agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (http://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   Petri kabında mantar miseli üretmek (http://www.agaclar.net/forum/mantar/22008.htm)

Playmakers 24-08-2010 23:10

Petri kabında mantar miseli üretmek
 
Petri kabında buğday agar ortamında mantar miseli üretmek konusunda yardımcı olabilecek bi arkadaş varsa çok sevinirim

drum_x 07-09-2010 03:17

abicm misel üremez onda sadece doku üretirsin yani miseli oluşturucak dokuyu o da laboratuar ortamı ister... küflendirirsin.. miseli direk buğdayda ya da mısırda üret... ama en basit hızlı ve kolay yol da temiz çim tohumu kullan... saygılar

nrş 03-12-2012 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drum_x (Mesaj 692632)
abicm misel üremez onda sadece doku üretirsin yani miseli oluşturucak dokuyu o da laboratuar ortamı ister... küflendirirsin.. miseli direk buğdayda ya da mısırda üret... ama en basit hızlı ve kolay yol da temiz çim tohumu kullan... saygılar

Biraz daha bilgi verebilir misiniz?

murer 04-12-2012 06:30

Petri kabında misel üretmek zordur ama imkansız değil.Steril ortam gerektirir.Ben ürettim daha önce.Alkolle temizlenmiş bir masa ve sterilizasyon için alev kaynağı gerekiyor.

Ellerinizi de alkolle temizlemenizi ve maske takmanızı tavsiye ederim.

Bundan sonra misel alacağınız mantarı tam ortadan ikiye bölün.Elinizle bölmeniz uygun olur mantarı ya da alevde sterilize edilmiş bir bıçak olabilir.

Daha sonda bölünen mantarın şapkaya yakın orta kısmından çok küçük bir parça alıp petri kabına koymanız yeterli. Bunu yaparken petri kabını aleve yakın tutup kapağını tam açmamaya, aralayıp koymaya dikkat edin. Şansınız da yaver giderse pamukçuk halinde misel oluşumunu kısa zamanda görürsünüz.

Misel yayılmaya başlarsa bunu buzdolabına alıp uzun süre canlı tutabilirsiniz.Bu yönteme klonlama deniyor.Bir de spordan üretim var ama o daha zor.

Komposta ekim yapmak istiyorsanız buğday, mısır, çim tohumu, darı ve ağaçta yetişen bir mantarsa kavelayı kaynatarak siterilize etmeniz gerek.

Daha sonra petri kabında yetiştirdiğiniz miselden bir parça alarak bu malzemelere ekim yaparsınız.Zamanla tüm malzemeyi sarar misel.Bunları da komposta veya ağaç kütüğüne ekim yapabilirsiniz.

örnek bir video:
cloning a mushroom - YouTube

nrş 04-12-2012 14:13

Nazik cevabınız için çok teşekkürler...
Peki ben bir şeyi daha merak ediyorum olgunluğa erişmiş bir mantarı (yeterli spor oluşturması bakımından) direk komposta gömsek ne olur? Sonuçta besi yeri kompostun kendisi ve sporlar direk kompostun içerisinde misel oluşturup yayılacaklar gibi bir mantık nasıl olur?

murer 08-12-2012 06:57

Evet bu yontemi kullananlar da var.Ama mantarı bütün olarak komposta gömmek yerine küçük parçalar halinde komposta yaymanız daha uygun olacaktır.Büyük mantar çürüme eğilimi gösterip zararlı baktari oluşumu yapabilir.Kompostun steril olması önemli burada da.Hangi türü yetiştirmeyi planlıyorsunuz?

nrş 10-12-2012 15:29

Ben özellikle istirdye mantarı üzerinde yoğunlaşıyorum . Hem evde üretimi görece daha kolay hem de burada Bolu'da terminolojik olarak yanlış söyleyebilirim ama anaç bulma konusunda doğa çok cömert. :)
Sormak istediğim bir başka konu da petri kabı hangi besiyeri olmalı? Agar. kanlı agar , çikulata besiyeri ...gibi pekçok altrenatif mevcut. Bu konuda öneriniz ne olur?

