Tasarım süreci
Öncelikli olarak bahçenizin ölçekli bir çizimini yapmanız gerekiyor. Bunu kareli kağıt üzerinde yapmanızı tavsiye ederim. Duvarları, kapıları, merdivenleri, ağaçları, yürüme yolları, vs.. bu çizim üzerinde göstermelisiniz. Çizim üzerinde noktalar arası uzunlukları ve kenar uzunluklarını da göstermelisiniz. Çizimi bitirdikten sonra fotokopisini alıp, deneme çalışmalarını fotokopiler üzerinde yapmanızı tavsiye ederim.
Ben de bahçemizin ölçekli çizimini yaptım. Fotokopisi üzerinde bir çok deneme çalışmalarım oldu. En sonunda bir yıl önce Praktiker'den satın alıp kurduğum sekizgen kamelyanın yanında paralel ve yaklaşık boyutlarda daire bir süs havuzu yapmaya karar verdim.
Yer seçimi yaparken tüm gün güneş almayacak bir yer olmasına, eğimine, havuzun yanında oturup izleneceği yerin seçimine, etrafındaki ağaçlara vs.. dikkat etmek gerekiyor. Ben havuzun devridaim motoruyla iki kademeli bir şelaleyi beslemesine ve şelaleden akan suyun iki kademeli bir dere ile havuza akmasına karar verdim.
Tasarım aşamasında yapılacak bir hatanın telafisi zor olduğu için olabilecek ihtimalleri baştan iyice düşünmek gerekiyor. Örneğin kışın koi beslenmeyecekse havuzun derinliğinin maksimum 80 cm olması, içine düşebilecek hayvanların veya çocukların çıkabilmesi için kademeli olması, yağmur sonrası taşacak suyun ne olacağı gibi bir çok şeyi önceden düşünüp bunlara önlem almak gerekiyor.
|