agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Peyzaj, Bahçe Düzenleme
(https)




Beğeni Düzeni75Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-01-2008, 15:03   #1
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Şelaleli Süs Havuzu Yapımı

Sizlere bu yaz yıllık izinlerimde parça parça inşa ettiğim şelaleli süs havuzunun adım adım yapılış öyküsünü resimli olarak anlatacağım.

Bilgi edinme ve öğrenme süreci

Şelaleli süs havuzu yapmak için öncelikle böyle bir isteğe sonra da yeterli know-how'a ihtiyaç var. İstek için internette şelaleli süs havuzu resimlerini aramanız ve incelemeniz yeterli olacaktır. Know-how için sizlere kendi satın aldığım kitapları tavsiye edeceğim:

Su Bahçeleri Tasarım Kitabı - Yvonne Rees ve Peter May - Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları (Bauhaus'ta satılıyor, fiyatı 40 YTL civarıydı sanırım, 144 sayfa renkli kuşe baskılı çok kaliteli bir kitap)

Water Gardens In A Weekend - Peter Robinson - Hamilyn (Sanırım Bakırköy Carousel'deki kitapçılardan birisinden almıştım, 160 sayfa renkli kuşe baskılı, kalın ciltli, ingilizce, kaliteli bir kitap) (Aldığım kitapların içinde en kalitelisi buydu)

Garden Pools Fountains & Watercourses - Black&Decker (Sanırım Bauhaus'tan satın almıştım. 120 sayfa renkli kuşe baskılı, karton ciltli ingilizce güzel bir kitap)

karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 15:04   #2
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Tasarım süreci

Öncelikli olarak bahçenizin ölçekli bir çizimini yapmanız gerekiyor. Bunu kareli kağıt üzerinde yapmanızı tavsiye ederim. Duvarları, kapıları, merdivenleri, ağaçları, yürüme yolları, vs.. bu çizim üzerinde göstermelisiniz. Çizim üzerinde noktalar arası uzunlukları ve kenar uzunluklarını da göstermelisiniz. Çizimi bitirdikten sonra fotokopisini alıp, deneme çalışmalarını fotokopiler üzerinde yapmanızı tavsiye ederim.

Ben de bahçemizin ölçekli çizimini yaptım. Fotokopisi üzerinde bir çok deneme çalışmalarım oldu. En sonunda bir yıl önce Praktiker'den satın alıp kurduğum sekizgen kamelyanın yanında paralel ve yaklaşık boyutlarda daire bir süs havuzu yapmaya karar verdim.

Yer seçimi yaparken tüm gün güneş almayacak bir yer olmasına, eğimine, havuzun yanında oturup izleneceği yerin seçimine, etrafındaki ağaçlara vs.. dikkat etmek gerekiyor. Ben havuzun devridaim motoruyla iki kademeli bir şelaleyi beslemesine ve şelaleden akan suyun iki kademeli bir dere ile havuza akmasına karar verdim.

Tasarım aşamasında yapılacak bir hatanın telafisi zor olduğu için olabilecek ihtimalleri baştan iyice düşünmek gerekiyor. Örneğin kışın koi beslenmeyecekse havuzun derinliğinin maksimum 80 cm olması, içine düşebilecek hayvanların veya çocukların çıkabilmesi için kademeli olması, yağmur sonrası taşacak suyun ne olacağı gibi bir çok şeyi önceden düşünüp bunlara önlem almak gerekiyor.

karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 15:21   #3
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Fizibilite süreci

Tasarım bittikten sonra bu tasarımı nasıl uygulayacağınıza karar vermek gerekiyor. Bu kararı verirken, hem nasıl yapacağınıza, hem nelerle yapacağınıza, hem de hangi maliyetlerle yapacağınıza karar vermelisiniz.

Benim süs havuzunu yapacağım yer Toroslarda, 1300 rakımda, yazın 35 derece, kışın -15 derece sıcaklıklarının olduğu bir yer. Suyun donup genleşmesi vs.. gibi etkenlerden ötürü beton havuz yapma seçeneğini hemen eledim. Bahçenin yolun diğer kısmında olması ve taş duvarla çevrili olmasından dolayı elle kazmaktan başka çare yoktu. Su derinliğinin maksimum 80 cm, havuz kenarında 30 cm olacağı şekilde tasarımım buna imkan veriyordu. (Yaklaşık 4 tonluk bir hacim kazılacaktı).