murer 11-12-2012 10:46

PDA (patates dekstroz agar) ve CYM (maya ekstraktlı ) Besiyerleri en uygunu bildiğim kadarıyla.Bana bir arkadaşım yollamıştı irtibata geçersem sorarım gene.Bolu mantar bakımından cennettir.Ben de düzceliyim aslen ama şu an yurtdışındayım.Kuzu göbeği mantarına rastlarsanız mı hiç o civarda?

nrş 11-12-2012 13:56

Evet buralar Bolu,Düzce , Kastamonu tam mantar cenneti. Benim bilmediğim bir sürü mantar toplanıyor:rolleyes:
Bu sene kuzu göbeği almadım. Ama pazarda bir kaç sefer gördüm. Eğer buralardan birşey lazım olursa haber verin.:p

murer 11-12-2012 15:22

Yetiştirdiğiniz mantarların resimlerini görmek bizi ziyadesiyle mutlu eder :)
''Eğer buralardan birşey lazım olursa haber verin.''
Teşekkür ederim düşünceniz için..Kuzu göbeğine rastlarsanız doğada koordinat vermenizi rica edicem :))

ekizilaslan 06-01-2013 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drum_x (Mesaj 692632)
abicm misel üremez onda sadece doku üretirsin yani miseli oluşturucak dokuyu o da laboratuar ortamı ister... küflendirirsin.. miseli direk buğdayda ya da mısırda üret... ama en basit hızlı ve kolay yol da temiz çim tohumu kullan... saygılar

ben bir acemi ve meraklı olarak şunu sorayım. misel küflenirse ne olur mantar zehirli mi olur. ya da soruyu toparlayayım. misel üretince zehirli mantar oluşma ihtimali var mı. kusuruma bakmayın çok acemiyim :D

murer 07-01-2013 13:26

Miselin küflenirse miselin bozulur mantar elde edemezsin.Küf mantarları ayrı bir grup.Miseli hangi mantardan aldıysan o mantar çıkar karışma ihtimali olmaz.Sayın durum_x petri kabında misel yetişmez doku yetişir demiş ama yanlış.Petri kabında da misel yetişir farklı birşey değil.Hatta petri kabından mantar çıktığını gördüm.Şu şekil çok küçük bir ihtimal vardır.Sporla misel üretimi yapıyorsanız spor aldığınız mantara doğada başka bir mantarın sporu bulaşmış olabilir.O da spor izi alırken sizin mantar sporlarınız yanında çok az bir sayı oluşturur ve petri kabında da baskın gelmesi gerekir ki bunun olma ihtimali milyonda 1 ancak.Klonlama yönteminde bu risk de yoktur.

ekizilaslan 07-01-2013 16:44

yani küflenirse miselim bozulur ama zehirli başka mantar çıkmaz küflenmezse klonlanan mantarım çıkar. doğru mu anlamışım

murer 08-01-2013 04:49

Evet başka zehirli bir mantar çıkmaz.

ekizilaslan 08-01-2013 11:11

çok sağol murer bey şimdi amatörce uğraşabilirim. malum mantarda bir korku oluşturuldu, o yüzden temkinliydim. tekrar sağol

suplilumas 08-01-2013 15:07

@ekizilaslan
Başka bir tür üretmemek için sterilizasyona dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca üretmeye çalıştığınız mantarı iyi bilmeniz gerekiyor. Sayın murerin dediği gibi her hangi bir hatadan dolayı başka bir mantarın sporunu ya da miselini oluşturursanız zehirli mantar elde etme ihtimaliniz zayıf da olsa vardır. Adım adım ve dikkatli öğrenirseniz sorun yaşamazsınız.

