agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (http://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   Petri kabında mantar miseli üretmek (http://www.agaclar.net/forum/mantar/22008.htm)

murer 03-12-2013 02:13

Isıya bağlı olarak süre değişir.Bozulma yoksa çıkar muhakkak.

HuseyinBarut 13-12-2013 21:43

Tebrikler alpay_23 başarılarınız devamını dilerim. Daha önce hiç yabani mantardan misel almayı denediniz mi. örn: Kırmızı çıntar, Kulak mantarı gibi...

alpay_23 14-12-2013 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HuseyinBarut (Mesaj 1229694)
Tebrikler alpay_23 başarılarınız devamını dilerim. Daha önce hiç yabani mantardan misel almayı denediniz mi. örn: Kırmızı çıntar, Kulak mantarı gibi...

Evet. Pleurotus ferulae mantarının miselini spordan ürettim. Bahsettiğiniz mantarları bilmiyorum, denemedim. Kırmızı çıntar dediğiniz Reishi Mantarı 'mı?

alpay_23 10-01-2014 22:39

mikroskop altında misellerimiz
 
5 Eklenti(ler)
mikroskop altında misellerimiz

alpay_23 10-01-2014 22:44

Agaricus Bisporus Miseli ve Pleurotus Oyster Mantarı
 
4 Eklenti(ler)
Kavanozdaki Agaricus Bisporus (Beyaz şapkalı kültür mantarı) miseli ve poşettekiler Pleurotus oyster mantarlarımız

biomzk 14-01-2014 13:52

merhabalar bu kullandığı petri adı ne yani içeriği ve işlem bittikten sonra nemli ortamda mı bekteceğiz bu petriyi

biomzk 14-01-2014 13:54

selam hocam ben üretmek istiyorumda ve işlemlerimin hepsini burda sizlere sunacam

namli_03 14-01-2014 22:13

***
 
arkadaşlar hepinize kolay gelsin bende büyük merakımı gidermek icin bir kac gündür araştırma yapıyorum mantar yetiştirmek icin ve acılan konuyu baştan sona inceledim vede başka kaynaklardanda biraz bilgi edindim sizin acmış oldugunuz konuyu özetlemek gerekirse anladıgımı ve yapacagımı sizlerle paylaşmak istedim egerki yanlış anlamışsam lütfen düzeltirmisiniz
mantarı kendimiz üretmek icin üretecegimiz mantarı ortadan kesiyoruz ve icinden parcalar alıyoruz (bu olay o kadar kolay degil ama anladıgımı yazıyorum) aldıgımız parcaları kaynatılmış bugday ile birleştirerek mantarın cıkmasındaki ortamı sıcaklıgı vs .. yaratarak beklemedeyiz egerki yaptıgımız işlemler başarılı olursa mantarın cıkma olasılıgı vardır
benim ögrendigim bu kadar lütfen yapacagım işlem yanlışsa düzeltirmisiniz bizim anlayacagmız dille
hepinize teşekkürler en kısa zamanda mantar üretmek istiyorum yardımlarınızı bekliyorum

suplilumas 19-01-2014 11:47

@namli_03
Özetini açarak özetleyelim detayları eski yazılarımda var.
1 mantarı kendimiz üretmek icin üretecegimiz mantarı ortadan kesiyoruz ve icinden parcalar alıyoruz
Doğru
2 (bu olay o kadar kolay degil ama anladıgımı yazıyorum)
Yanlış Bu olay anladığınız kadar basit ve kolay.
3 aldıgımız parcaları kaynatılmış bugday ile birleştirerek
Yanlış Doğrusu steril edilmiş nemli buğday olacak kaynatırsanız bozulur. Buğdayı nemlendirip sonra kavanoza susuz dolduracaksınız sadece buğday olacak sonra kavanozu kaynatacaksınız.
4 mantarın cıkmasındaki ortamı sıcaklıgı vs .. yaratarak beklemedeyiz
Yanlış. Doğrusu eğer petride yapamıyorsak bu şekilde yapıyoruz olacak. Petri kabınız varsa petride kesip aldığınız parçaları geliştirmeniz sonra da buğdaya aşılamanız daha uygun bir yol.
5 egerki yaptıgımız işlemler başarılı olursa mantarın cıkma olasılıgı vardır
Yanlış Doğrusu şu Buraya kadar misel aşılamış olduğunuz buğday tanelerini elde ettiniz. Bu buğdayı komposta aşılamanız gerekiyor. Yoksa kavanozda mantar çıkmaz. Umarım bu şekilde özeti daha anlaşılır olmuştur. Bu aşamadaki üretimi baştan sona detayları ile eski yazılarda bulabilirsiniz.
Ayrıca kompost üretimi ile ilgili bir çok yazıda forumda var. Ayırca hiç çekinmeden denemelere başlarsanız deneme yanılma yolu ile de bir çok aşamayı daha rahat öğrenmiş olursunuz. Hepsini bir anda okumak kafanızı karıştırır. :) Aşama aşama uygulayın sonuca geldiğinizde çok basit olduğunu göreceksiniz.

