agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Çim (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/2090.htm)

naturela 17-04-2010 20:00

tesekkurler sabah..
 
Alıntı:

İsterseniz Mine Pakkaner 'e soralım 2010 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) başlığından Mine Hanıma sorunuz. Zaman bulup foruma bakabildiğinde cevaplar.

Umarım bahçenizi gönlünüzce kurarsınız ve deneyimlerinizi, gelişmeleri bizimle paylaşırsınız. :rolleyes:

Nazik cevabınız için teşekkürler sabah, söylediginiz şekilde de yapacagim.
Henüz bahçeye başlayamadık. Tadilatlar bitmiyor. Sanırım rulo çim olasılığım giderek artıyor.
Bahçe için %25 gübre, %25 torf, %25 mil, %25 mevcut toprağımdan oluşan bir karışım toprak kullanmayı düşünüyorum.
Kapak için de %40 mil, %30 Torf, %30 toprak oranlarında bir karışım kullanmayı düşünüyorum. (Eğer tohum olarak ekmek için geç kalmazsam)
Çim türüne karar veremedim. Hiç bir fikrim yok. Sanırım biraz daha araştırma yapmam gerekiyor.
Ben de naçizane deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım. Umarım kimseyi yanıltmam, mahçup olmam.
Saygılar,

Güler 17-04-2010 21:49

Sevgili iel77, çim alanın senede iki defa havalandırılması gerekiyor diye biliyorum. Bunu bir defa sonbaharda bir defa da ilkbaharda yapıyoruz.
Benim çim alanım bir dönüm (şimdi yeniden tesis edtmeye çalışıyorum). Sizin alanınızın 250 metre kare olduğunu yazmışsınız. Bunu aşağıdaki havalandırma ile de yapabilirsiniz.
Ben bu sene benzinli havalandırma kullanacağım.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...40&postcount=9

Güler 17-04-2010 22:07

Sayın dr-ozden, çim alandaki bu yonca adaları hızla büyür, benim bahçemde böyle oldu. Roundupu fırça ile sadece bu bitkiye sürmeme rağmen baş edemedim. Mecburen bel küreği ile bu adacıkları kaldırıp o kısımlara yeniden tohum atarak çim ektim. Ama bu arada yaptığım hata bütün çimi bozmama sebep oldu.
Hatam yama çimi yaparken kapak olarak kullandığım mil toprak karışımında çok miktarda su otu tohumunun bulunmasıydı. Bu su otları sadece yama alanlarda kalmadı bütün bahçeyi istilâ etti. Ben de bu yüzden bütün çim alanı ot ilacı ile öldürdüm. Şimdi yeniden hazırlamakla meşgulüm.

Özden 17-04-2010 22:31

Sn. Güler, teşekkür ederim ilginiz için.
Ben de ne yapacağım konusunda kararsızım. Bizim çimimiz rulo çimdi. 2 sene boyunca bir sorun olmadı. Aradaki tek tük yabancı otları temizleyerek devam ediyorduk. Bir anda neden yoncalar çoğaldı bilmiyorum. Sizin de söylediğiniz gibi bu bölgeleri kaldırıp tekrar çim tohumu atsam diğer bölgelerle uyumu olur mu? Seviye farkı gelişir mi? Yine rulo çimle yama mı yapmak gerekir? Yoksa kendi haline mi bıraksam, ne de olsa yonca da bir çim çeşidi galiba?

Gün boyu kafamda olasılıkları düşünüp duruyorum. Okuduklarımdan gördüğüm kadarıyla siz de oldukça zor bir karar verme döneminden geçmişsiniz, kolaylıklar diliyorum.

Güler 17-04-2010 22:53

Tohum ilavesi ile düzeltmek isterseniz tabanı aynı seviyeye getirmeniz gerekebilir, suladıkça toprak çökecek yerleşecektir, bunu göz önüne alın.
Yok sadece yeşil alan görünsün derseniz o zaman bu yoncaları (burada tilfir diyorlar) bırakın ama emin olun çok hızla yayılacaklardır.
Hadi sırf yeşil kalsalar iyi de bir de mini mini çiçek açmaları yok mu o zaman göze güzel görünmüyorlar bence.

