agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Reçeller (http://www.agaclar.net/forum/kiler/2319.htm)

Mahmut Leventoğlu 12-11-2006 18:30

Reçeller
 
Kızılcık Marmeladı

Kızılcıklar yıkandıktan sonra tencereye konulur ve bir taşım kaynatılır(Kızılcıklar yarılıncaya kadar). Tencereden bir ilistire (Süzgeçe) alınan kızılcıklar el marifeti ile ezilip çekirdekleri çıkartılır. Çekirdekleri çıktıktan sonra başka bir tencereye konulan kızılcık ezmesinin üzerine 1/3 oranında toz şeker(kristal şeker)konur ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır bir taşımlık hale gelince 1 adet limon sıkılır içine ve sonra soğumaya bırakılır. Marmelad hazır buyrun afiyet olsun. Öbür tarafta
Kaynatıp bıraktığımız kızılcık şurubu isteğe bağlı olarak bir miktar şeker ilavesi ile Kızılcık kompostosu olarak **** soğuk şurup olarak içilebilinir.

Uyarı: Kızılcık ın peklik yapıcı özelliği nedeni ile dikkatli tüketilmesi önerilir.

Mahmut Leventoğlu 15-11-2006 08:21

Reçeller konusunda ülkemiz inanılmaz bir zenginlik sunuyor. Mesela Ege de Sakız reçeli,Antalya da herşeyin (:)))) Bergamut,Patlıcan,Turunç,Portakal,Karpuz Kabuğu reçelleri mevcut. Malatyanın kuru kayısı reçeli bu yörelerden tarif bilen varmı?

Mahmut Leventoğlu 03-12-2006 11:51

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ (Antalya yöresi)

Malzemler:
1 Kg. Kalın Kabuklu Portakalın kabuğu(Yafa)
1 Kg. Toz şeker
1 Ad. Limon

Yenilen portakalların kabukları kapalı bir kap içinde (l Kg olana kadar ) toplanır.
(Tüketime göre buzdolabında kabukların dayanma süresi 1 hafta kadar)

Toplanan kabuklar 0.5x1.5 cm ebatlarında doğranır ve bir taşımlık kaynatılır. Kaynatılıp suyu süzülen portakal kabuklarının üzerine toz şeker dökülür ve 2 saat kadar beklenilir. Ocakta kısık ateşte pişmeye bırakılan reçele bir taşımlık kaynamasından sonra l limon sıkılarak suyu ilave edilir. Biraz daha kaynatılan reçel soğumaya bırakılır. Önemli not çok fazla kaynatılırsa kabuklar sertleşir.

Buyrun afiyet olsun.

Oğuzhan 04-12-2006 08:23

Turunç (Anber) Reçeli

reçel için gerekenler: 1 portakal, 1 limon, 1 greyfurt, 8 bardak su, 1.750 kg. toz şeker
portakal, limon ve greyfurtu yıkayın, sivri ve siyah kısımlarını kesin, kabuklarını soymayın. kuşbaşı doğrayın, bu arada çıkan çekirdekleri atın. bir kaba bu parçaları ve 1 bardak suyu koyup blendırla hepsini iyice ufalayın. bunları pişireceğiniz tencereye alıp 7 bardak suyu ekleyin, kapağını kapatıp oda sıcaklığında 4-5 saat bekletin. (ara sıra tahta kaşıkla karıştırın) 40-45 dakika pişirin (oluşan köpükleri kaşıkla alın). sonra şekeri ekleyin, bir saat de şekerle pişirip jöle kıvamına gelince altını kapatın. hafif ılıkken kavanoza boşaltın.

