agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Çim yerine kullanılabilecek bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/3681.htm)

limon 27-06-2008 16:51

Uğur Bey, çok fazla çeşitlerini anlamam ama internetten bakınca Popup Spring olarak geçiyor. Çok çeşitleri vardır elbette ama bizimki şu türden;
http://www.peysaj-sulama.com/buyuk-a...con-serisi.htm

Şimdiki aklım olsaydı ağaçlar ve bitkiler için de damla sulama sistemi kurardım. Her şey tamamlandıktan sonra çok zor oluyor tekrar kazıp hazırlamak. Şöyle diyeyim, sıfırdan yeni bir bahçe düzenleyecek olsam, hiç acele etmeden milim milim her şeyi düşünüp, hazırlayıp, çimlendirmeyi en sona bırakırdım. Bir kere halı gibi çim olunca çiçek bile dikerken bozmaya kıyamıyor insan.

UgurUStun 30-06-2008 09:36

Sevgili Limon,
Teşekkürler cvp ların için.
Bişey daha sormak istiyorum.
Ben atmalı fıskiye ile kurdum sulamayı.
Ancak bu fıskiyenin saateki su debisi fazla sanırım.
ayrıcada 2 tanesi aynı anda çalışmıyor. Suyun basıncı yetmiyor.
- Bu popuplar şebekeyemi bağlı.
- Aynı anda kaç tanesi birden çalışıyor.
- VE 500 m2 dediniz bahçeniz , bu bahçeye kaç tane popup takılı su an..

Bu arada arkadaşlar, yer örtücü olarak aradığım bitki için hala yardımlarınızı bekliyorum..

Teşekkürler..

limon 30-06-2008 21:36

Bahçe sulaması için depomuz var, hidroforla bastığından basınç sorunu olmuyor. Tabii o da artı bir maliyet.

Birinci bölümde 4 adet var
İkinci bölümde 4 adet var
Üçüncü Bölüm bahçenin dar yan bölümü olduğundan ayarlarını çok kıstık 4 adet
Dördüncü Bölüm dar bahçenin diğer yarısı 3 adet
Beşinci bölüm 4 adet

Yukarda 4 bölüm yazmıştım ama şimdi dikkatli sayınca 5 bölüm x 10 dakika = 50 dakika olduğunu farkettim.

Toprağın nem durumuna bakıp bazı günler sulamayı iptal ettiğimiz oluyor.

Yer örtücü olarak eğer yazın yeşil olsun yeter, kışın olmasa da olur derseniz, hafif maviye çalan rengiyle bence hoş duran, kuraklığa basmaya dayanıklı olduğu söylenen Bermuda Çimini bir araştırın isterseniz.

UgurUStun 02-07-2008 09:53

Bermuda çimi bi ayrık türümü.
Ayrık gibi güçlü dayanıklı arsız mıdır.
Açıkçası ben öyle bişey istiyorum..

Mine Pakkaner 03-07-2008 14:22

Bermuda çimi bir ayrık çeşididir, ancak sıcak iklim çimidir. Kışın uykuya yatar, sapsarı olur, baharda toprak sıcaklığının artması ile yeşerir. Marmara bölgesinde başarı elde edemezsiniz çünkü kar buz altında ölecektir. Rengi bol sulayınca koyu yeşil olan bu çim türü susuzlukta sarımsı renk almakta. Ayrıca uzun gün bitkisi olduğundan yüksek güneşlenme istemekte. Gölgede ölmekte.

(Bu arada cvp gibi kısaltmalar kullanmamanızı ve bi yerine bir yazmanızı rica edeceğim :) )

sukranayalp 03-07-2008 21:42

Mine Hn, ayrık için Agropyron, Bermuda çimi için Cynodon cins isimlerini kullandığımıza göre ikisinin farklı cinsler olması gerekmez mi?

Her ikisi de stolon (toprakaltı gövdesi) ile üreyebiliyor ancak bunlar gibi stolonları ile yayıldığı halde ''ayrık otu'' olarak anılmayan çeşitler var. Paspalum, Zoisia (Uganda çimi) , Pennisetum... gibi.

Mine Pakkaner 06-07-2008 17:02

Bu şekilde bir bilimsel açıklama yapmaya gerek görmedim, çünkü burada sorulan Bermuda'nın ayrık gibi güçlü bir ot olup olmadığı.

Ayrık-Agropyron, Cynodon ise Köpekdişi ayrığı, Dactylis ise Domuz ayrığı. Köpekdişi ayrıklarından ikisi çim olarak tesis edilmekte. Cynodon dactylon (Bermuda çimi) ve Cynodon transvaalensis (Uganda çimi ).

