail menşeili ürünleri boykot etmeyi bırakması için okullara resmi yazı gönderen de meb. Prensip olarak çocukların herhangi bir politik eylemde aktivist olmasına karşıyım. Dikkat çekmek istediğim nokta perhiz ve lahana turşusu hikayesidir. Ha keza, eğitim programlarına beslenme bilinci kazanımlarını koyan da meb, okul kantinlerinde asitli içecek satışına engellemeyen de meb. Hiç bir şeyini beğenmediğim Abd nin bazı eyaletlerinde okullarda asitli içecek satışı yasaklandı. Çocuklar ve sağlıklı beslenme konusunda tutarlı ve kararlı değiliz. |
25-11-2009, 13:19 | #45 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
|
Faydalı mı zararlı mı??? |
15-12-2010, 21:33 | #46 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 18
|
ilginç. bizde meyve sıkma makinesi var,özellikle portakalın suyunu sıkıp bunu yapabilirim |
15-12-2010, 21:35 | #47 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 18
|
Alıntı:
|
|
16-11-2011, 15:47 | #48 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 17
|
Bende kola içen birisiyim ama bu zararlarından sonra, azaltmayı düşünüyorum ama vazgeçebileceğimi sanmıyorum. Özel günlerimi (mutlu olduğum günler) süsleyen içecekler genelde asitli içecekler olur. Ama paylaşım çok faydalı. |
16-11-2011, 17:12 | #49 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Alıntı:
...Tüketicilerin, masum gibi gözüken bu yeni ancak gizli tehdidin farkında olmaları ve özellikle çocukları bu tür ürünlerden uzak tutmaları, şeker, kalp ve damar, şişmanlık ve yüksek tansiyon gibi uzun süreli ve tedavisi zor hastalıkların önlenmesinde alabilecekleri önemli bir tedbir olarak görülmektedir. Bazı ülkeler, bu tür ürünlerin okul kantinlerinde satılmasına önemli kısıtlamalar getirmiştir. Ülkemizde bu tür bir yasal düzenleme henüz olmamakla beraber, Sağlık Bakanlığı konu üzerinde halen çalışmalarını sürdürmektedir. ...Aşırı fruktoz tüketiminin alkolsüz yağlı karaciğer hastalığının gelişimine katkıda bulunduğundan şüphe duyulmaktadır. ...British Medical Journal tarafından yürütülen son çalışmalara göre, yüksek fruktoz tüketiminin gut hastalığı ile de yakından ilişkili olduğu konusunda çeşitli ipuçları elde edilmiş durumdadır. Gut hastalığı her ne kadar bir Viktorya dönemi hastalığı olarak düşünülegelmiş olsa da, bu hastalığa yakalananların sayısı son yıllarda bir artış eğilimi içindedir. Bu durumun şüphelilerinden biri de, çeşitli hafif içeceklerde bulunan fruktozun olabileceği belirtilmetedir. ...Ayrıca İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar şöyle diyor "Bu konuda yapılmış olan üç tane büyük çalışma var. Bu çalışmalarda fruktoz ve pankreas kanseri ilişkilendiriliyor. Şişmanlık üzerinden, başka şeyler üzerinden, yağlarda eriyen tarım ilaçları olabilir, herhangi bir şey olabilir. Fruktozun kanser riskini artırdığı konusunda geçen sene bir çalışma yayınlandı. Tez budur. Fruktoz insan için uygun bir şeker değildir. Hastalığa neden olur. Birinci hastalık şişmanlıktır, ikinci hastalık diyabettir, üçüncüsü pankreas kanseridir. Diğer kanserlerle ilgili bir bulgu yoktur. İnsan metabolizması glikoz üzerine kuruludur. Yani biz şeker olarak glikozu kullanıyoruzç Fruktoz bize yabancıdır. Mısır şurubu fruktozdan serbest üretilen bir şekerdir. En zararlısı konusunda oklar fruktozun üzerine gidiyor. Ve doğrudan mısır şurubuna gidiyor. Glikoz vücutta kullanılan bir fon. Fruktoz pankreas kanserini çoğaltıyor. İki bin kişiyi alıp 10 yıl günde 2,5 litre meşrubat içirirseniz farkı görürsünüz. 180 km hızla duvara çarpan bir aracın içindekiler ölür mü ölmez mi? Duvar mı, araç mı, içindekiler mi suçludur bilemezsiniz. Ama fruktoz pankreas kanseriyle ilişkilendirilmiştir." Fruktoz Zararları |
|
|
|