Oğuzhan 04-12-2006 08:28

Üzüm Reçeli

--------------------------------------------------------------------------------
Malzemeler:
500 gr şeker
1 adet limon
2.5 su bardağı su
1 kg çekirdeksiz üzüm
60 gr çam fıstığı, kavrulmuş

Yapılışı:
Üzümleri iyice yıkayıp, sularını süzün. Üzümleri salkımdan tane tane koparıp, ayırın. 500 gr şeker ile 2.5 su bardağı suyu kaynatıp, bir şurup hazırlayın.
Şurup kıvamını bulduğunda çam fıstıklarını ve üzümleri içine atın ve üzümler pişinceye dek hafif ateşte kaynatın. Reçel kıvamını aldığına limon suyunu ilave edin ve karıştırın, 20-25 dakika kadar kaynatın.Reçeli ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

Afiyet olsun

Billur Korkmaz 10-05-2007 19:07

Reçel ve turşu yapmak en büyük hobim diyebilirim, bu güne dek her meyveden reçel yaptım ve başarılı oldum.. Ne çok koyu kıvamlı ne de su gibi, tam kararında reçellerim.. Ancak son iki yıldır çilek reçelinde başarısız addediyorum kendimi, zira meyveler haşat, kıvamı su gibi oluyor ve üzülüyorum.. Reçeller içinde en çok "Çilek Reçeli" ni seviyorum ve işte yine zamanı geldi.. İlgilenen arkadaşlar acaba kendi usüllerini tarif edebilirler mi ?..
Benim usülümde 1kg çileğe 3 subardağı tozşeker ( 750 gr.) serpip ateşe koyuyorum, 1 saat kadar çok harlı olmayan ateşte pişirdikten sonra 1 limon suyunu ilave edip biraz daha kaynatıp çıkartıyorum..
Teşekkürler..

hassoman 13-05-2007 23:10

Çilek Reçeli:
Pazaryerlerinde özel olarak seçilmiş çileklik reçeller satılır.
Küçük, dağılmamış, kokulu...

Ben akşamdan hazırlıyoruım:
1 kg çilek
1 kg şeker...
bir tutam tereyağı
1/2 limon

Bir tencere içinde çileklerin üzerine şeker konur.
Bir gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün ocağa konur. Kısık ateşte kaynamaya başlayınca bir tutam tereyağı konur.
Kaynama süresi veremeyeceğim. Gözleyeceksiniz.
Kıvama gelince 1/2 limonun suyunu ekleyerek biraz daha kaynattıktan sonra henüz sıcakken kavanozlara konur. Soğuyunca kapakları kapatılır.
Kıvamı kaçırırsanız koyu olur, acele ederseniz curu (cıvık) olur... Kimi, kaynamakta olan reçelden madeni bir kaşığın içindeki soğuk suya, kimi soğuk mermere damlatarak kıvam testi yapıyormuş.
Ben kaynarken akışkanlık durumuna göre ocaktan alıyorum.
Umarım yararlı olur. Afiyet olsun!..

Billur Korkmaz 15-05-2007 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 103922)
Çilek Reçeli:
Pazaryerlerinde özel olarak seçilmiş çileklik reçeller satılır.
Küçük, dağılmamış, kokulu...

Ben akşamdan hazırlıyoruım:
1 kg çilek
1 kg şeker...
bir tutam tereyağı
1/2 limon

Bir tencere içinde çileklerin üzerine şeker konur.
Bir gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün ocağa konur. Kısık ateşte kaynamaya başlayınca bir tutam tereyağı konur.
Kaynama süresi veremeyeceğim. Gözleyeceksiniz.
Kıvama gelince 1/2 limonun suyunu ekleyerek biraz daha kaynattıktan sonra henüz sıcakken kavanozlara konur. Soğuyunca kapakları kapatılır.
Kıvamı kaçırırsanız koyu olur, acele ederseniz curu (cıvık) olur... Kimi, kaynamakta olan reçelden madeni bir kaşığın içindeki soğuk suya, kimi soğuk mermere damlatarak kıvam testi yapıyormuş.
Ben kaynarken akışkanlık durumuna göre ocaktan alıyorum.
Umarım yararlı olur. Afiyet olsun!..

Özellikle dağçileği tabir edilen minik, kokulu, dağılmamış cinsinden yapmaya özen gösteriyorum ben de.. Ancak verdiğiniz tarif daha önce hiç karşılaşmadığım türden ve tereyağı ilgimi çekti, kıvamı olması açısından mı ilave ediliyor acep? Bu tarifi kesinlikle deneyeceğim.

Teşekkürlerimle, Saygılarımı sunarım Sayın Hassoman..:cool:

hassoman 16-05-2007 22:23

Sayın Korkmaz,
İlginize sevindim.
Sonucu yazarsanız mutlu olurum.
Kolay gelsin...