Mine Pakkaner 18-04-2010 00:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi naturela (Mesaj 608745)
Merhaba,
Yukarıda yazıdığım sorularımla bağlantılı olarak bugün bir kişiden bana şöyle bir öneri geldi.
"Madem 20 cm toprak sereceksiniz, ayrıkla mücadele için kimyasal zehirler kullanmak yerine sera taban örtüsü kullanabilirsiniz. Sera taban örtüsü suyun alta geçmesine izin verir fakat bitkilerin yukarıya çıkmasına izin vermez. Üzerini 20 cm toprakla örterseniz Çimin yaşamasına uygun bir toprak katmanı da oluşturmuş olursunuz"
Ne dersininiz?? Bunun başka kötü yan etkileri olabilir mi? (örtünün altında mantar vs hastalıklar oluşması gibi???)
Bilgiler için çok teşekkürler,
Saygılar,

Peki örtü üzerine yaydığınız toprakta yabancı ot çıkmayacağı garantisi var mı? Bu toprağı fümige mi edeceksiniz de içinde ot çıkmayacak... İçinde minicik bir parça bile kalsa ayrık alır başını yürür. Üstelik de mil ve gübre de kullanacaksınız.

Sonradan rüzgar, vs. ile gelen tohumlardan çıkanlar da olacak, onları ne yapacaksınız?

Ottan tamamen ari bir çim yetiştiremezsiniz. Tabiatın yapısına aykırı bu. Sürekli mücadeleyi elden bırakmayacaksınız, ister mekanik veya isterseniz kimyasal.

Bu arada yanık da olsa işlenmemiş hayvan gübresi kullanmak yerine kompost kullanınız. Makroorganik veya Biofarm tercih edin. Kompostlanmış gübredir, pastörize olduğu için ot tohumu, hastalık ve zararlı etmenleri barındırmaz.

Mil yerine de tınlı toprağı tercih edin. Mil çimi sıkar, çim mili hiç sevmez, ayrıca mille çok fazla ot tohumu ve hatta topalak taşırsınız bahçeye. Getirdiğiniz malzemeyi eletin.

Mine Pakkaner 18-04-2010 01:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi naturela (Mesaj 608057)
Merhaba Arkadaşlar,
İzmir'de, bornova'da oturuyorum. 40m2 kadar bir bahçemiz var. Benim de daha önce başarısılıkla sonuçlanmış 3 çimlendirme denemem var. :o
Konuyu başından sonuna kadar okudum, şimdi düşünüyorum da ne cüret??? Hiç bir şey bilmeden tamamen kulaktan dolma bilgilerle yapılabilecek bir şey değil kesinlikle.
Ama kararlıyım inşallah bu defa başarırım. Kolaya kaçıp rulo çim de kullanabilirim diye düşünüyorum. Sanırım biraz da ekim zamanını kaçırıyorum. Karıncalar çıktı ve ben hala yabancı otlarla ilgili bir şey yapamadım. :( Evimizde süregelen bir tadilat var ve elim kolum bağlandı.
Bahçemiz güney cephede ve akşam saatlarine kadar güneş alıyor, Sulama problemimiz yok. Üzerine basabileceğim, akşamdan akşama oturup keyif yapabileceğim bir bahçe hayal ediyorum, ama yine de (olabildiği kadar) halı gibi, kadife gibi bir dokusu olursa çok mutlu olurum. :) olabilir mi?
Soru 1: Hangi çim tohumları karışımını kullanmam uygun olur? İzmir'de bu tip tohumlarla rulo çim üreten tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı?

Şu ana kadar başarısızlığımızın sebebinin sertleşen killi toprak olduğunu düşünüyorum. Toprağımızın 20 cm'lik üst kısmını uzaklaştırdık (tadilattan dolayı mecburen oldu ama iyi de oldu). Üzerine uygun bir çim toprağı sermek istiyorum.
Soru 2:Bu toprağın kum, toprak, torf, gübre karışım oranı nasıl olmalıdır?