Alıntı:

...
Her ikisi de stolon (toprakaltı gövdesi) ile üreyebiliyor ancak bunlar gibi stolonları ile yayıldığı halde ''ayrık otu'' olarak anılmayan çeşitler var. Paspalum, Zoisia (Uganda çimi) , Pennisetum... gibi.
Bir buğdaygilin stolonlu veya rizomlu olması ayrık olarak anılmasına nasıl sebep olabilirki? Cynodon, Agropyron, Dactylis hem stolonlu hem rizomlular. Ona bakarsanız Poa ve Agrostis de öyleler.

Bu arada Zoysia sp. Uganda çimi değildir. Uganda yukarıda da belirttiğim gibi bir köpekdişidir. Zoysia japonicum Japon Çimi (veya Kore çimi), Zoysia matrella Manila çimi, Zoysia tenuifolia ise Maskeren çimi olarak anılmakta. Bizim ülkemizde ise bunlardan Zoysia japonicum Ege ve Akdeniz'de son yıllarda kalıp çim olarak yayılmakta.

hdcomert 11-07-2008 10:07

hiç merak etmeyin o sivri gibi görünen yapraklar sonradan istediğiniz forma ulaşıyor.

fuatgürcan 14-07-2008 16:19

çim yerine ne yapabilirim ??
 
merhaba ben forumda yeniyim bahçeme çim ektim ama su yetiştiremiyorum çim yerine dayanıklı üstüne basabileceğimiz ne yapabilirim bilgi sahibi arkadaşlardan yardım istiyorum.
teşekkürederim

UgurUStun 15-07-2008 10:38

Merhaba
Fuat bey bende bu sorunun cevabını 2 haftadır araştırıyorum.
Ulaştığım sonuç şu .
Bermuda çiminin 419 kodlu bir mutandı var.
soğuğa sıcağa kurağa dona ve basılmaya cok dayanıklı.
Ayrık türü değil ama onun kadar arsız.
Biraz daha bakınıp onu ekeceğim sanırım.
İstanbulda kışın ölme ihtimali var görünüyor.
Aydında sorun olmaz sanırım.
Bİrde daha küçük yapraklı ayrık otlarını araştırıyorum
Sevgiler..

Mine Pakkaner 15-07-2008 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fuatgürcan (Mesaj 258861)
merhaba ben forumda yeniyim bahçeme çim ektim ama su yetiştiremiyorum çim yerine dayanıklı üstüne basabileceğimiz ne yapabilirim bilgi sahibi arkadaşlardan yardım istiyorum.
teşekkürederim

Halk arasında libya çimi diye anılan Lippia repens son derece güçlü, aşırı kullanım, yoğun trafik dışında basıma dayanıklı ( bildiğiniz çim kadar değil), az su isteyen, zor koşullara dayanan, biçilebilen bir yerörtücüdür.

Çim bitkileri kadar basıma dayanan başka yeşil alan bitkileri yoktur. Hatta bazı çim çeşitleri de basıma çok dayanıklı değildir.

Mine Pakkaner 15-07-2008 23:51

Alıntı:

Bermuda çiminin 419 kodlu bir mutandı var.
soğuğa sıcağa kurağa dona ve basılmaya cok dayanıklı
419 yani Tifway varyetesi son derece güzel çim alan oluşturur. Spor alanlarında, yoğun trafiğe dayanıklı olduğu için güvenle kullanılır. Son derece ince dokulu, güçlü bir çimdir. Sıcağa tahammülü yüksektir ancak soğuğa tahammülü yoktur. Bu bir sıcak iklim çimi. 10 dereceyi gördü mü dormansiye geçiyor. İstanbul'un kışlarında buzunda nasıl sağ tutacaksınız. Gölge alanlarda başarı şansı hiç yok. Aydın'da olur, kışın yeşil kalması için üstten tohumlama da yapılabilir.