Not:Tereyağı reçelin köpürmesine engel oluyor...

Billur Korkmaz 16-05-2007 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 105015)
Sayın Korkmaz,
İlginize sevindim.
Sonucu yazarsanız mutlu olurum.
Kolay gelsin...

Not:Tereyağı reçelin köpürmesine engel oluyor...

Tamam, sonucu bildireceğim ancak likör forumunda bir tarifiniz var ki, vişneleri ne de güzel sarıp sarmalamışsınız şeker, tarçın ve votka ile özendim.. Doğrusu denemek isterim de.. :)
Sizin engin tecrübe ve bilgilerinizden faydalandığımız için mutluyum..
Teşekkürler..

Billur Korkmaz 05-06-2007 19:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 105015)
Sayın Korkmaz,
İlginize sevindim.
Sonucu yazarsanız mutlu olurum.
Kolay gelsin...

Not:Tereyağı reçelin köpürmesine engel oluyor...

Çilekleri ayıkladım, şekerleri üstüne serpip kapağını kapatıp dolaba kaldırdım.
Sabahtan kaynatacağım kısmetse.. Sonucu ben de merak ediyorum..:p

hassoman 05-06-2007 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 113800)
Çilekleri ayıkladım, şekerleri üstüne serpip kapağını kapatıp dolaba kaldırdım.
Sabahtan kaynatacağım kısmetse.. Sonucu ben de merak ediyorum..:p

Eyvah,
İnanın sizden daha çok ben heyecanlandım. :eek: Artık bu gece gözüme uyku girerse kendimi şanslı sayarım. Ama siz becerirsiniz canım.
Sonucu merakla bekliyorum.
Kolay gelsiiiin:)

Mahmut Leventoğlu 06-06-2007 11:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 105015)
Sayın Korkmaz,
İlginize sevindim.
Sonucu yazarsanız mutlu olurum.
Kolay gelsin...

Not:Tereyağı reçelin köpürmesine engel oluyor...

Not 2: Tereyağı reçelin parlak olmasını da sağlıyor sevgili hassoman :)

hassoman 06-06-2007 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 113999)
Not 2: Tereyağı reçelin parlak olmasını da sağlıyor sevgili hassoman :)

Sayın Mahmut Leventoğlu çok haklısınız. O zaman bilgilerimizi tamamlayalım:)
Kaynamakta olan reçelinizin içine bir tutam tereyağ katarsanız, reçeliniz hem köpürmez hem de parlak olur:D

Mahmut Leventoğlu 06-06-2007 12:11

Bravo hassoman. Ama illada vişne likörü. Bu yıl kızılcıklada deneyeceğim.

zenfree 06-06-2007 13:20

Sevgili hassoman teryağlı çilek reçeli tarifinizi yaptım. Nefis oldu. :)
Tarif için teşekkürler.

Ben de moka (mocha) likörü tarifi ekleyeceğim likörler bölümüne.

habibe 06-06-2007 14:25

Biriniz de Allah rızası için Gül reçelini anlatsın :)

Mahmut Leventoğlu 06-06-2007 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 114079)
Biriniz de Allah rızası için Gül reçelini anlatsın :)

Sevgili Habibe adresini özel mesaj atarsan İsparta dan istediğin kadar yollarım :))

habibe 06-06-2007 15:01

Aaa cidden mi? ciddisiniz tabi.
Oraların gül reçelleri buralarda satılmaz mı?
Bulabilirsem buradan alırım. Zahmet etmeyin lütfen.
Gül cennetinden gül reçeli tercih etsem de; şayet güvenilir bir yer ya da marka varsa önce bunu sorayım size.. Şayet oradan başka yerde yok derseniz. Teklifinize evet diyeceğim. :) Teşekküler.

hassoman 06-06-2007 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 114046)
Sevgili hassoman teryağlı çilek reçeli tarifinizi yaptım. Nefis oldu. :)
Tarif için teşekkürler.

Ben de moka (mocha) likörü tarifi ekleyeceğim likörler bölümüne.