Şimdi bir diğer problemim de ayrık ve istenmeyen bitkiler. Uzun tırtıklı yeşil yapraklı ve kökleri beyaz ve 1m kadar derinlere inen ayrık, Semizotu, Turp otu, Roka gibi otlar vardı tesviye yapmadan önce bahçede. Sanırım bunları yetiştirmek istesem bu kadar başarılı olamazdım. :)
Soru 3: Bunları yok etmek için , toprağı gübreleyip (örneğin şeker gübresi), ayrıkların tekrar filizlenmesini sağlayıp yapraklarına Roundup, herbisit döksem, bir sonuç elde edebilir miyim? Sizin daha etkili olacağını düşündüğünüz bir öneriniz var mı?
Soru 4: Böyle bir uygulamanın ardından tohumları ekmek ya da rulo çimi sermek için ne kadar beklemek gerekir?
Bir de son olarak İzmir'de bu işi profesyonel olarak yapabilecek kişiler tavsiye edebilirseniz sevinirim. Eğer aradaki fark makul olursa, sanırım hırsı bir kenara bırakıp işi profesyonellere de emanet edebilirim. :)
Hocalarımıza ve bu noktaya kadar bilgisini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler,
Saygılar

Çimi ekmek için geç kalıyorsunuz, hava ısındı toprak mantarları ani bir saldırıyla harekete geçti bile.

Bahçenizdeki yabancı otların hepsini istediğiniz kadar ilaçlayın öldüremezsiniz. Öyle olsa tarım dünyasında bu konuda bir branş ve sektör oluşmazdı inanın.

Tabiat öyle bir düzen kurmuş ki, bir otun tohumunun çimlenmesini senelere yaymış, hatta çok uzun senelere... Ne demek mi istedim,

Bir kuzu kulağı bitkisi senede yaklaşık 3.000- 4.000 tohum verir ve bu tohumlar toprakta 70 yıla kadar yaşar. Parti parti çimlenir. Köygöçüren tohumları 20 yıl sürede toprakta çimlenir. Çoban çantasında her bitki 2.000- 40.000 tohum verir, çimlenme özelliğini toprakta 16- 35 yıl korur. Papatya 500 tohum verir, 11 yıldan fazla süre çimlenir.

Ayrık tohumları hem sonbaharda hem ilkbaharda çimlenir, tohumdan başka rizom dediğimiz toprakaltı organlarıyla da, kök sürgünleriyle de ürer.

İzmir' de her bahçede çıkan yabani hardalın bitki başına verdiği tohum yaklaşık 1000, tohumun toprakta yaşama süresi 35 yıldan fazla, çimlenme ısısı ise 2- 25 derece arasında. Semizotu ise 5000-10000 tohum verir.

Şimdi sulayıp gübreleyip otları çıkarsam diyorsunuz, gördüğünüz gibi bu da çok imkanlı değil.

Evinizde yaz-kış oturacaksanız yine yaz kış yeşil bir çim seçiniz. İçinde lolyum ve festukası bol olsun. Poa olmasın, bermuda olmasın.

Bu arada yalnız ot değil, hastalık zararlı etmenlerini de gözardı etmeyin. Elinizi çabuk tutun.

Toprağınıza 1/3 oranında kompost karıştırın. Tınlı bir toprak olsun. Torfu da 40 m2 bahçe için 1 m3 ilave ettirseniz yeter. Toprak ağır değilse kum gerekmez.

Getirteceğiniz toprağı yayıp sulayıp çıkışı beklemek, sonra ilaçlamak, sonra ekim yapmak çok uzun soluklu bir iş, bu sezonu kaçırırsınız. Zaten İzmir' de neredeyse baharın sonuna geldik diye bakın.

Mine Pakkaner 18-04-2010 01:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dr-ozden (Mesaj 619233)
Sn. Güler, teşekkür ederim ilginiz için.
Ben de ne yapacağım konusunda kararsızım. Bizim çimimiz rulo çimdi. 2 sene boyunca bir sorun olmadı. Aradaki tek tük yabancı otları temizleyerek devam ediyorduk. Bir anda neden yoncalar çoğaldı bilmiyorum. Sizin de söylediğiniz gibi bu bölgeleri kaldırıp tekrar çim tohumu atsam diğer bölgelerle uyumu olur mu? Seviye farkı gelişir mi? Yine rulo çimle yama mı yapmak gerekir? Yoksa kendi haline mi bıraksam, ne de olsa yonca da bir çim çeşidi galiba?

Gün boyu kafamda olasılıkları düşünüp duruyorum. Okuduklarımdan gördüğüm kadarıyla siz de oldukça zor bir karar verme döneminden geçmişsiniz, kolaylıklar diliyorum.

