agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Peyzaj, Bahçe Düzenleme (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/)
-   -   Toprağa organik özelliklerinin kazandırılması. (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/15147.htm)

epsody 22-04-2009 13:12

Toprağa organik özelliklerinin kazandırılması.
 
Arkadaşlar konularımız bitkiler ve ağaçlar olduğuna göre, bunların en iyi bir şekilde yetiştirme ortamlarını sağlanması konusunda nelerin yapılması, geniş kapsamlı bilgilere olan ihtiyacımızın ortaya konulup toprağın yapısını zenginleştirip, sağlıklı bir toprak üzerinde sağlıklı bitkiler yetiştimenin yanında çevreyle dost olan bir üretim modeli oluşturmak için topraklarımız için neler yapmamızın toprak adına sizleri bu konu başlığına yorumlarınızı eklemeye davet ediyorum.

Bu çalışmalarımızın bize temiz, ekolojik,sağlıklı ürünler le bize geri döneceği umudu taşımaktayım.

epsody 22-04-2009 13:46

Toprağa daha ciddi davranmak
 
Arkadaşlar sağlıklı bitki yetiştirmenin kuralarının başında iyi bir toprağa sahip olmadan geçtiğinin bilinmesi herkesin malumudur, acaba biz bitki severler olarak bitki yetiştirme özenini toprağımıza ne kadar göstererek, yetiştireceğimiz bitkilerin özelliklerine bir bir uyum sağlıyan toprak düzenlemeleri yapacak, oluşumuna katkılarımız nelerdir.

Bunları yaparken kendi bilgilerimizle ne kadarını tamamlayıp kimlerden ne gibi destek almamız gereğini yerine getirmeden kulaktan dolma bilgilerin bizim toprağımıza ne gibi faydalar sağladığını test edebiliyormuyuz yoksa deneme yanılma yoluylamı sonuç almayı daha pratik uygulamalarla sürdürerek akibetlerini bir serüvenle mi sonuçlandırıyoruz.

Remzi Sarıoğlu 22-04-2009 14:44

1 Eklenti(ler)
Öncelikle toprağımızın analizini yaptırmamız gerekiyor. Arazimiz otoban kenarında veya sanayi tesisi yanın da ise organik tarım diye bir şey söz konusu olamaz. Toprağın analizinden sonra sulama suyunun analizini de yaptırmamız gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Toprak ve Su analiz labratuvarı var. Telefonu 0216517 23 45 - 517 79 40 Türkiye'nin neresinden gelirse gelsin çiftçi belgesi varsa ücretsiz, yoksa toprak analizini 70 tl ye yapıyorlar. (2 yıl önceki fiyat) Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi toprağımızdan örnek almalıyız.

epsody 22-04-2009 17:39

Sayın,arkadaşım Remzi Sarıoğlu toprağımızın kirlilik durumunu vede eksik veya vazla besin yapısını bilmemiz açısından dediklerin bizim düşüncelerimizle tamamen örtüşüyor.

Bizim esas düşüncemiz toprağımızı daha sağlıklı yapıya kavuşturarak kendi öz dinamiklerini kazandıracak eksilen vede her ne sebebeble bozulmuş organik yani ( Doğal yapısı) nı kazandıracak mineral veya organik kayıpların, veya hasatla beraber topraktan kaldırılan mineral yapının yerine geçecek değerlerin eski seviyelerini kazandırmak olmalı.

Remzi Sarıoğlu 22-04-2009 17:56

Sevgili epsodi hocama sorunu mail yoluyla attım. Cevabı geldiğinde buradan ileteceğim. Saygılarımla,

epsody 23-04-2009 10:56

Sağlıklı toprak sağlıklı üretim.
 
Arkadşlar bahçemizde zararlı ve hastalıklar la uğraşmak istemiyorsak toprağımızın içindeki, toprağımızla beraber yaşıyan en ufak mikro organimalardan yukarılara doğru her çeşit bütün toprak canlılarının varlığından sorumlu olduğumuzu bilirsek işi başından ele alarak bu canlı populasyonun yaşamlarını bozmadan onları bir arada sağlıklı ve dengeli var etmenin çareleri içinde çözümler üretmek zorundayız.

Dünya ekolijik tarım uygulamalarında ilaçları terk ederken bizler hala ilaç(zehir,toksin)kullanımını nasıl kontrollu kullanalım çareleri aramanın peşinde çözümler üretme basiretiye birşeyler yapılabilirmiş kanunlar düzenleme vede reçeteye bağlayarak bilirkişilere havale ederek yeni rantiyecilere ışık yakmaktadır.

Arkadaşlar çağımız akıl çağı diyoruz ama uygulamada hep orman kanunu uyguluyarak kimin gücü kime yeterse güçlü olan kazanıyor güçsüz olanın yaşama hakkı elinden alınarak ekolojik kıyıma kurban gidiyor.

Konumuzda öze gelirsek mikroplar,bakteriler zararlı diyoruz, bahçemizdeki hastalık ve zararları onlara fatura ederek işin içinden çıkmayı marifet sayarak gelsin en ala zehirler ve ilaçlar öldürelimde kurtulalım diyoruz, ve hepsini büyük masraflar yaparak büyük ekolojik katliamlar la katli vacip uygulayıp ortadan kaldırıyoruz, veya öyle olur zannediyoruz. Geride kalanları düşünmüyoruz onlarda insanoğlunun yaptığı vefasızlığa çare aramakta geçikmeden genlerine uygulanan bu toksinler le yaşayabilcek yapılar oluşturadursunlar
bizim topraklardaki işlevlerini (Toprak içindeki görevleri çürüntüleri mineralize etme bitkiye besin sağlama işlerini )bırakarak canlarıyla uğraşıyorlar.

Aklımızı başımıza toplıyarak bırakalım ilaçlala mücadeleyi bahçemizde, toptağımızda bulunan zarlıların yaptığı hasarları yok etmenin başında zaralının doğal düşmanlarını tanıyarak bunların yaşamlarını riske atmadan kendi aralarındaki mücadelenin yanlarında olarak bahçe zaralısının elimine edilmsiyle eko sistem içinde düzenin sağlanarak tarımsal faaliyetlerimizi sürdürmeliyiz.

Sorarım size bu oluşumlardan kimler zarar görüyor, 1 topraklarımız çalışan işçilerini kaybettiğinden ortada zararlı olanlar kaldığından toprak içinde asaalk ve parazitler toprağın yapısını bozarak hastalanmasından zararın başında topraklar geliyor.2 Hasta olan toprağımızı iyileştireceğiz diyerek zaman,emek vede ülke ekonomisi, 3 Zararın en büyüğü hasta olan topraklarda ilaç ve gübre zoruyla yetiştirilen bitkilerle beslenen insanlarda beslenme bozukluklarına yol açarak toksinlerin birikimiyle kanser vede birçok hastalıklara yakalanıp sağlıkları bozulan toplumlara çıkıyor.

epsody 30-04-2009 08:52

Böye toprak sevgisimi olur.
 