ekizilaslan 08-01-2013 15:43

teşekkür ederim

Asel Öztekin 24-10-2013 19:08

Sporun alındığı enjektörün içindeki sıvı distile sudur. Agar kullanmak isteyen arkadaşlar için mantar için en uygun olduğunu düşündüğüm agar PDA Patates Dekstroz Agardır. Mantarın şapkasını ikiye ayırıp lamellerin üstünden bir doku parçası alıp petri kabının içinde bulunan agara koyarak 4-5 gün içinde hızlı bir sarım oluştuğunu göreceksiniz. Bu sarılmış agarı buğday, arpa, mısır, çavdar gibi maddelere sardırabilirsiniz fakat önce düdüklü tencerede sterilize etmenizi öneririm. Kavanozlara ekim yapıyor iseniz kavanoz kapağına bir delik açıp deliğe polyester pamuk sıkıştırmanız önemlidir. Polyester olması şart çünkü polyester kavanoz içerisindeki nemin kaçmasına izin vermez.

murer 31-10-2013 02:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alpay_23 (Mesaj 1211289)
Hocam ilginiz için çok teşekkürler. yaklaşık beş aydır misel üretimi ile ilgili çalışmalar yapıyorum. sizin gibi yardımsever arkadaşlar sayesinde epey bir yol katettim. kendi imkanlarım ölçüsünde bir laboratuvar kurdum. PDA besi ortamında doku üretmeyi başardım. bu dokuyu tahıla aşıladım. daha sonra aşıladığım 4 kavanozdan iki tanesini üç dört defa çalkaladım. böylece taneler birbirinden ayrıldı. fakat tanelerin üzeri daha sonra eskisi gibi sarmamaya başladı. hepsi ayrı ve üzerlerindeki doku az gibi. otoklavda da biraz fazla tutmuştum. kepeği alınmamış buğdaydı. Diğer iki kavanozu ise otoklavda diğerlerine nispeten daha az tuttum. aşurelik buğday (kepeği alınmış buğday) ile doldurmuştum kavanozları. taneler daha çok su aldı. ve sarım sırasında sadece bir defa çalkaladım kavanozları. şimdi kavanozlar bembeyaz. köpük gibi. taneler birbirinden ayrılmıyor. öbür iki kavanozdaki taneler ayrı ama üzerlerinde fazla misel yok;
1-bu kavanozlardaki miselleri ekersem mantar çıkar mı? üzerinde az misel olan buğday tanesi kompost üzerinde çimlenecek mi?
2-doku kültürü ile çıkma olasılığı spora göre daha fazla mıdır?
3-misel üretiminde tohum ıslahı diye bişey var mıdır? varsa nasıldır?
4-petri kabına geçenlerde beyaz şapkalı mantar dokusu attım 8 gün oldu çok az bir bölgede doku oluştu. şimdi ne yapmalıyım?
5-mikroskop doku kültüründe ne işime yarar? (inceledim sadece ipcikler halinde bir doku gördüm) ne yapmalıyım? ( biri mikroskop kullanmamın şart olduğunu söylemişti.)
teşekkürler...

1- Buğdaylar üzerinde çok misel oluşumu olsada komposta yayılım sağlar.Miselin canlı olması önemli.
2-Bence daha fazla.
3-Misel üretümünde tohum ıslahı var.Misel alınacak mantarın düzgun şekilli en sağlıklı gorünen örnekler kullanılır.Petri kabına alınan doku kültüründe en hızlı yayılım gozteren misel uzantısından başka bir petri kabına ornek alınır.Bundan aynı şekilde hızlı yayılım gosteren misel başka petri kabına alınarak işlem birkaçkez tekrarlanır.En son ornekler en kalitelileri olur.
4-Petri kabında misel gelişiminde sıcaklık önemli faktör.Az bölgede bile oluşsa misel aşılama için kullanılabilir.
5-Microskop doku kültüründe ne işe yara bilmiyorum ama gereksiz bence.Mantar tanımlamada sporları gormek için kullanılabilir.Birçok mantarda kesin sonuç verir spor şekilleri.