Bu çim kurağa dayanıklıdır ama performans sergilemesi ancak güzel bakıldığında olur. Sürekli ve düzenli biçim ister, yüksek biçime gelmez. Hemen hasırlaşma başlar. Renginin ve başarısının devamı için aylık olarak azotlu gübreleme gerektirir. Siz onu sürekli su stresine sokarsanız rengini, dayanımını kaybeder. Özellikle ilk tesis edildiğinde alanı kaplayabilmesi için toprağı diğer çimlerde olduğu gibi nemli tutmanız gerekir. Daha sonra birkaçgün aralıkla sulayabilirsiniz. Bu aralık toprak yapısına, hava sıcaklığına ve bir önceki sulamada verilen miktara göre değişir.

haxal 09-08-2008 00:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 200261)
Fare kulağı ekebilirsiniz. Ben güzel sonuçlar alıyorum.

resimlerini eklermisiniz?

otugay 09-08-2008 20:09

Çim ekmeyi düşünen arkadaşlar düşündükleri cinsleri ufak bir alana, örneğin her birini 1 metre kare, ekerlerse hem 12 ay durumlarını gözlemlerler hem de su ihtiyaçlarını öğrenirler. Çim bir kere ekip senelerce kullanacağınız bir bitki olduğundan sağlıklı karar vermek için bence 1 sene kaybetmeye değer.

ahmeter 09-08-2008 21:48

fare kulağı
 
İstanbulda fare kulağında iyi netice alınamıyor kış soğuğu keyfini kacırıyor 2 yaz kötü bir görüntü veriyor yer yer cıkmıyor söküp atıyorsunuz selamlar

osmann 26-03-2009 19:01

Arkadaşlar berbat bir toprağa sahip bir bahçeyi adam etmeye çalışyoruz. Maddi kaynaklarımız çok kısıtlı çünkü okul bahçesinde düzenleme yapmaya çalışıyoruz. Sorunumuz şu; toprak çok ağır, yağlı çamura benzeyen bir yapısı var. Kumla karıştırdık iflah olmadı. Ayrıca otlu araziydi bellettik ama kökler heryeri sarmış topak topak görüntüden bir türlü kurtulamıyor. Böyle bir toprak yapısında çimlendirme zor olacak. Bu toprağa uygun bir yer örtücü ne olabilir? Tavsiyelerinizi bekliyorum büyük bir sabırsızlıkla.
Not: Araç gerecimiz de çok kısıtlı. Sadece birkaç kürek,bir kazma, birkaç kova ve bir el arabamız var. Tırmık bile yok düşünün.

Birol 27-03-2009 06:59

Mine Hanım, Turgutlu yakınında olan şeftali bahcesinin önündeki yaklaşık 50 m2 lik alana ( Bahce evinin önüne ) cocuklar illede çim olsun diye tutturdular, toprağın durumu şöyle, yer sulak, 3-4 mt yer altında su var, yalnız o kadar temizleme me rağmen hala çok taşlı her sürüldüğünde veya capa cektirildiğinde taşları temizliyoruz ama yinede istediğim gibi tertemiz değil sanırım çok önceden dere yatağı imiş çakıl taşlarını andıran irili ufaklı taşlar cıkıyor sürdürüldüğünde. Acaba bahce içinde agacların önünde ( Bütün gün güneş alıyor )
sizce cim olurmu, olursa ne tavsiye dersiniz. Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 28-03-2009 21:00

Üzerine 10 cm taşsız bir toprakla kaplama kaplama yaparsanız çim ekebilirsiniz. Altında bahçe toprağı olduğu için hiç sorunsuz yetiştirebilirsiniz. Ancak taşların çakıl taşından daha büyük olmadığından eminsiniz değil mi? Sereceğiniz toprağı 1/ 3 oranında yanık ve elenmiş keçi veya koyun gübresi ile karıştırınız.

Birol 30-03-2009 18:11

Teşekkür ederim Mine Hanım,

Taşlar ın çakıl taşından büyük olanlarını temizledim.

sahmabel 30-04-2009 22:12

Merhaba.
Benim sorum cim ile yoncayi beraber kullanmak istiyorum. Boyle bir karisimi nasil yapabilirim? Ankara iklimine esdeger bir yerdeki duzenlemede kullanmak istiyorum. Birde bermudayi kullanmayi istemiyorum?
Hangi turleri karistirabilirim?
Yardimci olursaniz sevinirim.

sabah 16-04-2010 12:57

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 617671)
Üst terasa çim ekmekten vaz geçtim bu sene.
Evvelce çim ektiğim bu adaların bir bölümüne verbena (mor çiçekli yer örtücü)diğerine limon kokulu kekik, bir diğerine de sedum ektim.
İki adaya da ipek çiçeği ekerek reklendirmeyi düşünüyorum.