Yonca için geniş yapraklı yabancı otları öldüren selektif bir ilaç kullanınız. TORDON gibi. İlacı birkaç kez atmanız gerekebilir. Bölgeyi kaldırıp yeniden ekerseniz tesviyeyi tutturamama şansınız çok yüksek. Yonca çim çeşidi değildir. Yeni yeni büyürken de sık sık kontrol edip bıçakla sökünüz. Fotoğraflardaki gibi büyümesine izin vermeyiniz.

Özden 19-04-2010 08:23

Mine Hanım kararsızlığımı sonlandırdığınız için teşekkür ederim. Sonuçları tekrar paylaşacağım, umarım başarılı olur.

naturela 20-04-2010 07:36

Mine hanım,
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Profesyonel yardıma ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Sizin e-mail ya da telefonunuza nasıl ulaşabilirim?
Saygılar,
Naturela

ayvacı 28-04-2010 14:42

Bahçemdeki çimlerde iki yıldır aşırı yosunlama var, bunları tamamen yok etmek için çok acil yardıma ihtiyacım var, Lütfen acele cevap.Şimdiden çok teşekkürler.

metushaley 06-05-2010 11:55

Çim Ekmek istiyorum - Alt Katmandaki Toprağım Killi
 
Merhaba,
Arkadaşlar bahçe toprağım aşırı killi ıslanınca yapışkan bir hal alıyor kuruyuncada taş gibi oluyor. Toplam 25mt2. Bir tane Çam 5 tane gül 2 adet şimşir var. Bu sene artık dayanamayıp üzerine 2 traktor toprak attım. Üst katman 10-15 cm tarla topragı ve alt kısımda agir killi katman var. Çim Ekmek istiyorum acaba bu alt kısımdaki killi katman ileride basıma dert acar mi? çim kökleri o katmana kadar ilerler mi. bahceye dün itibari ile yarım kilo BRİTİSH SEEDS 9-23-14 ÇİM BAŞLANGIÇ VE ÇİM BESLEME GÜBRESİ attım tırmıkla biraz karıstırıp suladim.


Pazar günü BRITISH SEEDS LIVERPOOL 7'li Karışım Çim Tohumu ile ekim yapmayı düşünüyorum. Eger bir hata yapıyorsam daha baslamadan bu hatadan donmem gerek. Yardımcı olabilcek arkadaslar varsa cok sevinirim.

Birde toprak attırmadan once yabani otlari el ile yoldum fakat büyük ihtimalle cogu kökten gelmedi acaba ilerde buda basima iş acar mi?

Evim kira ama bahcemin yesil ve güzel görünmesini sitiyorum çalıştıgım icinde maalesef cok fazla ilgilenemiyorum.

şimdiden herkese teşekkürler.

mqalqan 07-06-2010 15:28

100 donumluk arazim uzerinde rulo cim uretimi yapmayi planliyorum. Rulo/Hazir cim uretiminde tecrubesi olan takim arkadaslari ariyoruz. ilgilenen arkadaslar lutfen mqalqan@hotmail.com adresine CV lerini biraksinlar.

Tesekkurler,

Güler 07-06-2010 16:02

Sayın metushaley, toplam alanım 25 m² dediğiniz için ses çıkartmak istemedim.

Bahçemde çam ağacı var diyorsunuz, çamın altında çim olmaz onu baştan söylemek isterim.
Bu konu ile ilgili önceki yazılanları okuyamadınız galiba okumuş olsaydınız bu zamanda tohum ekerek çim yapmayı düşünmezdiniz. Şimdilerde rulo çim yapılabilir, tohum ekmek için geç kaldınız.

Allahtan alanınız dar yoksa bayağı bir iş aldınız üzerinize diyerek başlayacaktım sorunları sıralamaya.

Sizi tatmin eder mi pek bilmiyorum ama ben bildiklerimi sizinle paylaşayım.

Killi toprak bayağı dert oluyor ama siz üzerine 15 cm kadar yeni toprak attığınızı söylüyorsunuz bu iyi taraf, peki sulandığında toprak suyu emebiliyor mu? Drenajı iyi olmazsa çim kökleri bozulup, hastalanıyor.
Aşağı yukarı 25-30 cm kadar emilmesi gerekir ki çim kökleri bu kadar uzar.
Yabancı otları mutlaka yok etmeniz gerekir, ot öldürücü atmakta da geç kaldınız. O zaman çıkan otları mutlaka el ile toplamanız gerekir ki bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bu zamanda ekilen çimler genelde mantar hastalığına yakalanıyorlar. Bunu da göz önünde bulundurarak mutlaka sulamayı sabah erken saatlerde yapmanız gerekir.