Tasarım öncesinde Bauhaustan son kalan bir promosyon ürünü olarak filtre sistemini çok ucuz bir fiyata satın almıştım (ambalajı kirliydi, yırtıktı, vs..) (Heissner marka Bidonlu filtre sistemli kaliteli motorlu bir sistem). Normalde tasarım sonrasında havuzdaki su hacmine göre almak gerekir. Filtreyle ilgili bilgileri daha sonra detaylı anlatacağım. Bauhaus'ta her ikisi de Ultraviyole'li (UVli) ucuz olan Watermarks filtre sistemi 200, Heissner pahalı filtre sistemi 400 YTL civarı fiyatlara satın alınabilir. DIY (Kendin yap) filtreler de bidon, hortum, filtre malzemesi ve motor kullanılarak yapılabilir; ancak ucuz bir hazır sistem kesinlikle daha ucuza malolacaktır. Benim satın aldığım filtre sisteminde UV yoktu, akvaryumlarım için almış olduğum yaklaşık 90YTL maliyetindeki Atman 9V UVyi kullanmaya karar verdim.

Süs havuzlarında dalgıç pompaları tavsiye etmiyorum; hem çok ses yaptıklarından, hem de çok fazla elektrik harcadıklarından. Filtre içindeki yararlı bakterilen ölmemesi için filtrenin sürekli çalışması gerektiği için; uzun vadede elektrik masrafını da düşünmek gerekiyor. (Örnek olarak aynı debide su taşıyan Heissner markalı su motorları, Watermarks su motorlarının yarısı kadar elektrik harcıyorlar).

Havuz şiltesi olarak yine Bauhaus'tan Heisnner marka 0.5 mm kalınlığında 6 metre kalınlığında 10 metre uzunluğunda havuz şiltesi satın aldım (Fiyatı metrekaresi 4.8 YTLydi; 60 metrekaresi 290 YTLye maloldu). Heissner'ın havuz şiltesi astarı da şilteyle aynı fiyata satılıyordu. Ben onun için de 290 YTL harcamak yerine, her biri 50 metrekare olan 2 adet laminant parke şiltesi satın aldım (0.2 mm kalınlığında), 100 metrekaresi toplam 30 YTLye maloldu.

Havuz şiltesinin boyutları için şöyle bir hesaplama yöntemi var: 40+Uzunluk+2xDerinlik+40 cm uzunluğunda; 40+Genişlik+2xDerinlik+40 cm genişliğinde şilte kullanılır. 40 cmler her iki taraftaki su dışında kalması gereken uzunluk, 2xDerinlikler ise şiltenin dikeyde kat ettiği mesafe. Hesaplamalarımda 6x6 şiltenin havuz için, kalan miktarın ise dere ve şelale için yeteceğini gösteriyordu.

Havuzun ortasına koymayı düşündüğüm Watermarks marka fıskiye motoru ve setini sanırım 60 YTLye satın aldım. Ancak önümüzdeki sene daha güçlü bir motor satın almayı düşünüyorum (fıskiyenin daha kuvvetli ve yükseğe su püskürtmesi için). Daha sonra 85 YTLye sırayla 6 değişik renkte ışık veren led ışıklı fıskiye başlığı satın aldım Bauhaus'tan.

Sepetli saksılar, nilüferler ve diğer su bitkilerini ayrı bir başlık altında anlatacağım. Süs havuzunu mayıs sonunda inşa ettiğim için; çok daha önceden nilüfer ve su bitkilerini alıp balkonda su dolu leğenler içinde büyütmeye başlamıştım. İlk sene sistemi geç kurabileceim için Koi konusunu erteledim. Toplam olarak yaklaşık 200 YTLlik su bitkileri satın aldım.

Kayrak taşı, kum, çakıl, çimento gibi malzemeler ve nakliyesi toplam 200 YTLden daha ucuza maloldu. 25 metre ekstra hortum, cocopeat torf, kalın kablolu elektrik tesisatı, kauçuk dış mekan prizleri vs.. diğer masraflar da yaklaşık 100 YTLye maloldu.

Özet olarak 5 ton kapasiteli şelaleli, dereli, havuzlu, nilüferli ve su bitkili sistemi işçilik hariç 1200 YTLye maloldu. İşçiliği babam ve ben yaptık.


Düzenleyen karinca70 : 06-01-2008 saat 17:07
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 16:19   #4
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Değişik tarihlerde yıllık izin kullanacağımdan ötürü, sistemi parça parça inşa etmem gerekiyordu. 3 kez yıllık izin kullandım; ilkinde süs havuzunu, ikincisinde dereleri, üçüncüsünde de şelaleyi inşa ettim.

Böyle bir sistemde su seviyesi en önemli faktör olduğu için ilk olarak suyun sonlandığı yani en düşük su seviyeli yerden başlamak gerekiyor. Böylece sonradan yapılan eklemeler, havuz şiltesi üzerine örtülecek şekilde konulabileceği için genişletilebiliyor. Bu arada ilk inşa edilen kısım su ile doldurularak çalışır hale getirilebiliyor. Ben de böyle yaptım.

