![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
Sirkesiz turşu
yazılanlara göz gezdirdim. turşu tariflerinin içinde barsaklara faydalı probiyotik turşu tarifi göremedim. yaptığınız turşular sadece korumaya yönelik . insana herhangi bi şifası yok. fermente turşu tarifi vereyim. bende bu şekilde turşu yapıyorum. Fermente Mutfağım: Probiyotik Turşu Tarifi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Sayın aydemiraydın verdiğiniz linki inceledim,güzel bir anlatım olmuş fakat kafa karıştırıcı noktalar var,öncelikle bahsettiği tariflerde ahım şahım bir fark göremedim.En büyük fark sirke katmayın diyor. Sağlık için binbir derde deva olan,özellikle de içmek için yaptığımız sirkeler,turşu kavonozuna girince nasıl bu şekilde tamamen faydasız sayılabiliyor.Derseniz ki diğer şekilde yapılan turşu daha faydalıdır,kabul ederim.Ama sizin yaptığınız turşular sadece saklama amaçlı,vücuda faydası yok deyince,bunu kabullenmek istemiyorum. Bu konu hakkında derin bilgi sahibi olan kişilerden konuya katılımlarını rica ediyorum,çünkü büyük bir çoğunluğumuz bu şekilde turşu yapıyoruz. Sayın aydemiraydın sizin probiyotik turşu çalışmalarınızıda var ise resimli olarak buradan görmek isteriz.Yanlış anlaşılma olmasın ben probiyotik turşu karşıtı değilim,sadece hepimizin yaptığı turşunun lezzetinden başka sağlığa'da faydası olması gerektiği fikrindeyim. Geçtiğimiz günlerde benim'de ilk turşu yapma çalışmalarım gerçekleşti zaman bulunca onlarıda burada paylaşacağım. Sitemizde probiyotik turşu konusu yok sanırım,böyle bir konu açılabilir aslına.Böyle çalışmaları olan ve deneyecek olan kişiler için daha rahat olurdu,ya da bu konu'nun içinde devam mı edilmeli nedersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,797
|
Ben üstteki tarifi kullanarak iki kavanozu sirkesiz yaptım. Dün birini açtım. Sanki daha güzel, biberler daha diri, suyu daha leziz gibi geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
Ne kadar sürede oldu turşunuz? Afiyet olsun... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,797
|
Alıntı:
![]() Az önce, geçen hafta açtığım kavanozun resmini çektim. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
sirke çok kuvvetli bir doğal antibiyotiktir çok faydalıdır fakat turşunun içindeki probiyotik bakterileri öldürüyor. ben turşu yapımında 84 mineralli kaya tuzu ve mayalama için probiyotik şase kullanıyorum. bu şekilde yapılan turşunun bir bardağında trilyonla faydalı bakteri var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
probiyotik turşuda beyaz çöküntüler görürseniz korkmayın. tuzdan veya proteinden kaynaklanıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Probiyotik turşu yapmış olan varsa burada tecrübelerini resimlerini ekleyerek adım adım paylaşırsa bizlere de ilham vermiş olur.Kullanılan malzemelerin markası ve nerden bulunabileceği gibi bilgilerede ihtiyacımız olacak tabi ki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
turşu için çok bi malzeme lazım değil. temiz gıda, kaya tuzu, probiyotik şase, cam ve çelik malzemeler. mayalar için bu linke bi göz atın ben buradan ürün alıyorum. Ürünlerimiz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
Ayrıca her yerde tahta kaşıklar kullanılırken,linkini verdiğiniz sitede tahta kaşığı sakıncalı bulması tuhafıma gitti.İşimiz bittikten sonra tahta kaşığı deterjanla yıkayıp yerine koyuyoruz,bu işlem temizlenmesini sağlamıyormu?Her şeyi tahta kaşıkla yapmaya başlamışken şimdi de metale mi döneceğiz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
Alıntı:
ciddi işletmelerde tahta araç kullanılmaz. ünlü yerlerin mutfakları cam ve çelik malzeme kullanır.tahta malzeme kullanırsanız denetimde ceza yersiniz. fermente ürünlerde kimyasal maddelerle temizlik fermantasyona zarar verir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,797
|
Sirke ye yakışan ahşaptır. Temizliğine dikkat ettikten sonra sıkıntı olmaz. 'Fersan', 'Kühne' bırakalım da çelik kullansın ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
ben mutfaktan bahsettim. sanayicileri kastetmedim. sanayici fermente ürün yapmıyor, asidik su satıyor. zaten plastik tankerlerde üretiyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
İyide konumuz sanayiciler nasıl sirke ve turşu yapar olsa,dedikleriniz tamam.Konumuz evde sirke ve turşu yapmak olunca,burada tahta kullanılmamalı gibi ifadelerle kafa kartırmanın manası yok.Sirke konusu başlığında veya burada turşu başlığında verdiğiniz fermentemutfağım sitesinde tahta kaşık kullanmayın diyor yanılmıyorsam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