M² ye 60-70 gr. tohum atmanız lâzım, karınca faktörünü unutmayın.

Tohum attıktan sonra üzerine ince bir tabaka halinde kapak toprağı serptikten sonra silindirleyin veya pat patlayın ki tohum iyice toprağa girsin.

Sulamayı yağmurlama şeklinde yaparsanız toprak oyulup da çukurlar meydana getirmez.

Umarım yardımcı olmuşumdur. Kolay gelsin.
,

FIRUZAN 29-06-2010 12:19

5 Eklenti(ler)
Merhaba
Geçen yıl eylül ayında Burhaniye'de yazlığımıza çim ekildi ve biz yokken bakılıyor ağaçların yaprakları daha henüz büyümemişken(nisanda gitmiştim de) her yan yeşildi.Şimdilerde resimlerdeki kısımlar ağaçların gölge kısmına gelmekte.Ancak yinede altlar hafif sarımtrak görünüyor.Bu arada bahçeme bakan komşum belirli aralıklarla çimi sıfırlayıp şeker gübresi veriyor.Bu ne işe yarıyor başka bir gübre mi verelim ?Şeker gübresi ne işe yarıyor ?Bana güçlenmesi için diyor ama genelde kullandıkları belirli ilaçlar topazı herşeye kullanıyorlar mesala :rolleyes:
İlk çim ekilirken olan karınca yuvalarına toz serpmiştik fakat şimdi bazı yerleri tümsekleyip çıkmışlar gerçi çok önemli değil.Gördüğünüz gibi sararma ,bazı yerlerde hafif yosunlaşma çimin altları sarımsı ki böyle mi olur fazla bilmiyorum.
Formda okuduğum yazılan ilaçları bulup kullanmalı mıyım ? Resimler ceviz ,kayısı ve kirazın alt kısımlarına denk geliyor ama daha çok ceviz ve kayısının buralar yarı gölge durumundalar çünkü.
Çim alırken 7 çeşit olandan almıştık.Eğer ilaçlayıp geçmezse renk tonu benim için fazlaca önemli değil buralara gölge çimi ekmeli miyim ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Güler 30-06-2010 09:49

Sevgili FIRUZAN, bu sorularınıza en doğru cevapları hocalarımız verir. Ben de çimlerim ile çok uğraşan biriyim, size bir miktar yardımcı olacağımı düşünüyorum.

Fotoğraflara bakınca çim boylarının uzun olduğunu gördüm. Böyle durumlarda çimlerinizin altı güneş görmediğinden sararma yapar.
Topraktaki yosunlaşma çimin hiç sevmediği bir durumdur, çok mu suluyorsunuz?
Sulamayı sabah ve erken saatlerde yapınız ki akşama toprak kuru girsin yoksa mantarı önleyemezsiniz.
Ağaç altları çim için pek elverişli olmuyor hele büyük ağaçlarsa gölge yaptığından pek gösterişli olmuyor çimler. Ayrıca çimler her gün sulandığı için ağaç da zahmetsiz gelen bu kadar suyu sevmiyor ve kökleri yüzeyde kalıyor. Yani ağacın kökleri suya ulaşmak için bir uğraş verip derinlere inmeye çalışmıyor.
Çim tohumlarınızın 7 veya 5 karışımlı olması pek mühim değil. Yeter ki kaliteli ve sizin iklime uygun olsun.

Sizin yerinizde olsam, uzun çimleri iki kademede keserim. Örneğim boyları 15cm ise ilk kesimde 5cm i, daha sonra yine 5 cm keserdim.
Toprağı dezenfekte ederdim. Bunun için Huwasan veya Peras kullandım ben.
Daha sonra toprağı havalandırın ya çatal şeklindeki diren ile veya havalandırma aletleri var aeratör gibi onlarla.
Yosunlaşma gidene kadar çimi sulamayın, toprak iyice kurusun. Nem mantarı arttırır.

Daha sonra çimi güçlendirmek için çeşitli gübreler var onu kullanırsınız. Çiminiz hasta ve toprağınız yosunlaşmaya başlamış ise verdiğiniz vitamin-gübre bir işe yaramaz. Önce hastalığı yok ediniz.