Arkadaşlar topraklarımızdan devamlı faydalanarak hep bir şeyler alarak eksilenleri yerine koymanın dışında topraklarımızın yapısını geliştirmek için neler yapıyoruzda onların bu organik yapısını geliştirmek canlılığını artırma yönündeki katkılarımız nelerdir diyerek gerekli düzenleyicilerle, mineral olsun organik olsun katkıları sağlamanın onun canlılığını artırmadaki oluşumları gözlemlerimizle veya test aletleriyle sorgulayıp yaptıklarımızın onun bünyesindeki olumlu veya olumsuz etkilerinin farkında olarak yaptıklarmızın sonuçlarını değerlendirmek için analizler le tamamlamak rahatlığına erenlerimiz her halde yok denecek kadar az olsa gerek diyorum ve ekliyorum

Bitki yetiştirme sevgimizi toprak sevgimizle özdeştirerek topraklarımızı la daha iyi igilenmeye davet ediyorum, sözlerimi daha sağlıklı topraklara diyerek sizlere topraklarınızla mutlu olmanızı diliyorum.

epsody 04-05-2009 11:49

Toprağımızın minik bahçevanlarını tanımak.
 
Topraklarımızın organik yapısının geliştirme yolarından bir taneside, toprağımızın yapısında bulunan mikro biyal faliyetlerin geliştirmesine yönelik çalışmaların başında toprağımızda bulunan mikroorganizmaların yaşamlarını müspet yönde etkiliyerek onların çoğalmalarının beslenme ile sağlanacağından atıklarımızın bertarafından sağlıyacağımız organik çörüntülerle onların ihtiyaçlarını karşılamakla organik populasyonların artışı sağlanıpta, içinde zararlı olabilecek organizmaların doğal düşmanlarını tanıyarak bunları yaşam faaliyetlerini takip ederek gelişmeleri yöndeki toprak bakım çalışmaları ile onların bahçemizde çoğalmalarını sağlıyarak bağçemizdeki zararlılar la olan mücadelemizi daha topraktan dışarı çıkmadan onları bertarafını sağlıyarak elimine etmiş olacağız.

Toprağımızdaki zararlı mikro organizmaların doğal düşmanlarının başında, toprak solucanları gelmektedir, toprağımızdaki solucan populasyonların artışı ile mücadelemiz doğal bir şekilde toprak içinde sürerken solucanlar menülerine canlı besin arayışında bunları bulduklarında beslenme menülerine katarak dışkılarından toprağımıza humus katmanın yanıda toprağın içindeki bu faaliyetleri ilede toprağımızın havalanmasını sağlıyacak tüneller açarak toprağımızı kabartmış olurlar.

epsody 06-05-2009 09:43

Topraklara perlit ilavesi.
 
Topraklarımıza ilave edeceğimiz mineral maddeler toprağımızın canlılığına katacağı özellikleri mineral bazında incelediğimizde sonuçları özetlersek her mineralin toprağak yapısına sağladığı gelişmeler.

PERLİT
Yapısının gözeneklerden oluşması ile toprağın içindeki sıkışmaları önlemsi hava sirkülasyonun iyi şekilde sağlanması ile topraktaki canlılık faaliyetleri düzenlenir.
Bünyesinde su ve havanın tutulmasıyla canlılık faaliyetlerin sekteye uğratılmadan işlemesi toprak işleme çalışmalarından ekonomi sağlanmış olunur.
Toprak işleme faaliyetlerinin fazladan yapılmasının toprak altı canlıları üzerinde olumsuz etkileri vardır, bunların fazladan yapılmasından dolayı oluşabilecek zararlardan kurtulunabilir.

Topraklarımız killi ve ağır toprakladan oluşmuşsa, perliti topraklarımıza mutlaka katarak toprak yapısının gerekli düzenlemeleri yapması açısında büyük faydalar sağladığı göz önünde alınırsa bitki üretimi yapacak arkadaşların nazari itibari almaları üretimlerinde büyük faydalar sağlıyacaktır.

Remzi Sarıoğlu 06-05-2009 11:06

Sayın Epsodi sizin yerinizde ben olsam perlit yerine leonardit kullanırdım. Şimdi aşağıda Leonardittin bir bölüm özelliklerini yazıyorum. Perlit bu özelliklerin az bir bölümünü karşılayabilir. Perlitdin su tutma özelliği vardır, ama suyu verirseniz. Leonardit ise havadaki nemi alma ve bitkiye kazandırma özelliği yanı devamlı bir sirkülasyon özelliğide vardır.
LEONARTİD (içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaya toprak düzenleyici)
Doğal maddelerden üretildiği için bünyesinde toksit seviyesinde kimyasal madde ve ağır metal bulunmaz
Toprak pH'sını düzenler
Toprağı organik ve mineral maddece zenginleştirir.
Organik ve minerolojik içeriği nedeniyle bitkilerde kaliteyi arttırır.
Bitkilerin ekolojik streslere karşı korunmasını arttırır.
Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
Bitki enzimlerini aktif hale getirir.
Fotosentezi teşvik eder.
Bitki hücrelerinin geçirgenliğini arttırır.
Toprağın tavlı kalmasını sağlar
Çimlenme gücünü ve hızını arttırır.
Toprağın hava kapasitesini ve havalanmasını arttırır.
Toprakta ısınmayı arttırır.
Toprak havasındaki bileşimi zenginleştirir
Topraktaki biyolojik aktiviteyi arttırır.
Kök solunumunu teşvik eder.
Toprağın katyon değişim kapasitesini arttırır.
Toprakların sıkışması veya kaymak tabakası oluşumunu engeller.
Suda çözünülebilir besin maddelerinin topraktan yıkanmasını engeller.
Üretimde kullanılan maddelerin yüksek su tutma özelliği nedeniyle sulama suyundan tasarruf sağlar, kurak dönemlerde bitki su tüketimini karşılar ve bitki kök bölgesini nemli ve serin tutar.
Üretiminde kullanılan maddeler topraktaki CO, CO2, SO2, NH3 ve H2S gibi gazları absorbe eder.
Organik ve minerolojik içeriği nedeniyle bitkilerde kaliteyi arttırır.
Bitkilerin ekolojik streslere karşı korunmasını arttırır.
Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
Bitki enzimlerini aktif hale getirir.
Fotosentezi teşvik eder.
Bitki hücrelerinin geçirgenliğini arttırır.
Toprağın tavlı kalmasını sağlar
Çimlenme gücünü ve hızını arttırır.
Toprağın hava kapasitesini ve havalanmasını arttırır.
Toprakta ısınmayı arttırır.
Toprak havasındaki bileşimi zenginleştirir
Topraktaki biyolojik aktiviteyi arttırır.
Kök solunumunu teşvik eder.
Toprağın katyon değişim kapasitesini arttırır.
Toprakların sıkışması veya kaymak tabakası oluşumunu engeller.
Suda çözünülebilir besin maddelerinin topraktan yıkanmasını engeller.
Üretimde kullanılan maddelerin yüksek su tutma özelliği nedeniyle sulama suyundan tasarruf sağlar, kurak dönemlerde bitki su tüketimini karşılar ve bitki kök bölgesini nemli ve serin tutar.
Üretiminde kullanılan maddeler topraktaki CO, CO2, SO2, NH3 ve H2S gibi gazları absorbe eder. Saygılarımla,

