agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyvelerde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Elma Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/6412.htm)

antihistaminik 14-04-2013 18:49

3 Eklenti(ler)
arkadaslar, terasimdaki yegane bodur elmam 15 gün önce şenlenmisti... mutlu mesut idim.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...0668-small.jpg

arılar dolaşti vs.. havalar tekrar serinleyince ciceklerin cogu dokuldu. meyveye yatıyor diye dusunerek(yaniliyorsam duzeltin) dert etmiyorum...
ancak beni esas kaygilandiran küllenme oldugunu sandığım şu aşağidaki illet...sadece alt iki küçük dalda var. bu dallarda çiçeklenme de olmamisti zaten. mumkunse zirai ilaç kullanmak istemiyorum, organik yollarla ya da evsel karisimlarla ne yapabilirim. ya da hic dokunmasam mi bilemiyorum. yardimci olursaniz cok sevinirim...

h_dogan 15-04-2013 07:08

Küllemeye benziyor. Kükürt kullanabilirsiniz, organik tarımda da ruhsatlı bir ilaç ayrıca kırmızı örümceğe de etkili.

servis70 20-05-2013 16:41

Benim agaçlarda kabuk soyulmasıvar
 
5 Eklenti(ler)
bulu borda kullandım 20 gün sonra cobracol kullandım biraz hafifledi nedeni ne olabilir ***

servis70 22-05-2013 10:26

kimse yokmu konuya cevap verecek

Nuri Murvet 07-06-2013 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi servis70 (Mesaj 1157749)
bulu borda kullandım 20 gün sonra cobracol kullandım biraz hafifledi nedeni ne olabilir ***

Merhaba sayın servis70

Elma ağacınızdaki hastalığın adı Erwinia amylovora - Ateş yanıklığı hastalığı'dır. Bu başlıkta bilgileri paylaşılmış...

Ek olarak:

Hastalık Tanımı :
Ateş Yanıklığı Hastalığına neden olan bakteriyel etmen Erwinia amylovora ' dır. Bakteri Gram-negatif olup, çubuk şeklindedir. Boyutları 0.7-1.0 x 0.9-1.5 u arasında, zincir veya tek tek görülebilir. Bakteri hücresi peritrik kamçılı ve hareketlidir. Minimum gelişme sıcaklığı 3-8 °C, optimum 27-30 °C ve maximum 37 °C'dir.

E. amylovora kışı bir önceki yılda enfeksiyonlar sonucu dal ve gövdede oluşmuş kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusu içinde geçirir. İlkbaharda burada çoğalan bakteriler ilk inokulum kaynağını oluşturur. Yağmur, böcekler ve rüzgar primer inokulumu çiçeklere, gelişmekte olan yeni sürgün ve genç yapraklara taşır. Araştırmalar E. amylovora ' nın aynı zamanda çiçekler, yapraklar, sürgünler ve meyveler üzerinde epifitik olarak yaşayabildiğini ortaya koymuştur. Primer enfeksiyonlar bir kez oluştuğunda, patojen dokular içinde çoğalmaya ve ilerlemeye devam eder. Daha sonra enfekteli dokulardan meydana gelen bakteriyel akıntılardan sekonder enfeksiyonlar oluşur. Bakteriler; yağmur, rüzgar, böcekler, kuşlar, budama ve yağmurlama sulama ile hızla yayılır ve yeni enfeksiyonlar yapar. Özellikle sürgün gelişiminin teşvik edildiği, aşırı yağış olduğu ve emici böcek ( yaprak biti, Psyila spp. ) populasyonunun arttığı durumlarda çok şiddetli enfeksiyonlar görülebilir.
Yaşayış :
Hastalığın isminden de anlaşıldığı gibi en tipik belirti, enfekteli bitki aksamının ateşten yanmış bir görünüm almasıdır ( belirtiler hemen hemen tüm konukçularda aynı olmasına rağmen en tipik olarak armut, elma ve ayvada görülür). Etmenin en karakteristik işareti nemli havalarda hastalıklı kısımlarda krem rengi sütümsü bir akıntı oluşturmasıdır ki bu akıntı kuruduğunda kahverengi bir renk alır.

