![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Evde Peynir Yapımı
Sevgili heDera, maalesef ben bilmiyorum. Çok büyük olasılıkla, bunu yapan pek çok insanda bilmiyordur. Mesela siz, köy peynirinin, peynir mayasından başka, birde torba suyundan yapıldığını biliyormusunuz? Ben biliyorum (Birkaç kez de yaptım) ama o torbasuyu sütü, nasıl peynire dönüştürüyor anlıyamıyorum. Nevsune Teyzemizin verdiği linke bir bakarsanız belki orada yazıyordur. Size yardımcı olamadığım için üzgünüm. Öğrenebilirseniz bize de yazın lütfen. Düzenleyen Derya Özen : 16-07-2007 saat 11:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili heDera, maalesef ben bilmiyorum. Çok büyük olasılıkla, bunu yapan pek çok insanda bilmiyordur. Mesela siz, köy peynirinin, peynir mayasından başka, birde torba suyundan yapıldığını biliyormusunuz? Ben biliyorum (Birkaç kez de yaptım) ama o torbasuyu sütü, nasıl peynire dönüştürüyor anlıyamıyorum. Nevsune Teyzemizin verdiği linke bir bakarsanız belki orada yazıyordur. Size yardımcı olamadığım için üzgünüm. Öğrenebilirseniz bize de yazın lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
İşte bir anlamda köy peynirine o güzel tadı veren, torbasuyudur. Torbasuyunun ne olduğuna gelince. Mayalayarak yaptığımız yoğurttan, yayık ile çalkalanarak ayran yapılır. Daha sonra ise bu ayran süzülür, süzülme işleminden sonra, ayran torbalara koyulur. Bu süzülme işleminden sonra elde ettiğimiz yoğurda, süzme yoğurt ya da torba yoğurdu, geriye kalan suya ise torba suyu diyoruz. Bu torba suyu, böbrek taşı düşürmek isteyenlerede yardımcı oluyor. Köylerde böbrek taşı olan kişiler, torba suyu içerler. Çünkü torbasuyunun taşı parçaladığına inanılıyor, bunun nedeni sanırım köylerde "katıklığa" denilen bir bölüm vardır, buraya torbalar asılır, torbalardan yere düşen su betonu parçalar. Torbasuyunun taşı parçalayacağına da inanılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Ah canım keşke, nerede o günler. Derya'cığım çok sordum ama ne yapayım öğrenmem gerek bunu. Şimdi bunun tam tarifini verirsen çok sevinirim. Örneğin 1 lt süt hesabıyla ne kadar torba suyu kullanacağım, sütün ısısı ne (normal peynir yapımındaki gibi el yakmayacak kadar mı) olmalı, kaç saat mayalanmalı vs. Hazır markete de gideceğim, hemen denerim vallahi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Nevsun Teyze, detaylı bilgileri annemden aldıkdan sonra, burada yazmam daha uygun olur sanırım. Ben yapmayalı çok uzun süre oldu ölçüleri unuttum, birde köylerde pek ölçü kullanılmaz her şey göz kararı ile yapılır. Filiz, demekki bizim köylüler boşuna içmiyormuş torba suyunu. Aynı dili konuşmak gerçekten de güzel... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Köy peyniri yapımı.
