5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Size açıklayayım mı? ;) Önce ipi alın İki ucunu birleştirerek bir daire yapın Bir ucu sabit tutun, diğer ucu dairenin altından geçirin A harfinin ortasındaki çizgi gibi olan ipi yukarı doğru çekin Bir ilmik meydana gelir Hurmanın sapını bu ilmikten geçirin Daha sonra ipin iki ucunu aynı anda çekin Hurma sapının sıkıca bağlandığını göreceksiniz. |
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
cumartesi doğru köylü pazarına ne yaparsın acilen yapmam lazım [ dur şu ağzımın suyunu sileyim ]
|
önceki sayfaları incelerseniz onunda kolayı var limon sever kürdan yaprakların arasına kürdan saplayıp ipi kürdana bağlıyoruz
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Elinize sağlık.Çok güzel bir anlatım. Bu bağlama yöntemine ''Kazık Başı Bağı'' denir. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Biz uçurtma kuyruklarını böyle bağlardık uçurtmanın kuyruk terazisine. ;) (Yine de ismini öğrenmek iyi oldu, teşekkür ederim.) Sevgili Halil Önen, o hurma yemek için ayırdıklarımdan, ne yapayım örnek vermem gerekiyordu onu kullandım. :) |
Geçen sene elli kilo yapmıştım yetmedi. bu sene yüz kilo askıda kurumasını bekliyoruz sabırsızlıkla. havalar izin verirse tabii
|
Alıntı:
Afiyet olsun...;) |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 343144
Askıdakiler. Şimdilik beşerli 104 dizi oldu, bugün ara verdik. Böyle 75 dizi daha yapacağız. |
Tadının mükemmel olduğunu geçen sene öğrendim. Ama bu görüntü bile korogaki yapmaya yeterli :)
|
Oh, ohh maşallah. Allah ağız tadıyla yemeği nasip etsin.;)
(birbirlerine değmiyorlar değil mi?) |
Güler hanım, ilk asıldıklarında biribirlerine değiyorlar ama bir hafta içinde değmeyecekler :)
|
Alıntı:
Ancak bu seneye kadar hiç kara sinek yaklaşmıyordu ama şu iki gündür sanki cirit atıyor sınekler, hemen sineklik teli ile korumaya aldım, inşallah kurumalarında bir zarar gelmez. Biraz daha lodos esseydi veya rüzgar olsaydı ne iyi olacaktı. Bakalım ne olacak, deneme aşamasındayız. |
Son 5-6 senedir yapa yapa ne zaman ne kadar küçüldükleri hakkında bir deneyim oluştu. İlk asarken biribirlerine değmeyecek şekilde aslırlarsa yer problemi oluyor. Fakat teğet değecek şekilde asıldıklarında bir haftada yarıya yakın küçüldükleri için biribirlerine değmez hale geliyorlar.
|
Selamlar.
Komşunun bahçesinde 7-8 agaç hurma var.Dünkiracısıylakonuşmuştuk.Ev sahibi hurmaları satıyormuş.2 agacı kendilerine ayırmışlar.Biz toplatacagız.Agaçta kilosu 50 kş.25-35 kş ta kilo başına toplatma parası tutar.Bize maliyeti ıvır zıvırıyla 1 tl bulur tahmin ediyoruz.350-400 kilo çıkar diyor beraber alacagım arkadaş.Çok fazla gibi geldi bana.Yakın çevreden gelip alabilecek arkadaş olabilirmi acaba.Daha kesin birşey yok ama yarın kesinleşir inşallah. |
Alıntı:
Sayın Meyveli Tepe, bizler sizden öğrendik bu işlemi. Tekrar teşekkürlerimi sunarım ustam. Bir iki sorum olacak.Cevaplayabilirseniz memnun olurum. 2 senedir bende yapıyorum. Olumsuzluklardan biri, birbirine değen hurmalarda değdiği kısımda bazen küflenme veya kararma olabiliyor. Bu genelde rüzgarsız bir dönem geçince sallanma olmadığından sanırım. O kısım iyi havalanamıyor. Bu sene yaptığım kurutmanın ilk zamanları sorun yaşadım.Sap yerlerinden ekşimsi su aktı ve sapından kopup yere düşenler oldu Bunun nedenlerini anlayamadım ama, kafama takılanlar şunlar. 1- Meyvelerde yeşil kısmı biraz fazla olanlar vardı. Tam olgunlaşanlar da. Acaba hangileri o şekli aldı. 2- Hurmaları topladığım yerin üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyordu. Acaba diyorum radyasyonamı maruz kaldılar. 460 hurmadan 50-60 ını bu şekilde kaybettim. Gerisinde su anda sorun yok , KUrtardılar sanırım. Ama sap yerleri çok zayıf. Ufak darbede düşmeleri kolay oluyor. Bu konularda tecrubelerinizden ve düşüncelerinizden yararlanmak isterim. Saygılarımla. |
Geçen yıl toplayamadan hurmaların üzerine kar yağmıştı. soğuktan etkilendiler herhalde. o yüzden geçen yılki hurmaların içi kuru şekersiz balsız bir şekilde kurudular.