İlk belirtiler genellikle çiçek ve çiçek demetlerinde görülür. Başlangıçta enfekteli kısımlar suda haşlanmış gibi bir görünüm alır, daha sonra tüm çiçek demeti kahverengileşir, zamanla siyahlaşarak ateşte yanmış gibi bir görünüm alır. Hastalık ilerledikçe tüm sürgün, ana dallar ve gövdeye kadar yayılabilir. Taze sürgünler enfekte olduğunda siyahlaşır ve uç kısımları geriye doğru 180 derece kıvrılır. Dal ve gövdelerde enfekteli kısımlardaki dokular içeriye doğru çöker ve başlangıçta kırmızımsı - kahverengi bir hal alır. Koşullar uygun olduğunda yine bu kısımlarda bakteriyel akıntılar oluşur. Hastalıklı kısımlarda kabuk bir bıçakla kaldırıldığında kabuk dokusunun kahverengileştiği ve bu kahverengileşmenin sağlam doku içine doğru uzadığı görülür.

Ateş yanıklığı hastalığı tüm dünyada karantinaya tabi olup yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en tahripkar hastalığıdır. Sadece o yılın ürününü etkilemekle kalmayıp, ağaçlarda sürgün, ana dal ve gövdeyi hastalandırarak gelecek yıllardaki ürüne de etki edip ağacı kurulabilmektedir. İlk kez A.B.D.' de görülen hastalık Kanada, Yeni Zelanda, Meksika, İngiltere, Hollanda, Polonya, Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, Mısır, Güney ve Kuzey Kıbrıs, İsrail, İsveç, Norveç, İrlanda, Yunanistan, Lübnan, İsviçre, Ermenistan, Bulgaristan ve Güney İtalya1 da mevcuttur. Ülkemizde ise Orta Anadolu

Bölgesinde 1985 yılında saptanmış olup, günümüzde ülkemizin hemen her bölgesine yayılmış durumdadır
Kültürel Önlemler :
Hastalıkla bulaşık alanlardaki konukçu bitkilerden kesinlikle üretim materyali (fidan, çelik, aşı gözü, aşı kalemi, anaç vs.) alınmamalıdır.
Özellikle hastalıkla bulaşık illerde bulunan resmi ve özel fidanlıklar ve anaçlıklar sürekli denetlenerek hastalık saptandığı takdirde yakılarak imha edilmelidir.
Büyük dallar kesildiğinde budama yerlerine % 10' luk NaOCl ( Sodyum hipoklorit, çamaşır suyu ) sürülmeli ve aşı macunu ile kapatılmalıdır. Budamada kullanılan bıçak, testere, makas vs. % 3 lük lizol eriyiği veya % 10 luk sodyum hipoklorid çözeltisine daldırılarak dezenfekte edilmelidir.
Vegetasyon devresinde ağaçlar devamlı kontrol altında tutulmalı, hastalıklı çiçek demeti, sürgün ve dallar enfeksiyon noktasının en az 30 - 40 cm altından kesilip çıkarılmalıdır. Bu işlemlerde kullanılan aletler her seferinde daha önce belirtilen dezenfektanlardan birine batırılarak budama işlemleri sürdürülmelidir.
Bahçede dengeli gübreleme yapılmalı, aşırı vejetatif gelişmeyi sağlayan gübrelemelerden kaçınılmalı, ayrıca bahçe toprağının pH' sı 5.5 - 6.5 seviyelerinde tutulmalıdır.
Yağmurlama sulama uygulanmamalı, mümkün olduğu taktirde damlama sulama tercih edilmelidir.
Hastalığın yayılmasında önemli olan Ateş Dikeni, Dağ muşmulası, Ak diken, üvez gibi orman ve süs ağaçlarında enfeksiyon varsa, mutlaka sökülerek yakılmalıdır.
Hastalıklı bahçelerde arı kovanları mevcutsa kaldırılmalıdır.
Birçok böcek türünün etmenin vektörü olması nedeniyle, zararlılarla (özellikle Psylla pyricola, Lygus tineolaris ) mutlaka mücadele edilmelidir. Ayrıca hastalıkla bulaşık alanlarda hastalığın yayılmasında rol oynayan arı otlatmalarından kaçınılmalıdır.
Hastalığa karşı dayanıklı çeşit ve anaçlar seçilmelidir. Ülkemizde genelde yaygın olan armut çeşitleri hastalığa karşı duyarlıdır. Elmalardan en çok duyarlı olanlar Jonathan, Rhode Mand Greening, Yellovv Transparent, Idared, Rome Beauty, klon anaçlarından ise; M.9, M.26 ve M.27' dir.
Kimyasal Mücadele :
Vegetasyon döneminde yapılacak bakır uygulamalarında fitotoksisite göz önünde bulundurulmalı ve aşırı nemli havalarda veya bitki üzerinde ıslaklık söz konusu ise ilaçlama yapılmamalıdır. Her ilaçlama öncesi ağaçlar üzerindeki enfekteli kısımlar kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Enfeksiyonların oluşumunda rol oynayan böcek ve kırmızı örümceklere karşı da mücadele yapılmalıdır.
İlaçlama Zamanı :
Ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra % 2' lik bordo bulamacı uygulanmalıdır, daha sonra çiçeklenme başlangıcından itibaren (beyaz rozet) 7-8 gün aralıklarla en az 3 ilaçlama yapılmalıdır, çiçeklenme ve hızlı sürgün gelişiminin olduğu devrede ağaçlarda yaralanmalara neden olabilecek fırtına ve dolu sonrası mümkünse 24 saat içinde ilaçlama yapılmalıdır. Bahçe devamlı kontrol altında tutulmalı, şiddetli sürgün ve dal enfeksiyonları görüldüğünde hastalıklı kısımlar kesilip çıkarılmalı ve ilaçlamalara devam edilmelidir.

