agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-12-2012, 16:36   #421
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi interprete Mesajı Göster
kurduğum zeytinim 2 kg. ama bir de 8 kg salamura yaptım.salamuradaki zeytinler tuz çekmiyor mu içine??? salamuradan yiyeceğim kadar alıp kurarım diyordum ama artık tuzlu suda kurmam, sırf tuz yiyoruz sanki..salamura zeytin içine tuzu çekmiyorsa süper, acıysa tatlandırıp, ardından zeytinyağa koyar dolaba koyarım.tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.aşamalarınızı çok merak ettim.saygılar
Kurmakla salamura yapmak arasındaki fark nedir ? Ben farklı birşey anlamıyorum bu sözlerden. Zeytini salamuraya yatırınca kurulmuş olur benim kafamdaki terminolojiye göre..

Benim bu yıl hazırladığım zeytinlerin ilk partisini aşağıdaki reçeteye göre yaptım. Bekledikçe tuzun çok azaldığını görünce ikinci partiye sizin gibi yumurtanın suda batmadan durmasını (ama suyun ortalarında bir yerde, tam üzerinde değil) ölçü aldım tuz için.. Gayet de lezzetli oldu zeytinler. Direk salamuradan çıkarıp öylece yiyoruz. Bazen de biraz yıkayıp zeytinyağı ve kekik koyuyoruz üzerine..

Zeytinler 2-3 yerinden çekirdeğe kadar jiletle çizilir ve bir hafta kadar suyu hergün veya iki günde bir değiştirilerek klorsuz suda bekletilir. (Suyu birgün önceden kaba alıp ağzı açık bekleterek klorun uçması sağlanır )
Zeytinler aralarına ve kavanozun yanlarına ince limon dilimleri dizilerek ve sıkıştırarak cam bir kavanoza doldurulur.
1 lt suya 1-2 tepeleme yemek kaşığı iyotsuz kaya veya deniz tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu hesabı ile hazırlanmış salamura çözeltisi kavanozdaki zeytinlerin üzerine dökülür ve havayla teması kesmek için tabaka yapacak şekilde bir miktar zeytinyağı ile yüzeyi kapatılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak bırakılır.Yaklaşık bir ayda olur.


Bir ay dense de biz onbeş günde yemeğe başladık,hala yiyoruz... Yumuşama veya tuzlanma olmadı, gayet güzeller...


Düzenleyen Eser İlhan : 21-01-2015 saat 20:28
Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2012, 19:39   #422
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-12-2012
Şehir: Giresun
Mesajlar: 7
bizim zeytin ağaçlarımız var ama zeytin yapmayı bilmediğimiz için zeytinler dökülüp çürüyor.bundan sonra değerlendirecem, teşekkürler . ayrıca zeytinlerin ağaçta lekelere ve çürümeye karşı ne yapmalıyız, bilgilendirirseniz çok memnun olurum

Yasemin Deniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2012, 19:48   #423
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yasemin Deniz Mesajı Göster
bizim zeytin ağaçlarımız var ama zeytin yapmayı bilmediğimiz için zeytinler dökülüp çürüyor.bundan sonra değerlendirecem, teşekkürler . ayrıca zeytinlerin ağaçta lekelere ve çürümeye karşı ne yapmalıyız, bilgilendirirseniz çok memnun olurum
Zeytin başlığını incelemenizi öneririm. Orada bütün sorularınızın cevaplarını, hatta daha fazlasını bulacaksınız

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2012, 20:14   #424
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Kurmakla salamura yapmak arasındaki fark nedir ? Ben farklı birşey anlamıyorum bu sözlerden. Zeytini salamuraya yatırınca kurulmuş olur benim kafamdaki terminolojiye göre..

Benim bu yıl hazırladığım zeytinlerin ilk partisini aşağıdaki reçeteye göre yaptım. Bekledikçe tuzun çok azaldığını görünce ikinci partiye sizin gibi yumurtanın suda batmadan durmasını (ama suyun ortalarında bir yerde, tam üzerinde değil) ölçü aldım tuz için.. Gayet de lezzetli oldu zeytinler. Direk salamuradan çıkarıp öylece yiyoruz. Bazen de biraz yıkayıp zeytinyağı ve kekik koyuyoruz üzerine..