namli_03 19-01-2014 17:17

şu an yapmış oldugum mantar sporlarını aldıgım şekli yazayım sana mantarları cam **** porselen kabda bir gün beklettim şapkası yukarı gelecek şekilde ertesi gün bugdayı kaynattım biraz saf su ile mantar sporlarını karıştırarak cam kavonaza aşıladımaşılamadan önce düdüklü tencerede cam kavonozları bugday doldurarak tekrar kaynattım bu olayı elimden geldigi kadar steril bir ortamda ne gerekiyorsa yaptım su an beklemekteyim egerki yapılan işlemde yanlış yoksa başarılı olacam kac gün icinde belli eder eger mantar misili olursa

alpay_23 20-01-2014 11:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi namli_03 (Mesaj 1242443)
şu an yapmış oldugum mantar sporlarını aldıgım şekli yazayım sana mantarları cam **** porselen kabda bir gün beklettim şapkası yukarı gelecek şekilde ertesi gün bugdayı kaynattım biraz saf su ile mantar sporlarını karıştırarak cam kavonaza aşıladımaşılamadan önce düdüklü tencerede cam kavonozları bugday doldurarak tekrar kaynattım bu olayı elimden geldigi kadar steril bir ortamda ne gerekiyorsa yaptım su an beklemekteyim egerki yapılan işlemde yanlış yoksa başarılı olacam kac gün icinde belli eder eger mantar misili olursa

bir iki hafta içinde ilk beyazlanmaları görürsün.

suplilumas 21-01-2014 11:23

@namli_03
Büyük ihtimalle bu denemen kontamine olacak ama sonrakiler için tecrübe olur. Yani sorun yok. Neden kontamine olacağını düşünüyorsun dersen? Cevap şu; Porselen kabı steril ettin sanırım? Sonra mantarın şapkasını kestin kaba koydun işte bu noktada kontamine oldu. Çünkü mantarı steril etme imkanın yok. Kaba koyduğunda üzerindeki bakteri, diğer mantar sporları vb.. hepsini birlikte koyuyorsun. Bu aşamadan sonra yapman gereken tohuma aşılamak değil sporlardan misel oluşturmak ve onları kaba bıraktığın diğer şeylerden arındırmak. Onu da şöyle yapacaksın. Detaylar eski yazılarımda var ama sporları on ayrı petride geliştireceksin. Bakteri ve diğer nesneler de birlikte gelişecek sen bunlardan en az bulaşık olandan en iyi gelişenlerden parçalar alıp yine aynı işlemi 10 ayrı petri kabına yapacaksın ta ki eline saf arınık misel geçene kadar. Sonra yukarıda yapmış olduğun işlemi yapabilirsin. Bunları yapmaya imkanın yoksa daha önce yazdığın özetteki klonlamayı yap. Mantarı bıçak değil elinle dikine ikiye bölersen iç kısmı sterildir ve oradan parçaları alman kontamine olma ihtimalini çok daha düşürür.

nano 01-02-2014 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ludisa Excellence (Mesaj 1224830)
Eklenti 457822
Bunlarda petri kabında gelişen Morchella esculenta (Kuzu göbeği mantarı) miselleri. Sclerotia aşamasını da tamamladılar. Bahara kalmadan yersek süper olacak. :))

Hocam Morchella Esculenta miellerini dokudan mı yoksa spordan mı ürettiniz. Daha önce ekme denemeniz oldu mu? En önemlisi; bu miselleri ektiyseniz ürün alabildiniz mi? Kusura bakmayın bu mantarı daha önce kültüre alabilen kimseyi duymadım. Miselini üretenleri çok duydum ama ürün alınabileceğini pek zannetmiyorum. İnternette dolaşan resimlerin fake olduğu söyleniyor. İnşallah siz başarılı olmuşsunuzdur.