mduray 22-07-2013 09:29

yeşil elma
 
merhabalar.bahçeli evimi geçen kış aldım.geçen sene budanan elma ağacım bu sene çok güzel elma vermekte fakat problemli ağacımın köklerinde ve gövdesinde talaş kalıntıları bulunuyor ve ağacımın bir bölümünde yanma bulunuyor. ve elmalarımın çoğunda da kurtlanma var ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum.bahçemde erik ve kiraz ağacımda var fakat hepsi problemli erikte yapışkanlı bir sıvı ağacımın genelinde bulunuyor sanırım ballıca,kiraz da yapraklarındaki böcek bütün çıkan kirazları sardı ve hepsi dallarında çürüdü. ilaçlamayı kendim yapamam ve nasıl bir çözüm önerirsiniz yardımcı olursanız sevinirim.acill...lütfen yardım edin ağaçlarımı kaybetmek istemiyorum...

altan kara 20-08-2013 12:08

Golden Elma uzerinde yumrular
 
3 Eklenti(ler)
20 yasindaki golden elma agacimin uzerinde irili ufakli buyuklukte yumrular var. Gecen yil 500kg hurunden bu sene ancak 10kg bile alamadim.
Hastaligin ne oldugunu bilen benimle caresini paylasabilir mi lutfen ?

cok tesekkurler

handancakan 07-01-2014 09:24

iç çürüklüğü hakkında
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 476791)
Sayın Halil Bey,
Cevap için yine teşekkür ederim:)Babamın son sorusunu da cevaplarsanız sevinirim:)Bahçemizde 8 yaşında elma ağacı var yaprakları oldukça gür ancak meyveleri normal büyüklükte ama meyveleri sürekli dökülüyor dökülenleri ortadan kestiğimizde ise hepsinin ortasının çürük olduğunu görüyorum.Bu neden ileri gelbilir bir çözüm öneriniz var mı rica etsem?

Merhabalar, dökülme ve çürümenin sebebi kurt olabildiği gibi bazen kalsiyum noksanlılığından da çürüklük ve dökülme oluşabilmektedir. Kalsiyum toprakta bulunsa dahi, hareket yeteneği az olduğu için meyvelere ulaşamamaktadır. Burada tavsiye edeceğim şey mutlaka toprak analizi yaptırmanız, PH ve EC değerlerinin tespiti. Kalsiyum noksanlığı varsa toprakta bağlı ise hümik asitler bu durumu çözer, en kötü ihtimalle elmaların nohut büyüklüğünden itibaren yapraktan kalsiyum tatbik edilmesi. Yalnız bu işlemi güneşin yoğun olduğu saatlerde yapmayınız.

SAGNOPE 15-04-2014 11:37

bodur elma ağaçlarımın gövdesinde lekeler oluştu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi süleyman kara (Mesaj 1056496)
Merhaba,

bahçemde bulunan grany smith elma fidanları bu yıl dikildi mm106 üzerine yarı bodur, ilk yıl için salma su verildi, toprak yapısı kumlu tınılı. İklim bu yaz oldukça kurak geçti kış soğuklanma ihtiyacı yeterli.

Sorunum diktiğim fidanların %5'inde gövde ve dallarda önce kahverengi sonra siyahlaşıp büyüyen beneklerin ağaç gövdesini kurutması. Kökte ve anaçta sorun görünmüyor ancak aşılanan gövde zamanla kuruyor.