x-29 07-05-2009 02:23

Merhaba,
Bende size kendi bahcemde uyguladigim bir kac metotdu anlatmak isterim. Evimiz yeni yapidigindan bahce topragi is makinalari kullanimi nedeni ile oldukca sert idi. Ayrica topragin buyuk bir kismi camur tasi (shale) erozyonu sonucunda olusan kohezitesi yuksek kilden olusmakta idi. Ilk olarak Turkiye deki bilgilerime gore topragi soyle bir belledikten sonra toprak biraz yoluna girer diye dusundum. Fakat makina kullanmamiza ragmen bir sonuc alamadik. Bunun uzerine ilk yil planladigimiz seklide cit bitkilerini diktik. Bunun icin toprak 30 metre civarinda hendek acmak gerekti. Kazma yerine kol demiri tabir edilen celik cubuklarla topragi kazdim. Kazdigim hedeklerden cikan topragin bir kismini aldigim kompost ile karistirdim. Yaklasik 1 olcu toprak 2 olcu kompost kullanrak bitkileri diktim ve etraflarini malc ile kapattim. Ayrica metrekareye 1kg civarinda jips (KSO4) karistirdim. Bahcenin diger kisimlari ise cam agacindan elde edilen agac parcalari (pine mulc) ile kapattim. Bitkilere ilk yil damla sulama ile her hafta yaklasik 2-3 lt su verdim. Canberra da yazin sicakliklar 30-38 derece civarinda olsada gunesin gucu sanirim Antalya nin yaz aylarindaki gunesinden biraz daha gucludur. Ayrica bitkilere her 2 hafta da deniz yosunu tonigi uyguladim. Bitkiler Photinia robusta ve Pittosporum tenuflorium deniz yosunu uygulamasina oldukca iyi sonuc verdiler. Bahcenin topragindaki nem oraninda yaz aylarinda bile bir artis oldu. Daha sonra her ilk baharda inek gubresi, tavukgubresi, kan-kemik gubresi ve diger oranik gubreler ile bahceyi gubreledim. Bunun neticesinde bahcedeki solucan populasyonu oldukca artti. Bu arada cok zorunlu olmakdikca ilaclama yapmadim. Ama gerektigin sadece organic olarak sertifikali urunler kullandim. Perlit konusunda ise birkac sey soylemek istiyorum. Killi topraklarda perlit kullanabilirsiniz. Fakat uygulama alani genisledice fiyat oldukca artacaktir. Bir torba perlit (10 lt) burada yakalasik 5 TL civarinda. Ben yaklasik 100 metrekarelik bir alan icin baslangicta yaklasik 15 metrekup organik malzeme kullandim. Bunu perlitle yapmak oldukca zor. Ama eger kucuk alanlarda topraginizda kotu ise yukseltilmis yataklarda 1/3 oraninda vermikulit (mika minerali olup yuksek isiyla islenerek su tutma kapasitesi arttirilmistir.) 1/3 oraninda iyi kalite kompost ve 1/3 oraninda iri taneli kumu karistirarak oldukca iyi bir toprak elde edebilirsiniz (The All New Square Foot Gardening, Mel Bartholemew). Bu gune kadar okudugum bir cok kitap ve dergide killi topragi iyilestirme yolu olarak hep organik malzeme eklenmesinin en iyi yol oldugunu okudum ve bahcedede bunu gozlemledim. Zaman buldukca diger calismalarim hakkinda da bilgi vermeye calisacagim.
iyi gunler


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 414869)
Topraklarımıza ilave edeceğimiz mineral maddeler toprağımızın canlılığına katacağı özellikleri mineral bazında incelediğimizde sonuçları özetlersek her mineralin toprağak yapısına sağladığı gelişmeler.

PERLİT
Yapısının gözeneklerden oluşması ile toprağın içindeki sıkışmaları önlemsi hava sirkülasyonun iyi şekilde sağlanması ile topraktaki canlılık faaliyetleri düzenlenir.
Bünyesinde su ve havanın tutulmasıyla canlılık faaliyetlerin sekteye uğratılmadan işlemesi toprak işleme çalışmalarından ekonomi sağlanmış olunur.
Toprak işleme faaliyetlerinin fazladan yapılmasının toprak altı canlıları üzerinde olumsuz etkileri vardır, bunların fazladan yapılmasından dolayı oluşabilecek zararlardan kurtulunabilir.

Topraklarımız killi ve ağır toprakladan oluşmuşsa, perliti topraklarımıza mutlaka katarak toprak yapısının gerekli düzenlemeleri yapması açısında büyük faydalar sağladığı göz önünde alınırsa bitki üretimi yapacak arkadaşların nazari itibari almaları üretimlerinde büyük faydalar sağlıyacaktır.


epsody 07-05-2009 13:53

Topraklarımızın kurtarıcıların'dan.Remzi Sarıoğlu.
 
Sayın,arkadaşım Remzi Sarıoğlu Leonardit'in ve hümik asitllerin toprak yapısının organik özelliklerini iyileştirmede, birinci sırada yer alan en önemli organik toprak düzenleyici olarak yadsınamaz, sizin tarifini sıraladığınız niteliklerden daha fazlası var anlayanlara, ama ne yazıkki bizim insanımıza bunu anlatmak çok zor; Size bu konuyla ilgili bir anımı nakletmeden geçemiyeceğim.

Sene 1998 yazı geliboluda ilçe tarıma giderek leonardit ve humik asitler hakkında malumat edinir düşüncesiyle uğramıştım, içerde bahçe bitkileri yetiştirme uzmanı olan ziraat mühendisi ve yakında on sekiz mart üniversitesinden mezun olacak stajyer bir arkadaştan bilgi alacağım şeklinde yönlendirilmiştim, yanlarına varıpta kısa bir tanışmadan sonra konuya girerek sorumun konusu olan organik toprak düzenleyicilerden leonardit ve humik asitler hakkında, önce sizler daha iyi bilirsin diye geldim, ben bu minerali nerede bulabilirim diye sorunumu açtım.