Yapım süreci - Süs havuzu

21 Mayıs 2007 Pazartesi

Çizimdeki ölçülere uyarak öncelikle daire şeklindeki havuzun merkez noktasını tespit ettik. Merkeze bir tahta çaktık. Tahtayı merkezde tutarak ayrı bir tahta yardımıyla 180 cm yarıçapına uyarak havuzun kenarlarını işaretledik (tahta yerine ip de kullanılabilirdi, biz iki kişi olduğumuz için çok farketmedi) Sonra kitaplardan öğrendiğimiz gibi 60 derece meyille kazmaya başladık. Kazma işlemine başlamadan bir gün önce kazacağımız bölgeyi bol miktarda sulayarak yumuşatmıştık. 10 sene önce kesilmiş olan dut ağacının hala canlı kökleri ve bazı büyük taş parçaları dışında çok sorunla karşılaşmadık.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen karinca70 : 06-01-2008 saat 17:39
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 16:37   #5
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
22-23 Mayıs 2007

Toplam 3 gün boyunca kazma işlemimiz devam etti. Aslında sadece kazmak olsaydı 1 günde çoktan biterdi. Ancak çıkan toprağın da bir şekilde kullanılması gerekiyor. Çıkan toprağı çakıllarından temizleyerek bahçede başka yerlerin doldurulmasında kullandık. Duvar dipleri boyunca 15 cm yüksekliğinde, 50 cm genişliğinde doldurmaya başladık. Ayrıca kamelyanın sadece ayakları ince uzun saksılar içinde betonlanarak gömülmüştü, ve etrafında bir şey yoktu. Tasarım gereği kamelyanın etrafını da toprakla çevirerek çiçeklik yaptık. Bu arada, toprakları koydukça saksılarda bekleyen fideleri ve fidanları da ekiyorduk. O yüzden uzun ve zor bir süreç oldu.

Çiçek, ağaç ve sebze fidelerini otobüs bagajında muz kolileriyle getirmiştik. (Muz kolilerini Esenyurt'taki hale uğrayıp ordaki kolicilerden tanesi 75 Kuruşa almıştım. Muz kolileri yanları üstü ve altı açık, iç içe iki koliden oluşuyor, plastik fideliklerden içinde 2 tanesi sığdığı ve yüksekliği de kurtardığı için şehirlerarası fide taşıması için idealdi. Hem de koliler üstüste konulabiliyordu.

Bu süreç sonunda, ters çevrilmiş bir ufo şeklinde, veya daha iyi bir tarifle derin bir yemek tabağı şeklinde süs havuzumuzun iskeleti iki kademeli olacak şekilde ortaya çıktı. Süreç boyunca her akşam ertesi gün kazmayı kolaylaştırmak adına bolca sulamayı ihmal etmedik.

Eklenen Resimler
    
dalya35 beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 16:51   #6
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
24 Mayıs 2007

Bir havuzun olmazsa olmazlardan birisi su kaçırmamasıysa, diğeri de su terazisinde olmasıdır. Yoksa havuzun bir tarafı yüksekte kalabilir. Biz de bu yüzden astarlama işlemine geçmeden önce su terazisini daha hassas olacak şekilde düzenlemeye başladık. Ancak 320 cm çapındaki havuzu su terazisine almak kolay değil. En az 3.5 metre boyunda düzgün bir cisim gerekiyor. Biz de o an için bulamadığımız için ip çekerek bunu yapmaya çalıştık. Su terazisine getirebilmek için hem havuz kenarını hem de havuz içindeki kademeyi toprak ilave ederek veya kazarak şekillendirdik.

Ancak su doldurduktan sonra havuzun bir tarafının 3-4 cm daha aşağıda olmasına engel olamadığımızı gördük. Tavsiyem her aşamada su terazisi dengesinin uzun ve düzgün bir cisimle ve hassas bir su terazisi ile sağlanması. Biz havuzu daha sonra su terazisine şilte ve astarın altına kum dökerek getirdik, tabi daha zahmetli oldu.

Eklenen Resimler
   
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 17:03   #7
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
24 Mayıs 2007

Havuzun iskeleti üzerine bulabildiğimiz en ince kumla astarlama işlemine başladık. 2-3 cm arası bir kum astarı sağladık. Eğimli yüzeyde kumun dağılmadan durabilmesini sağlamak için sürekli sprey hortum başlığıyla yarım saatte bir sulama yaptık. Kumu taşıma ve kumla astarlama yarım günden fazla vaktimizi aldı.

Eklenen Resimler
    
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 17:17   #8
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
24 Mayıs 2007

Kum astarın üzerine laminant parke şiltesini serdik. Çok ince bir kum bulamadığımız için, kumla şilte arasında bir koruma sağlayacaktı. Aslında daha derin kazıp izocamla astarlamak daha mantıklıydı ama bulunduğumuz yer itibariyle izocamı taşımayı tercih edemedik.

Parke şiltesini sermek de değişik bir zahmete sebep oldu: çok hafif bir malzeme olduğu için rüzgarda uçuşuyordu. Bu yüzden kenarlara kalas ve parke taşları koyarak bu sorunu aşmaya çalıştık. Daire şeklindeki havuzu eşit miktarda astarlamamız mümkün değildi, bazı yerleri 2 bazı yerleri 3 kat astarlayarak elden geldiğince astarladık.