Köy peyniri, iki şekilde tüketiliyor. 1- Yaş olarak. 2- Küp'e ya da bidona basılarak. Öncelikle, köy peynirinin yapılış şeklini anlatayım. Burada sizlere bu peniri anlatırken, tam olarak köy tabirlerini kullanacağım. Peynir mayalamaya, peynir kestirme denir. Daire şeklinde ki peynire ise baş denir. 1. Yaş peynir. 10 lt süt'ü pişiriyoruz, pişirdiğimiz süt'ü yoğurt yapımında yaptığımız gibi fazla kaynatmaya gerek yok. Süt kaynadıktan sonra, bir taşım kaynatılıyor, tam kabarıp taşacağı sırada, üzerine 2 lt, torbasuyu ve küçük bir kase yoğurdu katıyoruz; Bu şekilde 1-2 dk kadar kaynatıp, ateşden indiriyoruz. Ateşten indirdiğimiz tencereyi, bir kenara alıp hiç, karıştırmadan soğumasını bekliyoruz. Eğer karıştırılırsa, yapacağımız peynir, lor peynir gibi parça parça olur ki bizim istediğimiz bu değil. Soğudukdan sonra artık peynir olan karışımı, Cağ dediğimiz üçgen şeklinde dikilmiş torbaya döküyoruz. Bu torbada peynirimizin şeklini oluşturuyoruz, genellikle yuvarlak, sonra bu torbanın üzerine, peynirin içinde ki suyu çıkarması için, ağır bir şey koyuyoruz, örneğin içi su dolu bir tencere olabilir. Yaklaşık 1 gün kadar bu şekilde bekleyen peynirimiz, artık yemeye hazır kıvama gelmiş oluyor. Şimdi bu peyniri, çömlek ya da bidona basarak kuru peynir yapına geçelim. 2. Çömlek peyniri. Yukarıda yazdığım şekilde kesilen başlar, hergün tuzlanarak buzdolabında biriktirilir, 8-10 baş olduktan sonra, bu peynirler, beyaz bir örtü üzerine rendelenir ve tıpkı yemek zevkimize göre tuzlanır. Eğer tuzlanma yapılmazsa, peynir cıvır ve çok çabuk bozulur! Dediğim gibi tuz oranı, yemeklerde kullandığımız şekilde olmalı. Rendelenen peynir, Cağ dediğimiz torbaya, koyulup üzerine ağır bir şey koyulur. Bu kez en az 20-25 lt lik bir tencere olması gerek. Çünkü peynirin içinde ki acı suyun iyice süzülüp çıkması gerek, bu acı suyu çıkarmak için de belli bir ağırlık gerek. Eğer acı su iyice çıkarılmazsa, peynirimizin tadı acı olur. Bu şekilde 1 gün bekleyen peynir, torbadan tekrar bir örtü üzerine dökülür, Cağ dediğimiz torba değiştirilir. (Ya da yıkanıp kurutulur). Topbadan çıkardığımız peynirler el yordamı ile hafif ovalanır, sonrasında tekrar torbaya koyulup üzerine yina ağır bir şey konulur, bu işlem 2-3 kez tekrarlanır. Bu da peynirden çıkan acı suya göre değişir. Peynir basılmadan hemen önce, yarım kilo kadar Teteyağ rendelenip, basılacak olan peynirle harmanlanır. Bu şekilde peynirin kuru olmasını önlemiş oluyoruz. Şimdi bu peyniri bidon'a ya da küp'e basmaya geldi. Eğer çok iyi sıkıştırılarak basılırsa, peynir hiç hava almaz ve peynir tam kıvamında olur. Ama basım iyi yapılmazsa, peynir kabarır, bidondan ya da küpden dışarı çıkar. Bu durumda, peynirin tamamının koyduğumuz kaptan çıkartılıp yeniden basılması lazım. Biz, bidon'a basmayı tercih ediyoruz çünkü: Küp ya da çömlek gibi boyası çıkmıyor ve buzdolabına da konulabiliyor. Bidona basılan peynirin, üzerini hafif tuzlayıp kapağını kapatıyoruz ve buzdolabına koyup kış için bekletiyoruz. Eskiden köylerde buz dolabı olmadığı için, peynirler küp ya da çömleğe basılıp, kuma ağzı aşağıya gelecek şekilde gömülüp, bir kaç ay bekletilirdi. Özellikle sıcak yaz günlerinde peynirin bozulmaması için bu işlem yapılırdı. Şimdi ise buzdolabında saklanıyor. Afiyet olsun. ![]() Düzenleyen Derya Özen : 18-07-2007 saat 07:59 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Depni'ye bazı yörelerde depme de deniyor. Özellikle köyden gurbete hediye manasında peynir gönderilirken bu özel kap tercih edilirdi. Bir de depni fotoğrafı ekleyerek, antika olmaya aday bu yadigarı da sitemizde yer verelim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Metin Bey, sanıyorum aynı toprağın insanları olduğumuz için, peynirimizi bile aynı sistemle yapıyormuşuz. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Depni dediğiniz bu harika gereç'i çok eskiden görmüştüm. İsminin depni olduğunu bilmiyordum, bunuda sizden öğrenmiş oldum teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Derya'cığım çok teşekkür ederim. Harika bir anlatımla, harika bir tarif olmuş. Ben peynirin ilk bastırmasını yapıp (mayalı peynir) sonra kullanıyordum. ama ne kadar tuzlarsam tuzlayayım, az yapmama karşın tadı kısa sürede bozuluyordu. Şimdi bunun püf noktasını öğrendim. Daha devamı varmış. Annenin de ellerine sağlık. Ne kadar zahmetli işmiş meğer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sağlıklı bir şekilde sağıldığından emin olmadığım sütlerden ben de sizin gibi korkarım. Bu yüzden de hiç yoktan iyidir deyip, pastörize süt kullanıyorum. Asli gibi olmasa da hiç değilse ne yediğimi biliyorum. Aman lütfen şimdi burada da çiğ süt, pastörize süt tartışması başlamasın ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Habibe, çok üzüldüm. ![]() ![]() Aslında sadece sütten değil, tereyağı ve kaymak gibi ürünlerden de geçebiliyor. Hatta hastalıklı hayvanın gübresinin kullanıldığı sebzeden.. Gübrede bakterinin kuluçka dönemi daha fazla. ![]() Ben her yediğimde neredeyse üzerinden yıl geçse bile 'acaba' dan kurtulamadığım için vazgeçtim taze peynirden. Ama şu an çok canım da çekti desem yalan söylemiş olmam. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
|
Peynir yapimini cok guzel anlatmissiniz arkadaslar. Ben o kadar becerikli degilim ama bende bozulan sutum olunca birkac gun daha dolapta iyice curumesini bekliyorum sonra kaynatip, tulbentle suzuyorum. Tulbenti asip, bir gece suzduruyorum sonra da tuzlayip dolaba kaldiriyorum ki cok lezzetli bir cokelek yapmis oluyorum. Boreklerde veya pogacalarda kullanmak icin hazirda bulunduruyorum.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum, çok güzel tarif vermişsiniz ancak içerisine katılacak olan torba suyu yerine başka ne kullanabiliriz bunu da yazarsanız sevinirim. Televizyon da peynir yapımını anlatıyordu, bende de peynir hastalığı var ve peyniri çok severim. Peynir yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 32
|
Ben de denedim torba altı suyu ile yapmayı. Gayet başarılı oldu. Süt kesildikten sonra torbalara dökmeden önce biraz halis tereyağ attım içine ve karıştırdım. Böylece tam bir köy peyniri tadı oluştu. Daha sonra araştırmalarıma göre aslında sütü kestirmek için birçok değişik yöntem kullanılıyor. Mesela sirke, ayran, yoğurt... Sanırım hepsinin tadı farklı olur... Ayrı ayrı denemek lazım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
Alıntı:
sonrasında yemenizde sakınca yoktur |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
peki evde kaşar nasıl yapılır????? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: marmaris
Mesajlar: 597
|
Ben peyniri sütü kestirip yapıyorum. 1 lt süte 1 kaşık sirke ufak bir kase yoğurt ekliyorum. Börekte ok lezzetli, kahvaltı da iyi oluyor. Bir sitede nişasta da koyun diyor toplaması için. Onu da denedim.Tadı değişmiyor ama köylü teyze önermedi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=caucasus;387377 Televizyon da peynir yapımını anlatıyordu, bende de peynir hastalığı var ve peyniri çok severim. Peynir yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum.[/QUOTE] Ben de rocfor, örgü, urfa, antep vs...peynir delisiyim. Eskiden babaannem şurup şişesi gibi bir şişede peynir mayası satın alırdı, bakkaldan. Hala satılır mı bilmem. Kaynatılıp, ılıtılmış süte ilave eder, ılık tutardı ve o olgunlaşırdı.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
peki rokfor, çedar falan nasıl yapılıyor bilen, yapan var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Süt kaynarken içine yoğurt ve limon tozu katarak da beyaz peynir yapabilirsiniz. Süt kesildikçe küçük peynir parçaları sütün yüzeyine çıkıyor. Çıkan parçaları bir bez torba içine koyup torbanın ağzını döndürerek peyniri sıkıştırıyorsunuz. Üzerine de bir ağırlık, örneğin taş koyuyorsunuz. 5 lt sütten 1 kg peynir oluşuyor. Birkaç kez denedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Ricotta Peyniri
Ben de sizlere 4-5 kez yaptığım bir tarifi vereyim. Ricotta Peyniri (re-cooked:2 kez ısıtılmış ):Çelik bir tencereye 1 litre süt, 1 çay kaşığı tuz konulup 80 dereceye kadar arada bir karıştırılarak ısıtılır. Sıvı termometreniz yoksa (ki çoğumuzun evinde yok) sütün üzerinden duman çıkmasını ince bir tabaka kaymak görüldüğü an ocağın altı kapatılır. Sonra 5 yemek kaşığı (varsa beyaz) üzüm sirkesi eklenir. Ve ocağın altı tekrar açılır 1-2 dakika karıştırılıp ocak kapatılır. Tencerenin üstü temiz bir bezle örtülüp 2 saat beklenir. Sonra 2 kat tülbent gerilmiş elekten süzülür, üzerine ağır bir şey konulup 2-3 saat sonra biraz daha sıkılıp tüketilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
bu ricotta lor gibi birşey sanırım yanılıyor muyum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|