Verbenalar.
Eklenti 136442


Bizim için gelişmeleri izlemek zevkli olacak.:rolleyes:

suleimana 16-06-2010 14:36

peki sonuç olarak....?
 
başından beri takip ediyorum ancak bende işin içinden cikamadim. çime alternatif az bakım isteyen,hastalıklara ve basmaya dayanıklı bitki hangisi? neyi ekmeli? okudum okudum okudum ve 2-3 seçenek arasında kaldım. 1-ayrık otu (latince cesitleri varsa yazılabilir) 2-libya çimi(buda bölgesel uygunluga gore çeşitlendirilebilir) 3-dicondra
simdi gelelim sonuca; ????
işin erbabı olan arkadaşlara soruyorum,yardımcı olurlarsa sevinirim. istanbul şile denize yakın nispeten nem yuksek 300m2 çim alan,mantarindan suyundan vs bıkılmış, hangisini ekmekte fayda var?**** diger bolgelerdeki arkadaslar içinde orabiliriz bu soruyu. hangisi hangi bolgede iyi sonuc verir.... birde bu turler genelde yayılmacı oldukları gerceginden yola cikarsak; tohuma birakmadan budama ve ekilecek alanın plastik sınırlayıcılarla sınırlanmasi (5cm toprak ustu 10cm toprak altı hatta daha fazlada olabilirler) işe yararmi? işin erbablarindan cvpları sabırsızlıkla bekliyoruz.simdiden tesekkurler.....

artemisia10 24-06-2010 13:02

çim için çok mu geç kaldık?
 
Altınoluk'ta bahçedeki çimlerimiz bu sene bakımsızlıktan tamamen kurudu ben de alternatif araştırıyorum ama sanırım geç oldu...Libya çimi uygun gbi geldi ama şu anda ekilebilir mi acaba? Birde bahçede çocuklar oynuyor üstüne de basılacak ama beni özellikle çiçeklerinin arıları çekmesi tereddüte düşürdü çocuklar için sorun olabilir. Tavsiyesi olan var mı?

cumartesi70 30-06-2010 22:29

Ben tercihimi mor minik çiçekli yer örtücüden yana kullandım,basılan yerlere hem gezinti yolu olarak kullanmak üzere çim taşı yerleştirdim ve çimi çim taşlarına ektim.Yeşillendirmek istediğim balçık gibi kötü olan bir bölgeye ise hiçbir özen göstermeden ilkbahar başında çim tohumu serptim,düzenli sulama ve yağmurlarla ayrık otu bile yetişmeyen toprak çimlendi.Bahçem halı saha gibi olmadı,zaten böyle bir niyetimde yoktu ancak en düşük maliyetle hem yeşil hem çiçekli hem de gezebileceğim bir bahçem oldu.Tek dikkat çekmek istediğim nokta çim çeşidini iyi seçmek gerekir,hiç fikrim olmadan satıcı tavsiyesiyle aldığım çim tohumları mükemmel çıktı.

nurguldk 03-01-2011 10:50

Ankara da yıllardır çim derdiyle uğraşan biri olarak çim - yonca karışımını şiddetle tavsiye ediyorum arkadaşlar.. Yonca nın farklı çeşitleri var benim bahsettiğim yonca tipi kalın saplı ve sert değil. Aksine çim gibi hatta aralarında çiçekler de oluyor. Üzerine basılan geniş bir alanınız varsa ve onca su faturasından kurtulmak istiyorsanız hem kolay bulunuyor hem de görüntüsü de yemyeşil... Ayrıca çimi ne kadar sularsanız sulayın, aşırı sıcaklarda mutlaka sararma yapıyor. Evet kış sonrası kendine geliyor bir nebze ancak işin keyfi yazın değil mi zaten :))

barisbolat 03-01-2011 22:31

çim alanlarda ekim öncesi ayrık kanyaş gibi istenmeyen yabancı bitkileri kurutan bir ilaç karışımı buldum.reklam olmassa isterseniz size açıklayabilirim

Mine Pakkaner 04-01-2011 20:02

Barış hangi ilacı öneriyorsun? Yalnız ne şekilde ne dozda kullanıldığını ve uygulama sonrası ne zaman ekim yaptığını da açıklamayı unutma.

salvia 19-01-2011 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi barisbolat (Mesaj 735668)
çim alanlarda ekim öncesi ayrık kanyaş gibi istenmeyen yabancı bitkileri kurutan bir ilaç karışımı buldum.reklam olmassa isterseniz size açıklayabilirim

Barış bey unuttu sanırım merakla bekliyorum önerisini...

drizz 25-01-2011 15:27

çim alanların en iyi alternatifleri yerörtücü bitkiler.

gilan 02-05-2011 16:10

Şöyle bir web sitesine rastladım:
http://www.stepables.com/

Türkçesi basılabilirler. Az, orta, yoğun trafiğe göre ve iklime göre arama yapılabiliyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024