Zeytinler 2-3 yerinden çekirdeğe kadar jiletle çizilir ve bir hafta kadar suyu hergün veya iki günde bir değiştirilerek klorsuz suda bekletilir. (Suyu birgün önceden kaba alıp ağzı açık bekleterek klorun uçması sağlanır )
Zeytinler aralarına ve kavanozun yanlarına ince limon dilimleri dizilerek ve sıkıştırarak cam bir kavanoza doldurulur.
1 lt suya 1-2 tepeleme yemek kaşığı klorsuz kaya veya deniz tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu hesabı ile hazırlanmış salamura çözeltisi kavanozdaki zeytinlerin üzerine dökülür ve havayla teması kesmek için tabaka yapacak şekilde bir miktar zeytinyağı ile yüzeyi kapatılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak bırakılır.Yaklaşık bir ayda olur.


Bir ay dense de biz onbeş günde yemeğe başladık,hala yiyoruz... Yumuşama veya tuzlanma olmadı, gayet güzeller...
salamura zeytinler saklamak üzere yapılıyor, acısı çıkarılmadan hatta çizmeden de salamura yapan var.kurmak ise tatlandırma işleminden sonra yapıldığı için ikisi de farklı bence.salamuranın diğer adına hatta çorak yöntemi diyorlar. 2 sene bile sapasağlam duruyor zeytinler, hiç erime yapmadan. ben de salamuradan alıp direk yemeyi deneyecem

Eser İlhan beğendi.
interprete Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2013, 14:27   #425
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
İnterprete'nin bahsettiği şekilde, yeşil zeytinin bir miktarını çizme ve kırma yapmadan kurmuştum.


Bugünlerde, soslamak için (ekşi-tuz) küçük kavanoza azar azar alıp, tüketiyoruz.

Büyük bidonda ilk kurduğumdan beri, sadece bir kez suyunu değiştirdim. Acılığı tamamen gitmiş. Gayet lezzetli. Üzerinde minik kişniş tohumları var.

Eğer kişniş tohumu ile yapmayı düşünürseniz, tüm bidonda değil de ayrı bir yerde, az miktar zeytinde deneyin. Severseniz, birer yemek ya da tatlı kaşığı kişnişi esas bidona ilave edersiniz.



Name:  yeşil zeytin.jpg
Views: 7158
Size:  35.6 KB



Yine, sirke-şeker-çiçekyağı ile yaptığım siyah zeytini de yemeye başladık.

Yiyenler çok beğeniyor ama ben bana sirkesi sanki biraz fazla olmuş gibi geldi (belki de sirke sevmediğim için öyle geliyordur).

Bir daha ki sefere, 1 su bardağı sirke ile yapacağım.



Name:  siyah zeytin.jpg
Views: 6528
Size:  39.4 KB


Name:  yeşil-siyah zeytinler.jpg
Views: 5732
Size:  38.7 KB

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2013, 16:35   #426
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Buradaki zeytinleri görünce insanın ağzının suyu akıyor. Bilgi veren tüm asrkadaşlara çok çok teşekkürler.

Eşim Biga/Çanakkale'li. Köyü Biga, Gönen/Balıkesir arasında. Sınırda. Denize bakan bir yamaçta kurulu. 3 km. denize uzaklığı. Son on senede çok miktarda bahçe kuruldu. Bu sene niyetim 15-20 kilo alıp evde hazırlamak. Hele buradaki fotoğrafları görünce coştum.

ayazkentli beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2013, 20:55   #427
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-08-2013
Şehir: Montreal
Mesajlar: 63
Galeri: 1
Yıllardır yeşil çizik ve kırma zeytinimizi kendimiz evde yapıyoruz. Zeytinlerimizi tanıdıklar vasıtasıyla tarife göre aldırıp göndertiyoruz, genelde gemlik geliyor, ama bir standart yakalayamadık haliyle ve gözümüz kapalı güveniyoruz mecburen. Bu sene zeytinimizi UBYİ aracılığıyla almak istiyorum. İlgili konuya yazmadan önce danışmak isterim kırmalık zeytin olarak hangi tür zeytin(ler) uygundur.