Eklenen Resimler
    
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 17:32   #9
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
24 Mayıs 2007

Astarlamanın hemen ardından, astar bozulmadan şilteyi sermek gerekiyordu. Şilteyi sermek için önce açtık, 6. metreden kestik (6x10 metre şiltenin 6x6 kısmını çıkarmış olduk). Güneşte o kadar çabuk ısınıyordu ki, dokunmak için eldiven giymek gerekiyordu. Havuzun dibindeki astarı tutan parke taşlarını kaldırarak, havuz şiltesini havuzu ortalayacak şekilde ayarladık ve şilteyi havuzun içine serdik. Kare şeklindeki şilteyi daire şeklinde bir yere sermek kolay değil tabi ki; bazı yerlerinden katlamak gerekiyor. Katlama işlemlerini yapmanın en kolay yolu su doldurmak. Su doldurdukça su basıncı şilteyi düzeltiyor, biz de elimizle çekiştirerek daha az kıvrılacak hale getiriyorduk.

Musluk suyu çok kireçli olduğu için direkt olarak kullanmadık. Hortumu daha önceden yanımda götürdüğüm iplik, karbon ve reçine filtreli arıtmaya bağlayarak havuzu doldurduk. Böylece suyun dengesini sağlamış olduk.

Havuz şiltesindeki kıvrımlar ilk bakışta sorun gibi gözükse de, daha sonra üzerine döktüğümüz çakılları eğimli yüzeyde tutmayı kolaylaştırdığı için sorun olmaktan çıktı.

Bulunduğumuz yerde yuvarlak doğal çakıl taşı bulmamız mümkün olmadığından yol inşaatlarında kullanılan mıcır taşlarından satın almıştık. Bu havuz şiltesi açısından çok sağlıklı olmamakla beraber, olmamasından daha iyiydi. Çünkü güneşin UV ışıkları ve sıcaklığı şilteyi çok çabuk yıpratabilirdi. Görünüş açısından mıcır taşları daha güzel oldu diye düşünüyorum.

Kaldirim parke taşlarını birbirine foam köpükle yapıştırarak fıskiye için bir yükseltici bir taban yapmıştık. Bu tabanı (havuzun şiltesini ağırlığıyla ezmemesi için) köpük bir kapak üzerinde havuzun tam ortasına koyduk ve havuzu ilk kademeye kadar suyla doldurduk.

Havuzu tamamen doldurduktan sonra taşları döşemek zor olacağı için, havuzun dibini ve 1.kademeyi mıcır taşlarıyla bu aşamada kapladık. Mıcır taşlarını eldiven kullanarak leğenlerde yıkadık ve daha sonra yine eldivenlerle kovalarla taşıyıp havuzun yüzeyine serdik. Leğenlerdeki yıkama sonrası oluşan tortulu sularla ağaçları ve fideleri suladık. Yine de ilk suyu doldurduğumuzda ilk kademenin içi görünmeyecek kadar bulanıktı.

Eklenen Resimler
     
abk beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 17:54   #10
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
25 Mayıs 2007

Mıcırları yıkadığımız leğen gece rüzgarla uçmuş ve fıskiyenin borusunu kırmış. Daha sistemi kurmadan meydana gelen kazayla bu kadar geniş ve derin bir havuzun bakımının nasıl yapılacağı sorusuyla karşı karşıya kaldık. Toroslarda 1300 rakımlı bir yerde olan Cevizli'de mayıs sonunda sabah suyun ne kadar soğuk olduğunu tahmin bile edemezsiniz

Suyun soğukluğundan çözüm bulmak zorunda kaldım 2.5 metre uzunluğunda sağlam bir ahşap merdiven vardı bodrumda. Onu getirdik. Merdiven basamakları üzerinde yürümek için icat edilmiş öyle değil mi? Tabi merdiven üzerinde yürürken havuz şiltesine zarar vermemek için her iki ucuna uzun kalasların üzerine yerleştirerek tamirat işini hallettim. (Tamirat işleri için silikon tabancaları her derde devadır, aklınızda olsun). Benzer yöntemi daha sonra yosun ve pislikler fıskiye başlığını tıkadığında ve led ışıklı başlığı takmak için kullandım. Ancak daha sonrakinde nilüferlerden ve su seviyesinin daha yüksek olmasından ötürü kalas kullanmak yerine merdivenin her ucunun altına kaldırım parke taşı koydum.

Havuz şiltemiz 600 cm genişliğinde ve uzunluğundaydı. İhtiyacımız olan ise: 40+320+2x80+40 cm uzunluk ve genişlik idi. Astarlardan dolayı derinlik 75 cme düşmüştü; sonuç olarak dışarda 30-35 cmlik pay bırakınca ikinci kat olarak artan kısmı içeri doğru üstte olacak şekilde kıvırdık. Böylece güneşe en çok maruz olacak kısım olan kenarlar bir fazladan kat ile korunmuş oldu. En baştaki planımda kayrak taşlarını betonlayarak havuzun kenar 10 cmlerini korumaktı, ancak mayıs ayında kayrak taşı bulamadım.