O günlerde bu mucize minerali tanımak için birçok kaynak araştırması yapmış, sorularımı bir uzman edasıyla yöneltmişimki bu arkadaşlar önce biraz bocaladılar sonrada benim bilgilerime katıldıklarını fakat bu edindiğin bilgilerin, satışının pazarlamasını yapmak için abartılı olabileciğinden sanıldığı kadar ahır gübresinden daha iyi olamıyacağını ve okuduklarınla sen kendini etkilemişsin diye telkin ederek böyle kimyasallarla bu iş olmaz bunun çaresi bahçene bir römork ahır gübresi at ta gör bak toprağın nasıl düzene girece pamuk gibi olacak ve gör bahçendeki bereketi diye konuyu bağladılar.

Ben uzman diye gittiğim bu insanlar bana bu açıklamaları yaptıktan sonra, benim internet sayfalarından özenle indirdiğim bilgilerde konun uzmanları asrın mucizesi diye lanse ederek doğanın topraklara bahşettiği mucize mineral, bütün kimyagerlerin toplanarak bir araya gelselerde laboratuarlarda dahi yapılamaz dedikleri bu mineralin, çelişki yaratan ikileminde dondum kaldım daha sonraları kendi bilgilerimin kanaatini güçlendirecek oluşumlar piyasalarda görününce benim yeni bir kanaatim oluşmuştu insanımızın ilerlemelere kapalı bağnaz hatta kabul edilemez gericiydiler.

Sözüm daha fazla ama açıklamalar anlamsılığa gidiyor. Leonardit'i kabul ettirmek bu insanlara çok zor olacaktı.

Arkadaşım konuya ilginden dolayı seni kutlarım, sevgi ve saygılarla hoşça kal.

Yusuf AYCAN 07-05-2009 14:45

merhabalar ben çanakkaleden katılıyorum. taban yer diye tabir ettiğimiz tipte bir tarlamda ceviz dikimi yaptım. üç yıldır cevizler yavaş bir şekilde gelişmekte. bu yıl ise fidan başına toplam 0,5 kg olmak üzere bir ay içerisinde hümük asit kullanacağım. fidanların gelişimi açısından iyi bir sonuç alacağım kanaatindeyim. uygulamadan sonraki gelişmeleri gelecek msj.larda yazarım. ayrıca TKİ kurumu TKİ Hümas adında yeni bir üretim yapıyor. bilgilerinize Konya / Ilgın'da

Remzi Sarıoğlu 07-05-2009 19:28

Sayın Epsodi yazını okurken hakikaten çok keyif aldım ve olayların içinde kendimde varmış gibi yaşadım. Çünkü ben her yerde buna benzer olaylar yaşıyorum. Emekli Tarım İl müdürlüğü yapmış bir kişi biz leonarditi tanıdıktan sonra hangi akla hizmetle yıllarca insanlara kimyasal gübreleri önerdik dediğini unutamıyorum. Bu arada bir anım aklıma geldi.
Kastamonu cevresinde dolanırken Kastamonu eski tarım il müdürü Sayın Sait Gülabacı'nın Tosya belediye başkanı olduğunu öğrendim ve randevu alarak gittim. Leonarditi raporları ve Tarım ve Köy işleri bakanlığından alınan belgelerini gösterdim. Sayın başkan hemen zirai ilaç satan birisini çağırdı. Gelen kişiye ürün anlatıldı. Kişi sayın başkanın biz ne organik ürünler gördük. Hiç bir netice alamadık. Arkadaş bir kamyon denemelik ürün göndersin dedi. Bende size bayilik vermiyorum. Benim ürünüm kötü olsaydı Tosyanın arka sokaklarından girerdim. Benim Eski Kastamonu Tarım İl Müdürünün karşısında ne işim var. Size kesinlikle bayilik vermiyorum dedim. Bu kişi biraz sonra bir kamyon alalım bir arkadaşım var onunla bölüşürüz dedi ama ben kararlıydım ve bayilik vermedim. Yaptığım işin maddi yanı bir tarafa asıl manevi yanı beni daha çok mutlu ediyor. Bu bir mücadele meselesi. Pazar günü Tekirdağ'a kadar gidip peyzajçılarla görüşmeye karar verdim ve ancak Kınalı'ya kadar gidebildim. En az 15 peyzajı ile görüştüm. Anlatacak takatım kalmadı ama 3 peyzaj firmasına ürün vermenin huzuru ile evime döndüm. O firmalardan bu ürünü alan kişiler bundan sonra daha sağlıklı ürünler yetiştirecekler ve kullanacaklar. Sayın Epsodi dileklerin için sana çok teşekkür ederim. Sağlıklı kalın

karagoz 07-05-2009 19:33

toprak analizi çok önem kazandı

Remzi Sarıoğlu 07-05-2009 19:42

Duyduğum en güzel öneri. Küçük bahçeler için imkansız ama büyük arazi sahipleri mutlaka yaptırmalı

k0900 07-05-2009 20:17

Sn. Sarıoğlu, LEONARTİD tüketimi, kullanım şekli hakkında bilgi verirmisiniz.

epsody 07-05-2009 22:22

Hümik asitlerin yerinde kullanımı.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yusufaycan17 (Mesaj 416026)
merhabalar ben çanakkaleden katılıyorum. taban yer diye tabir ettiğimiz tipte bir tarlamda ceviz dikimi yaptım. üç yıldır cevizler yavaş bir şekilde gelişmekte. bu yıl ise fidan başına toplam 0,5 kg olmak üzere bir ay içerisinde hümük asit kullanacağım. fidanların gelişimi açısından iyi bir sonuç alacağım kanaatindeyim. uygulamadan sonraki gelişmeleri gelecek msj.larda yazarım. ayrıca TKİ kurumu TKİ Hümas adında yeni bir üretim yapıyor. bilgilerinize Konya / Ilgın'da

Arkadaşım hümik asitler gübre değildir bütün gübrelerin çözünürlüğünü artırarak toprağın organik yapısının oluşmasında, bitki besin maddelerinin alımını artırarak, bikinin gelişmesinde önemli rolleri vardır.

Bitkilerin besinlenmesinden önce toprak vede yaprak tahlilleri yapılarak topraktaki besin değerlerin aynen yapraklarda bulunması halinde bitkinin sağlıklı geliştiğine karar verilebilir

Remzi Sarıoğlu 08-05-2009 08:11

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 416348)
Sn. Sarıoğlu, LEONARTİD tüketimi, kullanım şekli hakkında bilgi verirmisiniz.

Sayın k0900 ekteki hocamızın hazırladığı leonardittin kullanım miktarlarını ve kullanım zamanlarını belirten dosya bulunmaktadır. Saygılar

epsody 08-05-2009 10:25

Mucize mineral "KLİNOPTİLOLİT"
 
Toprak dostlarına özel açıklalarla Bir başka mucize mineral ZEOLİT (klinoptilolit) i tanıtarak toprak yapısının organik özelliklerinin artırılasını inceliyeceğiz.

Size gübreleri kullanmataki alışkanlıklarımı söylemek isterim, gübreleri şu gübre bu gübre diye ayırmam gübreleri doğrudan kullandığım da vaki değildir bahçemdeki atıklar vede mutfak atıklarlarıyla beraber soğuk kompostlayarak kullanırım; Sonuçta solucan gübresine yakın gübre elde ederek bitkiler için en yarayışlı gübreye ulaşırım.