murer 31-10-2013 18:32

1- Temiz noktlardan ornek aldıysanız misel oluşur.Petri kabına ekim yaparken steril ortam yoksa herzaman risk vardır.Ekim yaparken petri kabı kapağını fazla açık tutmamaya özen gosterin.Ortamı alkolle sterilize edin ve maske takmanız da uygun olur.Gerisi şansa kalmış.
2-Steril hava ortamı yoksa risk herzaman vardır ama bu yontem şansınızı artırır.
3-
a-petri kabındaki miseli buzdolabında +4 derecede uzun süre saklayabilirsin.Kavanozu da aynı şekilde saklarsın ama kavanozun bozulma riski daha fazla.Genede riski azlatmak için 2 ay sonra petri kabına tekrar bir ekim yapmanızda fayda var.
b-Bu yontem hakkında pek bilgim yok.Bence petri kabında saklamak daha uygun.
c-uzun sure saklamalarda en iyi yontem spor saklamak.İstediğin zaman aşılarsın.

murer 05-11-2013 23:46

PDA hiç hazırlamadım.Sanırım bu konuda sen benden daha bilgilisin.Yanlız internetten bir formüle gore.Bir litre suda 200 gr küçük küpler halinde patatesi yarım saat kaynatıyorsun.Karışımın suyunu bir tulbent veya ince elekten süzüp 20 gr dekstroz, 20 gr agar katarak karıştırıyorsun.Sonra kaplara doldurup sterilize ediyorsun.PH değeri hakkında bilgim yok.düşük ph istiyorsan suyu reçine filtresinden geçirisen ph 3.5 -4 civarına düşüyor.Daha düşük ph için uygun asit katman gerek.Normal içme sularında ph değeri yazar genelde.6.5 -7 civarı ph oluyor.Yağmur suyunun da ph değeri oldukça düşüktür.
Toz besiyeri MS hakkında yardımcı olamıcam.

murer 07-11-2013 18:43

malt extract agarda bakteri ve küf oluşumu daha kolay olur.Çok steril ortam gerektirir.PDA daha uygun olur bence.PDA da komposta gerek kalmadan direk besiyer ortamında meyva alımı da yapılıyor.Reishi üretimi uzakdoğuda genelde bu yontemle yapılıyor.En hızlı misel yayılımı da PDA besiyerinde olduğunu okumuştum.

suplilumas 08-11-2013 11:57

@alpay_23
PDA en kolay oluşturacağın besi yeri olduğundan PDA ile uygulamanı öneririm. Murerin yazdığı gibi hazırlarsan sorun olmaz. Tek sorunu kullandığın agar agar türünden yaşabilirsin. Bazılarını çok az bazılarını biraz daha fazla katmak gerekiyor elindeki agarı hazırlarken kendi formülünü bulman gerekiyor. Petride çok kuruyorsa fazla sulanıyorsa az katmışsın demektir.
Murer sorularını yanıtlamış ama ben de denemelerimden elde ettiğim bilgilerle ekleme yapayım.

1 - ve 2 - Bakteri oluşabilir yeşil küf oluşabilir hatta garip garip şeyler oluşabilir. Steril bir ortamda olmadığınızdan işinizi şansa bırakmamanız gerekiyor. Ben bu gibi durumlarda şöyle yapıyorum. Her petri kabına üç ayrı örnek bırakıyorum ve 10 petri kabı kullanıyorum. Bu şekilde 30 misel örneği olmuş oluyor. 3 bölmeli kaplar var bulabilirseniz onları kullanmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Bir iki gün sonra misel yıldızlarını gördüğünüz ve kesit alabileceğiniz zaman aynı işlemi bir daha yapın. Tekrar tekrar işlemi uygulamanız elinizde ıslah edilmiş en temiz miselin kalmasını sağlayacaktır.
3 -
a) Bahara kadar bozulur.
b) Sporları bu yöntem ile bir süre saklayabilirsiniz ama miseli saklayamazsınız.
c) Vidali kapağı olan deney tüpleri alın. Bu tüplere PDA agarı tüpün büyüklüğüne göre 3 te bir oranında doldurup içine doktorların kullandığı steril boğaz kontrolü için kullanılan çubuklardan uygun büyüklükte kırıp atın. Tüpü hafif eğik yatırıp agar yüzeyinin biraz daha genişlemesini sağlayın. Katılaştıktan sonra içine misel örneğinizi atın. Bu şekilde 2 - 3 yıl saklayabilirsiniz ama her yıl işlemi yenilemeniz daha garanti olur.