Sevgili zenfree,
Ben de şu harika radyolar için size nasıl karşılık verebilirim diye düşünüp duruyordum. Bakın işte ödeşmiş olduk. Çok sevindim:D Likör tarifinize hemen bakacağım.
Şimdi heyecanla Billur Hanımdan haber bekliyorum. Bu sabah reçelini kaynatacaktı da:p

Mahmut Leventoğlu 06-06-2007 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 114113)
Aaa cidden mi? ciddisiniz tabi.
Oraların gül reçelleri buralarda satılmaz mı?
Bulabilirsem buradan alırım. Zahmet etmeyin lütfen.
Gül cennetinden gül reçeli tercih etsem de; şayet güvenilir bir yer **** marka varsa önce bunu sorayım size.. Şayet oradan başka yerde yok derseniz. Teklifinize evet diyeceğim. :) Teşekküler.

Yanıtı evet olarak kabul ettim ve en kısa zamanda adresinize teslim edilecektir.

Bekir S. 06-06-2007 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 113800)
Çilekleri ayıkladım, şekerleri üstüne serpip kapağını kapatıp dolaba kaldırdım.
Sabahtan kaynatacağım kısmetse.. Sonucu ben de merak ediyorum..:p

Bamyaları yedikten sonra,sabaha kahvaltıya bahçeden domates,biber benden.Sizde reçeli getirirsiniz.Okadar yoldan sonra dinlenip kahvaltı edersiniz artık değil mi ama ? ;)

limon 06-06-2007 18:17

Mahmut Bey, Fethiye çarşıda hal gibi bir yer vardı. Duruyor mu orası acaba? 3-4 sene önce Ağustos ayı gibi gittiğimizde hayatımda halen unutamadığım tatta ve kokuda çilek almıştık. Küçük hepsi aynı muntazamlıkta, şimdi satılan çilekler gibi koyu kırmızı değil de pembemsi, üzerinde sim varmış gibi parıldayan ve şeker oranı yüksek, mis kokulu, muhteşem ötesi çileklerdi.

Billur Korkmaz 06-06-2007 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 114046)
Sevgili hassoman teryağlı çilek reçeli tarifinizi yaptım. Nefis oldu. :)
Tarif için teşekkürler.

Ben de moka (mocha) likörü tarifi ekleyeceğim likörler bölümüne.



Bir teşekkür de benden Sevgili Hassoman Pir'imize,

3kg. çileği iki çelik tencereye bölüştürüp, Hassoman usülünden milim sapma yapmadan uyguladım ki sormayın!.. 4 kavanoz çilek reçelim oldu ki, pişirme esnasında bir yudum köpüklenme yaşamadım ve pırıl pırıl parlak oldu.. Tabi ki tereyağı katmalarını herkese önemle tavsiye ederim efendim..

Teşekkürler SN. Hassoman..:cool:

Billur Korkmaz 06-06-2007 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 113852)
Eyvah,
İnanın sizden daha çok ben heyecanlandım. :eek: Artık bu gece gözüme uyku girerse kendimi şanslı sayarım. Ama siz becerirsiniz canım.
Sonucu merakla bekliyorum.
Kolay gelsiiiin:)

Öğreneceğimiz çok şey var daha sizden Efendim:)

Sonsuz Teşekkürler..

Mahmut Leventoğlu 06-06-2007 20:22

Sevgili Limon,
Fethiye çarşı içindeki hal duruyor. Şimdi özgün yöre mimarisi ile modernize edildi. Balıkçılar,kasaplar,peynirciler,sebze ve meyva satıcıları,büfe ve lokantalar da oldu. Oranın sabah keyfi pek güzel olur. Ben orada olduğum zamanlar her sabah mutlaka uğrar tanıdıklarla kahvaltı eder ve sabah hengamesini yaşarım. Çok keyifli olur. İnanılmaz muzip dostlar var.
Çilekleri hangi mevsimde aldınız? Orada belli mevsimlerde yayla ürünleri satılır. Hele haftalık kurulan pazar çok daha keyiflidir. Dere kenarında muhteşem gözlemeler yiyebilirsiniz. Köylü pazarından çok güzel ürünler alabilirsiniz. :))