Benim yazacaklarım bunlar ama siz dediğim gibi yine de hocalarımıza danışın, çim sorunları başlığını bir kere daha baştan sona okuyun.

FIRUZAN 30-06-2010 10:36

Güler hanım teşekkür ederim.Aslında çim bukadar uzun bırakılmıyor 3 numaralı biçiyoruz gübrelemek amacı ile uzatılmışmış.Örneğin dün akşam ne oldu ,Çimim sıfır olarak biçildi üzerine şeker gübresi atıldı ve akşam 20:00 itibariyle devamlı sulandı. Ben de dedim ki çünkü formda okuduğum için sabah erken saatlerde sulanması gerektiğini söyledim .Bana gübreyi akşam atıp suluyoruz toprak onu işlesin sabah yaparsak gübre aşağı inmez o zaman da üstünde kurur dedi, gece ıslak kalır gübrede aşağı inermiş.Hadi bunu yaptı şimdi ben Huwasan veya Perası alsam bu gübre işinden ne zaman sonra yapmalıyım ? havalandırma nasıl yapılıyor aletler ziraatçilerde satılıyor mu? Bu ilaçlamaları yaptıktan sonra şart değil mi? Teşekkürler

Güler 30-06-2010 11:10

Siz siz olun çiminizi ama öyle ama böyle akşamları sulamayın. Isı farklılıkları malum.
Şeker gübresi konusunu hocalarımıza sorun o hususta bir fikir veremeyeceğim.

Çimi her defasında dipten kesmek de doğru olmayabilir. Ama şimdi sizin mutlaka bir dezenfektan yapmanız gerekiyor. Toprağınızı biraz ıslah edin. Hasta toprakta ne kadar gübre de verseniz çim ne yapsın. Önce hastalığı ortadan kaldırın sonra çimi takviye edersiniz.
Turfset+ MAP kullanıyorum ben.

Hani bir lâf vardır " imamın dediğini yap, yaptığını yapma" diye. Benimki de o misal. Benim çimlerimde sorun yok mu, hem de ne var.

Alanım geniş 1000 m², toprağım kaliteli değil ama oldukça düzelttim. Bu sene kar-yağmur toprak bir türlü kurumadı (killi) ancak sürdük, hazırladık ama tohum atmakta geçiktik. Bu durumda da yığınla sorun çıktı tabii. Ama nedenini niçinini bilince daha kolay halledilebiliyor insan.
Alanım yeşil olmasına yeşil de benim arzu ettiğim gibi değil. İnşallah sonbahara düzelteceğim.

Sizin alanınız ne kadar bilmiyorum, aeratör almak doğru olur mu? Ama çatallı direnle de havalandırabilirsiniz toprağı. Veya elle çekilen aeratör de var, Bahçe peyzaj başlığında Bahçe Ekipmanlarında var.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...40&postcount=9

Siz Mine hanıma bir danışın derim.

FIRUZAN 30-06-2010 13:32

Teşekkür ederim Güler Hanım değerli bilgileriniz için Mine Hanım'da resimlerime bakıp yorum yapacaktır ama ben eklemiş olduğunuz resimdeki aleti alabilirim zira bahçem 200 metrekare civarında.

worker 18-09-2010 17:13

Yaklaşık 2500 metrekare çim alanımız var.Burada ani kurumalar meydana gelmişti.Bunun üzerine ben de bu forumdaki her bilgiyi okumuştum.Sonra edindiğim bilgiler ışığında kendime bir takvim hazırladım ve ilk partisini uyguladım.Çok iyi sonuç aldığım için,hem yardımcı olan arkadaşlara teşekkür etmek (Sn.Mine Hanım,Sn.Güler,Sn.Limon),çözüm arayanlara referans olmak ve bir ufak bilgi eklemek istiyorum.

Öncelikle iş işten geçmeden tedbirli davranmak en iyisi,bunu öğrendim.

Uygulamam şöyle oldu :

1-DURSBAN (Çayır tırtılı için) Gece 22:00 dan sonra atıldı.10 lt ye 30 cc

2-HUWASAN (Dezenfektan) Akşam saatleri atıldı.15 lt suya 35 cc (Eldiven kullanmak şart)

3-TAGİANT (Antifungus) 15 lt suya 20 cc

4-TURF SET (Aktivatör) 10 lt suya 10 cc ( MAP ekleyemedim,bulursanız ekleyin bence)

Bunları ikişer gün ara ile uygulattım.Tekrar bir doz daha yapılacak,ancak daha ilk seferde,inanılmaz bir başarı sağlandı.