Eklenen Resimler
  
abk beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 18:09   #11
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
25 Mayıs 2007

Havuzu tamamen doldururken bir yandan da şilteyi çekiştirip eğimleri düzeltiyorduk. Havuz dolduktan sonra havuzun dışında kalan kısmın üzerini de mıcır taşlarıyla çevirdik. Ancak su terazisinda yaptığımız hatadan dolayı bir taraf daha aşağıda kalmıştı. O tarafın mıcırlarını döşemedik, çünkü öncelikle o kenardaki şilte ve astar kaldırılarak altına kum dökülerek yükseltme yapılacaktı. Yıllık iznimin son günü olduğu için o işleri babam daha sonra yapacaktı. Benim vakit kaybetmeden bitkileri ve nergisleri ekmem gerekiyordu.

Havuz filtresinin motorunu dere ve şelale yapılacak tarafta olacak şekilde suyun içine koyduk. Havuzu son gün bitirdiğimiz için kaçak testi de yapamamıştık (hava soğuk olduğu için buharlaşma yoktu, alt kademenin su kaçırmadığı kesindi, üst kademenin de kaçırmadığı bir süre sonra belli oldu zaten ). Havuz filtresini geçici olarak havuzun kenarına koyduk. İçine malzemelerini yerleştirdik ve çalıştırdık.

Daha sonra yanımda getirdiğim nilüfer, lotus ve akvaryum bitkilerini ektim. Babam ben döndükten sonra su terazisini sağlayacak ve ardından mıcır taşlarının döşenmesini tamamlayacaktı. Ben döndükten birkaç gün sonra bunları tamamlamış.

Eklenen Resimler
   
abk beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 18:25   #12
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
27-30 Temmuz 2007

İkinci yıllık iznime giderken yanımda bol miktarda Nilüfer ve Palmiye Merkezi'nden sipariş ettiğim bataklık bahçesi bitkileri vardı.

Süs havuzunda bıraktığım akvaryum bitkilerinin çoğu gece soğuk gündüz sıcak iklime dayanamamış ölmüşlerdi; ölen ve çürüyen bitkilerden dolayı havuzların baş belası iplikimsi yosunlar oluşmuştu; ama su berraktı. Yosunları temizleyip, bataklık bitkilerini havuza geçici olarak yerleştirdim. Nilüferleri de sepet saksıları içinde ponza taşı, torf, kil karışımı topraklarına ekip üstüne ince çakıl ve onun üzerine mıcır yerleştirdim. İçine misket gübreleri vermeyi de unutmadım. Nilüferleri havuzun kenarına her birisi bir saat olacak şekilde yerleştirdim .

Ardından dere ve bataklık bahçesinin temelini kazmaya başladım. Çıkan toprağı havuzun etrafına çakılın dışına doğru döşedim. Daha sonra sıvanacak olan tuğlalarla kamelyaya uygun bir şekilde sekizgen yükseltinin içini doldurdum. Havuzun etrafına güneş enerjili aydınlatmaları yerleştirdim.

Bu arada, babam daha önce kazdığımız topraktan çıkan çakılları kamelyanın tabanına döşemiş, ardından da kamelyanın tabanına kaba betonu atmıştı. Kamelyanın etrafına bir sıra tuğlaları foam köpüğüyle yapıştırıp döşedim.

Eklenen Resimler
 
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 18:43   #13
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Yapım süreci - Bataklık bahçesi ve dere

31 Temmuz 2007

Tasarıma göre kamelya ile duvar arasında sırasıyla dere ve bataklık bahçesi olacaktı. İlk olarak bataklık bahçesini yapmam gerekiyordu. Bunun için tuğla ile örerek mezar şeklinde bir temel attım. Bataklık bahçesinin yanında şelalenin kenarını oluşturacak olan tuğladan yükseltiyi de ihmal etmedim.

Bataklık bahçesinin ve şelalenin sınırlarını çizdikten sonra iki kademeli derenin temelini kazdım. Ancak dere planladığım gibi olmadı. Şelaleden dökülecek su, daha derin olan ilk dereden ikinci dereye yine şelale gibi dökülecekti. Ancak su yüksekliğini buna göre ayarlamak çok zor olacaktı vazgeçtim. İki derenin su seviyeleri çok farklı olmadı. Ancak ilk dere daha derin oldu; ikinci dere de süs havuzuna dökülecek şekilde ayarladım.

Öncelikle havuza yakın olan dereyi yaptım. Yine her zamanki gibi kum astarlaması ve parke şiltesi astarlaması ve üzerine havuz şiltesi örttüm. Havuzun kenarındaki birleşme yerindeki mıcırları kaldırdım, suyun şiltenin dışına taşmayacak şekilde eğimini sağladım ve ardından mıcırları yeniden yerleştirdim. İlk planımda dere havuza yüksekten dökülecekti ama onu da yapamadım . Bunu yapmak için bir tarafı komple havaya kaldırmak gerekecekti, bundan vazgeçtim.

