20-12-2008, 09:38 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 101
|
Gülün harika reçeli olur.Bir de bal kabağının çiçeklerinden dolma yapıldığını biliyorum. Bal kabağı dedim, aklıma süt kabağı geldi. Tatlısı olsada yesek şimdi |
20-12-2008, 11:59 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Geçen hafta İtalyan bir aşçı salatasını Latin çiçekleriyle süsleyip, çok lezzetli olduğunu söylemişti. Görünüm rengarenk ve çok güzeldi. Latin çiçeğinin yapraklarının da çok lezzetli olduğunu burada bir arkadaşımız yazdı. Aynı zamanda faydalı bir bitkiymiş. "Bilinen Bileşimi : C vitamini, glükosilinat, hardal yağı ve ne olduğu bilinmeyen bakteri yok edici bileşikler bulunur. Bitkinin yaprak, çiçek ve yakıcı lezzeti olan çiçek tohumları salata olarak yenilir. Körpe çiçek tomurcukları ve yeşil durumdaki tohumları turşu yapılarak tüketilir. Sirkesinin Yapılışı : 500 ml ( yarım litre ) sirkeye 25 tane çiçek kullanılıyor. Bunun için bir kavanoza beyaz üzüm sirkesini koyuyorsunuz ve içine çiçekleri atıyorsunuz. Kavanozu sıkıca kapatıp, ışık almayan bir ortamda 3 hafta bekletiyorsunuz.sonucunda salatalarda kullanabileceğiniz ve harika tadı ve rengi olan bir sirke oluşuyor. Faydaları : İştah açarve hazmı kolaylaştırır. İskorbüt hastalığına fayda sağlar. Solunum yollarındaki rahatsızlık, bronşit, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda etkilidir. Saç dökülmeleri ve tırnak kırılmalarını önlediği düşünülmektedir." http://www.yemex.com/bitki/latin-cicegi.html |
20-12-2008, 13:03 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Ben de hercai menekşelerin kurabiye süslemesinde kullanıldığını izledim ama denemedim. Kurabiye pişirildikten sonra menekşeler üzerine konuluyor jöle benzeri şekerli bir sıvı ile yapıştırılıyor. Bu karışımı sabitlemek zor olabilir çünkü pürmüz gibi alev veren bir aletle sertleşen şeker karışımı çiçek ve kurabiyenin sabitlenmesi için kullanılıyor. Pastaların üstüne jöle ile daha rahat kullanılır sanıyorum. Hercai Menekşe Diğer İsimleri : Viola tricolor, Violaceae Botanik Bilgi : Menekşegiller familyasındandır. Aslında çok yıllık duyarlı otsu bitki olmasına karşın, en verimli dönemi, tohumundan yetiştirildiği birinci yılıdır. Bu yüzden bir ya da en çok iki yıllık olarak yetiştirilen hercai menekşe bitkisi 20 cm. kadar boylanabilir. Yeşil renkli gövdesi tabanından başlayarak dallanır. Bu dallar üç köşeli ve içi boştur. Oval biçimli, uca doğru sivrilen yeşil renkli yaprakları: saplı, tüysüz ve kenarları tarak kabuğu şeklinde dişli olur. ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, 5-10 cm. genişlikte olabilen çiçeklerinin, biri yukarı, dördü aşağı bakan, çizgi ve lekelerle süslü 5 taçyaprağı vardır. Özellikle çok renkli olan kültür hercai menekşesinin çiçekleri sarı, turuncu, kırmızı, kızıl ve mavinin her tonunda açar. Olgunlaşan meyvesi, toz gibi olan tohumlarını taşıyan kapsüller halindedir. Bitki, tohumlarıyla çoğalır. Bilinen Bileşimi : Salisilik asid, metil salisilat, violin, rutin glikozidi, violaksantin, zeoksantin, flavoksantin, kalsium ve magnezyum tuzları, tanenler. Toplama ve Saklama Koşulları : Bitki çiçek açtığı sürece dal, yaprak, çiçek sapı ve çiçekleri toplanır. Kuru bir yerde özenle kurutulur. Faydaları : İdrar söktürücüdür. Sistitte, sık ve ağrılı idrar yapma durumlarında iyileştirici etkisi vardır. Kanı temizleyicidir. Egzama ve akne gibi deri sorunlarının iyileştirilmesinde yararlı olur. Boğmaca ve akut bronşitte balgam söktürücü, öksürüğü kesici ve iyileştirici etkiler yapar. Kullanım Şekli : Kurutulmuş karışımdan 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir." yemex.com |
