agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (http://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   Petri kabında mantar miseli üretmek (http://www.agaclar.net/forum/mantar/22008.htm)

verdoque 09-06-2016 14:00

1. Doğada yetişen mantarlar milyonlarca spordan ancak birkaçının milyonlarca rakip mikroorganizmaya rağmen gelişebilmesi sayesinde yetişiyor. İşimizi doğadaki gibi şansa bırakmak istersek milyonlarca kirletici içeren bir ortamda yüzlerce petri kabına aşılama yapıp bir ya da birkaçının kirlenmeden büyümesini ummamız gerekir ki bu da hiç olası değil. Kısıtlı miktarda spor/doku örneğini minimum çabayla kontrollü ortamda başarıyla yetiştirmek istiyoruz, bunun için de rakip mikroorganizmalardan mümkün olduğunca kurtulmamız gerekiyor.

2. Birçok agar çeşidinde yetiştirme yapılabiliyor. Patates Dekstroz Agar (PDA), Malt Extract Agar (MEA), bunların maya eklenmiş versiyonları, antibiyotikli agarlar gibi.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asduskun (Mesaj 1467475)
merhaba arkadaslar iki sorum var amatorce biliyorum ama merak ediyorum

1. bu mantrlar doğada yetişirken bu kadar alkol vs steril bir ortamda mı oluyolar ki yetişiyorlar? yani bu sterilizasyonu yapma amacımız ne?

2. hangi agar türünü kullanıyoruz potato milk nutrient....?


asduskun 09-06-2016 14:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi verdoque (Mesaj 1467483)
1. Doğada yetişen mantarlar milyonlarca spordan ancak birkaçının milyonlarca rakip mikroorganizmaya rağmen gelişebilmesi sayesinde yetişiyor. İşimizi doğadaki gibi şansa bırakmak istersek milyonlarca kirletici içeren bir ortamda yüzlerce petri kabına aşılama yapıp bir ya da birkaçının kirlenmeden büyümesini ummamız gerekir ki bu da hiç olası değil. Kısıtlı miktarda spor/doku örneğini minimum çabayla kontrollü ortamda başarıyla yetiştirmek istiyoruz, bunun için de rakip mikroorganizmalardan mümkün olduğunca kurtulmamız gerekiyor.

2. Birçok agar çeşidinde yetiştirme yapılabiliyor. Patates Dekstroz Agar (PDA), Malt Extract Agar (MEA), bunların maya eklenmiş versiyonları, antibiyotikli agarlar gibi.



Cok tesekkur ederim simdi anladim


Sent from my iPhone using Tapatalk

asduskun 09-06-2016 15:42

ben de böyle bişey buldum burdaki bayanın yöntemi nedir ? daha kolay gözüküyo

https://www.youtube.com/watch?v=OIiQ5iLXuzE

https://www.youtube.com/watch?v=7gpv2XHAKrI

https://www.youtube.com/watch?v=XbA3DDvCmcg

verdoque 09-06-2016 16:34

Meyve aldığını göremiyoruz malesef. Biraz deneysel takılmış. Spor print alıp kompostun içine atıyor. Talaşı sterilize etmek için kaynamış su dökmek de yeterli değil. Başarılı olacağını pek sanmıyorum. İsterseniz deneyin, denemesi bedava.

Doku_Kültürcü 09-06-2016 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi verdoque (Mesaj 1467527)
Meyve aldığını göremiyoruz malesef. Biraz deneysel takılmış. Spor print alıp kompostun içine atıyor. Talaşı sterilize etmek için kaynamış su dökmek de yeterli değil. Başarılı olacağını pek sanmıyorum. İsterseniz deneyin, denemesi bedava.