Eklenen Resimler
     
abk beğendi.

Düzenleyen karinca70 : 06-01-2008 saat 19:33
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 18:54   #14
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
1 Ağustos 2007

Önce havuza yakın olan dereyi tamamladım. Ardından daha derin olan ikinci dereyi tamamladım. İkisini de suyla doldurduktan sonra mıcır taşlarını döktüm. Dere ile kamelya arasında çiçeklik kısmı bırakmıştım. Oraya taşlar döşeyerek doğal bir ayrım oluşturdum.

Bataklık bahçesini biraz küçültmeye karar verdim boyunu 20 cm kısalttım. Sonra bataklık bahçesinin içini de aynı havuz ve deredeki gibi önce kumla sonra parke şiltesiyle astarladım. Üzerine havuz şiltesini serdim. Havuz şiltesinin üzerine drenaj amacıyla kalın taşlar ve ponza taşı döşedim. Onun üzerine toprak ve kalın cocopeat ve torf karışımı döktüm. Bataklık bahçesinin dibine ortalayacak şekilde 2 adet delik deldim. En üste Palmiye Bahçesi'nden satın aldığım bataklık bahçesi bitkilerini ektim. Ek yerlerini doğal görünümlü taşlarla kapattım. Artık şelale kısmı hariç sistemi tamamlamış oldum.

Eklenen Resimler
     
abk beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 19:03   #15
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
1 Ağustos 2007

Havuz filtresinin çıkışını artık şelalenin yanındaki dereye vermeye başladım. Yanmda getirdiğim bazı sığ su bitkilerini havuzdan alıp dereye sepet saksılarıyla taşıdım. Ayrıca havuzdaki su üstünde yüzen su marulu, su sümbülü gibi bitkileri de derelere taşıdım. Böylece havuzda sadece nilüfer ve lotus bitkileri kaldı.

Eklenen Resimler
    
abk beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 19:14   #16
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Yapım süreci - Şelale:

3 Ağustos 2007

Köşede kalan 2 metre uzunluğunda 1 metre genişliğindeki kısım 1x1 metrelik 2 havuzdan oluşacak; ve havuzlardan birisine dökülecek su; ordan ikinci havuza ordan da dereye dökülecekti. Henüz kayrak taşı bulamadığımız için ve bir yandan da tatil yaptığımız için; şelaleyi tamamlamayı bir sonraki yıllık iznime erteledik. Ancak ortalığı derleyip toparlama adına şelalenin kaba inşaatını tamamlamaya karar verdik.

Şelalenin kaba inşaatını tuğlalar örerek tamamladık. Alttaki şelale havuzu daha sığ, üstteki şelale havuzu daha derin olacaktı. Sistem tamamlandığında ise; havuz filtresi bahçenin üst kademesinde yer alacaktı. Havuz filtresinin konulacağı yer; bahçeye iniş için yapılacak merdivenin altındaki boşluk olacaktı. Bu plana uygun şekilde kaba inşaatı tamamladık.

Eklenen Resimler
     
abk beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 19:30   #17
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Keyif süreci - Kuşlar:

Havuz suyuna hiç bir kimyasal karıştırmadığımız için; günün belli saatleri arıların, kuşların, kelebeklerin, kedilerin, vs.. su içmelerine şahit oluyorduk. Özellikle sabahın erken saatlerinde bahçeye inip kuş sürülerinin sırayla gelip su içmelerini seyretmek çok keyifli oluyordu. Kuşların ilki duvarın üstündeki tel örgünün tepesine, ikincisi yakın bir bodur ağacın tepesine, üçüncüsü havuz kenarına sırayla geldikten sonra asayiş berkemalse diğer 10küsür tanesi havuz kenarına gelip sularını içip, banyolarını yapıp, hatta toprak banyolarını da yapıp gidiyorlardı. Sürekli birilerini nöbetçi bırakıp sırayla nöbet tutuyordu. Kımıldamadan onları seyretmek çok keyifli oluyordu.

Eklenen Resimler
     
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 20:14   #18
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili Karinca70;

Yapanların elleri dert görmesin, harika bir bahçe olmuş. Yapım aşamalarını bu kadar güzel bir şekilde fotoğraflayıp açıkladığınız için çok teşekkür ederiz. Böye şeyler düşünen arkadaşlarımız için iyi bir örnek oldu. Bu bahçede oturup çay içmenin keyfide bir başka olur sanırım

Sevgiler

hilalll beğendi.
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 21:30   #19
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Yapım süreci - Şelale:

5 Eylül 2007

3. yıllık iznimde, Antaltya'dan Akseki'ye giderken; Manavgat yolu üzerinde uzaktan tesadüfen gördüğüm taş ocağında verdiğim molayla şelalenin tamamlanması için aradığım kayrak taşı eksiğini de tamamlamış oldum. 100 kilo kayrak taşını da arabaya yükledik özet olarak...