sirikci46 10-11-2013 23:27

Çok güzel bilgiler arkadaşlar hepinize çok teşekkürler. Ben ziraat Mühendisiyim. Mantar yetiştiriciliğiyle ilgili bir kurs vermem gerekti ve başladım teorik bilgileri veriyorum daha çok başındayız (ben onlardan çok çalışıyorum mantar yetiştiriciliğiyle ilgili çok bilgim yok :) şimdi ben uygulama olması açısından mantarda yetiştirmek istiyorum fakat beyaz şapkalıların miselini bulamıyorum, yukarıda bir arkadaş mantarı komposta koymaktan bahsetmiş bir arkadaşımızda parçalara ayırıp koymasını söylemiş doğrumudur? Bu şekilde yapabilirmiyim? Şimdiden Teşekkürler.

murer 11-11-2013 03:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sirikci46 (Mesaj 1216872)
Çok güzel bilgiler arkadaşlar hepinize çok teşekkürler. Ben ziraat Mühendisiyim. Mantar yetiştiriciliğiyle ilgili bir kurs vermem gerekti ve başladım teorik bilgileri veriyorum daha çok başındayız (ben onlardan çok çalışıyorum mantar yetiştiriciliğiyle ilgili çok bilgim yok :) şimdi ben uygulama olması açısından mantarda yetiştirmek istiyorum fakat beyaz şapkalıların miselini bulamıyorum, yukarıda bir arkadaş mantarı komposta koymaktan bahsetmiş bir arkadaşımızda parçalara ayırıp koymasını söylemiş doğrumudur? Bu şekilde yapabilirmiyim? Şimdiden Teşekkürler.

Mantarı komposta küçük parçalara bölüp ekim yaparsanız çıkma ihtimali yüksektir.Mantarın her yeri kendini klonlamaya müsaittir.Yanlız sterilazsyon zayıf olacağından küflenme riski de yüksek.Bunun yerine kavanazdo buğday sterilize edip bunun içine sterilizasyona dikkat ederek mantardan çok küçük bir iki parça atarak misel oluşumu da sağlayabilirsiniz.Bu buğdayları da komposta ekersiniz.En azından misel oluşumunun sağlıklı olup olmadığı gözükür.

sirikci46 11-11-2013 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murer (Mesaj 1216892)
Mantarı komposta küçük parçalara bölüp ekim yaparsanız çıkma ihtimali yüksektir.Mantarın her yeri kendini klonlamaya müsaittir.Yanlız sterilazsyon zayıf olacağından küflenme riski de yüksek.Bunun yerine kavanazdo buğday sterilize edip bunun içine sterilizasyona dikkat ederek mantardan çok küçük bir iki parça atarak misel oluşumu da sağlayabilirsiniz.Bu buğdayları da komposta ekersiniz.En azından misel oluşumunun sağlıklı olup olmadığı gözükür.