Arkadaşlar Bütün gübreleri ahır gübresi, koyun keçi gübresi,tavuk gübresi, hatta güvercin gübresi bunlar ister yaş olsun ister yanmamış olsun bunların bitkiye doğrudan uygulamak imkanı var hemde hiç bir risk oluşturmadığı gibi çokluğunun ne bitkilere nede toprağa birikim yaparak toprak duygunluğu yaratmaz.

Bunun izahıda elinizdeki gübreye homojen bir karışımla gübre katkısı malzemeler ilave edilerek sağlanabilir bunlar mineral olarak zeolit, klioptilolit vede umdemin bu mineraller kimyasal değil doğal bir malzeme bu mineraller nitrat'ı amonyumu vede potasyumu bünyelerinde absorblama özelliği ile tutarak bitkinin istekleri doğrultusunda bitkiye sunarak bitki köklerinden uzaklaşmazlar, bitkinin zarar görmesinide engeller yani sizin her türlü gübreleriniz sağlıklı bir biçimde bitkiyi uzun zaman beslemeye devam ederler; kullanacağınız gübrenize bu minerallerden ilave ederken bir miktarda leonardit veya hümik asit ilave ederseniz gübrenizin yarayışlılığını daha da arttırmış olursunuz.

Arkadaşlar KLİNOPTİLOLİT ahırlarda hayvan altıklıklarına ilave edilirse ahır gübrelerinin içeriğinde bulunan üre azotunun oksijenle birleşiminden dolayı açığa çıkan amunyumun kütü kokularını absorplama niteliği sayesinde atıklarda üre azotunun koku yaparak uzaklaşmasına engel olarak gübre içeriğinin korunmasına yardım eder.

Bizlerde bu gübreleri doğrudan kullanarak topraklarımızın organik dengesini bozmadan bitkilerimizin ihtiyaçlarına göre salınım yaparak bitki besin elementlerinin, bitkilere geçişlerinde sorunlara yol açmadan düzenleme yapan bir mineral olan asrımızın tarım ve hayvancılık alanındaki bir mucize minerali KLİNOPTİLOLİT'İ, Gübre katsı ve toprak düzenleyicisi olarak tanıtmak istedim.

Sizlere bu açıklamalarla faydalı olduysam kendi mutlu adderim sevgi ve saygılarla hoşça kalın.

k0900 08-05-2009 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Remzi Sarıoğlu (Mesaj 416620)
Sayın k0900 ekteki hocamızın hazırladığı leonardittin kullanım miktarlarını ve kullanım zamanlarını belirten dosya bulunmaktadır. Saygılar

Sayın Sarıoğlu, gözlüklerimide taktım, işe yaramadı :)

Lütfen biraz daha büyük şeklini yüklüyebilirmisiniz, birde Ankara'da satılıyormu ?

vasces 08-05-2009 10:48

Remzi Bey merhaba,

bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Leonardit için gönderdiğiniz yazı okunmuyor kopyalayıp yapıştırmanız mümkün müdür.

Saygılar

Remzi Sarıoğlu 08-05-2009 12:38

LEONARDİT KULLANIM MİKTARLARI, ZAMANI VE UYGULAMA
BİTKİ DOZ UYG. ZAMANI UYGULAMA ŞEKLİ
Elma-Armut 8-10 kg/ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 4-5 kg, şubat-mart aylarında 4-5 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Kayısı-Şeftali 8-10 kg/ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 4-5 kg, şubat-mart aylarında 4-5 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Portakal-limon- Mandalina-greyfurt 7-9 kg/ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 3-5 kg, şubat-mart aylarında 4 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Kiraz-Vişne-Erik 8-10 kg/ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 4-5 kg, şubat-mart aylarında 4-5 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Zeytin 7-9 kg/ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 3-5 kg, şubat-mart aylarında 4 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Ceviz 12-15 kg/ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 6-8 kg, şubat-mart aylarında 7-8 kg, 10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Fıstık - Antepfıstığı 10-12 kg/Ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 6-8 kg, şubat-mart aylarında 6-7 kg, 10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Fındık 8-10 kg/ocak Ekim-Aralık Şubat-Mart Ocaklara ekim-kasım-aralık aylarında 4-5 kg, şubat-mart aylarında 4-5 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel veya tırmıkla toprağa karıştırılmalıdır.
İncir 6-8 kg/ağaç Kasım-Ocak Şubat-Nisan Ağaç tacı izdüşümlerine kasım-aralık-ocak aylarında 4-5 kg, şubat-mart-nisan aylarında 2-3 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Kiwi 8-10 kg/ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 4-5 kg, şubat-mart aylarında 4-5 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Muz 9-11 kg/ağaç Ekim-Aralık Şubat-Mart Ağaç tacı izdüşümlerine ekim-kasım-aralık aylarında 5-6 kg, şubat-mart aylarında 4-5 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Üzüm-Bağ 2-3 kg/omca Kasım-Ocak Şubat-Nisan Omca etrafına kasım-aralık-ocak aylarında 1-2 kg, şubat-mart-nisan aylarında 1 kg, 5-10 cm derinliğe çapa,bel,kültüvatör,**** diskaroyla toprağa karıştırılmalıdır.
Çilek 110-130 kg/da Toprak hazırlığında İkinci sürümde tarla yüzeyine dekara 60-70 kg serpilerek veya seddeye karıştırarak, naylon geçirmeden önce ise dekara 50-60 kg verilmelidir.
Çay 3 kg/ocak Kasım-Ocak Şubat-Nisan Bitki üzerine serpilerek çırpmayla toprağa indirilmelidir.
Kavun-Karpuz 70 kg/da Top. Haz. Ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 30 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, birinci çapada 20 kg, ikinci çapada ise 20 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Hıyar-Kabak 70 kg/da Top. Haz. ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 30 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, birinci çapada 20 kg, ikinci çapada ise 20 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Domates-Biber-Patlıcan 65-70 kg/da Top. Haz. ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 30 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, bitkiler 4-6 yaprak olduğunda 20 kg, ikinci çapada ise 20 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Lahana-Ispanak-Pırasa-Kereviz-Marul-Roka-Maydanoz-Tere 50-65 kd/da Top. Haz. ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 30 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, bitkiler 4-6 yaprak olduğunda 10 kg, ikinci çapada ise 10-15 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Soğan-Sarımsak 60 kg/da Top. Haz. ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 30 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, bitkiler 4-6 yaprak olduğunda 10 kg, ikinci çapada ise 10 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Patates-Turp-Havuç-Yerelması 60-65 kg/da Top. Haz. ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 30 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, bitkiler 4-6 yaprak olduğunda 10 kg, ikinci çapada ise 10-15 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Baklagiller 55 kg/da Top. Haz. ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 20 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, bitkiler 4-6 yaprak olduğunda 20 kg, ikinci çapada ise 15 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Mısır-Ayçiçeği-Pamuk 65-75 kg/da Top. Haz. ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 30 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, bitkiler 4-6 yaprak olduğunda 20-25 kg, ikinci çapada ise 15-20 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Şekerpancarı 75 kg/da Top. Haz. ve çapada İkinci sürümde tarla yüzeyine 20 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, bitkiler 4-6 yaprak olduğunda 25 kg, ikinci çapada ise 30 kg daha çapa ile karıştırılmalıdır.
Çeltik 150-180 kg/da Top. Haz. Ve kardeşlenme İkinci sürümde tarla yüzeyine 75-90 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalıdır. Kardeşlenme döneminde ise 75-90 kg serpilerek uygulanmalıdır.
Buğday-Arpa 60 kg/da Toprak hazırlığında İkinci sürümde tarla yüzeyine 30 kg serpilerek diskaro veya kültüvatörle 5-10 cm ye karıştırılmalı, tohum yatağına ekim öncesi ise 30 kg daha verilerek tırmıkla karıştırılmalıdır.
Çimler-Parklar 120-180 kg/da Ekim-Kasım Şubat-Mart Saksılarda saksı harçının % 30 u olmalı, Çim ekimlerinde alt toprağa dekara 20 kg, kapak toprağının % 50 sini oluşturmalı, ekimden sonra ekim- kasım aylarında 40-50 kg, şubat-mart aylarında 40-50 kg serpilerek sulanmalıdır.
Saygılar,

