agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni62Beğeniler
  • 20 Gönderen akçabardak
  • 1 Gönderen mandalinci
  • 1 Gönderen akçabardak
  • 14 Gönderen akçabardak
  • 1 Gönderen bahcedenn
  • 3 Gönderen Muda
  • 3 Gönderen Muda
  • 3 Gönderen Muda
  • 1 Gönderen Muda
  • 2 Gönderen akçabardak
  • 1 Gönderen Mücevher Çalısı
  • 2 Gönderen akçabardak
  • 1 Gönderen Mücevher Çalısı
  • 2 Gönderen Muda
  • 1 Gönderen bahcedenn
  • 2 Gönderen TCM
  • 4 Gönderen akçabardak

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-12-2013, 16:38   #1
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusu

Malzemeler:

1 Kilogram acı biber,
Kilo başına 2 silme yemek kaşığı şeker,
Kilo başına 1 yemek kaşığı tuz,
5-6 diş sarımsak,
5-6 tane kara biber,
1 yemek kaşığı sıvı yağı,
Aldığı kadar sirke.

Name:  DSCF7683.jpg
Views: 1697
Size:  46.5 KB


Yapılışı:

Önce biberlerin saplarını 1 cm. kalacak şekilde kesilir.
Name:  DSCF4159.jpg
Views: 1972
Size:  43.3 KB


Temizlenen biberler yıkanır ve hiç su olmayacak şekilde
kalın gazete gazetenin üzerine de havlu kağıdı koyularak
biberler serilir.
Name:  DSCF4164.jpg
Views: 1995
Size:  57.8 KB


Kurulanmış biberleri, kapaklı bir teflon tavaya bir yemek kaşığı sıvı yağı
koyularak biberler çok hafif öldürülür. ( ben tavayı mecburen kapatıyorum
çünkü kokusu çok rahatsız ediyor) daha sonra bir kapta soğumaları için
biraz bekletilir.
Name:  DSCF4184.jpg
Views: 1999
Size:  50.2 KB

Biberler soğuduktan sonra kavanozumuzun dibine tane karabiberleri
koyuyoruz, 2-3 diş sarımsak ta ilave edildikten sonra biberleri kavanozun
yarısına kadar dolduruyoruz 2-3 diş sarımsak daha ilave ettikten sonra
biberlerin tamamını kavanoza doldurup üzerine tuzu ve şekeri ilave
edip (hiç su koymadan) sirke ile dolduruyoruz, kavanozun kapağını
kapatıp turşu olana kadar bir kenarda bekletilir.
Ben 1 ay kadar bekletiyorum.
Name:  DSCF4190.jpg
Views: 2072
Size:  58.3 KB

Afiyet Olsun

 

Düzenleyen akçabardak : 13-08-2015 saat 14:20
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 07:32   #2
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Elinize sağlık.

Tarifiniz Güler hanımın tarifine çok benziyor ancak o tarifte biberler pişirilmiyordu ve tane karabiber yoktu.

Bir de böyle deneyeyim, teşekkürler.

akçabardak beğendi.
mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2013, 09:09   #3
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Teşekkür ederim sevgili mandalinci, hoş geldiniz.

Evet Güler hanımın tarifine benziyor ama bu tarifin tek farkı biberleri çok ama çok az
öldürülüyor olmamız, eşim bu turşuya bayılıyor, acı biberi de çok seviyor.

Umarım siz de beğenirsiniz, ben bu tariften kırmızı iri dilimli kamba biberlerinden de yapıyorum kışlık turşusu olarak, dikkat edeceğimiz nokta biberler ıslak olmayacak
hiç bir damla bile. Kolay gelsin

mandalinci beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2015, 14:32   #4
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Yılın ilk acı biber hasadı yapılarak,
çok severek tükettiğimiz bu turşudan yapıldı.

Name:  DSCF7680.jpg
Views: 1626
Size:  38.6 KB


İki Litrelik kavanoza tam geldi,
hiç su koymadan aldığı kadarıyla sirkesi de ilave edildikten sonra
kapağı sıkıca kapatılıp kışın yenmek üzere kaldırılacak,
tabi kışa kadar eşimin sayesinde kalırsa
Name:  DSCF7685.jpg
Views: 1615
Size:  47.6 KB

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2016, 21:22   #5
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,239
Bu turşunun dayanma süresi ne kadar acaba?