Bu iki izin arasındaki bir gelişmeyi de anlatmak istiyorum. Aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz üzere, havuz filtresini yukarı almıştım ve bir gidiş bir de geliş hortumu ile devridaim oluyordu. Cahil kasabalıdan birisi hortumlardan sadece bir tanesini görmüş ve kaçak su kullanıyorlar, suyu boşa akıtıyorlar diye belediyeye şikayet etmiş, belediye de yememiş içmemiş baskına gelmiş Eee tabi filtre edilmiş tertemiz su olunca insanlar yanlış anlayabiliyor

Havuzun iskeleti üzerine 1 cmlik köpükleri yerleştirdik, yerlerini kumla kapladık. Üzerine yine parke şiltesi örttük. Ve önce alttaki havuzu, daha sonra da üstteki havuzu şilteyle kaplayıp, su ile doldurduk.

Eklenen Resimler
     
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 21:45   #20
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Şelale havuzları dik oldukları için yüzeylerini kaplama şansımız yoktu. Ancak kayrak taşlarını üstlerine dizeceğimiz için, içi görünmeyecekti. Kayrak taşlarını havuzun üzerine dizebilmek için inşaat demirlerini boydan boya çektik, üzerlerine kayrak taşlarını yerleştirip ardından beyaz çimento ile harçladık. Harç kurumadan bir kova ve sünger ile kayrak taşlarını temizleyerek doğal görünümünü bozmamaya çalıştık.

Aşağıdaki resimlere bakınca, sistemin sonunda ortaya çıkan hatayı görebiliyorum. Onu yeri gelince anlatacağım.

Şelaleyi oluşturmanın en önemli kısmı suyun döküleceği kısmı ayarlamak. Bunun için ince ve şekli güzel bir kayrak taşı bulmak gerekiyordu. Ayrıca suyun dökülmesine paralel arkasını kapatan taşları da döşemek gerekiyordu. Daha şık görünmesi için şelalenin aktığı kısımları üstünde daha büyük bir kayrak taşı koyarak gizledim. Böylece su bir delikten çıkıyormuş görünümüne kavuştu. Benzer şeyi bir üstteki şelalede ve suyun havuz filtresinden çıkıp ilk havuza döküldüğü şelalede de tekrarladık. Bunu önceden planlamamıştık, ama yaparken ortaya çıktı. Zaten şelale ile ilgili planlarım tamamen farklıydı ama eldeki imkanlar bunu ortaya çıkardı.

Eklenen Resimler
     
abk, hilalll ve dalya35 beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 21:57   #21
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Şelalenin üzerindeki kayrak taşlarını yerleştirdikten sonra su kaçırıp kaçırmadığını 1 gün bekleyerek test ettik, su seviyesinde azalma olmadı. Tuğla duvar zaman içinde aşınmaması için, şelalenin tuğla duvarının üzerine ince bir taş duvar daha ördük. Böylece şelale daha güçlü hale geldi.

Şelalenin çalışmaya başlamasından sonra ciddi miktarda su kaybı ortaya çıktığını gördük. Havuz filtresini kısa devre yaparak yeniden test ettik (kısa devreden kastım, ana havuzdan alıp hortumla yine ana havuza vermek). Su kaybı olmadı. Bu durumda şelalede su kaçağı olduğu ortaya çıktı. Önümüzdeki sene sorunu bulup çözeceğiz. Gerekirse kayrak taşlarını söküp yeniden yapacağız. Ancak resimlerde gördüğüm kadarıyla alttaki şelalede şelale taşı, şilte seviyesinin üstünde kalmış gibi görünüyor, bu durumda taşların arasından bir yerden su kaçıyor olabilir. Sistem çalışmıyorken su kaybı olmaması havuzda bir delik olmadığının göstergesi; taşan su bir şekilde başka bir yere kaçıyor.

Eklenen Resimler
   
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 22:07   #22
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Kış uykusu süreci - Sistemi sökme:

8 Eylül 2007

Kışın -15 dereceyi gören kasabamızda sistemi minimum hale getirerek bırakmamız gerekiyordu. Babam birkaç ay daha kalacağı için, havuz filtresi hariç her şeyi söktüm ve kaldırdım: Fıskiye, kamelya tentesi, aydınlatma, masa, güneş enerjili ışıklandırma, vs...

Lotus, su sümbülü, su marulu gibi dona dayanıklı olmayan su bitkilerimi kış boyunca akvaryumlarımda saklamak üzere söktüm ve yanıma aldım.