örnek fotoğrafları sizle paylaşıyorum, Ateş yanıklığından şüpheleniyorum. Bu konuda yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,

süleyman


Merhaba Benim de bodur elma ağaçlarımın gövdesinde yaygın siyah lekeler oluştu, Ankara Ahibozda olan bahçemdeki bu ağaçları nasıl tedavi edebilirim, teşekkürler.

bebeto016 20-04-2014 20:52

resimdeki hastalık
 
3 Eklenti(ler)
arkadaşlar yaklaşık 3 yıldır elma ağacımızda mevcut olan bu hastalık hakkında bilgi verebilirmisiniz. hastalık üzerinde canlı organizma belirtisi yok..

hastalığın bulundugu yerin alt kısmında aşı uygulaması yapıp kurtulmamı tavsiye edermisiniz..

nariçi 20-04-2014 21:57

üç tane elma ağacı var (henüz gençler) neden se çiçeklenmiyor veya çok az bir iki dalda az oluyor .. geçen yıl birinde biraz fazla olmuştu bu yıl hiç çiçek yok ..Nedeni ne olabilir?? herhangi görünür bir hastalıkları yok!

Edirneli 11-07-2014 20:07

Arkadaslar selamlar ,
Bizim Trakyada kurulu 25 dönüm civarinda bodur elma ve Armut bahcemiz bulunmakta
bahcemizin 7. yasi olmasina rahmen halen bir randiman tutturamadik.
Bu sene cok umutluyken asiri yagislar nedeni ile elmalarimizi kara leke denilen musibetten bir türlü kurtramadik ve yaklasik50 ton civarinda ürünümüzü imha etme mecburiyetinde kaldik...
Bu hastaligin gercek sekilde mücadelesi nedir?
ILACLAMA DIYECEK OLURSANIZ BU SENE SU ZAMANA KADAR HER YAGISIN ARKASINDAN ILACLAMA YAPMAKTAN YILDIK AMA SONUC YINE BIR FELAKET
Lütfen bilgili tecrübeli arkadaslar acil yardim.......

Scheftaly 26-07-2014 12:16

Elma yaprakları
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba, elma ağacımın yaprakları son 1 ayda bu hale geldi. lütfen neden olduğu ve nasıl önlem alacağım konusunda yardım eder misiniz?

dtavuz 06-10-2014 07:54

Elma yapraklarında siyah leke
 
3 Eklenti(ler)
***.değerli arkadaşlar aranıza yeni katılmış bulunmaktayım 1 dönümlük küçük bir bahçem var boş zamanlarımda uğraşıyorum genç elmaların yapraklarında bir tuhaflıklar belirdi ne yapmam gerektiği konusunda yardimci olursaniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim ilgi ve alakaniza

s.serdar 08-10-2014 03:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dtavuz (Mesaj 1322999)
***.değerli arkadaşlar aranıza yeni katılmış bulunmaktayım 1 dönümlük küçük bir bahçem var boş zamanlarımda uğraşıyorum genç elmaların yapraklarında bir tuhaflıklar belirdi ne yapmam gerektiği konusunda yardimci olursaniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim ilgi ve alakaniza

Sanırım mantar. Bazıları da kara leke diyor. Bende armut ağacında yaz başlarında oluyordu benzer durum. Onkaplan isimli ilaç uygulaması ile çok iyi sonuç aldım.

Scheftaly 11-10-2014 00:44

aylar geçti cevap yazan olmadı. elma yapraklarına

h_dogan 16-12-2014 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Scheftaly (Mesaj 1323995)
Aylar geçti cevap yazan olmadı. Elma yapraklarına

Her zaman bakma şansımız olmuyor. Tüm sayfalara bakamıyoruz.

Kara leke hastalığının ilerlemiş haline benziyor.

h_dogan 16-12-2014 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dtavuz (Mesaj 1322999)
Merhaba. Değerli arkadaşlar aranıza yeni katılmış bulunmaktayım 1 dönümlük küçük bir bahçem var boş zamanlarımda uğraşıyorum genç elmaların yapraklarında bir tuhaflıklar belirdi ne yapmam gerektiği konusunda yardimci olursaniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim ilgi ve alakaniza.


http://www.agaclar.net/forum/meyvele...ilar/11682.htm

hatipali74 01-03-2015 21:08

Arkadaşlar, karaleke ilaçlarından yağmurla yıkanmayan önerebileceğiniz en etkili ilaç hangisidir? Elmacılık yapan ama internet kullanmayan bir köylü dostum için soruyorum. Elma ağaçlarının bulunduğu köyde yağmur sık yağıyor. İlacın etkisi geçtiği için tekrar tekrar ilaçlamak gerekiyor. Bu yüzden yağmurla etkisini yitirmeyen bir ilaç olması önemli...teşekkürler.