bu yıl havalar çok güzel. bu yılki üründe aşırı derecede büyük ve güzel görünüşlü gösterişli meyveler, havalarda çok güzel gidiyor. 60 tane soyup astım geçen hafta ama üzerinde nokta nokta çürükler oluşmaya başladı 3-4 gün içinde. hem bu yıl sinekde çok konuyor hurmalara. çürümeler dalında da çok fazla. bu yıl çok kolay çürüyor meyveler. karadenizde bu yıl çok elma tuttu ağaçlarda. çok büyük ve gösterişli meyvelerde oldu ancak hiç dayanmıyorlar. topladıktan 1 hafta sonra çürümeler başlıyor. Bu yıl hiçbir meyve dayanmıyor nedense. hurmalar geçen yıl öyle oldu bu yıl böyle oldu. bütün hevesimide kaçırdı. uğraşmaya değmiyor artık. |
Alıntı:
2. Öyle bir etki olacağını tahmin etmiyorum. |
Teşekkür edrim
|
Alıntı:
Mevsim itibarıyla hurmanın kurutulma süreci yazın güneş altında kurutulan diğer sebze ve meyvelerden farklı. Çok daha uzun sürede, soğuk, ayaz, hatta karlı zamanda kurutuluyor. Japonlar için yeni mevsim hurmayı ilk kez yıl başında yemek bir gelenek imiş. Kurutulma esnasında don yemiş, üzerine kar taneleri düşmüş olanlar ise daha makbulmüş. Uzun lafın kısası, bahsettiğiniz çürümeler kurutma ortamının uygun olmadığına işaret ediyor. Bulunduğunuz bölgedeki genel nem oranı önemli bir parametre. Yüksek nem oranı çürümeyi yapan funguslar için uygun ortam oluşturur. Diğer önemli bir parametre de kurutulmak üzere asılmış hurmaların her türlü hava akımına açık olması gereğidir. Örnek olarak, bizim bahçede şimdiye kadar böyle bir problem hiç yaşamamamıza rağmen, bize kuş uçuşu 1 km uzakta ama sıfır rakımda, sahilde yapılan kurutma girişimlerinde küflenme problemi oluyor. Bu sebeple, hurmaları astığınız yer havadar değil ise, fazla nemli ise küflenme, çürüme, dolayısıyla sineklenme gibi durumlar söz konusu olabilir. |
1 Eklenti(ler)
Bugün tam 11 kasa 3 çeşit hurma topladım.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın meyvelitepe bu resimdeki hurma çeşitlerinin isimlerini biliyormusunuz?
|
1 Eklenti(ler)
Bu akşam asılan cinsler
|
5 Eklenti(ler)
Yıllardan beri hurma ağacımda olan meyveleri yeteri kadar değerlendiremedim. Önce yumuşadıktan sonra yedim.Ama evde benden başka kimse pek de beğenmedi.Sonra interneten öğrendiğim hurma talısını yaptım. Beğeildi ama o da çok fazla tüketilmedi.Bu yıl da kurutmayı deniyorum.Burda yazılanlara göre
sararanları toplayıp asıyorum. Eklenti 343539 Sonra kabuklarını soyuyorum. Eklenti 343540 İple bağlıyorum.Eklenti 343541 Kaynar suya sokup 20 ye kadar sayıyorum.Sitede 10 a kadar sayıldığını okudum ama ne olur ne olmaz.Haşlamak için en uygun eşya olarak çaydanlığı buldum.:p Eklenti 343543 Haşladıktan sonra iple ıslanmayacak ama rüzgar alabileceği uygun yerlere asıyorum. Yalnız 10-15 gün önce astıklarım kurumaya başlamalarına rağmen henüz dışlarında beyaz tabaka oluşmadı. Ayrıca birkaç tanesi yağmurun serpintisinde biraz ıslanmıştı.Zararı olur mu? |
Bakın ne güzel değerlendirme fırsatı bulmuş oldunuz.