Bahçe düzenlemesini geç yaptığımız için çiçekler daha yeni coşmaya başlamıştı. Aylarca yüzlerce binlerce çiçek açmaya, domates, kiwano, vb. meyve vermeye devam etmiş. Tatil dönüşünde bahçenin çıplak olarak çektiğim son resimleri şöyleydi:

Eklenen Resimler
   
abk ve gokcegokce beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 22:27   #23
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Tamir süreci - Havuz ve derenin tamiri

Kasım 2007

Sonbaharda şiddetli bir fırtına ve yapmur sonrasında havuzun etrafındaki topraklar çamur olup havuza karışıyor. Aslında ben dönmeden önce babama, havuzun dışındaki çiçekliğin içinde drenaj delikleri açmasını istemiştim. Ancak o kadar şiddetli yağmur yağmış ki, drenaj delikleri bile fayda etmeyebilirmiş. Bu durumda babam, bana haber etmeden plan dışı değişiklik yapmış (benim yokluğumdan fırsattan istifade biraz betonlaşmaya gitmiş ).

Öncelikle havuzun etrafındaki toprak çiçeklik kısmını kaldırmış. Kenardaki mıcırları kaldırmış ve temizlemiş. Havuz şiltesinin kenarlarını havaya kaldırarak havuzun kenarına beton atmış. Üzerine şap döküp şapın üzerine mıcırları dökmüş. Görünüş itibariyle çok değişmemiş, biraz doğallığını kaybetmiş ama daha da güçlenmiş. Bundan sonraki su taşmalarında havuza doğru değil, havuzdan dışarı doğru olmasını sağlamış.

Babam bununla da yetinmeyip, dereleri de ıslah etmiş Hadi dereler neyse de, bir de bataklık bahçemi betonlamış. Önümüzdeki sene ya o beton kısmı kaldıracağım ya da kayrak taşı ile daha doğal hale getireceğim (havuza erişebilecek bir yürüme yolu yapmak için planı değiştirmiş, çünkü planda olmayan duvarlar örerek şelaleye ulaşımı kapamış ). Neyse ki malzemesi bitmiş, havalar da soğumuş da kamelyayı komple duvarla öremeden tamirata son vermiş

Not: Kamelya duvarının içinde 2 göze dikkat edin; onlar 2 adet dış mekan kauçuk 3lü prizlerin bulunduğu yer. Yağmur sonrası elektrik kaçaklarını engellemek için duvarın içine özel bir bölme sipariş etmiştim onu yapmış. O bölmenin içine su gelmeyecek şekilde bir kapak da yapacağız. Ayrıca havuz filtresinin konulduğu merdiven altına da bir kapı yapılacak. Henüz kaba işçiliği bitmediği için ince işçilik önümüzdeki yaza kaldı. DIY (Do It Yourself) peyzaj yapınca işler biraz uzun sürüyor, ama kesinlikle zevkli ve sağlıklı olduğunu söyleyebilirim (tüm bu süreç içinde Ramazanda geri almış olsam da 8 kilo verdim)..

TO BE CONTINUED THIS SPRING ...

Eklenen Resimler
   
abk ve gokcegokce beğendi.
karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 00:48   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 455
Elinize saglık gercekten cok guzel olmus... Birde havuzun koili fotograflarınını da beklerız...

A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 01:14   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2007
Şehir: Tuzla/İstanbul
Mesajlar: 389
Galeri: 7
İyi bir uğraş vererek güzel bir neticeye ulaşmışsınız.Elinize sağlık

tugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 10:33   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Güle güle oturun ve keyfini çıkarın.

Süs havuzunun çevresindeki zemini % 60 oranında kayrak taşı ile kaplarsanız daha estetik bir görünüme ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu sayede havuz çevresinde dolaşma, ve gerektiğinde çevre bitkilere bakım gibi faaliyetleriniz de kolaylaşacaktır.

Aklınıza ve emeğinize sağlık.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 10:39   #27
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Elinize sağlık, tüm işi yapmak gerçekten zor, iyi başarmışsınız.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 11:12   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
İşin doğrusu ben bu kadar uğraşamazdım

Yapı marketlerde satılan en büyük boy plastik havuzlardan birini (belki bir orta boy da yanına) alıp kazılan yere monte ederdim

Yine Bauhausda satılan şelale altlıkarından da bir dere oluşturur işi bitirirdim

Tabi DIY ın keyfi başka elinize sağlık.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 12:14   #29
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Elinize sağlık. Aklıma takılan bir kaç sorum var.

Havuz yaparken zeminde kullandığınız naylon ne kadar süre sağlam kalabilirmiş? Bu kadar zahmet verdikten sonra acaba daha dayanıklı bir zemin malzemesi mi kullansaymışsınız?
Aklıma ilk gelen çoluk çocuk eline bir sopa alıp suya daldırsa naylon delinir o kadar zahmet boşa gider mi?

Havuza içten de hafif bir ışıklandırma güzel olmaz mı? (Belki ben göremedim)

Emeğinize sağlık.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 12:24   #30
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Sayın karınca70 sizi ve babanızı tebrik ediyorum. Bataklık bahçenizin betonlanmasına üzüldüm doğrusu.
Bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024