sinbelaplim 07-02-2014 19:10

Bu bölümde yazılanları baştan sona okudum. Anladığım kadarıyla pazardan aldığımız ya da doğadan topladığımız bir mantarı alıp spordan ya da video da olduğu gibi mantardan bir parça alarak misel üretiyoruz ve bunu tahıllara sardırıyoruz. Peki bu ürettiğimiz misellerin profesyonel misel üreticilerinin ürettiklerinden bir farkı var mıdır? Yani; ben kendi mantarımı dışarıya bağımlı kalmadan kendim üretmek istersem bu yöntemle ürün alma durumum hazır misellere göre ne olur?

suplilumas 08-02-2014 02:33

@sinbelaplim
Fark yok ikisi de aynı olur. Türkiyede miseller patentli olmadığından marketten aldığın mantarın miselinin kendilerine ait olduğunu hiç bir firma ispat edemez istediğin kadar üretirsin. Eğer tabandan misel bana ait olsun diyorsan doğadan mantarı toplayıp oradan misel alman gerekiyor. Daha sonra bu miseli ıslah edip kayıt altına aldırabilirsin.
Her şekilde de miselin durumu aynı olur hatta seçip ayıklama yapabileceğin için kendi ürettiğinde sonuçlar daha iyi olur.

fozada 08-02-2014 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1247850)
@sinbelaplim
Fark yok ikisi de aynı olur. Türkiyede miseller patentli olmadığından marketten aldığın mantarın miselinin kendilerine ait olduğunu hiç bir firma ispat edemez istediğin kadar üretirsin. Eğer tabandan misel bana ait olsun diyorsan doğadan mantarı toplayıp oradan misel alman gerekiyor. Daha sonra bu miseli ıslah edip kayıt altına aldırabilirsin.
Her şekilde de miselin durumu aynı olur hatta seçip ayıklama yapabileceğin için kendi ürettiğinde sonuçlar daha iyi olur.

Sayın Suplilumas,
Bu patent olayı benim de merak ettiğim bir konuydu. Bu konuda bir iki şey daha sormak istiyorum size. Mantarda patent nasıl anlaşılıyor? Yani üretilen mantara ait "Bu bizim patentli mantarımız" diyen şirket, bunu neye dayanarak söylüyor?

İkinci sorum da, beyaz şapkalı bildiğimiz kültür mantarını doğada bulabilme şansı var mı? Yani bu tür mantar ülkemiz coğrafyasında doğal olarak yetişiyor mu?

sinbelaplim 08-02-2014 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1247850)
@sinbelaplim
Fark yok ikisi de aynı olur. Türkiyede miseller patentli olmadığından marketten aldığın mantarın miselinin kendilerine ait olduğunu hiç bir firma ispat edemez istediğin kadar üretirsin. Eğer tabandan misel bana ait olsun diyorsan doğadan mantarı toplayıp oradan misel alman gerekiyor. Daha sonra bu miseli ıslah edip kayıt altına aldırabilirsin.
Her şekilde de miselin durumu aynı olur hatta seçip ayıklama yapabileceğin için kendi ürettiğinde sonuçlar daha iyi olur.

Miseli ıslah etmek derken nasıl bir işlem uygulanıyor sayın suplilumas?

suplilumas 11-02-2014 12:51

@fozada
Size ait olup olmadığının anlaşılması basittir DNAsına bakılır diğer lisanslı mantarların DNAsı ile karşılaştırılır. Ayrıca nasıl ıslah ettiğinizi ilk kopyayı nerden aldığınızı falan hepsini başvuruda detayları ile yazıyorsunuz.
Bütün mantarlar aslen doğadan alınmadır. Hepsini doğada bulmak mümkün. Aslında kültür mantarı isimli bir mantar yoktur. Doğadan toplanmayan ve insan eli ile üretilen bütün mantar türleri kültür mantarıdır. Türkiyede kültür mantarı olarak bilinen türün gerçek adı agaricus bisporus. Halk arasında çayır mantarı olarak biliniyor. Sanırım siz de bu mantarı kastediyorsunuz. Doğada bulmak mümkün ama uzmanı olmadan sakın toplayıp yemeye kalkışmayın.