Yabancı ot ilacı mücadelesinde kullandığım herbisitler :

1-Yonca için TORDON

2-Topalak ve su otu için İNPUL (Zor bulunuyor ama kesinlikle tavsiye ederim. Bir haftada kesin çözüm sağladı. Biraz pahalı ancak 15 lt suya 1,5 çay kaşığı şeklinde kullandım.15 litre 250 metrekareye yetiyor. Ancak ben 100 metrekareye kullandım.)

Çim alanım için çok üzülüyor ve umutsuz idim. Ama şimdi çok memnunum.Yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkürler. Eğer istenirse, maliyet bilgisi de veririm. Çünkü,bizimki gibi geniş sahalarda pek dişe dokunmaz ama,küçük bahçelerde maliyet ağır olabiilir.

otoman 04-10-2010 14:34

Zoysıa
 
Merhaba Arkadaşlar ;

Zoysia hakkında forumu aradım,ancak çok az bilgi buldum. Amerika'daki web sitelerinden duyduğum kadarı ile çok az su isteyen ve toprağa tohum olarak değil de fideleme şeklinde ekilen bir çim . İstanbul'da alınan verim ve varsa tecrübesi olanlardan bilgi almak istiyorum.

unbrekable 07-10-2010 10:29

5 Eklenti(ler)
Benim de çimlerle ilgili sıkıntım var bazı yerlerinde kelleşme ve sararma var okudugum kadarıyla sararma mantar nedeniyle oluyor herlade bana ne önerirsiniz neyi nasıl yapmam gerekiyor bu mevsimde birşeyler yapabilirmiyim teşekkürler ...

worker 10-10-2010 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi unbrekable (Mesaj 702500)
Benim de çimlerle ilgili sıkıntım var bazı yerlerinde kelleşme ve sararma var okudugum kadarıyla sararma mantar nedeniyle oluyor herlade bana ne önerirsiniz neyi nasıl yapmam gerekiyor bu mevsimde birşeyler yapabilirmiyim teşekkürler ...

Merhaba,
Muhtemelen bahçeniz yazın böyle oldu.Kurt olduğunu düşünüyorum.Bir kaç mesaj yukarıda,uygulayıp başarılı olduğumuz yöntemleri anlatmıştım.Ancak Ankara soğuk bir iklim ve zaman açısından biraz geç kalınmış.Uzman arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

Eser İlhan 18-10-2010 10:59

Yaklaşık 250 m2 lik çim alanımın 1/3 ünde yama ekimi yaptım.Şu anda 3 -4 cm boyla geldiler.Sormak istediklerim:

- Bu yeni çimleri kışa girmeden biçmek gerekir mi yoksa böylece bırakıp ilk biçimi ilkbaharda mı yapmalıyım?

- Çim alanımı ilkbahar başında ve yaz ortasında olmak üzere iki kere gübreledim. Kışa girerken de aynı çim gübresini kullanabilir miyim? Bauhaus'da fosfat oranı yüksek kış gübresi satılıyor ve satıcı kışın bunun kullanılması gerektiğini söyledi, doğru mudur?

- Yeni ektiğim alanı da aynı şekilde gübrelemeli miyim ? O alana gelişmesi açısından yapmam gereken özel ve farklı birşey var mı?
Teşekkürler :)

worker 20-10-2010 16:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 706144)
Yaklaşık 250 m2 lik çim alanımın 1/3 ünde yama ekimi yaptım.Şu anda 3 -4 cm boyla geldiler.Sormak istediklerim:
- Bu yeni çimleri kışa girmeden biçmek gerekir mi yoksa böylece bırakıp ilk biçimi ilkbaharda mı yapmalıyım?
- Çim alanımı ilkbahar başında ve yaz ortasında olmak üzere iki kere gübreledim. Kışa girerken de aynı çim gübresini kullanabilir miyim? Bauhaus'da fosfat oranı yüksek kış gübresi satılıyor ve satıcı kışın bunun kullanılması gerektiğini söyledi, doğru mudur?
- Yeni ektiğim alanı da aynı şekilde gübrelemeli miyim ? O alana gelişmesi açısından yapmam gereken özel ve farklı birşey var mı?
Teşekkürler :)

Merhaba,
Şu anda bulundukları boy biçilme için uygun değil gibi geldi bana..Bence uzamasını bekleyip,keskin bıçaklı bir makine ile biçin.
Kış için,yavaş salınımlı gübrelerden olan,Entec,ya da Magicolor 13-16-8 taban gübresi olabilir.Tüm alanlarınızı gübreleyiniz.
Not: Benim paylaşımlarım,tecrübe ederek sonuca vardıklarımdır.Konunun uzmanı değilim.Saygılarımla.....