k0900 08-05-2009 13:46

Teşekkürler.

epsody 30-06-2009 15:02

Geliboluda leonardit yok.
 
Sn.Remzi sarıoğlu önce selamlarımı sunar satırlarıma başlarım.
Arkadaşım geliboluya 11 mayısta geldiğimden beri çetinler ticarete uğruyorum ne düzgün bir malumat nede leonarditin varlığına ulaşamadım, sen bu adamlar la nasıl anlaşmada bulundun, ben bir türlü leonardite ulaşamadım bu konu sizin firma adına bence boşlukta duruyor.

Senden ricam yazlıklarımız ayni vilayet sınırları içinde olduğundan yazlığına gelirken arabanın bakajında getirebilirsen çok memnun olurum size cep telefonumu bırakıyorum lütfen beni arayın görüşelim. 05353412466 iyi günler görüşmek üzere hoşça kalın saygılar.

epsody 20-07-2009 08:25

Toprağın minik fakat gerçek dostları Em ler.
 
Toprak dostlarına geliboludan selamlarım.
Arkadaşlar yaşadığımız topraklara kendi çıkarlarımız yüzünden tek yönlü uygulamalarla ihmale uğramış toprak canlılarının etkinlikleri farklı yönlere saparak bu gününün dünyasını içinden çıkılmaz sorunlar yumağıyla uğraşmak insanlara türlü angaryalar yüklemiştir.

Bereket biyo teknolojiler bu sorunlara çare bulmakta geçikmemişler çevre adına güzel araştımalarla bozulan bu dengeyi yerine koyma çalışmaları yabancıların devlet politikaların girerken.

Bizim yönetimlerimiz adeta seyici kalarak iletişim kanallarında bu işin rantı gözetilerek topraklarımız ve çiftçilerimiz için destek olacak, bu bio teknolojik ürünlerin ekonomik yönü ile dağıtımı yapılarak topraklarımızın eksilen mikro canlıları düşünülüp gerekli önlemler hep yarınlara kalmıştır.

Topraklarımızın organik özellikleri etkin olan mikro organizma içerikli bu ürünlerin katılmasıyla bu organizmaların faaliyetleri ile toprak içindeki menfi özelliklerin ürettikleri enzimler ile topraklarımız rahat bir nefes alarak bizlere tatlarını gerçek özelliklerini unuttuğumuz ürünlerle geçmişte insanlığın yaşadığı bu doğallığı ortaya koyacaklardır.

epsody 04-08-2009 13:13

Topraklarımıza düzenliyelim.
 
Arkadaşlar bahçemizde veya balkonda saksılarımızda ne çeşit bitki yetiştireceksek toprağımızı gerekli toprak düzenleyicilerle desteklemek zorunluğu vardır, bunların ilavesiyle bitkilerimiz sağlik bizlerde zaman kazanmış olacağız,bu düzenleyiciler sırasıyla aşığıda belirtilmiştir.

1.Perlit ilavesiyle topralarımız sıkışıklıktan kurtulup gevşek yapısıyla bitkilerimizin kök yapısı hava alarak daha düzgün bir gelişme sağlıyarak fazla suyun stresiyle mantari hastalıklardan ari bir gelişmesini sürdürecektir.

2.Klinoptilolitli toprak yapısı hertürlü besin ve su alımı kararlı hale gelecektir,verilen fazla su ve bitki besin maddeleri bu mineral tarafından tutularak bloke edileceğinden zararlarından kurtulduğumuz gibi,tutulan bu besin maddeleri bitkinin istekleri doğrultusunda alınarak kararlı besleme sağlanacaktır.

3.Leonardit(Humık asit ve fulvik asit) bu mineralde toprağımıza uyguladığımız bütün besin maddelerinin alımını bitkileri lehine alımın forma sokarak uyguladığımız gübre ve bitki besin maddeler azemi şekilde faydalanmamızı sağlayarak topraklarda toksin oluşumunu engeller.

Arkadaşlar topraklarımıza yapacağımız bütün uygulamalar bize fayda-zarar ölçüsünde bize tekarar mislisiyle bize dönecektir o yüzden topraklarımıza iyi şeyler yapma mecburiyetimiz vardır, bu böyle biline

Hepinize Geliboludan sevgi dolu selamlar.

Delimus 05-08-2009 00:17

İngiltere son araştırma Organik ile Normal tarım arasındaki tek fark Lezzet bunu unutmayın.

x-29 06-08-2009 07:13

Organik Tarim
 
Ufak bir fark daha var, oranik urunlerde insan sagligina zararli olmayan urunlerle veya biyolojik olarak zararli mucadelesi yapilir. Ornegin Bayer firmasi tarafindan uretilen Confidor adli ilacin ozellikle Ingiltere de gorulen buyuk miktarda ari olumlerinden (colony collapse disorder) sorumlu oldugu yonunde calismalar yapildi. Organik tarim hep insan hemde doga icin en faydali tarim turudur.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 474713)
İngiltere son araştırma Organik ile Normal tarım arasındaki tek fark Lezzet bunu unutmayın.


Dogasever 06-08-2009 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 474713)
İngiltere son araştırma Organik ile Normal tarım arasındaki tek fark Lezzet bunu unutmayın.