Spor aldığı mantar Agaricus bisporus. Bu mantar türü selülozu sindirebilen enzimler üretmez. Mantar türü Pleurotus cinsinde (kavak mantarı) bir tür olsaydı bu mümkündü.

asduskun 09-06-2016 18:50

bunu mu almam gerekiyor agar olarak arkadaslar? Potato Dextrose Agar 50g | eBay

bunu aldıktan sonra direk petri kabının icine koyup sonra mantar orneklerini icine mi koyuyoruz yani kabaca yoksa bu aldıgımız agarı baska islemlerden geciriyor muyuz?

Sent from my iPhone using Tapatalk

asduskun 10-06-2016 20:11

Kimse bişey dememiş de lütfen yardım bekliyorum. PDA hazırlamak istiyorum bulan yapan arkadaşlar nerden buluyo nasıl yapılır bi anlatır mısınız **** LİNK verir misiniz? Autoclave denen **** türkçesi otoklav mı böyle biseyden bahsediliyor bu nedir?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Doku_Kültürcü 11-06-2016 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asduskun (Mesaj 1467743)
Kimse bişey dememiş de lütfen yardım bekliyorum. PDA hazırlamak istiyorum bulan yapan arkadaşlar nerden buluyo nasıl yapılır bi anlatır mısınız **** LİNK verir misiniz? Autoclave denen **** türkçesi otoklav mı böyle biseyden bahsediliyor bu nedir?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Daha önce hiç hazır besi yeri kullanmadım. Yüksek lisans yaparken patates dekstroz agar ortamını kendimiz eldeki ham malzemeden yapardık. İşlem sırası:
1. 200gram patates küçük (1x1x1cm mesela) küpler halinde doğranır.
2. 1litre musluk suyu içerisinde bir saat kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür.
3. Süzülen sıvı üzerine 1litre oluncaya kadar su ilave edilir.
4. Bu sıvıya 20gram dekstroz (glikoz) ilave edilir. Eriyinceye kadar karıştırılır.
5. En son basamak, 20gram agar ilave edilir ve otoklava yerleştirilip 121°C sıcaklık ve 1,2Kg/cm2 basınçta 20 dakika sterilize edilir. Otoklav çok pahalı bir cihaz. Ayrıldığım laboratuvara son sistem bir adet alınmıştı, fiyatı 8000TL idi. Siz bunun yerine mutfağınızda kullandığınız düdüklü tencereyi kullanacaksınız. Standart bir düdüklü tencerenin çıkabildiği sıcaklık 110°C'dir. Bu nedenle düdüklü tencere fış sesi çıkardıktan sonra 30dakika ocak üzerinde tutmanızı öneririm. 30 dakikanın sonunda, sıcaklığı 50-60°C oluncaya kadar soğumaya bırakın (daha fazla soğumasın, agar katılaşır), yine daha önceden düdüklü tencere içerisinde sterlize ettiğiniz cam perti (petri kapları sterilize edilmeden önce içlerinde 5ml su kalacak şekilde ıslatılmalıdır) kapları içerisine döküp kapağını kapatacaksınız ve soğumasını bekleyeceksiniz. Bu işlerin, steril toz içermeyen bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, ev içerisinde bolca bulunana diğer küf sporlarının hazırladığınız agarlı ortamda geliştiğini göreceksiniz. Pratik olarak kullanabileceğiniz 45litre hacimdeki bir akvaryum olabilir. Akvaryumun açık kısmını yarısına kadar kapatacak şekilde bir cam parçasını silikonla yapıştırmanızı öneririrm. Bu, çalışacağınız akvaryum içerisine hava hareketini önemli ölçüde engeller. ve küf sporlarının çalışmanıza ulaşmasına engel olur. Agarı gıda tipi agar olarak Türkiye'den temin edebilirsiniz. Mesela; Kıvam Arttırıcılar Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 8. Yıl! Yüz gramı 15,69TL. Kolay gelsin...

asduskun 11-06-2016 11:32

Petri kabında mantar miseli üretmek
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1467857)
Daha önce hiç hazır besi yeri kullanmadım. Yüksek lisans yaparken patates dekstroz agar ortamını kendimiz eldeki ham malzemeden yapardık. İşlem sırası:

1. 200gram patates küçük (1x1x1cm mesela) küpler halinde doğranır.