Billur Korkmaz 06-06-2007 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 114230)
Bamyaları yedikten sonra,sabaha kahvaltıya bahçeden domates,biber benden.Sizde reçeli getirirsiniz.Okadar yoldan sonra dinlenip kahvaltı edersiniz artık değil mi ama ? ;)

Dört kavanozdan biri size gelecek Sevgili Rikeb, bu sebeble fazla yaptık ya..:)
Önce sabah reçeli yeriz, öğlen yemeğine bahçeden bamyaları toplayıp pişirmesi benden.. :p

Rikeb ve Ailesine sevgi ve selamlar..

hassoman 06-06-2007 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 114302)
Öğreneceğimiz çok şey var daha sizden Efendim:)

Sonsuz Teşekkürler..

Mutluluk dediğiniz nedir ki efendim. İşte budur; sizden bu sözleri işitmektir. Sizlerden öğrendiklerimizin yanında bunlar hiç kalır. Paylaşmak gibisi var mı?Afiyetler olsun:D

zenfree 06-06-2007 20:56

Reçeller afiyet olsun herkese.:)

Diyet reçel tarifi bilen var mı acaba?

Billur Korkmaz 06-06-2007 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 114079)
Biriniz de Allah rızası için Gül reçelini anlatsın :)

Bu mesajınızı okuduğumdan beri tarifler yazan bir ajandam vardı onu aramakla meşgulum, bulamadım.. Tv'de bir Isparta belgeselinden alıntıladığım bir "gül reçeli" tarifi vardı, çok kolay ve zahmetsiz.. Hatta geçenlerde "Bademağacı" isimli kardeşim msn de istemişti de bu tarifi vermiştim. Ya o ya ben size bu tarifi yazacağız Allahın izniyle Sevgili Habibe Hanım..:)

Yine de Mahmut Bey bizden daha fazla faydalı olabilir kanaatindeyim, gül memleketinden olması itibariyle..:o

bademagacı 07-06-2007 09:22

Billur Hanım'dan aldığım Gül Reçeli tarifi;

Bir miktar reçellik pembe gül akşamdan yıkanır.Islak olduğu icin bir tülbent ya da bezin arasına konur.(kurusun diye..)diğer taraftan tencerede 3 su bardağı su ile 2 su bardağı toz şeker,kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır.

Kıvama geldiğine kanaat ettiginizde içine gülleri koyup yarım saat kadar karıştırın.Kaynayıp piştiğini görünce ateşten al.soğumaya bırak.

habibe 07-06-2007 10:07

Çok kolaymış meğer tarifi. Çok teşekkür ederim. Bahçeme Isparta gülü ekmiştim açarsa yapacaktım. Ama nerdeee bu yıl tek gül açmadı bitten. İlaçladım birazda budadım ve gülsüz kaldım. :)

habibe 07-06-2007 10:11

Mahmut bey çok teşekkür ederim. Gül olmasa da evde reçelim var :) Acelesi yok. Ne zaman müsaitseniz o zaman gönderin lütfen.
Adres bilgilerimi mesaj bölümüne yazacağım . Kolay gelsin.

limon 10-06-2007 13:23

Mahmut Bey sanki Ağustos sonu gibi hatırlıyorum. Amerika'ya kızlar(eşimin kardeşleri) okula gitmeden yanlarında reçel göndermiştik :)

limon 10-06-2007 13:29

Arkadaşlar gül reçelinin 1-2 ay sonra o keskin kokusu azalıyor. Ben geçen sene denedim de bir süre sonra hiç kokusu kalmamıştı. Onun için önce yaprakları aralarına şeker serpiştirerek kavanozlara basıyorlarmış. (Tam tarifini unuttum) Reçeli az miktarlarda yapıyorlarmış. Bittikçe kavanozdan istedikleri kadar yaprak alıyorlarmış.

Todor 13-06-2007 21:40

Sayın Saim Ergin;

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm başlığına bakmanızı rica ediyoruz. Çünkü mesajlarınızı okumakta ve anlamakta zorluk çekiyoruz.

Teşekkür ederiz.

pitbull 26-06-2007 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 51047)
Reçeller konusunda ülkemiz inanılmaz bir zenginlik sunuyor. Mesela Ege de Sakız reçeli,Antalya da herşeyin (:)))) Bergamut,Patlıcan,Turunç,Portakal,Karpuz Kabuğu reçelleri mevcut. Malatyanın kuru kayısı reçeli bu yörelerden tarif bilen varmı?

