agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyvelerde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Elma Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/6412.htm)

Mine Pakkaner 15-11-2007 02:00

Elma Hastalık ve Zararlıları
 
Elma Gövde Kurdu(Synanthedon myopaeformis Bork.)


Suat KAYMAK Mesu İŞÇİ
Ziraat Mühendisi


Elma gövde kurdu elma ağaçlarının önemli bir zararlısıdır. Elma gövde kurdunun kelebekleri küçük, koyu lacivert siyah renkte olup, saydam olan kanatlarıyla arılara benzerler.

Kışı; konukçu meyve ağacının gövde ve kalın dallarının kabuk altlarında, beslendikleri yerde larva halinde geçirirler. İlkbaharda, hava sıcaklığının 8 oC nin üstüne çıktığı zamanlarda aktif hale geçen larvalar zararını en çok bu dönemde yaparlar. Larvalar, Nisan –Haziran aylarından itibaren açtıkları oyuklarda kabuk yüzüne yakın yerlerde, kokon içinde pupa olurlar. Ergin çıkışı iklim koşullarına bağlı olarak Mayıs’ın ilk haftasından Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Ergin dişi kelebekler, gövdede çatlak ve yaralı yerlere tek tek yumurta bırakırlar. Yumurtalardan 8-15 gün sonra çıkan larvalar, kabuk altına girerek beslenmeye başlar.


Zarar Şekli
Elma gövde kurdunun larvaları, elma ağaçlarının gövde ve kalın dallarının kambiyum kısmında beslenerek zarara neden olur. Bitkinin bu kısımlarında gözle görülebilen elips şeklinde kanallar açarlar. Kanalların içi, talaş ve larva pislikleriyle karışık, ekşimsi hoş olmayan kokuda, kırmızımsı kahverengi renkli bir sıvıyla doludur. Bu kanallar birleşerek özsuyu ileten sistemi zarara uğratırlar. Böylece ağaçların hayati faaliyetlerinin azalmasına, gelişmesinin yavaşlamasına bunun sonucu olarak da yaprakların küçülmesine, sararıp dökülmesine, meyvelerin küçük, şekilsiz, tatsız ve kalitesiz olmasına hatta larva zararının yoğun olduğu ağaçların kurumasına neden olurlar. Ülkemizde sadece elmada zarar yapmakta olup, Hemen hemen elma yetiştiriciliği yapılan her yerde görülür.

M Ü C A D E L E S İ
Kültürel Önlemler
Elma gövde kurdunun mücadelesinde kültürel önlemler büyük önem taşır. Bahçede sulama, gübreleme ve budama gibi işlemlerin zamanında ve tekniğine uygun yapılarak ağaçların daha iyi gelişmesi ve çeşitli hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmaları sağlanmalıdır. Bu işlemler yapılırken ağaçların yaralanmamasına özen gösterilmelidir. Ağaç kabuklarındaki larvalar kış döneminde bıçakla temizlenmeli ve açılan yaralar macunla kapatılmalıdır.

Biyoteknik Mücadele
Orta Anadolu Bölgesi koşullarında, pekmezli besi tuzakları ile elma gövdekurdu erginleri cezbedilerek kitle halinde yakalanmakta ve zararlının populasyonu düşürülebilmektedir. Bunun için 100 ağaçlık bir bahçeye, 5 ağaca 1 pekmezli besi tuzağı, Mayıs ayında yerden 1-2 m yükseğe gövdeye yakın asılır. Haftalık kontrollerde yakalanan kelebekler ve diğer böcekler tuzaklardan uzaklaştırılır ve pekmezli karışım tuzak kabının ¾ ‘üne kadar olacak şekilde yeni hazırlanmış karışımla tamamlanır. Eylül ayı sonuna kadar tuzaklar bahçede bırakılır.

Besi tuzağı şöyle hazırlanır;
1 litre karışım için:
1 kısım pekmez,
5 kısım su,
2-3 g ekmek mayası.

En az 2 yıl üst üste yapılacak bu kitlesel tuzaklama ile zararlının larva populasyonu ekonomik zarar eşiği düzeyine getirilebilmektedir.