Eser İlhan 20-10-2010 17:16

Sn. worker cevabınız için teşekkürler. Bulundukları boyun biçime uygun olmadığını biliyorum ama, sormak istediğim kıştan önce biçilmeli mi? Yani örneğin bir ay sonra 10 cm boya gelseler içinde olduğumuz aya bakmadan biçmeli miyim,yoksa ince ve zayıf olduklarını düşünüp biçmeden bahara kadar bekletmeli miyim?

Mine Pakkaner 20-10-2010 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 706144)
Yaklaşık 250 m2 lik çim alanımın 1/3 ünde yama ekimi yaptım.Şu anda 3 -4 cm boyla geldiler.Sormak istediklerim:
- Bu yeni çimleri kışa girmeden biçmek gerekir mi yoksa böylece bırakıp ilk biçimi ilkbaharda mı yapmalıyım?
- Çim alanımı ilkbahar başında ve yaz ortasında olmak üzere iki kere gübreledim. Kışa girerken de aynı çim gübresini kullanabilir miyim? Bauhaus'da fosfat oranı yüksek kış gübresi satılıyor ve satıcı kışın bunun kullanılması gerektiğini söyledi, doğru mudur?
- Yeni ektiğim alanı da aynı şekilde gübrelemeli miyim ? O alana gelişmesi açısından yapmam gereken özel ve farklı birşey var mı?
Teşekkürler :)

Biçime uygun yüksekliğe gelirse biçersiniz, ki mutlaka gelecektir. Acele etmeyin. Kış boyunca da uzarsa biçersiniz. Kışın çim biçilmez diye birşey yok. Hatta çim uzun bir durumdayken kar altında kalırsa canınız sıkılır. Yeni tesis edilen çim biçilmeden bırakılırsa gelişmez, kardeşlenip kaplaması zorlaşır, zayıflar.

İlk biçim sonrası silindirleme yapmayı unutmayın ancak alan nemliyken silindir sokmayın, tesviyeyi bozarsınız.

Yazın kullandığınız gübrenin oranlarını yazarsanız şimdi kullanıp kullanamayacağınızı söylerim. Üzerindeki NPK oranını yazmalısınız. worker 13-16-8 diye yazmış ya onun gibi bir rakam üçlüsü bulacaksınız pakette o değerleri vermenizi rica ederim. ( Hiç bilmediğinizi varsayarak açıkladım, bilginiz varsa kusuruma bakmayın.)

Gübreyi bütün alana verirsiniz. O alanın gelişmesi için deniz yosunu preparatları uygulayabilirsiniz. Çim aktivatörü turf set de işinize yarayacaktır. Nem ve serin hava bir araya gelince bazı mantari hastalıklar da ortaya çıkar, dikkatli olmalısınız. İlk biçimi yapana kadar yabancı otları sökmeyin, onların köküyle birlikte çimi de çekersiniz. Gerekliyse toprak hizasından keskin bir bıçakla kesin.

mira33 16-12-2010 13:57

arkadaşlar benim çimler çıkmadı sanırım soğuktan etkilendiler ama kafama takılan bi yer var tohum geçen sene alınmıştı oda sebep olmuş olabilirmi

ecs 29-03-2011 19:33

:) evimin bahçesinin toprak tasviye ve düzletme işlemleri bitti, yarın sabah işe gitmeden fotograflarını çekebilirsem yayınlamak istiyorum. bir kaç gün içinde tohumlar atılacak. İzmir için umarım geç kalmamışızdır... ve sonrasında heyecanla minik yeşilleri beklemeye başlayacağım....

cigdoos 30-03-2011 23:45

Merhaba bende bugün ektim çim tohumlarımı köpeğim olduğu için oyun çimi aldım marketten
umarım güzel olur sadece renk versin istiyorum orta kısıma bende biraz çimlendiğinde fotoğralarını paylaşıcam


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024