Geçen sene annem tarifi biraz da değiştirip ısınmış sirke ile yapmış ve konserve yapmış gibi kapak ta tutmuş. Kapak tuttuğu için saklama bakımından sıkıntı olmamış.

Bu şekilde mevcut tarif uygulanarak ağzı hiç açılmadan ne kadar süre dayanır?

akçabardak beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 06:42   #6
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,182
Galeri: 8
Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Sn. akçabardak tarafından tarifi verilen hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusuna benzer bir turşu. Ayrı bir tarif verecektim. Ancak aynı başlıkta olursa sanki daha iyi olur gibi. Bir önceki yıl eşim tarafından bir arkadaşından aldığı tarifle yapmıştı. Benim çok hoşuma gitti. Acı biberler sap kısımları çıkarıldıktan sonra yıkanıyor.

Name:  DSCF9369.jpg
Views: 1328
Size:  45.1 KB

Daha sonra biraz süzüldükten sonra biraz genişçe bir tavada közleniyor. Küçük olanlar kısa zamanda közlendiği için onlar tavadan alınarak çam şişe içerisine konuluyor. Büyük biberler de közlendikçe şişe içerisine konuluyor. Tabi biraz daha alması için şişe tabanı halı üzerinde tıklayarak daha fazla alması sağlanıyor.

Name:  DSCF9364.jpg
Views: 1316
Size:  44.8 KB

Name:  DSCF9367.jpg
Views: 1374
Size:  54.1 KB

Name:  DSCF9365.jpg
Views: 1470
Size:  49.1 KB

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 06:46   #7
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,182
Galeri: 8
Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Bu şekilde biberlerin daha az yer kaplaması sağlanıyor. Şişe içine bir miktar sarımsak konuluyor. Şişe iyice dolduğu zaman her bir şişe içerisine bir yemek kaşığı turşu için kullanılan tuz ekleniyor. Biz biraz fazla biber koyduğumuz için birbuçuk yemek kaşığı tuz koyduk. İki yemek kaşığı zeytinyağı da koyduktan sonra alabildiği kadar elma sirkesi koyduk. Bize verilen tarifte üzüm sirkesi konulacaktı. Ancak elma sirkesi çok daha lezzetli olmasını sağladı. Elma sirkesinin iyi olması gerekiyor. Yurt dışı markalı bir firmanın ucuz olarak sattığını iddia eden marketlerden birinden ilk çıktığı zaman aldığımda hiç de iyi olmadığını farketmiştim. Onlardan kullanılması durumunda tüm emeğinizin muhtemelen boşa gideceğini düşünüyorum. Daha sonra uzun bir sap ile ( metal kepçe gibi mutfakta bulunan aletlerin sap kısımlarını kullanarak ) şişenin kenarından tabanına kadar araya girerek biberler arasında bulunan havaların alınması sağlanıyor.

Name:  DSCF9370.jpg
Views: 1280
Size:  44.0 KB

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 06:49   #8
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,182
Galeri: 8
Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Eksilen kısım var ise yeniden elma sirkesi dolduruluyor. Şişe kapağı kapatılarak serin bir yerde muhafaza ediliyor.

Name:  DSCF9444.jpg
Views: 1283
Size:  38.3 KB

Name:  DSCF9445.jpg
Views: 1251
Size:  33.1 KB

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 06:55   #9
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,182
Galeri: 8
Çeşitli varyasyonlar geliştirilebilir. Daha önceki yıllarda yapılan domates ile yapılan soslu turşular buzdolabında bile çok uzun süre dayanmaması nedeni ile bu yıl eşim sosunu sonradan ekleyerek deneme yapmayı düşünüyor.

Afiyet olsun.

akçabardak beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 09:36   #10
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Bu turşunun dayanma süresi ne kadar acaba?