Sn Delimus
İngiltere'deki araştırma konusunda bu sitenin organik tarım bölümüne gönderdiğim aşağıdaki mesajı okumanızı öneririm. Her raporu iyi niyetli sanmayın, özellikle İngiltere'de...

http://www.agaclar.net/forum/showthr...119#post475119

Delimus 06-08-2009 19:18

İlaç kullanımı gereken şartlara uyulursa (Devletimiz bu kontrolleri yapamadığı için organik sağlıklıdır deyip geçmekte) kesinlikle hiçbir etkisi bulunmamakta.
Bitkide insan gibidir,insan bir ilaç içtiğinde belirli bir gün sonra kanında ve vücudundan bunu atar bitkide aynı şekil uzaklaştırır.
Arkadaşımız Doğaya organik daha yararlı demiş.
Dünyayı küresel ısınmaya iten en büyük etmen çiftçiliktir bunun engellenmesi mümkün olmadığı için yani insanoğlu oldukça talepte olucaktır bu yüzden Küresel ısınma zararlı listesinde bulunmaz.Home adlı küresel ısınma belgeselini izlerseniz bana hak vereceksiniz.
Fakat türkiye şartlarında organik (gerçek olmalı sözde değil) tarım daha sağlıklı diyebilirim.Çünki ihracat dışında gerçek bir kontrol söz konusu değil.Sözde şimdi reçeteler filan geliyor fakat buda sadece kağıt üzerinde olucak şeyler.
Şehrinizde bulunan hallere girerseniz bana hak verirsiniz.Öyle belgesiz her organik ürün diyenede inanmayın.
Bana bir kamyon domates getirin ben size organiktir belgesi alayım :D burası türkiye Gümrüğünden bile çıkan mal diğer ülkenin gümrüğüne neden takılıyor sizce :D

Dogasever 06-08-2009 19:51

Delimus arkadasin Turkiye icin soylediklerinde haklilik payi olabilir. Organik sertifikasının bu kadar kolay alınabileceğine inanmak istemiyorum. Sıtede başkaları da bu konuda görüş belirtirse sevinirim. Nasıl yani bir kamyon domatese organik sertifikası nasıl alınabilir? Ancak şu soruyu sormadan da edemeyeceğim: Kimyasal çiftçilik mi yoksa organik çiftçilik mi daha çok küresel ısınmaya neden olur?

Delimus 06-08-2009 20:50

Bunun gerçekçiliği şudur ki herşey doğru yapıldığını gerçekten analizler rüşvetsiz doğru yapıldığını varsaysak bile tüm ürünü tek tek analiz edemezsiniz buda size hertürlü hakkı tanır.Analize 2 sandık organik gönderip 1 kamyon mala organik diyebilirsiniz ki bu içpiyasada satılacak ise zaten ayırtta edilemez.Ayrıca tekrar belirtiyorum gümrüğümüzden çıkan ürünün rusyada ve avrupada geri gönderilmesi sebebi farklı analizler mi uygulamalarıdır.Ayrıca Avrupa ile türkiye hallerini karşılaştırdığınızda göreceğiniz titizliğin kusursuzluğuda ortada ürünün boyuna gramajına kadar ölçülüyor. burda hal müdürlükleri bile halin içinde olan bitenden hatta hangi firmanın bile ne iş yaptığını bilemez halde bırakın kontrolünü.Siz yeni ilaçlamışsınız 10 gün yenilmemesi gerekiyor halci size en yüksek fiyatı verirse çiftçide 3. gün kesip gönderir malını.
Küresel ısınmaya çiftçiliğin her türlüsü zarar çünki dünyada oluşamıyacak bir koloni oluşturuyoruz doğanın hiçbir yerinde binlerce dönüm aynı ürün bu denli yetişmez.Her yetişen fazladan bitki ve hayvan suyumuza ortak ve suyun geri dönüşmesini uzatan bir etmen.
Fakat kimyasal ilaçlamalarda doğadaki yararlı hayvanlara daha fazla zarar verilmekte fakat organiktede bu kıyım kaçınılmaz ayrıca tüm çiftçilerin organik tarım yapmadığı bir yerde organik tarım yaparak doğaya zarar vermediğinizi belirtmek gülünç olur.Zira canlı sizin bahçenizde,tarlanızda ölmediyse yan bahçeye geçtiğinde ölecektir.

x-29 07-08-2009 00:44

Merhaba,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 475669)
İlaç kullanımı gereken şartlara uyulursa (Devletimiz bu kontrolleri yapamadığı için organik sağlıklıdır deyip geçmekte) kesinlikle hiçbir etkisi bulunmamakta.
Bitkide insan gibidir,insan bir ilaç içtiğinde belirli bir gün sonra kanında ve vücudundan bunu atar bitkide aynı şekil uzaklaştırır.

Linkde gonderdigim makaleyi okumanizi oneririm. Ozellikle tarimda kullanilan zehirli ilaclar etiket uzerinde denildigi gibi oyle hemen kaybolmuyor. Bunun en kapsamli ornegi DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane, http://en.wikipedia.org/wiki/DDT) dir.


Arkadaşımız Doğaya organik daha yararlı demiş.
Dünyayı küresel ısınmaya iten en büyük etmen çiftçiliktir bunun engellenmesi mümkün olmadığı için yani insanoğlu oldukça talepte olucaktır bu yüzden Küresel ısınma zararlı listesinde bulunmaz.Home adlı küresel ısınma belgeselini izlerseniz bana hak vereceksiniz.

Kuresel isinmaya katkida bulunan 3 elementten bir buyuk ve kucukbas hayvan yetistiriciligidir. Sanirim tarim diye genelleme yapmak dogru olmaz.

Fakat türkiye şartlarında organik (gerçek olmalı sözde değil) tarım daha sağlıklı diyebilirim.Çünki ihracat dışında gerçek bir kontrol söz konusu değil.Sözde şimdi reçeteler filan geliyor fakat buda sadece kağıt üzerinde olucak şeyler.
Şehrinizde bulunan hallere girerseniz bana hak verirsiniz.Öyle belgesiz her organik ürün diyenede inanmayın.

Ben yaklasik 5 yildir yurtdisinda yasiyorum ve Turkiye deki organik tarim alanindaki gelismeleri takip etmeye calisiyorum. Bildigim kadari ile dunyada henuz oranik tarim ile ilgili standartlar tam olarak tanimlanmadi. Sadece Avustralya da 5 farkli kurulus bu sertifikalari vermekte. Turkiye de ise (farkli kaynaklardan okudugum kadari ile) organik sertifika alama sureci rayindan cikmis. Devlet eger yeni bir alanda hizli bir sekilde politika uretemez ve gerekli duzenlemeri yapmaz ise bunun olmasi dunyanin her yerinde kacinilmazdir.