Patlıcan reçeli çok güzel olur, tadı kestane tatlısını andırır.Bilmiyenler patlıcandan da reçelmi olur diyebilirler ama bir deneyin tarifi başka bir siteden alıntı yapıyorum.


Patlıcan Reçeli:
Malzemeler: Reçellik küçük patlıcanlar, şeker, karanfil, limon suyu, su ve sönmemiş kireç.
Yapılışı: Ölçü birebir ölçüdür. Bir kg patlıcana karşılık bir kg şeker, 3-4 karanfil, yarım limon suyu. Önce patlıcanlar ayıklanır (bu işlemi yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmeyin), saplarını patlıcanla birleşme noktasından bıçakla ayırdıktan sonra kalan kısmı temizlemek için ellerinizi kullanın.Patlıcan üzerinde kalan (ben onlara yaprak diyeceğim) yaprakları ters yöne doğru çekin, kalan sert dokuyu çok fazla zarar vermeden bıçakla düzeltin, koni şekli verebilirsiniz. Patlıcanın kabuğunu zar inceliğinde soyun. Bu arada yanınızda bir kapta su bulundurun temizlenen patlıcanları bu suya atın. Bütün patlıcanlar hazırlandıktan sonra kireçli suda bekletme aşamasına geçebiliriz. Kireçli su hazırlamak için 5 litre suya 200gr sönmemiş kireç eklenerek iyice karıştırılır. Kireç dibe çökünce üstte kalan su bulandırılmadan alınır.Patlıcanlar bu suda 2 saat kadar bekletilir.Kireçli sudan alınarak bol suyla defalarca yıkanır. Kireçli sudan arındığına karar verdiğiniz zaman sularını sıkıp süzgece alın.Patlıcanları alacak büyüklükte bir tencereye ölçüye göre şeker ve patlıcanların kaynabileceği miktarda su koyun(sanırım bir kg için 1-2 bardak su yeterli olacaktır), su kaynayınca içine patlıcanları atın. Ara sıra karıştırırarak kıvamını kontrol edin. Ocaktan alamaya yakın karanfilleri ve limon suyunu ilave edip biraz daha kaynatın. Altını kapatıp soğumasını bekleyin.Soğuyan reçeli kavanozlara alın, ama almadan önce patlıcanların karınlarını yarıp içine ceviz koyabilirsiniz... Afiyet olsun...

http://www.sebzeler.org/yazi/patlican-receli

Mahmut Leventoğlu 11-07-2007 11:19

Bozcaada ve Gökçeada da yapılan Domates Reçelinin tarifini bilen varmı arkadaşlar ?

Mississippi 12-07-2007 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 128750)
Bozcaada ve Gökçeada da yapılan Domates Reçelinin tarifini bilen varmı arkadaşlar ?

bir tarif buldum ben internetten ama ne kadar doğrudur bilemiyorum :rolleyes:

Malzemeler
1 kg erik
domates
7 su bardagi toz
seker
2 su bardagi su
1 çay kasigi limon tuzu
1 paket
vanilya
10 su bardagi kireç suyu

Yapılışı:
Kireçli suyunun hazırlanışı:12 su bardagı suya yumurta büyüklüğünde sönmemis kireç konur ve eritilir.5 saat bekleyen kirecli suyun kireci dibine çökünce yüzündeki su alınır.
Domateslerin kabuklarini soyup cekirdeklerini cikartip kirecli suda 3 saat bekletelim.3 saat sonra kirecli suyun içinden cikartilan domatesler 2-3 defa normal su ile yikanir.Tencereye su ,seker konulur ve koyulasincaya kadar kaynatilir.Koyulasan serbete domatesler eklenir biraz kaynadiktan sonra limon tuzu ilave edilir.Koyulasincaya kadar kaynatilir.Koyulasan recel ocaktan alinir ve vanilya eklenir.Soguyunca kavanozlara doldurulur.

Mahmut Leventoğlu 12-07-2007 14:00

Teşekkürler Missisipi ellerine sağlık :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024