Geçen sene annem tarifi biraz da değiştirip ısınmış sirke ile yapmış ve konserve yapmış gibi kapak ta tutmuş. Kapak tuttuğu için saklama bakımından sıkıntı olmamış.

Bu şekilde mevcut tarif uygulanarak ağzı hiç açılmadan ne kadar süre dayanır?

Yukarıda yapmış olduğum turşu oldukça dayanıklı. Geçen sene biraz fazla yaptığım için bitiremedik o yüzden serin ve karanlık bir yerde ağzı hiç açılmamış olarak saklıyorum ve hiç bir değişiklik olmadı, öylece yeni yapılmış gibi duruyor.

Yaz boyunca taze yetişenlerden tüketildiği için öylece bekledi, bu kış tüketmeye kaldığı yerden devam Annenizin yaptığı da çok mantıklı ellerine sağlık afiyetle tüketin.

bahcedenn ve Muda beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 09:49   #11
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Sn. akçabardak tarafından tarifi verilen hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusuna benzer bir turşu. Ayrı bir tarif verecektim. Ancak aynı başlıkta olursa sanki daha iyi olur gibi. Bir önceki yıl eşim tarafından bir arkadaşından aldığı tarifle yapmıştı. Benim çok hoşuma gitti...

Sn akçabardak çok hafif öldürmüş, deformasyon pek belli değil. Sizinki bir başka olmuş görselliği de var, yanık izleri bağırıyor; "ben yandım sen de yan" diye. Ayrı bir başlığı hakkediyor bence...

Muda beğendi.
Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 09:59   #12
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Közlenerek yapılan acı biber turşusu

Sn. akçabardak tarafından tarifi verilen hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusuna benzer bir turşu. Ayrı bir tarif verecektim. Ancak aynı başlıkta olursa sanki daha iyi olur gibi. Bir önceki yıl eşim tarafından bir arkadaşından aldığı tarifle yapmıştı. Benim çok hoşuma gitti. Acı biberler sap kısımları çıkarıldıktan sonra yıkanıyor.

Eklenti 627243

Daha sonra biraz süzüldükten sonra biraz genişçe bir tavada közleniyor. Küçük olanlar kısa zamanda közlendiği için onlar tavadan alınarak çam şişe içerisine konuluyor. Büyük biberler de közlendikçe şişe içerisine konuluyor. Tabi biraz daha alması için şişe tabanı halı üzerinde tıklayarak daha fazla alması sağlanıyor.

Eklenti 627244

Eklenti 627245

Eklenti 627246

Sn. Muda öncelikle ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor ağız tadıyla tüketin.

Bu turşu esasında közlenerek yapılıyor siz doğru yaptınız, köy evlerimiz müsait olduğu için annem dışarıda ocak yakardı közlerin üzerinde tenekede közlerdi.

Benim öyle bir olanağım olmadığı için ben çok az sıvı yağda patlatarak (çok hafif pişirilerek) yaptım nasılsa zeytin yağı konuluyor diye, onun dışında kavanoza ayrıca yağ koymuyorum.

Değişen bir tek sapları, siz çıkartmışsınız ben 1cm. kadar bırakıyorum diri kalsınlar diye. Sirke olarak ta üzüm sirkesi kullanıyorum.

Senelerdir çok severek tüketiyoruz ve içinde su olmadığı için çok dayanıklı bir turşu, bir sonraki seneye de kalsa bile hiç bozulma olmuyor.

Ozlem A ve Muda beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 10:14   #13
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
...

Benim öyle bir olanağım olmadığı için ben çok az sıvı yağda patlatarak (çok hafif pişirilerek) yaptım ...
Patlattığınızda dikkat ediniz lütfen, Allah korusun elinize yüzünüze sıçramasın, çok yakar hem acı hem yanık...

İnsan boğaz için nelerle uğraşıyor ama değiyor değil mi tadından yenmiyor

Ozlem A beğendi.
Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2016, 14:11   #14
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,182
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sn. Muda öncelikle ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor ağız tadıyla tüketin.

Bu turşu esasında közlenerek yapılıyor siz doğru yaptınız, köy evlerimiz müsait olduğu için annem dışarıda ocak yakardı közlerin üzerinde tenekede közlerdi.