2. 1litre musluk suyu içerisinde bir saat kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülür.

3. Süzülen sıvı üzerine 1litre oluncaya kadar su ilave edilir.

4. Bu sıvıya 20gram dekstroz (glikoz) ilave edilir. Eriyinceye kadar karıştırılır.

5. En son basamak, 20gram agar ilave edilir ve otoklava yerleştirilip 121°C sıcaklık ve 1,2Kg/cm2 basınçta 20 dakika sterilize edilir. Otoklav çok pahalı bir cihaz. Ayrıldığım laboratuvara son sistem bir adet alınmıştı, fiyatı 8000TL idi. Siz bunun yerine mutfağınızda kullandığınız düdüklü tencereyi kullanacaksınız. Standart bir düdüklü tencerenin çıkabildiği sıcaklık 110°C'dir. Bu nedenle düdüklü tencere fış sesi çıkardıktan sonra 30dakika ocak üzerinde tutmanızı öneririm. 30 dakikanın sonunda, sıcaklığı 50-60°C oluncaya kadar soğumaya bırakın (daha fazla soğumasın, agar katılaşır), yine daha önceden düdüklü tencere içerisinde sterlize ettiğiniz cam perti (petri kapları sterilize edilmeden önce içlerinde 5ml su kalacak şekilde ıslatılmalıdır) kapları içerisine döküp kapağını kapatacaksınız ve soğumasını bekleyeceksiniz. Bu işlerin, steril toz içermeyen bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, ev içerisinde bolca bulunana diğer küf sporlarının hazırladığınız agarlı ortamda geliştiğini göreceksiniz. Pratik olarak kullanabileceğiniz 45litre hacimdeki bir akvaryum olabilir. Akvaryumun açık kısmını yarısına kadar kapatacak şekilde bir cam parçasını silikonla yapıştırmanızı öneririrm. Bu, çalışacağınız akvaryum içerisine hava hareketini önemli ölçüde engeller. ve küf sporlarının çalışmanıza ulaşmasına engel olur. Agarı gıda tipi agar olarak Türkiye'den temin edebilirsiniz. Mesela; Kıvam Arttırıcılar Kategorisi - Hammaddeler.com Online Satışta 8. Yıl! Yüz gramı 15,69TL. Kolay gelsin...


Çok teşekkür ederim baya açıklayıcı aslında ama aklımda bir iki soru kaldı

1- besiyeriyi düdüklü içine nasıl bir kapla koymamiz lazım? Mesela kavanoz olur mu?
2- bunun ağzı düdüklüdeyken açık mı olmalı kapalı mı?

3- petri kaplari düdüklüde ayrı bir işleme tabi tutuluyor anladığım kadarıyla içlerinde 15 ml suyla bunların da kapakları açık mı kapalı mı olmalı düdüklüde? Ve düdüklüden çıkarırken çıplak elle mi çıkartıyoruz? Kurumalarini nasıl sağlıyoruz kaplarin?
4- akvaryumu dediğiniz şekilde hazırladığımızda içinde illaki oda içerisinden aldığı bir miktar hava kalacaktır bu sorun olur mu bunu temizlemek gerekir mi?

5- Son olarak patatesleri kaynattigimiz suyun musluk suyu olması sorun olmaz değil mi? Veya damacana şu? Bazı yerlerde distille su diyolar da

Tekrar teşekkür ederim




Sent from my iPhone using Tapatalk

Doku_Kültürcü 11-06-2016 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asduskun (Mesaj 1467860)
Çok teşekkür ederim baya açıklayıcı aslında ama aklımda bir iki soru kaldı

1- besiyeriyi düdüklü içine nasıl bir kapla koymamiz lazım? Mesela kavanoz olur mu?
2- bunun ağzı düdüklüdeyken açık mı olmalı kapalı mı?