Ayrıca kırmalık zeytini daha fazla yapıp daha uzun süre dayanmasını sağlayacak bir yöntem var mı?

Zeytinimizi Uzun süre dayanması için normal suda çizmeden atıp gerektiğinde bir miktar alıp işlemden geçirerek tüketiyoruz.

Şimdiden teşekkürler.

tkorkunckaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2013, 22:05   #428
Ağaç Dostu
 
fatitoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
Bizim çukurova bölgesinde yeşil zeytin çok yapılır. Bidon, bidon. Ama biz muhakkak zeytini kırarak salamura yaparız. Kırdığımız yeşil zeytinleri bidona alıyoruz. Sonra üzerine tatlı su (musluk suyu) koyup gün aşırı, zeytinin acılığı gidene kadar suyunu değiştiriyoruz. (yaklaşık 1 hafta kadarTadına bakınca acı olup olmadığı anlaşılıyor). Sonra tuzlu su, limon dilimleri ve 1 çay bardağı kadar elma sirkesi eklediğimiz bu suda tamamen kalıyorzeytinler. Gayett te uzun süre kış bitimine kadar yiyoruz. Zaten bidon tükeniyor kış bitmeden...Siyah zeytini ise direk bidona alıp üzerine kaya tuzu koyuyoruz. Her gün gidip gelip bidonu sallıyoruz.Tuz iyice karışsın diye. Tuzunu çekince olmuş oluyor.Tabi tadına da bakıyoruz anlamak için. Yani bir oranı tarifi yok. Göz kararı herşey...

Milla beğendi.
fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 15:07   #429
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Kırma ve çizik zeytin en güzel Edremit zeytinden olur. Limon sarısı rengini alan zeytinleri kırma
, birazcık pembeleşmeye başlarken toplananlardan da çizik zeytin yapar iseniz daha lezzetli yemiş olursunuz.

tkorkunckaya beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2013, 16:55   #430
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-08-2013
Şehir: Montreal
Mesajlar: 63
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu Mesajı Göster
Kırma ve çizik zeytin en güzel Edremit zeytinden olur. Limon sarısı rengini alan zeytinleri kırma
, birazcık pembeleşmeye başlarken toplananlardan da çizik zeytin yapar iseniz daha lezzetli yemiş olursunuz.
Çok teşekkürler, UBYI'ye soralım bize göre bir miktar edremit zeytini sağlayabilecek arkadaşımız varsa bu sene de turşu gibi yeşil zeytin yemek zorunda kalmayız

tkorkunckaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2013, 13:14   #431
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Marketlerde azıcık kaliteli yağlı sele zeytin fiyatları 10-15 lira arasında..

Daha güvenilir, daha ucuz sele zeytin yapmayı düşünüyorsanız Pendik pazarına gelin derim bu haftalarda..

Sahilde Greenpark oteli yanında kuruluyor her cumartesi..
Az önce döndük pazardan..

Bu hafta daha da bollaşmış siyah Gemlik zeytinler..Fiyatları da oldukça iyi..Boylarına göre 3 ila 5 lira arasında..Çizmelik zeytin de var bol bol..

Ben yağlı sele için 3 numara dediğimiz daha ufak zeytinleri tercih ediyorum..

Sanıyorum, İstanbul pazarlarında en bol zeytin gelen pazarlardan biri Pendik pazarı..
Yalova'lısı, İnegöl'lüsü, Bilecik'lisi bile var..

Meraklıları, Pendik civarında olanlar için yazayım dedim..

Erken gelirseniz en güzellerinden ama biraz pahalı alırsınız, akşamüstüne doğru gelirseniz fiyatlar kırılır, pazarlık bile yaparsınız..