İsmail Kuzucu 01-03-2015 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 (Mesaj 1360134)
Arkadaşlar, karaleke ilaçlarından yağmurla yıkanmayan önerebileceğiniz en etkili ilaç hangisidir? Elmacılık yapan ama internet kullanmayan bir köylü dostum için soruyorum. Elma ağaçlarının bulunduğu köyde yağmur sık yağıyor. İlacın etkisi geçtiği için tekrar tekrar ilaçlamak gerekiyor. Bu yüzden yağmurla etkisini yitirmeyen bir ilaç olması önemli...teşekkürler.

Flint wg 50 adlı ürünü inceleyebilirsiniz..

bcakmak28 27-05-2015 21:34

Elma ağacımdaki beyazlık bit zararlısı mıdır?
 
1 Eklenti(ler)
Merhabalar, genç ağacımızı kemiren bu şey bit zararlısı mıdır? Zirai İlaçsız kurtarma şansımız var mıdır? teşekkürler şimdiden.

osman gün 24-10-2015 20:46

elma ağacındaki hastalık
 
3 Eklenti(ler)
balkonumdaki yarıbodur elma ağacımdaki bu hastalık nedir? ne yapmam gerekir?

osman gün 15-11-2015 11:24

Hiç bir fikri olan yok mu?

cahitnt 23-03-2016 09:04

Ateş yanığı mı?
 
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba, Antalyada küçük bir bahçem var. 1 yıldır ağaçlandırmaya çalışıyorum. Elma ağacımda ateşte yanmış gibi bir görüntü var. Bu nedir, zararı var mı, ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ayrık 26-03-2016 09:59

2 Eklenti(ler)
Elma ağaçlarımızda aşağıdaki görünüm var. Bunun ne olduğunu ve çaresini bilen varsa bilgi rica ediyoruz. Hepinize iyi günler dileriz.

miguelito 14-06-2016 11:20

elma ağacımın yapraklarında tuhaf kızarmalar ve yanıklar
 
Merhaba.

İstanbul'da Karadeniz sahiline yakın bir noktada ikamet ediyorum. Geçtiğimiz yılın ekim ayında bahçeme diktiğim Elma ağacının yapraklarında bir takım kızarmalar ve kıvrılmalar mevcut. Mantar problemi midir? Aşağıda resimlerini iletiyorum. Konunun uzmanı arkadaşlar hastalığın ne olduğunu ve çözümüne dair bilgileri paylaşabilirse sevinirim.

http://imgur.com/HN646sf
http://imgur.com/pQjG7hJ
http://imgur.com/i5oyfoh
http://imgur.com/cvNxbLA

estikey 15-06-2016 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi miguelito (Mesaj 1468468)
Merhaba.

İstanbul'da Karadeniz sahiline yakın bir noktada ikamet ediyorum. Geçtiğimiz yılın ekim ayında bahçeme diktiğim Elma ağacının yapraklarında bir takım kızarmalar ve kıvrılmalar mevcut. Mantar problemi midir? Aşağıda resimlerini iletiyorum. Konunun uzmanı arkadaşlar hastalığın ne olduğunu ve çözümüne dair bilgileri paylaşabilirse sevinirim.

Imgur: The most awesome images on the Internet
Imgur: The most awesome images on the Internet
Imgur: The most awesome images on the Internet
Imgur: The most awesome images on the Internet

Yaprak biti. Dursban 4 işini görür...

gulerkurt 13-07-2016 12:34

Merhaba
3 senedir elma ağaçlarinda hastalık var. Yapraklarda sararma Ve meyvelerde buruşma var. Bu hastalığın adı Nedir ve Ne yapmamız gerekiyor ?

Evren Erkut 20-10-2016 17:15

Merhaba,
Çekirdekten yetiştirdiğim elma fidanlarim var. Iki yıl olacak nerdeyse. Saksi ile bahceye koyduktan sonra çeşitli hastalıklar oluştu. Yaprak diplerinde ve gövdesinde yeşil, küçük bitler oluştu. Her gün onlari temizlememe rağmen yeniden cikiyorlardi. Kimyasal uygulamadan sonra böcekler kayboldu ama bu sefere başka sorunlar çıktı. Paslanma hastalığı tahminimce bir de gövdesinde ve yaprak diplerinde özellikle pamuklanma ve govdede boğumlar ve çatlaklar oluştu. Sürekli temizliyorum hatta bitkiler icin böcek ilaci ve mantar ilacı da kullandim ama hiçbirine çare olmadi. Önerisi olan var mıdır acaba? Teşekkür ederim.

recepc 24-02-2017 16:24

Merhaba
Borda bulamaci kullaniyorum elmalar da çok büyüme olmuyor ve kurtlaniyor(şeftali ağacında da mevcut) iç hastalığı ise borda bulamacina istinaden hangi donem ilac kullanmaliyim bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024