Kimyasal Mücadele
Kimyasal savaşta hedef yumurtadan çıkan larvayı kabuk içine girmeden öldürmektir. Mart ve Nisan aylarında bir bahçede en az 20 ağacın gövde ve kalın dalları kontrol edilir ve bir ağaçta ortalama 5 adetten fazla canlı larva saptanırsa ilaçlama gerekir. İlaçlama zamanı ise yumurta açılımına ve ilk ergin çıkışına göre saptanır. İlk ergin çıkışları, besi tuzakları veya boş pupa gömleklerine göre belirlenir.

İlk ergin çıkışından 15-20 gün sonra ilk ilaçlama, daha sonra 20 gün ara ile ikinci ve üçüncü ilaçlamalar yapılmalıdır. İlaçlamalarda özellikle gövde ve dalların ilaçlanması gereklidir.

KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI
Etkili Madde Adı ve Oranı Formülasyonu Dozu (preparat) 100 lt. suya
Chlorpyrifos ethyl 480 g/l ---EC---125 ml
Methidathion 426 g/l --- EC --- 125 ml
Dichlorvos 550 g/l ---EC--- 200 ml
Endosulfan % 32.9 ---WP ---150 g
Azinphos- methyl 230 g/l ---EC --- 200 ml

Kaynak

onurcom60 08-04-2008 15:03

Elmaları yiyen tavşan
 
Merhaba,
Karla kaplı kış günlerinde elma ve badem fidanlarımın kabukları tavşanlar tarafından yeniyor. Ne yazık fidanların çoğu kuruyor.
Bunu önlemenin bir yolu olabilir mi??

Todor 08-04-2008 18:58

Hayvanlar hiç bir şey bulamadıkları için ağaç kabuğu kemiriyorlar. Başka bir besin bulsalar ağaçlarınızı ellemezler. Bahçenize saman, yonca balyaları koyun.

eoztaylan 13-04-2008 17:02

Elma ağacımın hastalığı nedir?
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bahçemdeki elma ağacı hastalandı. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi yeni çıkan yaprakların üzerinde hastalıklı buruşmalar Ardından yaprak tümüyle buruşarak kıvrılıp kuruyor. Yanındaki şeftali ağacı da aynı durumda. Şeftali ağacı ile ilgili de bir forum konusu açtım. İkisinin de gödelerinde bir sorun yok, sadece yapraklar bu durumda.
Geçen yaz sonu da aynı görüntü vardı ancak eve yeni taşındığımızdan üzerinde durmadım. Bu baharda ise aynı hastalığın devam ettiğini gördüm. Bu hastalık nedir ve nasıl iyileşir?
Böcek korkusu ile ağaçlara ve toprağa ilaçlama yaptım ama etkisini göremedim. Yapraklara spreyle uyguladığım ilaç: Çiem Malathion 20 EC ( böcek ilacı-kırmızı örümcek ilacı)
Toprağa uyguladığım: İmpa Sevin 5 / toz ( İnsektisit toz)
Umarım yanıtınız çabuk gelir. Ağaçlar ölür ya da diğerlerini de hasta eder diye endişeleniyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Selahattin Yılmaz 13-04-2008 20:36

Yaprakların altını kontrol edin göreceksiniz ki muhtelif bitki sinekleri veya yaprak bitleri yapraların altından öz su emmiş. Şansınız varsa bir kaç tanede yaprakların altında icraat halinde görebilirsiniz. Bir kaç sürgün kopartın ve ilaç bayinizie müracaat edin size uygun bir ilaç tavsitye edeceklerdi. Eğer bitki sayım az ben hallederim derseniz o zaman forumda Ev yapımı ilaçlar başlığına bir uğrayın.

eoztaylan 14-04-2008 09:41

Merhabalar,
Cevabınız için çok teşekkürler...Evet dikkatlice bakınca bitki sineklerini farkettim. En kısa zamanda ilaçlama yapacağım.
Tekrar teşekkürler...

teknis67 25-04-2008 15:15

elma hastalığı
 
1 Eklenti(ler)
elma yaprakları resmdeki gördüğünüz gibi kıvır kıvır oldu,herhangi bi böcektr zararlıdır mevcut değil gördüğüm kadarı ile.hastalığın ne olduğu ve mücadelesi konusunda yardımlarınızı bekliyorum.şimdiden teşekkürler.

nkbalki 26-04-2008 09:09

Sn. teknis67,
Elma ağacınızda külleme hastalığı var külleme ilacı kullanmalısınız.

acemibahcivan 27-04-2008 07:59

Elmamın Govde Kurdu Rahatsızlıgı
 
2 Eklenti(ler)
Bahçemdeki Elma Agacımın Resimlerini Gönderiyorum.kıs Boyunca Govdesıne Yerleşmiş Kurtları Bulup Cıkardım. Aşı Macunu Bulamadıgımdan Macunla Kapatamadım.