Zeytinlerin kıvırcık olması için biraz daha, 2-3 hafta daha beklemek gerek..Zeytinlerin dalında kıvırcıklaşması için soğukları yemesi lazım.. Kasım sonu gibi..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 11:27   #432
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-11-2013
Şehir: Baku
Mesajlar: 1
Arkadaslar siyah zeytinde yotlu tuzun kullanimi yan etkileri ne ola bilir?

Seymur88 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 12:00   #433
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Seymur88 Mesajı Göster
Arkadaslar siyah zeytinde yotlu tuzun kullanimi yan etkileri ne ola bilir?
Yoğun bir iyot konsantrasyonu hiç gerekmediği halde zeytine sirayet etmiş olur. Tuza iyot katılması zaten başlı başına bir muamma. İyotlu tuzlar rafine edilmiş olduğu için içindeki faydalı mineraller de ayıklanmış oluyor.

İyot eksikliği gibi iyot fazlası da insan sağlığında olumsuz etkiler yapabiliyor. Bir çok insanın, aksine hiç iyot almaması gerekiyor ama tuz politikasıyla onlara da iyot yüklenmiş oluyor, bu da başka bir garabet.

Tavsiyem, rafine edilmemiş kristal iri tuz kullanılması. 1,5 kilosu 1 lira civarında. Bunları da rafine iyotlu tuzdan kristalmiş gibi yapanlar var, dikkat etmek gerek.

fatitoo ve Seymur88 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2014, 17:50   #434
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 89
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Sayın Denizakvaryumu önce akılda yanlış kalmaması için hemen bir açıklama koyalım, hurma bir zeytin türü değildir. Hurma zeytin Erkence veya İzmir yerli yağlık olarak bilinen zeytin çeşidinin, İzmir'de deniz rüzgarlarının hakim olduğu bir mikroklimada (Karaburun, Çeşme, Urla, Güzelbahçe ve bir miktar da Foça ) Phoma Oleae isimli bir mantarın etkisiyle ağaç üzerinde acılığını kaybetmiş halidir.

Yani siz hurma diye bir çeşit arasanız bulamazsınız, veya erkenceyi başka yere götürseniz hurma yapmaz. Bizim kendi zeytinliğimiz de erkence. Bazı seneler çok hurma yapıyor bazı seneler yapmıyor, bu o mantarın yaşaması için gerekli hava şartlarının sağlanması ile ilgili bir oluşum.
Ben de bir ilavede bulunayım. Tabi benim açıklamam bilimsel değil.

Hurma zeytin, bir zeytin türüdür denilebilinir de. Her zeytin ağacının zeytini, hurma zeytin olmaz, olmuyor.

Diğer bir mesajda da belirtiltilmiş, asıl yetiştiği yer (İzmir) Çeşme ilçesidir. Tabi Çeşme ilçesine yakın, Urla - Karaburun'da da yetişir.

Bir başka zeytin ağacını aynı yere dikseniz de, o ağaçtan hurma zeytin alınamaz, denendi, görüldü.

ReaL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2014, 11:42   #435
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
bidon sele soruları

Tatilde anneme gittiğimde sofralık zeytinini kendisinin yaptığını gördüm. Bidon sele usulü ile siyah zeytin yapmıştı. Hem çok lezzetli hem de az tuzluydu. Evin küçük beyi bu zeytini çok sevdiği için ben de bu sene sofralık zeytinimizi bidon sele usulü ile kendim yapmak istedim. Burhaniye'ye geçen hafta sonu yaptığımız ziyaret sırasında çeşidini bilmediğim bayağıca bir zeytini bidonlara koydum, içine de iri tuz ekledim. Annem, her gün bidonu yuvarlamalısın, dediği için bidonları her gün yuvarlıyorum. Ancak ilk kez yaptığım için tecrübesizim ve bazı sorularım var, cevaplarsanız sevinirim.

1- Bidonlara koyduğum zeytinleri tatlanana kadar her gün mü çevireceğim?

2- Zeytinlerin olgunluk dereceleri farklıydı. Tam siyah olanları bir bidona, kırmızı renkli olanları bir başka bidona koydum. Her ikisi de bu usul ile olur mu?

3- Tam siyahlaşmayan kırmızı zeytinlerin başka şekilde tatlandırma yöntemi var mı?