tahta mutfak esyalari uzerlerindeki ufak girinti cikintilardan ve tahtanin az da olsa emici ozelliginden dolayi ne kadar yikanirsa yikansin bol miktarda bakteri bulundurur. bu bakterilerin fermente urunlerinize bulasmasini tercih etmezsiniz, tahta kasik kontaminasyon riski dogurur. celik kullanin denmesinin sebebi bu. paslanmaz celikten yapilan mutfak esyalari her turlu islem icin kullanilabilir. bir gida muhendisi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Aslında tahta kaşık kullanıyor olmamın en büyük sebebi çevremizde duyduklarımız.Kestane balı alıyoruz,tahta kaşıkla tüketin diyorlar,kudret narı alıyoruz aynı şeyi söylüyorlar.Genel olarak şifa olarak kullanacağımız gıdalarda tahta kullanılması gerektiği fikri sabit. Buradan çıkaracağımız sonuç şumu olmalı,şifa niyetine bir gıda tüketirken tahta malzemeler kullanılmalı,fermentasyon gerçekleşecek her türlü üründe ise tahta kullanılmamalı,cam çelik vs kullanılmalı öylemi? Sirke yaparken,iki üç çeşit yapıyorum,kepçeyle karıştırıp diğerini karıştıracağım zaman sıcak su ile yıkamam yeterli olacakmıdır temizlenmesi için.Tabi karıştırma işlemi komple bittikten sonraki temizleme işlemi içinde aynı sorum geçerli.Deterjan olayı banada yanlış geliyor ama alışkanlık olmuş sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,871
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
Aslında durum böyle ise,doğru bildiğimiz yanlışlar diye bir konu açıp orada bunlar gayet güzel bir şekilde tartışılabilirmiş,daha nelerle karşılaşırdık kim bilir,öyle bir konu var mı acaba,ben aradım ama bulamadım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Alıntı:
eger bulasik makineniz varsa bulasiklari en sicak ayarda yikamaniz yeterli olacaktir, ancak makineden ciktiginda icinde su gollenmisse pis kabul etmeniz daha iyi olacaktir. fermentasyon yapacaginiz ekipmanlari sterilize etmek icin %70 saf alkolle silebilir veya kullanacaginiz ekipmanlari duduklu tencerede yuksek basinc altinda 25-30 dakika pisirebilirsiniz. ben sahsen duduklu tencere metodunu kullaniyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Şimdi kafamda birşeyler oluştu,tahta mı çelik mi konusundan ziyade temizlikte kullandığımız süngerin önemi aklımı başıma getirdi.Verdiğiniz bilgler için hepinize teşekkür ederim.Ben ne doktorum nede gıda mühendisi,o yüzden bilgili dostlardan öğrenmeye çalışıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
çevremde bir çok insan bulaşıkta ve ev temizliğinde kimyasal yerine ev sirkesi kullanıyor. düdüklü tencerenin pişirdiği gıdaların özelliğini bozduğunuda unutmayalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
Bulunduğum yerde şase dediğiniz şeyleri bulmam zor gibi netten de hemen almayı düşünmüyorum.Halihazırda elimizin altındaki ürünlerden yapamazmıyız,hiç mayasız denediniz mi?Ayrıca yoğurt mayalamak gibi sirke aşılamak gibi bir kere yaptığımız turşunun suyundan daha sonraki yapacaklarımızı mayalayabilecekmiyiz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,797
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
|
Dogal fermentasyon, yani tursu yapacaginiz sebzelerin uzerinde zaten dogal olarak yasayan mikriorganizmalari kullanarak yapilan fermentasyon. Bulabilirseniz organik sebzelerle yaparsiniz, ancak zorunlu degil. Fermentasyon yaparken her turlu soru icin ben sandor katz in yazdiklarina basvururum. evde yapilacak fermente urunler icin bildigim kadariyla buyuk bir uzman kendisi, asagiya 2 link birakiyorum. kendisinin yazdigi tursu tarifleri bunlar, google translate ile turkceye cevirip okuyabilirsiniz. Making Sour Pickles | Wild Fermentation :: Wild Fermentation Homemade Pickles Require Just Three Ingredients - The New York Times Sour Pickles: A Simple Recipe ? Nourished Kitchen |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,259
|
Alıntı:
ben bu firmadan kapıda ödemeli olarak şaseleri mayaları alıyorum. Doğadan Bizim fermente ürünlerin tarifleride ayrıntılı olarak bu sitede. Fermente Mutfağım ilk sirkeyi çok yoğun meyve çok az su ile yapıp buradan çoğaltabilirsiniz. yoğurt,kefir,kımız gibi ürünleri yaparken her zaman taze ve hijyen bakterileri kullanmak lazım. sürekli kendi mayanızı kullanırsanız maya kirlenir ve bakterilerde yorulur. ben yoğurtta probiyotik yoğrt mayası kullanıyordum. şimdi bebekler için olan kombiyotik yoğurt mayasına döndüm. kombiyotik bakterler kalın barsak tedavisinde iş görüyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|