3- petri kaplari düdüklüde ayrı bir işleme tabi tutuluyor anladığım kadarıyla içlerinde 15 ml suyla bunların da kapakları açık mı kapalı mı olmalı düdüklüde? Ve düdüklüden çıkarırken çıplak elle mi çıkartıyoruz? Kurumalarini nasıl sağlıyoruz kaplarin?
4- akvaryumu dediğiniz şekilde hazırladığımızda içinde illaki oda içerisinden aldığı bir miktar hava kalacaktır bu sorun olur mu bunu temizlemek gerekir mi?

5- Son olarak patatesleri kaynattigimiz suyun musluk suyu olması sorun olmaz değil mi? Veya damacana şu? Bazı yerlerde distille su diyolar da

Tekrar teşekkür ederim




Sent from my iPhone using Tapatalk

Besi yerini düdüklü içerisine cam erlenmayer ya da cam balon (500ml)'lik içerisinde koyabilirsiniz. Laboratuvar malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ağzına pamukla tıkaç yapıp üzerini de aluminyum folyo ile örterseniz soğuma sırasında ağız kısmından içeriye küf sporları girmez. Petri kaplarını düdüklü tencere içerisine koyarken, içlerinde 5ml su bulunmasının nedeni, petri kabının içerisinde sterilizasyon sırasında canlı buhar oluşturup enfeksiyon kaynaklarını yok etmek amaçlanır. Bu 5ml suyu koymazsanız, bu hacim ölü hacim olacağı için enfeksiyon kaynağı sporlar canlılıklarını muhafaza ederler. Ayrıca, petri kaplarını polipropilen (jelatin torba) bir torba içerisine koyup içerisine yine 10-20ml su ilave ederek tam olarak sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. Torba, petrileri düdüklü tencereden çıkartmanızda kolaylık sağlar. Steril cerrah eldiveni giyebilirsiniz. 5ml su fazla bir miktar değil sterilizasyondan sonra kurutmuyoruz. Akvaryum içerisinde petri kapağını aralayıp kenardan yavaşça petri içine döküyoruz. Petrileri üst üste istifliyoruz.
%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı.
HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). http://www.agaclar.net/forum/orkide-...mi/37576-5.htm bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin...

asduskun 11-06-2016 17:43

Petri kabında mantar miseli üretmek
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1467872)
Besi yerini düdüklü içerisine cam erlenmayer ya da cam balon (500ml)'lik içerisinde koyabilirsiniz. Laboratuvar malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ağzına pamukla tıkaç yapıp üzerini de aluminyum folyo ile örterseniz soğuma sırasında ağız kısmından içeriye küf sporları girmez. Petri kaplarını düdüklü tencere içerisine koyarken, içlerinde 5ml su bulunmasının nedeni, petri kabının içerisinde sterilizasyon sırasında canlı buhar oluşturup enfeksiyon kaynaklarını yok etmek amaçlanır. Bu 5ml suyu koymazsanız, bu hacim ölü hacim olacağı için enfeksiyon kaynağı sporlar canlılıklarını muhafaza ederler. Ayrıca, petri kaplarını polipropilen (jelatin torba) bir torba içerisine koyup içerisine yine 10-20ml su ilave ederek tam olarak sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. Torba, petrileri düdüklü tencereden çıkartmanızda kolaylık sağlar. Steril cerrah eldiveni giyebilirsiniz. 5ml su fazla bir miktar değil sterilizasyondan sonra kurutmuyoruz. Akvaryum içerisinde petri kapağını aralayıp kenardan yavaşça petri içine döküyoruz. Petrileri üst üste istifliyoruz.

%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı.

HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). http://www.agaclar.net/forum/orkide-...mi/37576-5.htm bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin...