20-12-2008, 13:16 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Menekşe Diğer İsimleri : Menevşe, Benefşe, Viola, Violet, Violette Botanik Bilgi : Menekşegiller familyasından 10-40cm boyunda çokyıllık bir bitkidir.. Menekşe yetiştiği toprağa ve iklime göre çok çeşitli şekiller alan bir bitkidir. Aynı bitkinin çiçekleri farklı farklı açabilir. Gövde yuvarlak, oldukça sık çatallaşır. Alt yaprakları kalp, orta yaprakları oval ve üst yaprakları mızrak şeklinde olup, kenarları kertikli, koyu yeşil renkli, alt yaprakları uzun ve üst yaprakları kısa saplıdır. Çiçekleri leylaki veya mor renkdedir. Menekşe çiçeğinin Latince ismi tricolor yani üç renkli anlamına gelen bir isimle anılır. Tohumları yumurta veya armut şeklindedir ve üst tarafında beyaz bir lekesi mevcuttur. Kokulu menekşe, doğada özellikle nemli yerlerdeki ağaç altlarında ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen, bulunduğu yere yayılıp toprağı iyice örttüğü için bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilebilir. Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Akdeniz ülkeleri, Kafkaslar, balkanlar ve Türkiye olan bitki, Türkiye’nin hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişir. Bilinen Bileşimi : Kokulu menekşe saponin, mentil salisilat, alkaloitler, flavonitler ve uçucu yağ içerir. Nerelerde Kullanılır : Güzel kokulu çiçeği, şekerleme yapılarak pasta ve tatlıcılıkta, ayrıca parfüm endüstrisinde kullanılır. Salatalara konularak çiğ olarak yenilir. Menekşeli Bulgur Pilavı : Burada sizinle çocukluğumdan kalma bir tarifi vermeden geçemeyeceğim. Menekşelerin tazesinin 4-5 tanesi (çiçek-sapı) iyice yıkanıp temizlenip bulgur pilavının pişirilmesi sırasında nane ile birlikte tencereye katılıyor. Pilav piştikten sonra dileğe bağlı olarak çiçekleri çıkartabilirsiniz. Denediğinizde göreceksiniz ki pilava harika bir tat ve koku veriyor. Toplanması - Saklanması : Mayıs’tan Ekim’e kadar menekşe otu toplanarak gölgede ve havalı yerlerde kurutulur ve muhafaza edilir. Faydaları : İdrar yolları enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi vardır. Egzama, akne ve öteki cilt sorunlarında iyileştirici etkisi görülür. Baş ağrısı, sinirlilik hali ve uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır. Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür. Soğuk algınlığı, anjin, boğmaca, öksürük ve bronşit durumlarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır. Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı yaprak, sap ve çiçek karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu çaydan, günde üç kez birer bardak içilir. http://www.yemex.com/bitki/menekse.html |
20-12-2008, 14:35 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Kabak çiçeğinden sadece dolma değil, unlu yumurtaya bulanıp yapılan kızartması da mükemmel oluyor. |
20-12-2008, 16:15 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Ben kadıntuzluğu bitkisinin çiçeğini yemeği çok severim,hem kokulu hem de mayhoş bir tadı vardır. Yapraklarını da tuzla ovarak salata niyetine yiyorum,ekşi ve çok lezzetli oluyor,ağzım sulandı şimdiden,bahara da çok var daha. |
22-12-2008, 20:49 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Karnabahar ( Çiçek Lahanası) Karnabahar, turpgiller'dendir. 20-40 cm. kadar boylanabilen karnabaharın anayurdu Akdeniz havzasının doğu kesimidir. Karnabaharın yenilen kısmı çiçekleridir. BESİN DEĞERLERİ 100 gr. karnabaharın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 27 kalori; 2,7 gr. protein; 5,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; l gr. lif: 56 mgr. fosfor; 21 mgr. kalsiyum; 0.7 mgr. demir: 295 mgr. potasyum: 60 IU A vitamini; 0,09 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini ve 55 mgr. C vitamini. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra; Karnabahar, tüm Turpgiller'deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger: Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir. Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme riskini azaltır. Demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler. Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar. Dikkat: Bu etkilerinden yararlanmak için karnabahar haftada 2-3 kez yenilir. Ancak, tüm Turpgiller'deki sebzelerde olduğu gibi karnabahar da bedenin iyot emilimini azaltır, özellikle içme suyunda iyodun az olduğu yörelerde sıkça karnabahar yiyenler iyotlu besinler ya da iyotlu tuz almaya özen göstermelidir. |
23-12-2008, 06:25 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Ben salkımıyla yerim de gene doyamam. |
25-12-2008, 00:58 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Portakal ve limon çiçeklerinden yapılan şurup tatlılarda, reçellerde ve limonata da harka oluyor. Bir de Mürver çiçeğinden yapılan mürver şurubu. Şirince Nişanyan evlerinde içmiştim. Kahvaltıda iştah açıcı olarak sunmuşlardı.. Çok lezetliydi. Tadı yeşil elma suyuna benziyordu ama daha güzeldi. O gündür, bu gündür mürver fidanı ararım. hala bulamadım. |
25-12-2008, 15:47 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Karahindiba otundan salata yapıldığını biliyor olabilirsiniz. Karahindiba çiçeğinden reçel yapıldığını biliyor musunuz? Karahindiba, egede çok bilinen rumca adıyla radika olan bitki. |
25-12-2008, 15:50 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Gelincikten reçel ve şurup yapılır. Karaburun'a hastır. Düzenleyen tenar : 25-12-2008 saat 23:45 |
25-12-2008, 15:54 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Mürver (patlangıç) çiçeklerinden şurup yapıldığı gibi, salamurası ve sirkesi yapılarak da kullanılır. Ayrıca patlangıçlar yumurtaya bulanarak kızartılarak da yenilir. |
25-12-2008, 15:56 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Yine bizim köylerde karabaşotu çiçeğinden de reçel yapılır. |
25-12-2008, 15:58 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Yine yöresel yemeklerden galiba, Kabak çiçeği dalangısı denen bir yemek yapılır. KAbak çiçeği yumurtalı karışıma bulanarak kızartılarak yenir. |
25-12-2008, 23:17 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Yine bizim köylerde (Karaburun köyleri) ebegümeci çiçeğinden ve portakal çiçeğinden de reçel yapılıyor. |
25-12-2008, 23:26 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Kapari çiçeğinden de reçel yapılıyor. |
28-12-2008, 08:40 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Hanımeli çiçeğinin en dibindeki yeşil kısım koparılarak çekildiğinde içinde polenleri taşıyan uzantı ile birlikte çıkıyor ve çiçek borusu boyunca topladığı bir damlacık bal geliyor . Ne oluyor, arılar aç kalıyor. |
17-04-2009, 12:41 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-07-2008
Şehir: İstanbul/Acıbadem
Mesajlar: 178
|
Hercai menekşe şekerlemesi
Kokulu ya da kokusuz çeşitleri ile neler yapılabiliyor? Damak zevkimize göre değişken olsa da birkaç bilgiyi aktarmak istedim. Öncelikle "şekerleme" de kullanılıyor. Menekşeleri kopartıyoruz saplarını suda saklıyoruz. Yumurta akı+az su karışımı ile minik bir fırça ile tüm yüzeyi ıslatıyoruz. Dikkatlice ince şekere buluyoruz. Kağıt peçete üzerinde kurutuyoruz ve saplarını kesiyoruz. Sonrası size kalmış. Dondurma, pasta, ya da soğuk jölelerimize süs olarak kullanabiliriz. Kek süslemesi olarak kullanılmış bir görüntü ise şu şekilde; Denemeye değer bence.. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|