@sinbelaplim
Eski yazılarda bolca bilgi var onları inceleyin sorularınızın cevapları detayları ile var.

sinbelaplim 15-02-2014 14:58

Arkadaşlar az önce Mantar sporu hakkında forum bölümünde bir arkadaşın mantardan spor alamadığını okudum. arkadaş mantarın Hibrit olduğunu yazmış. Miseli hibrit hale nasıl getiriyorlar. Nasıl bir yöntemleri var. Bu durum mantarın tat, besin değeri ve verimlilik gibi özelliklerini etkilemiyor mu? Bu durumun sağlık açısından olumsuz bir etkisi olabilir mi?

birgaripyolcu 12-04-2014 19:58

mantar miseli
 
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum.Misel oluşumunda ortam maddesi olarak PDA denilen madde tam olarak nedir.O maddenin içine mantarların şapkasının ortasından aldığımız küçük parçaları mı koyacağız.Misel uygun sıcaklıkta ne kadar zamanda olur ve onu ıslatılmış,dezenfekte göce ile ne kadar zaman bulunduracağız.Konuyu basamak basamak ve basit bir dille anlatan arkadaş olaursa sevineceğiz.Bildiği kadarı ile..

fozada 05-05-2014 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birgaripyolcu (Mesaj 1270004)
Arkadaşlar yazdıklarınızı okudum.Misel oluşumunda ortam maddesi olarak PDA denilen madde tam olarak nedir.O maddenin içine mantarların şapkasının ortasından aldığımız küçük parçaları mı koyacağız.Misel uygun sıcaklıkta ne kadar zamanda olur ve onu ıslatılmış,dezenfekte göce ile ne kadar zaman bulunduracağız.Konuyu basamak basamak ve basit bir dille anlatan arkadaş olaursa sevineceğiz.Bildiği kadarı ile..

PDA bir besiyeri türüdür. Patates/Dekstroz/Agar maddelerinin baş harflerinden türemiş bir sözcük. İçinde de bu maddeler, yani patates, dekstroz ve agar agar bulunur.

İçerisine küçük parça da koyabilirsiniz, spor da.

suplilumas 07-05-2014 03:16

PDA'ya Patates dekstrozlu agar demek daha doğru olur. Yapılışı çok basittir.
Patatesleri 1 saat kadar haşlayın sonra 5 - 10 dakika dinlendirin. Daha sonra bir tülbentten haşlama suyunu geçirin. Biriken tülbentten geçirdiğiniz su patates dekstrozudur. Tülbentte kalanları kullanmayacaksınız. Oluşturduğunuz dekstroza agar katıp besi ortamını oluşturabilirsiniz.

htmyo70 07-05-2014 08:40

çalışma sonucu
 
çalışma sonucunu paylaşırsanız seviniriz

sinbelaplim 08-05-2014 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1280606)
PDA'ya Patates dekstrozlu agar demek daha doğru olur. Yapılışı çok basittir.
Patatesleri 1 saat kadar haşlayın sonra 5 - 10 dakika dinlendirin. Daha sonra bir tülbentten haşlama suyunu geçirin. Biriken tülbentten geçirdiğiniz su patates dekstrozudur. Tülbentte kalanları kullanmayacaksınız. Oluşturduğunuz dekstroza agar katıp besi ortamını oluşturabilirsiniz.


yani PDA hazırlarken ayrıca deksroz kullanmamıza gerek yok. yanlış anlamadım umarım hocam.

suplilumas 09-05-2014 10:51

@sinbelaplim
Doğru anlamışsınız. Patates ayrı dekstroz ayrı değil, patatesleri haşladığınız suyun patates tortularından arındırılmış hali patates dekstrozudur. Bu suya agar katıp soğutursanız jöle halinde PDA oluşturmuş olursunuz yani Patates Dekstrozlu Agar.

fozada 16-05-2014 12:30

Yalnız hocam, teknik tariflerde ilave dekstrozdan bahsedilir.

Dekstroz dediğimiz nedir? Glikozun diğer adıdır. Yani dekstroz demek glikoz demektir.