Bana bir kamyon domates getirin ben size organiktir belgesi alayım :D burası türkiye Gümrüğünden bile çıkan mal diğer ülkenin gümrüğüne neden takılıyor sizce :D


Delimus 07-08-2009 02:00

Alıntı:

Linkde gonderdigim makaleyi okumanizi oneririm. Ozellikle tarimda kullanilan zehirli ilaclar etiket uzerinde denildigi gibi oyle hemen kaybolmuyor. Bunun en kapsamli ornegi DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane, http://en.wikipedia.org/wiki/DDT) dir.
Kalıtım yapıcak ilaçlar zaten tarım bakanlığı tarafından yasaklıdır.Ben kullandığım hiçbir ilaç kutusunda kalıtım süresi belirtilmemiş ibare görmedim.
Bitki metobololizmasıda buna kolay kolay imkan vermez.
Alıntı:

Kuresel isinmaya katkida bulunan 3 elementten bir buyuk ve kucukbas hayvan yetistiriciligidir. Sanirim tarim diye genelleme yapmak dogru olmaz.
"Küresel ısınmaya çiftçiliğin her türlüsü zarar çünki dünyada oluşamıyacak bir koloni oluşturuyoruz doğanın hiçbir yerinde binlerce dönüm aynı ürün bu denli yetişmez.Her yetişen fazladan bitki ve hayvan suyumuza ortak ve suyun geri dönüşmesini uzatan bir etmen."

Çiftçilik dedim hayvancılığıda belirttim(bir sonraki mesajımda) fakat hayvancılıktan sonra tarımdır şiddetle Home adlı belgeseli izlemenizi tavsiye ederim.Yeni bir belgesel ve çok güzel anlatım ve hep helikopter uçuş göstergeli türçesi mevcut hq.

Tabiiki hakkını veren organik üretim kuruluşları var.
Ben gördüğümü söylüyorum, amcam organik limon üretimi yapmakta ve kabzılamallar saolsun onu analize, köyün tüm limonlarınıda organik diye kamyonlara yüklüyor.

Ayrıca
Amcamın organik limonlarına gelelim, evet organik gübre kullanması yönünden kimyasala göre farklı fakat etrafındaki bahçeler kimyasal müdacele yaptığı içinde ilaç olarak etkilenmekte.Kendi ilaç atmadığı için ilaç gün takibide yapmamakta bu yüzden ilaç kalıtımıda büyük ihtimal kaçınılmaz.

Şu gümrükten geçme olayınada açıklık getireyim,Şimdi burdan sebze organiktir diye çıkıp orada değildir denilip gönderilmiyor organik üretim sertifikası iki aracı arasında bir meseledir.Gümrük ilaç kalıtımına yani (Bitki zamanında toplanıp toplanmadığına sağlık açısından bakar,kimysal analiz bölümü vr tarım il müdürlüğü) Genelde ihracatçı hileli analiz ettirdiğinden, gümrüğünde tüm malı analiz edemeyeceğinden karşı tarafta ise rastgele seçimde çıkdığından gümrükten geçse bile halde gine takıldığından geri gönderim söz konusudur.Yani pazarcı gibi iyi mal öne kötüsü arkaya.
Gümrük firmasında 2 sene çalıştım.Yani sağdan soldan duyduğum şeyler değil bunlar.

epsody 08-08-2009 08:23

Başlğımıza hizmet anlayışımıza saygı.
 
Sayın;Delimus 28 sayılı mesajındaki açıklamaların konumuzla bağlantısını anlıyamadım,cevabının içeriğinin toprakların organik özellikleri yönündeki açıklamaların konumuza katkı sağlaması yönündeki açıklamalar la paylaşımlarınız daha anlamak kazanacaktır.

Konuya ilgi duyarak katıldığın için teşekkürlerimi bildirir,sağlık esenlik dolu günler seninle olsun hoşça kal Saygılarımla.

Delimus 08-08-2009 15:02

Toprağa Organik özellik kazdırmaktaki amaç sağlıklı bitki yemek ise bunun yanlış bir düşünce olduğunu düşündüğümden belirtmek istedim.
Fakat çevreye daha yararlı olduğunu söyleyebilirim önceki mesajlarımda belirttiğim gibi kimyasal mücadele yapılan bir bahçe yanındada çevreye katkınız mümkün olmamakta.

Ayrıca konu açılmışkende türkiyede ticarette binbir hile olabildiğini, organiktede aynı hileler söz konusu olabileceğini öyle manavda organik domates denildimi kesinlikle sağlıklıdır düşüncesiyle boş yere fazladan paralar verilmemesi gerektiğini belirtmek istedim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi x-29 (Mesaj 475242)
Ufak bir fark daha var, oranik urunlerde insan sagligina zararli olmayan urunlerle veya biyolojik olarak zararli mucadelesi yapilir. Ornegin Bayer firmasi tarafindan uretilen Confidor adli ilacin ozellikle Ingiltere de gorulen buyuk miktarda ari olumlerinden (colony collapse disorder) sorumlu oldugu yonunde calismalar yapildi. Organik tarim hep insan hemde doga icin en faydali tarim turudur.

Tarım ilaçlarının yararlı yararsız böcek veya canlı ayırt etmediği konusuna katılmaktayım.
Ayrıca Arıların ölümü İsrail arı virüsü olarak adlandırılan bir virüs yüzünden.Merak eden olursa bunuda geniş olarak anlatabilirim.Bunun hakkında Discovery'de bir araştırma belgeselini izlemiştim.

epsody 11-08-2009 13:21

Meyvelitepe'den İdarcilik Anlayışında yorum beklenir.
 
Sn.Meyvelitepe başlık amcından biraz başkaları tarafından çıkarılmış olabilir,ama siz iyi niyetle konuya yazı eklemek isteseydiniz bunu yapacağınızdan hiç şüphem yoktu,çünkü siz meslek itibariyle yönetimci ve idareci olduğunuzdan durumu konu başlığına çekerek yorumunuzu eklerdiniz ama siz konu içinde konu açanlara siz başka konu (hikaye) açarak, bu başlıktan paylaşım bekleyen paylaşımcılara hikayenizi anlatmakla yetindiniz.

Yönetim makamınında devamlı açıklamalarında devamlı uyarı ve ikazlarla konu içine yorum yazanları uyardıklarında konu dışı yazışmalardan kaçınılması yönündeki tembihlerinde önce sizin gibi, yönetim ve idarecilikle kariyer yapmış kişilerin bu uyarıları nazari itibari alarak uygulamaları gerekirdi.

Sonuçta konu amacından tamamen saparak, başlığa göz atmak isteyen üyelerde hüsrana uğruyorlar.Bakalım konuyu nasıl toparlıyacağız.

MeyveliTepe 11-08-2009 13:24

Mesajı sildim. Umarım konu beklediğiniz gibi rayına oturmuştur.

epsody 11-08-2009 13:36

Meyvelitepeye Geliboluda selamlar.
 
Sn.Meyveliteye ince anlayışına teşekkürlerimi sunar, bu konu başlığında sizi tekrar görmek ve topraklarımız konusundaki deneyimlerinin bilgilerini paylaşımlarda Göstereceği umutlarını taşımaktayım sevgi ve saygılarımla Hoşça kal.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024