4- Diyelim kırmızı zeytinleri çizmem gerekiyordu. Tuzladığım bidondan şimdi alıp çizsem ve başka usul devam etsem olur mu?

5- Zeytinler bir haftanın sonunda renklerini kaybettiler ve kimisi kırmızı kimisi yeşil renk aldı. Bu durum normal mi?

6- Yeşil zeytinin hiç sele yapılmadığını görüyorum. Yeşil zeytinden sele yapılmaz mı?

aysozbek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2014, 22:45   #436
Ağaç Dostu
 
yalıçapkını's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-11-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 149
1.5-10 günde bir çevirsen yeterlidir.İlk hafta günaşırı çevirin ve kapakları gevşetip çıkan gazı tahliye edin.
2.Olur.
3.Ilık rüzgarların estiği günlerde imkan bulursanız zeytinlerin kapağını açıp balkonda falan bol havalandırırsanız kırmızı zeytinlerde siyahlaşır.
4.Kırmızı zeytinler çizilerek salamurada yapılabilirdi bu aşamadan sonra bence gerek yok.
5.Normaldir.3. maddeyi uygularsan zeytinler siyahlaşır.
6.Yapılmaz

tiryaki ve aysozbek beğendi.
yalıçapkını Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2014, 22:57   #437
Ağaç Dostu
 
yalıçapkını's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-11-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 149
7.1 kg zeytine 70 gr tuz eklemek yeterlidir.İdeal olan miktar bence budur.Fazlası tuzlu yapar zeytini.
8.5 litrelik 1 pet şişe 3,2 kg zeytin alır 210 gr tuz(1 su bardağı) 10 litrelik pet şişe 6,5 kg zeytin alır,420 gr tuz idealdir.

tiryaki ve aysozbek beğendi.
yalıçapkını Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2014, 13:29   #438
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sebebini henüz bilmediğim zeytin ağacımdaki zeytinler yerlere dökülmeye başladı. Ben de ağaçtan tamamını topladım. Ancak ne tam siyah ne yeşil. Siyahımsı mor )) Bu şekildeki zeytini nasıl değerlendirebilirim? Yumuşak oldukları için kırma ihtimalini hiç hesaba katmıyorum. Çizsem mi, tuza mı yatırsam yoksa başka bir yöntemle mi yapsam? Yaklaşık 10 kg. zeytin bu şekilde bekliyor.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2014, 07:35   #439
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Sayın Lonicera, üstteki tarifi aynen uygulayın. Bunun adı yuvarlama zeytindir.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2014, 12:15   #440
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Hemen işe koyulayım o zaman. Teşekkürler sn.Melih Bakırlıoğlu.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2015, 23:46   #441
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Ben de kendi bildiğim (arkadaşlardan öğrendiğim) zeytin yapımını aktarayım:

Sele Zeytini
Leğenin içine tahta bir yükselti koyup çuvalı tahtanın üzerine yerleştiriyoruz. Bundaki amaç çuvalın akan zeytin suyundan uzaklaştırılması, temasın engellenmesi. Toplanan veya alınan zeytinleri çuvala veya seleye biraz zeytin biraz kayatuzu olacak şekilde sırayla yerleştiriyoruz. 3-4 gün hiç dokunmadan bekliyoruz. Sonra hergün çuvalı değiştiriyoruz ki zeytinler iyice karışsın .Leğendeki acı suyu da döküyoruz. Acı suyu akıp tuzla pişmesi tamamlanınca ki bu yaklaşık 15-20 gün sürebilir ve zeytinler büzüşür , tadına bakıp kavanozlara koyun. Salamura zeytin gibi uzun süre dayanmayacağını da unutmayın.