Benim öyle bir olanağım olmadığı için ben çok az sıvı yağda patlatarak (çok hafif pişirilerek) yaptım nasılsa zeytin yağı konuluyor diye, onun dışında kavanoza ayrıca yağ koymuyorum.

Değişen bir tek sapları, siz çıkartmışsınız ben 1cm. kadar bırakıyorum diri kalsınlar diye. Sirke olarak ta üzüm sirkesi kullanıyorum.

Senelerdir çok severek tüketiyoruz ve içinde su olmadığı için çok dayanıklı bir turşu, bir sonraki seneye de kalsa bile hiç bozulma olmuyor.
Sn. akçabardak;

Közleme işini biz de apartmanda balkonda yaptık. Küçük tüp üzerinde biraz büyük tava içinde közlendiler.

Azar azar olduğu için üç gün sürmüş eşimin söylediğine göre. Bir anda erik, şeftali, biber, patlıcan, vs. alınca mecburen bu şekilde yapılan kısmında közlemede yardımcı olmak zorunda kaldım. Diğer yardımlarımızı saymayalım.

Pazar günü tam gün mesai yapmak zorunda kaldık. Birkaç günde erik marmelatı ve reçeli, patlıcan ve biber kurutulma işi, turşu, patlıcan kızartması, (bahçede ) şeftali aradan çıktı. Eşim bu kadar çok aldığıma kızmış olsa da az kazalı bir şekilde hepsi aradan çıktı. Aldığım eriği çok beğenmese de arkadaşın iyi demesi ile almıştım. Dış kısmından rengi kötü gibi gözükmesine rağmen içi mükemmel bir aroma ve renk varmış. Aynı eriği bir daha göremedim.

akçabardak ve TCM beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2016, 17:01   #15
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,239
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Yukarıda yapmış olduğum turşu oldukça dayanıklı. Geçen sene biraz fazla yaptığım için bitiremedik o yüzden serin ve karanlık bir yerde ağzı hiç açılmamış olarak saklıyorum ve hiç bir değişiklik olmadı, öylece yeni yapılmış gibi duruyor.

Yaz boyunca taze yetişenlerden tüketildiği için öylece bekledi, bu kış tüketmeye kaldığı yerden devam Annenizin yaptığı da çok mantıklı ellerine sağlık afiyetle tüketin.
Ben farkında olmayarak sormuştum bu soruyu, kapak tutmazsa diye. Ama zaten sıcak sıcak konduğu için kapak tutuyor. Kapak tuttuğu zaman da sorun hiç kalmıyor. Dediğiniz gibi bir de sonraki saklama koşulları önemli.

akçabardak beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2016, 23:24   #16
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,151
Her ihtimale karşı sıfır kapak kullanmak iyi oluyor çünkü kapak kaynatılıp sıkıca kapatıldığı halde dahi bizim 12 tane şişe domatesinden birinin üzeri küflendi.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2016, 13:48   #17
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Burada çok küçük bir detay açıklamak istiyorum, evet sıcak uygulamalarda ve kaynatmalarda kapak her ihtimale karşı önemli,
Kavanozlarda kaynama esnasında biraz gevşeme olduğu için, ben kaynar sudan çıkarır çıkarmaz kapağı bir havlu yardımıyla
usulca saat yönüne doğru biraz daha sıkıştırıp ters çeviriyorum.

Sıcak uygulamalarda kavanozu fazla doldurmuyorum (sırt çizgisine kadar) kapağı sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip üsttleini örtüyorum.

Söz konusu yukarıda tarifini verdiğim turşuda ise sıcak ve kaynatma olayı yok, sirkeyle yapıldığı için dayanıklılığı uzun sürüyor.

Bu 2 Lt.lik kavanoz geçen seneden kalma, göründüğü gibi tazeliğini hala koruyor, bu gün açıp baktım, hiç bir değişiklik olmamış,
hala ilk günkü gibi tazeliğini korumuş.

Name:  DSCF7686.jpg
Views: 1204
Size:  55.5 KB

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019