Ama Tam Dipinden Kuruyacak .

Eger Sızde Bir Doga Severseniz Buna Ne Kadar Uzuldugumu Tahmın Edersiniz?

Nısan Ayı Sonu Pupalanacagı Soylenmıs .sizden Istegim Ilaçmı Kullanayayım Yoksa Yaralarını Macunla Mı Kapatayım Yardımlarınız Için şimdiden Teşekkürler.

adil GÜZEL 27-04-2008 23:41

Elma Ilaçlamaları
 
Benim elma bahçemdeki ağaçlarımın cinsi GRANİT SİMİT şu anda yeni meyve tutmaya başladı çiçeklerini tamamen döktü ben şimdi bu ağaçlara ilaç yapmam gerekirmi dallarıında henüz herhangi bir tırtıl veya başka bir böcek yok iç kurdu ilaçı yapmam gerekirmi yapmam gerekirsse hangi ilaçı yapmam lazım yardımcı olursanız teşekkür ederim

selim_50 28-04-2008 09:01

iyi günler;
ilaçlama için biraz geç kalmışsın (çiçek taç yaprakları (dış yapraklar)fare kulağı döneminde ilaçlaman gerekirdi. ama çiçeği tamamen döktü ise şu anda da iç kurdu ilaçlaması yapabilirsin. daha sonra elmalar nohut büyüklüğüne ulaşıncaya kadar ilaçlama yapmana gerek yok.
ondan sonra sistemik olarak engeç 20 günde bir ilaçlama yapman gerekiyor.
(iç kurdu için gerekli ilaç'ı tüm ziraii ilaç satan yerlerde bulabilirsin)

Lilium 10-05-2008 18:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 222941)
Hayvanlar hiç bir şey bulamadıkları için ağaç kabuğu kemiriyorlar. Başka bir besin bulsalar ağaçlarınızı ellemezler. Bahçenize saman, yonca balyaları koyun.

Allah iyiliğini versin sevgili todor, öldürdünüz beni gülerken, Hatta eksik söylemişsiniz, Birazda lahana, havuç assın dallarına.

İşin şakası birtarafa arkadaşımıza önerebileceğim ağaçları kafes tellerle sarıp koruyabilir.

Bir yıl benimde başıma böyle birşey geldi ağaçlarımı fareler kemirmişti ama ben farelere peynir falan götürmedim. sevgiler saygılar..:D

Penelophe 10-05-2008 20:05

Hayvanları soğuk yetmiyormuş gibi birde açlıkla başbaşa bırakalım yani, itiraf etmeliyim ben pek gülemedim şakanıza..

Todor 10-05-2008 20:12

Oysa ben gayet ciddi idim. Çok fazla gün sürmesede, kar yağdığı zaman, ormana buğday dolu torbalar asıyorum. Maksat kuşlar aç kalmasın. Geyik olsa samanda atarım ama ormanımızda geyik gibi otçullar yaşamıyor ne yazık ki.

Tavşanlar ise doğal olarak ağaç kabuğu yemezler. Ancak yaşamak için başka bir yiyecek bulamıyorsa çaresizlikten ağaç kemirir. Normal şartlarda ot ve dane yemlerle beslenirler. Eğer kendilerine başka bir alternatif sunulursa kesinlikle fidanları ellemeyeceklerdir.

Günlük 200 gr hesabından, bir balya samandan 150 tavşanlık kuru ot çıkar. Bir balya saman 5 YTL. 1 Kg buğday 0,8 YTL.

onurcom60 18-05-2008 21:13

Teşekkürler Todor.