Tam bir yapılış tarifi verecek olursak; 200-300 gr. patatesi soyup dilimleyerek 1 litre suyun içinde 15-20 dakika kadar kaynatıyoruz. Kaynattığımız suyu süzerek 20 gr. agar ve 2 gr. dekstroz ilave ediyoruz. Karışım soğuduktan sonra kullanıma hazır demektir.

suplilumas 19-05-2014 13:06

@fozada
Dekstroz senin de dediğin gibi glikoz türevi şeker. Yani patatesten yapıldığında patates şekerinin nişasta ve diğer maddelerden arındırılmış hali. Patatesleri kaynattığınızda bu şekeri zaten patates suyuna karıştırmış oluyorsunuz ayrıca bir şey eklemeye gerek kalmıyor. Elde ettiğiniz patates suyu patates dekstrozunun kendisidir. Bazıları hazırlarken bir miktar şeker (Bildiğimiz toz şeker ya da pudra şekeri) ilave ediyorlar ama ben sadece patatesten yapıyorum. Sonuç çok fazla değişmiyor. Fazla şeker bakterilerin de hızlı üremelerine neden oluyor.

Teknik tarifler genelde haşlanmış patatesten değil infusion patatesten yapılan tarifleri verir. Laboratuar ortamında tencerede patates haşlamak pek hoş görünmüyor. :D Tozlaştırılmış patateste şeker fazla olmadığından ayrıca şeker katılıp ortamın besin değeri zenginleştiriliyor.

fozada 22-05-2014 10:35

@suplilumas

Valla ben de Prof. Erkel'in yalancısıyım. Yani yukarıda yazdığım tarif onun.

Senin de belirttiğin gibi laboratuar ortamında hazırlanan besiyerinde infusion formunu kullanıyorlar. Zaten onda da yukarıdaki gibi 2 gr. değil 1 litre distile suya 20 gr. dekstroz ekliyorlar genellikle.

necatK 14-06-2014 15:52

selamlar,
bende uzaktan meraklı oldugum mantar klonlama işini, bir kavak kökünde buldugum mantar sayesinde uygulamaya döktüm. çevremdekilerin yıllardır yedigi lezzetli bir mantar. kesilip toprakta kalan kavakların gövdesindeki oyuklarda çıkıyor. internetten baktım tam türünü bulamadım ama zehirli bir soyun zehirsiz bir türü sanırım. şapkasının altı ve üstü sütlü kahve rengi. şapka altındaki örümcek ağı benzeri yerler kahve ve eflatun arasındaki bikaç ton renkten oluşuyor. sapının kökü kalın şapkaya dogru ince, sap ağaç oyugundan çıkacak kadar uzun (20cm den uzun)ve beyaz. son olarak çok güçlü bir aromaya sahip bu mantarı resimlemek aklıma gelseydi belki tanıyanınız çıkardı.

neyse ilk olarak haşladığım bugdaylara misel sarılı ağaç parçalarını ekleyip poşetledim. ağaç parçaları steril olmadıgından hemen bozulacagını sanıyordum ama 3-4 günde miseller baya arttı. sadece ğaç parçalarının uçlarında hafif renk koyulaşmaları oldu, ilaveten hafif kokuda başlayınca bunları bahçemdeki diger kalıntıların arasına gömdüm..
2. olarak daha steril bir ortamda mantarı yarıp şapkasına yakın yerden aldıgım parçaları karton parçalar arasına koyup bir plastik kapta beklemeye aldım. birkaç günde mantar parçaları erimeye başladı ama 1 hafta olmasına ragmen henüz misel oluşumu göremedim. halen karanlık ortamda bekletiyorum.
3. olarak ilk 2 işlemden kalan parçaları bahçeme hafifçe gömdüm, üstüne naylan örtüp nemi tutmasını sagladım ve naylonun üstüne de gölgeleme yaptım.

bakalım ilk deneyimim nasıl olacak:) ilk mesajım vesilesiyle herkese kolaylıklar dilerim..

edit: misellere spel yazmışım hehe 10 günde geldigim nokta baya ileriymiş. bu arada o hafif kokudan attıgım örnekler bugdayın kendi kokusuymuş, neyse artık tecrübe:)

rasheedsky 11-07-2014 09:53

Herkese merhaba benim merak ettiğim bir konu var cevaplarsaniz sevinirim baska bi yerden aldigimiz miseli petri kabinda cogaltma imkanimiz varmi cevaplarinizi sabirsizlikla bekliyorum


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024