Teşekkürler bu arada ben de şöyle bir bilgi buldum meb kitaplarında belki işinize yarayabilir
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...ce51b91822.jpg
bir de youtube videosu

https://youtu.be/V6ddcTGdAJw

Sent from my iPhone using Tapatalk

delta4579 04-11-2016 21:25

Pda yapmak istiyorum. Ama dekstroz bulamadım .

dekstroz yerine normal şeker kullansam olmaz mı?

Amanita 05-11-2016 05:26

normal sekerde buyuyen mantar misellerinin mutasyona ve yaslanmaya daha yatkin oldugunu belirtmis stamets in mantar yetistirme kitaplarindan birisi. dekstrozu buradan alabilirsiniz

Tito Dekstroz (Toz Glikoz) (AB Menşeili) - 1 kg sadece 17,99 TL! Kapıda ödeme ve stoktan teslim...

ayrica malt extract agar da ayni sekilde kullanilabilir. sivi malt ozu de hammaddelerde mevcut.

kenan11 10-11-2016 08:46

size esneklik,kesip biçme ve rahat görmek için agar agar lazım, bu besin değildir, yukarıdaki ürün toz şeker ,
misellerin agar içerisinde uzamaları için az miktarda bir besin lazım, bu az miktarda pekmez olur , patatesin kaynama suyu olur , malt extract olur
besiyeri dediğiniz petri kabı heralde , bunu asla düdüklü tencereye koymayın erir,
agar agar ve yukarıda anlatılan patates suyunu ağzı açık bir cam kavanozla düdüklü tencere içine koyun (karışım kavanoz içinde yarıyı geçmesin , kaynar ve taşar bazen , düdüklüdeki su seviyesi kavanozdaki su seviyesiyle aynı olsun.ağzını kapatmak gereksiz adım ,su oranının biraz artması çok sorun değil genelde ) 1 saat basınç altında durduktan sonra kendi kendine soğuyup kilidin açılmasını bekleyin(soğuk su duşuyla falan açarsanız ani basınç düşüşünde kaynar ve taşar). bundan sonra hala ılıkken varsa flow hood onun önünde yoksa temiz içinde yiyecek tutulmayan hava akımının olmadığı bir ortamda yerden 1-2 m yüksekte petri kaplarına dökün . bundan sonra petri kaplarını poşet içinde buzdolabına kaldırıp ihtiyacınız oldukça kültürü ekleyerek kullanma imkanınız var. ilk kullanımdan önce 1-2 gün beklerseniz kirlenme olup olmadığı gözle görünecek halde olur.
bunlar amatör hobici için genel adımlar , üniversitede araştırmacısınızdır elinizde otoklav vardır yüzlerce bakteri kültürü üretmişliğiniz vardır izole odalarınız vardır ona karışmam.
agar hazırlamada en kritik aşama sterilize edilmiş agarın petri kaplarına döküldüğü nokta , 20-25 petri hazırlasanız 2 gün sonra 1-2 tanesinde kontaminasyon görülse de çok sorun değil. besini az koyarsanız miseller yavaş gelişir , çok koyarsanız kültür dağılmaz bir noktada kalır , duruma göre sürecinizi ayrlayıp tekrar edersiniz.

sagoselen 01-03-2017 18:23

Arkadaşlar bende Kanlıca denen mantar üretmek istiyorum spor aldım şırınga ya ,şimdi pda yaptım şırıngadaki sporları PDA ya ekledim kaç derece de kalmalı oda sıcaklıgımı yoksa buzdolabı neler yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

Doku_Kültürcü 01-03-2017 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sagoselen (Mesaj 1497298)
Arkadaşlar bende Kanlıca denen mantar üretmek istiyorum spor aldım şırınga ya ,şimdi pda yaptım şırıngadaki sporları PDA ya ekledim kaç derece de kalmalı oda sıcaklıgımı yoksa buzdolabı neler yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