Ben hurmayı hafif olmuş halinde yemeği de çok severim ve sezon boyunca 200 tane rahatça yerim. O yüzden bahçemizde 3 ağaç var. Bir ağacı yemek için bırakıyoruz diğer iki ağacın meyvelerini kurutuyoruz. Sizin fotoğraflarınızı inceledim. Bağlanacak kısmı biraz budaklı bırakırsanız bağlama işi daha kolay olur. Bizler, hurmaları sıralayıp da asıyoruz, yani bir ipe 5-6 tane bağlıyoruz. Bunları da su dolu bir tencereye batırıyoruz. Asarken de birbirlerine değmezse daha iyi olur. Astığınız yerde yağmur almamasına dikkat edin, rüzgârlı yerde daha güzel kuruyor. Şekerlerinin üzerlerine çıkması çok sonra oluşuyor. |
Soru için bu konu uygun değil ama hurma kurutanlar sirke yapımı başlığına bakmayabileceği için burada soruyorum, orada devam ederiz...
Soyduğunuz kabuklardan sirke yapmayı deneyen var mı? 15-16 tanesinin kabuklarını 1 litrelik kavanoza koydum, sonuçları paylaşırım :) |
Alıntı:
|
Krogakinin yapılışını ve lezzetini o kadar güzel anlatmışsınız ki, mutlaka denemem gerekiyordu. Pazarda hurmaları görünce kg 1,5TL'den 2 kg aldım ve denemeye karar verdim.
Belirttiğiniz gibi önce hurmaları soydum, daha sonra kaynar suya batırdım ve şu an balkonda, iplere bağlı olarak kurumaya bıraktım. Umarım tadına bakabilirim. |
Aslında bu meyveyi hiç sevmem, ama yazılanlar o kadar albenili ki.. ''Hadi sende yap'' diyor.. Annemin bahçesindeki ağaca dadanayım dedim, üzerinde topu topu 9 tane meyve vardı.. Koparmaya kıyamadım..
2-3 kilo da ben alayım.. |
Bahçesinde hurma ağacı olan biri varsa oradan koparmaya bakın, manavda satılanlar karpitli olabilir.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Onlar karpitli deniliyor...2-3 kilo ne ki. Güler Hanım 2-3 ton yapıyor. Bir kaç sene sabredin. Hurma fidanlarını yeni diktim. Şimdilik arıyoruma ilan verelim. |
Sn. Tura sadece deneyecektim ben.. Wallnut'un mesajını geç fark etmişiz..
Şu 9 taneye göz koyayım.. ''Sansarlar yemiş'' derim ;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Konunun başlığını okurken, aklımdan çıkmayan bir mesaj vardı.. Sn. MeyveliTepe'ye ait.. Mesajın devamındaki yorumlar da çok komik :) |
Sevgili Tura 2 ton da ne ki?....dermişim. :D
Yok valla 250 - 300 tane kadar yapıyorum. Geçen sene benimkilerin bir kısmını sansar yedi diye düşünmüştüm, çünkü sansarı bir iki defa pergola madralarına sarıla sarıla hem de ters şekilde, çatı kenarındaki kuş yuvasındaki yavrulara geldiğini görüp kovmuştum. Ama belki sincap da olabilir diyorum. Sincaplar ceviz ağaçlarında cirit atıyorlar. Yokluğumuzdan faydalanıp güzelce son bağladıklarımızı halletmişler. Sevgili selis, Cumartesi günü Gönen'e geliyorsunuz maden, size bahçeden 10 tane kadar koparıp getireyim mi? |
1 Eklenti(ler)
Kusur kalır mıyım, kalmam tabii ki:)
Eklenti 344528 Komşunun Gerze'deki bahçesinden gelen Trabzon hurmalarından 2 tane bana düşmüştü. Gerçi ben korogaki denemesine fırsat bulana dek az biraz yumuşadılarsa da, kururlarsa hiç değilse tadını öğreneceğim.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024