Salamura Zeytin
Ben kavanoza zeytini ve kaya tuzunu koyup (yaklaşık 1 kg zeytine 2 yemek kaşığı kayatuzu diyeyim zira gözkararı yapıyorum) çok az da zeytinyağı ekleyerek kavanozun ağzını kapatıyorum. Her gün kavanozu sallayarak zeytinin suyunu salmasını sağlıyorum. Bu da 15 gün gibi bir sürede oluyor ve tüm bir yıl boyunca hatta daha da uzun süre bozulmadan kalıyor. Zeytinin aroması yani hafif burukluğu hoşunuza gidiyorsa yemeye daha erken başlayabilirsiniz, yok buruk olmasın derseniz daha uzun süre kavanozda kendi suyunda tutun. Kavanozdaki suyu dökmeyin, zeytin içinde kalsın.Sofrada kekik, kırmızı pul biber ve limon ile tatlandırın.

Yeşil zeytin
Yeşilken toplanan zeytin çekiç veya havan eli ile bir tahtanın üzerinde kırılır, bol suda hergün birkaç kez suyu dokülüp yenilenerek tatlandırılır. Ama siyah zeytine göre daha zahmetlidir. Yaklaşık 10 - 15 gün süren tatlandırma sonrası kavanozlara alınır, üzerine bol zeytinyağı dökülür. Afiyetle yenir.
İlk zeytin yapımını öğrendiğim zamanlara denk gelen yukarıdaki mesajımdan bu güne 7 sene geçmiş. Dile kolay. 7 senedir kendi zeytinimizi kendim yapıyorum. Hatta akrabalara da birer kiloluk kavanozlarda yaptıklarımdan hediye ediyorum. Sağlıklı, temiz, lezzetli. Bu sitede öğrendiğim -bitkiler haricinde- en faydalı işlerden birisi de bu zeytin işi oldu. Herkese tavsiye ederim.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 08:11   #442
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Ben de ilk bu sitede görüp zeytinle başladım, şimdi artık ekmek, yoğurt, bira ve şarabı evde düzenli olarak yapıyorum.
peyniri bir kere denedim ama daha fazla mesai isteyen bir konu.

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 22:28   #443
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Sn. MeyveliTepe,

Söylediğiniz gibi sele zeytininin bir çeşidi galiba bidona koyarak yapılma yöntemi. Adını bilmediğim için aklıma bidon selesi demek geldi. Kabul ederseniz bu adı verip öyle diyeyim.

Hatta bu usulde 1, 2 veya 2,5 litrelik pet şişelere zeytin, tuz ve çok az yağ koyup ağzı sıkıca kapatılıyor. Uzun süre dayanıyor. Yaklaşık bir sene boyunca (gelecek seneki zeytin hasatına kadar) son derece lezzetli zeytinleriniz oluyor. Üstelik salamura zeytinden çok daha lezzetli.

Yalnız olma süresi hakkında tanıdıklarım hep 3-4 aydan bahsettiler. Ama sizin dediğiniz gibi daha kısa sürede olur mu bilmiyorum. Gerçi süre çok da önemli değil. Zira zaten suyunu salan normal seleler 1-2 aylık sürede yense (normal sele çok dayanmaz hemen tüketmek gerekir, beklerse küfleniyor), kendi suyunda kalan bidon seleler de o arada olgunlaşır. Yani amaç bir sene boyunca kendi hazırladığın zeytinleri bidon bidon sırayla yemek.

Bidondakilerin (ya da pet şişedekilerin) kapağı açılmayacak. Tüketeceğiniz zaman açıp yenilecek. Bu mantık uygulandığında tüm senenin zeytini sele şeklinde hazır oluyor. Eğer 1-1,5 aylık süreçte açarsanız da tadının daha aromalı olduğunu söylemişti arkadaşım. Kimileri (ben dahil) bu aromalı zeytini daha çok seviyor.

Ben henüz selelerimi bitirmediğimden bidonu açmadım. Ama akşam sizin için tadına bakacağım. Akşama neticeyi yazarım.

Yukarıdaki 5 Aralık tarihli mesajda zeytinlerimin yeni geldiğini yazmıştım. Açık seleler oldu, bidon seleleri kurulalı ise 20 gün oldu.
Yeşil zeytinlerim ise hala tatlanmadı.