Kanlıca mantarı (Lactarius salmonicolor) dış mikoriza mantar türüdür. Türkçesi, bu mantarı yetiştirmek için çam ağacı köklerine bulaştırmanız gerekiyor. Ağaç kökleriyle ortaklık kuruyor ve zamanı geldiğinde şapka veriyor. Bir başka deyişle, ürün almak için bir orman alanı tesis etmeniz gerekiyor.

akbaba41 21-12-2017 11:47

Merhabalar foruma yeni üye oldum. Fakat konuyu takip ediyordum. Hiç bilgim olmamasına rağmen sayenizde doğada yetişen bizim buralarda malkadın bazı yörelerde etçik **** et mantarı denen mantardan doku alarak petri kabında 10 denemeden birinde başarılı oldum sanırım. Fakat bu petri kabındaki miselin gelişimi ne kadar olmalı hangi aşamada buğdaya aşılamalıyım. Bu konuyu da ayrıntılı anlatırsanız sevinirim.

akbaba41 21-12-2017 11:51

http://4.bp.blogspot.com/_WMEN2_ckao...ik+mantari.jpg

kleo 05-09-2018 13:44

iyi günler. Konu aktif mi bilmiyorum ama benim sormak istediğim bir kaç şey var. Ben doku kültürü tekniği ile istiridye mantarı ve kültür mantarı miselleri üretip buğdaya sardırıyorum. Şu anda yaptığım miseller kullanım aşamasındalar. İl çevresindeki mantar üreticilerine bu ürünü denemeleri için önerdim bir deneyecekler. Benim sormak istediğim ürettiğim miseller kavanoz içerisindeler. bunları direkt kavanozdan çıkartıp komposta serpmeyi düşünüyorum ama dikkat etmem gereken birşey var mı? İnternet'te gördüğüm kadarı ile torbalarda satılıyor miseller bunlar torbaya aktarırken nasıl bir yol izlenebilir? otoklavlanabilir torbalar alıp buğdayı ya da sardıracağım diğer malzemeleri torbalarda steril etsem ağızlarını nasıl kapatabilirim? bu pek mantıklı gelmedi çünkü nemlenme yapabilir hava almadığı için. kavanozlarda açıklık bırakıyoruz malum. ya da kavanozlarda bekletip daha sonra torbalara alsam gene steril torba kullanmam gerekir mi? Ağızlarını bu sefer poşet ağzı kapatma makinesi ile kapatabilirim sanırım.
birde başka hangi türler kültüre alınabilir? sizce satışı yapılabilecek türler hangisi? Reishi, shiitake ve çaşır (P.eryngii) nin de kültüre alındığını biliyorum ama pazar açısından hangisi daha mantıklı sizce?

suplilumas 31-01-2019 16:21

Görüntülü olarak anlattım buradan izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/8VCkr7lBIO4

1626ESİBO 08-03-2019 23:08

En sağlıklı sıvı misel nasıl elde edbiliriz..Distile veya steril edilmiş saf suya mantar sporunu nasıl sağlıklı bir şekilde aktara biliriz ve nasıl kullanabiliriz ....bilgilerinize ve fikirlerinize ihtiyacım var teşekkür edrm.

Polisbulent 12-06-2020 09:31

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1557427)
Görüntülü olarak anlattım buradan izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/8VCkr7lBIO4

Supli Abi, seni Youtube kanalından da takip ediyorum. Morel mushroom misel çalışmalarımın sonuçları bu şekilde. Tahıla aşılayalı 1 hafta geçti, bugün kavanozu çalkaladım. 2 hafta kadar daha bekleyip komposta aşılama aşamasına geçeceğim ama sıcaklık mevsim şartları açısından zamanı uygun değil herhalde. Strafor 50x50x30 cm. boyutunda kutu aldım, onun içinde otoklav poşetinde yapsam uygun olur mu? Yoksa kış aylarını falan mı beklemeliyim komposta aşılamak için? Bana tavsiyede bulunursan çok memnun olurum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024