Gülşen 19-05-2008 13:05

Merhaba; bizim elma ağacının uç yaprakları kızarıp kıvrılıyor.Kıvrımın içinde böcekler var.Ayrıca, ağacın dallarında;kabuk kısmında beyaz köpük veya tükürük gibi birşey var.Ev yapımı ilaçlarla kurtulabilir miyim?Kimyasal kullanmak istemiyorum. Çünkü bu ağaç, işlettiğimiz lokantanın bahçesinde. Çocuklar minicik elmaları koparmaya çalışıyorlar.Zarar görebilirler.Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

alfisol 05-07-2008 15:29

Merhaba,msjınızı yeni gördüm.yinede cvplamak isterim.Elma ağacının uç yapraklarının kızarıp,kıvrılması ve içindeki bitler kırmızı gal afidi zararlısının yaptığı zarardan oluşur.Eğer bulaşık 5 sürgünden fazla ise ilaçlama yapmalısınız.Beyaz köpük durumu, Pamuklu bit zararlısısıdır.K.G.Afidine karşı uygulayacağınız ilaçlama bu zararlıyıda kontrol altına alacaktır.

imgelem 21-07-2008 00:42

Bu sene mart ayında diktiğim elma fidanı hastalandı.Yapraklarda başlayan kahverengi lekeler giderek yayılıp tüm yaprağı kaplıyor ve yaprak kuruyup düşüyor.Ne yapmam gerek acaba.Mantar olabilir mi?Ne tür bir ilaç kullanmalıyım?Yardımcı olabilecek arkadaş varsa sevinirim...

Emine Aktaş 23-07-2008 23:09

Evet, elma fidanınızdaki hastalık, tarifinize göre mantar hastalığı.

http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/9577.htm sayfasında armut kara leke hastalığı ile mücadele şekli anlatılmaktadır. Elma kara lekesi ile armut kara lekesi için önerilen önlem ve ilaçlar birbiri ile aynıdır.

imgelem 24-07-2008 23:13

Çok teşekkür ederim Emine Hanım.Hemen ilaçlama yapayım bari...

apeerion 25-07-2008 00:26

Elma ağacı yaprakları sarardı ve kurudu
 
3 Eklenti(ler)
Mayıs 2008 gibi diktiğimiz bodur elma ağacı aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere yapraklarında kuruma meydana geldi ve yapraklarını döktü. Ağacın olduğu bölge gündüzleri çok kavurucu sıcak ve rüzgarlı; geceleri ise gene rüzgarlı ve serin. Haftada 1-2 kez 5-10lt. sulama yapıyordum. Ağacı dikerken, ağacın çukuruna ve dibine "torf" ilaveside yapmıştım. Enson; 10gr'lık(10lt suda) hümik asit ve (Birkaç gün arayla 2X50gr) 100gr demir yaptık. Bu uygulamaları ağaç bu haldeyken yapmıştık. Bu ağacın biraz ilersinde de elma ağacı var aynı anda diktiğimiz ama o bodur değil; onda herhangi bir sorun yok sadece yaprakların renginde açılma olmuştu demir ve hümik asit uygulaması yapmıştık. Şuan için yapmam gereken nedir?

erasmus 26-07-2008 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi apeerion (Mesaj 261977)
Mayıs 2008 gibi diktiğimiz bodur elma ağacı aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere yapraklarında kuruma meydana geldi ve yapraklarını döktü. Ağacın olduğu bölge gündüzleri çok kavurucu sıcak ve rüzgarlı; geceleri ise gene rüzgarlı ve serin. Haftada 1-2 kez 5-10lt. sulama yapıyordum. Ağacı dikerken, ağacın çukuruna ve dibine "torf" ilaveside yapmıştım. Enson; 10gr'lık(10lt suda) hümik asit ve (Birkaç gün arayla 2X50gr) 100gr demir yaptık. Bu uygulamaları ağaç bu haldeyken yapmıştık. Bu ağacın biraz ilersinde de elma ağacı var aynı anda diktiğimiz ama o bodur değil; onda herhangi bir sorun yok sadece yaprakların renginde açılma olmuştu demir ve hümik asit uygulaması yapmıştık. Şuan için yapmam gereken nedir?