Bidon sele diye isim bile uydurmuşum. ��

Sn. Tirkaki, siz işi ilerletmişsiniz. Lakin kendi adıma bilmemek ayıp değildir öğrenmemek ayıptır diyerek tez vakitte şarap yapımı başlığına terfi etmem gerektiğini düşündüm sizin yazınızı okuyunca. ��

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2015, 21:36   #444
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
İnterprete'nin bahsettiği şekilde, yeşil zeytinin bir miktarını çizme ve kırma yapmadan kurmuştum.


Bugünlerde, soslamak için (ekşi-tuz) küçük kavanoza azar azar alıp, tüketiyoruz.

Büyük bidonda ilk kurduğumdan beri, sadece bir kez suyunu değiştirdim. Acılığı tamamen gitmiş. Gayet lezzetli. Üzerinde minik kişniş tohumları var.

Eğer kişniş tohumu ile yapmayı düşünürseniz, tüm bidonda değil de ayrı bir yerde, az miktar zeytinde deneyin. Severseniz, birer yemek ya da tatlı kaşığı kişnişi esas bidona ilave edersiniz.


Eklenti 367909



Yine, sirke-şeker-çiçekyağı ile yaptığım siyah zeytini de yemeye başladık.

Yiyenler çok beğeniyor ama ben bana sirkesi sanki biraz fazla olmuş gibi geldi (belki de sirke sevmediğim için öyle geliyordur).

Bir daha ki sefere, 1 su bardağı sirke ile yapacağım.



Eklenti 367910


Eklenti 367911
Sn.ayazkentli sirkeli zeytini nasıl yapıyorsunuz, tarifini verebilir misiniz? Ben de bu sirkeli zeytinin tadına bayılıyorum ama nasıl hazırlanır bilmiyorum...

SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2015, 19:30   #445
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Sahire hanım,

5 lt.lik bidona siyah zeytinleri doldurup,

- 2 su bardağı sirke,
- 1 çay bardağı çiçekyağı,
- 1 yemek kaşığı şeker,

ve yeteri kadar kaya tuzu ile kurmuştum.

Bidonda biriken kara suyu, zeytinin acılığı çıkıncaya kadar arada boşaltım.

Sirkeli olarak ilk zamanlar çok lezzetli oldu ama bir iki ay sonra iyice ağır oluyor zeytinler. Sanırım sirke çok baskın kalıyor. Bu nedenle 1 su bardağı sirke kullanmanızı öneririm.

Sirke, değişik aroma versin diye kullanılıyor genelde. Eğer sirkeyi seviyorsanız deneyin.

Kolay gelsin.

(1 aydır internette değildim. Umarım geç kalmamışımdır tarifi vermek için. Bu zamanda genelde zeytin kalmıyor).

sonkez beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2015, 12:27   #446
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn. Melih Bakırlıoğlu' na teşekkürlerimle. Nefis bir zeytin oldu.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2015, 08:13   #447
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Rica ederim, faydam oldu ise ne mutlu bana. Afiyet ile yiyin.

Lonicera ve sonkez beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2015, 07:08   #448
Ağaç Dostu
 
sonkez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,033
Ilk 5defa bu sene bende yaptim ama tuzunu biraz fazla kacirmisim.Azaltmak icin ne onerirsiniz?

sonkez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2015, 08:12   #449
Ağaç Dostu
 
çiçeksever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2006
Şehir: Afyon-Eskişehir
Mesajlar: 1,630
Galeri: 14
Kullanacağınız kadarını yemeden önce suda bekletin.

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2015, 11:41   #450
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-12-2014
Şehir: SİLİFKE
Mesajlar: 45
Arkadaşlar tansiyondan ötürü tuz diyetim var zeytini de çok sevdiğim halde tüketemiyorum salamura hiçbirşey tuzdan dolayı yemiyorum peynir turşu gibi bu yıl kendime yeşil ve siyah zeytin yapmayı düşünüyorum tatlandırmak ve uzun süre saklamak için nasıl tuzsuz salamura yapabilirim bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim benim için önemli olan aylarca bozulmadan saklamak tatlandırmak önemli değil zeytin acısını severim.Limon tuzu zararlımı diyede araştırıyorum.

Silifkel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024