Teşekkürler, bakalım nasıl yapabilirsek. Zaman fazla olsaydı bir şekilde temin ederdim fakat zaman dar.

murer 12-11-2013 01:15

Otoklavda sterilazasyon 121 C de 15 dakikadır.134 C de 3 dakikadır.Düdüklü tencerede de yaklaşık ısı 120-130 C dir.90 dakika çok fazla.Bence düdüklü tencerede kaynama başladıktan sonra 20 dakika yeterli olur.

murer 14-11-2013 06:13

[QUOTE=alpay_23;1218207]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1216186)
@alpay_23
PDA en kolay oluşturacağın besi yeri olduğundan PDA ile uygulamanı öneririm. Murerin yazdığı gibi hazırlarsan sorun olmaz. Tek sorunu kullandığın agar agar türünden yaşabilirsin. Bazılarını çok az bazılarını biraz daha fazla katmak gerekiyor elindeki agarı hazırlarken kendi formülünü bulman gerekiyor. Petride çok kuruyorsa fazla sulanıyorsa az katmışsın demektir.
Murer sorularını yanıtlamış ama ben de denemelerimden elde ettiğim bilgilerle ekleme yapayım.

1 - ve 2 - Bakteri oluşabilir yeşil küf oluşabilir hatta garip garip şeyler oluşabilir. Steril bir ortamda olmadığınızdan işinizi şansa bırakmamanız gerekiyor. Ben bu gibi durumlarda şöyle yapıyorum. Her petri kabına üç ayrı örnek bırakıyorum ve 10 petri kabı kullanıyorum. Bu şekilde 30 misel örneği olmuş oluyor. 3 bölmeli kaplar var bulabilirseniz onları kullanmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Bir iki gün sonra misel yıldızlarını gördüğünüz ve kesit alabileceğiniz zaman aynı işlemi bir daha yapın. Tekrar tekrar işlemi uygulamanız elinizde ıslah edilmiş en temiz miselin kalmasını sağlayacaktır.
3 -
a) Bahara kadar bozulur.
b) Sporları bu yöntem ile bir süre saklayabilirsiniz ama miseli saklayamazsınız.
c) Vidali kapağı olan deney tüpleri alın. Bu tüplere PDA agarı tüpün büyüklüğüne göre 3 te bir oranında doldurup içine doktorların kullandığı steril boğaz kontrolü için kullanılan çubuklardan uygun büyüklükte kırıp atın. Tüpü hafif eğik yatırıp agar yüzeyinin biraz daha genişlemesini sağlayın. Katılaştıktan sonra içine misel örneğinizi atın. Bu şekilde 2 - 3 yıl saklayabilirsiniz ama her yıl işlemi yenilemeniz daha garanti olur.[/QUOT


İstiridye mantarının miselini ürettim. ıslah olduğunu düşünüyorum; çünkü sarımlar hem kısa sürede gerçekleşiyor, hem de kalın ipcikler halinde oluyor. fakat şimdi de kompost hazırlamada sorunum var. elimde saman, buğday kepeği ve talaştan başka birşey yok. fakat oranlarını bilmiyorum. binbir türlü şeyler yazıyor internette. denediğiniz bir oran var mı lütfen yardımcı olun.

Araştırma sonuçlarına gore en yuksek verim %60 saman, %40 mısır koçanından elde edilmiş.Bunu takip eden en yuksek verim.%95 saman, %5 kepek.Ağaç talaşında ağacın türü de onemli olur.Değişik oranlarda birkaç kompost torbası hazırlayıp deneme yapabilirsin.Tavsiye edeceğim oran %70 saman, %25 talaş, %5 kepek.

suplilumas 14-11-2013 12:25

@alpay_23
Ben de düdüklü kullanıyorum. Düdüğü ötene yani iyice kaynayana kadar bekle. Kaynayınca altını kapat kapağı açmadan o şekilde kendi halinde soğumasını bekle.

Ludisa Excellence 29-11-2013 19:42

1 Eklenti(ler)
Eklenti 457822
Bunlarda petri kabında gelişen Morchella esculenta (Kuzu göbeği mantarı) miselleri. Sclerotia aşamasını da tamamladılar. Bahara kalmadan yersek süper olacak. :))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024