Geçmiş olsun. Resimden anlaşıldığı kadarıyla ağacınızda genel bir solgunluk yani su alımında bir problem görünmekte. Bunun iki ana sebebi olabilir. İlki ağacınız gerçek anlamda susuzluk çekiyordur yani toprakta yeteri kadar su bulunmadığında bu durum meydana gelebilir. Hava şartlarını , bitkinin çok genç olmasını ve köklerinin yeteri kadar derinlere inmediğini gözönüne alırsak bu daha gerçekçi bir ihtimal gibi görünüyor. Verdiğiniz su miktarını olmasa bile sulama sıklığını arttırırsanız çözüm olacaktır. Diğer sebepte ise toprakta su yeteri kadar bulunur ama bitki bu suyu kökleriyle bünyesine alamaz . Bunun sebepleri ise genellikle toprağın genel yapısıyla kimyasal içeriğindeki anormallikler, kök gelişimindeki gerilikler ya da kök ve iletim sistemini etkileyen hastalıklar **** zararlılar olabilir. Bu durumlarda buna neden olan fizyolojik ya da paraziter etmen önce tespit edilir daha sonrada uygun tedavi yöntemi uygulanır.

apeerion 26-07-2008 23:34

Teşekkürler; bugün tekrar ağaca baktığımda üzerinde canlı birkaç yaprak duruyordu sulamayı sıklaştırdım ve toprağa uyguladığım hümik asit ve torf toprağı çok güzel yapmış ve hafifte nemlilik oluşmuş.Bakalım bu badireyi atlatabilecek mi? İyi çalışmalar...

kiwici77 12-08-2008 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi apeerion (Mesaj 262562)
Teşekkürler; bugün tekrar ağaca baktığımda üzerinde canlı birkaç yaprak duruyordu sulamayı sıklaştırdım ve toprağa uyguladığım hümik asit ve torf toprağı çok güzel yapmış ve hafifte nemlilik oluşmuş.Bakalım bu badireyi atlatabilecek mi? İyi çalışmalar...

Ben tüm iyi niyetime rağmen, o pozisyondaki bir fidanın sağlığına tekrar kavuşacağına inanamıyorum, eğer başarırsanız deneyiminizi paylaşırsanız memnun olurum.

apeerion 18-08-2008 22:47

3 Eklenti(ler)
Ağacım kendini toparlamaya başladı, yukarıda yazdığım uygulamayı yaptım ve o uygulamadan 13 gün kadar ağaçları sulayamadım ama genede ağaçlar yemyeşildi biraz yapraklar sarsılmıştı ama bu elma ağacım yeni filizler vermişti. Çok mutlu oldum, şu doğaya katağam 1 ağaç bile bana büyük mutluluk veriyor...

imgelem 25-08-2008 13:13

2 Eklenti(ler)
Elma ve armut ağacım bu yıl mart ayında dikildi.Dikimden sonra bordo bulamacı uyguladım.En son geçen hafta olmak üzere belli periyotlarla neemazal ve captan uyguladım.Ama hiç sağlıklı görünmüyorlar.Ne yapmam gerek acaba?

sabah 26-08-2008 16:53

1 Eklenti(ler)
Dışı sağlıklı görünen bodur elmaları kestiğimizde içi aşağıdaki gibi çıkmakta. Bu yıl herhangi bir ilaçlama yapmamıştık.
Bir dahaki yıl olmaması için nasıl önlem almalıyız?
Eklenti 45819

sabah 26-08-2008 17:08

1 Eklenti(ler)
Ana sayfadan erişilen hastalıklar bölümündeki açıklamayı sonradan farkettim:

Genel Bilgiler / Ağaç Hastalıkları / Elma içkurdu [ Cydia pomonella ( L. ) ]

Belki budur.:rolleyes:

Eklenti 45820

füsunANK 22-11-2008 20:14

3 Eklenti(ler)
Elma ağaçlarımı nasıl kurtarabilirim. :( Problemin ne olduğunu da bilmiyorum.
Aslında gövde bu kadar kalın değil , fotoda çok kalın çıkmış .
Eklenti 53552

Durum vahim
Eklenti 53551
Eklenti 53550
Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim.

Cumhur Tonba 13-12-2008 22:20

Füsun.
İnsanlar doğar, büyür ve ölür. Ağaçlar da öyle. Görünüşe göre yaşlı bir ağaç. Zaten ekonomik ömürleri 25- 30 sene. Yapabileceğiniz bir yol, gençleştirme budaması yapmak. Seneye saglam bir dldan çıkan senelik sürgünlerden birkaçını bırakarak yaşlı dalları peyderbey çıkarıp ağacı gençleştirebilirsiniz.
Saygılarımla.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024