|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
03-12-2013, 16:38 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusu
Malzemeler: 1 Kilogram acı biber, Kilo başına 2 silme yemek kaşığı şeker, Kilo başına 1 yemek kaşığı tuz, 5-6 diş sarımsak, 5-6 tane kara biber, 1 yemek kaşığı sıvı yağı, Aldığı kadar sirke. Yapılışı: Önce biberlerin saplarını 1 cm. kalacak şekilde kesilir. Temizlenen biberler yıkanır ve hiç su olmayacak şekilde kalın gazete gazetenin üzerine de havlu kağıdı koyularak biberler serilir. Kurulanmış biberleri, kapaklı bir teflon tavaya bir yemek kaşığı sıvı yağı koyularak biberler çok hafif öldürülür. ( ben tavayı mecburen kapatıyorum çünkü kokusu çok rahatsız ediyor) daha sonra bir kapta soğumaları için biraz bekletilir. Biberler soğuduktan sonra kavanozumuzun dibine tane karabiberleri koyuyoruz, 2-3 diş sarımsak ta ilave edildikten sonra biberleri kavanozun yarısına kadar dolduruyoruz 2-3 diş sarımsak daha ilave ettikten sonra biberlerin tamamını kavanoza doldurup üzerine tuzu ve şekeri ilave edip (hiç su koymadan) sirke ile dolduruyoruz, kavanozun kapağını kapatıp turşu olana kadar bir kenarda bekletilir. Ben 1 ay kadar bekletiyorum. Afiyet Olsun Düzenleyen akçabardak : 13-08-2015 saat 14:20 |
04-12-2013, 09:09 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Teşekkür ederim sevgili mandalinci, hoş geldiniz. Evet Güler hanımın tarifine benziyor ama bu tarifin tek farkı biberleri çok ama çok az öldürülüyor olmamız, eşim bu turşuya bayılıyor, acı biberi de çok seviyor. Umarım siz de beğenirsiniz, ben bu tariften kırmızı iri dilimli kamba biberlerinden de yapıyorum kışlık turşusu olarak, dikkat edeceğimiz nokta biberler ıslak olmayacak hiç bir damla bile. Kolay gelsin |
13-08-2015, 14:32 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Yılın ilk acı biber hasadı yapılarak, çok severek tükettiğimiz bu turşudan yapıldı. İki Litrelik kavanoza tam geldi, hiç su koymadan aldığı kadarıyla sirkesi de ilave edildikten sonra kapağı sıkıca kapatılıp kışın yenmek üzere kaldırılacak, tabi kışa kadar eşimin sayesinde kalırsa |
22-08-2016, 21:22 | #5 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Bu turşunun dayanma süresi ne kadar acaba? Geçen sene annem tarifi biraz da değiştirip ısınmış sirke ile yapmış ve konserve yapmış gibi kapak ta tutmuş. Kapak tuttuğu için saklama bakımından sıkıntı olmamış. Bu şekilde mevcut tarif uygulanarak ağzı hiç açılmadan ne kadar süre dayanır? |
10-09-2016, 06:42 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Közlenerek yapılan acı biber turşusu
Közlenerek yapılan acı biber turşusu Sn. akçabardak tarafından tarifi verilen hafif pişirilerek yapılan acı biber turşusuna benzer bir turşu. Ayrı bir tarif verecektim. Ancak aynı başlıkta olursa sanki daha iyi olur gibi. Bir önceki yıl eşim tarafından bir arkadaşından aldığı tarifle yapmıştı. Benim çok hoşuma gitti. Acı biberler sap kısımları çıkarıldıktan sonra yıkanıyor. Daha sonra biraz süzüldükten sonra biraz genişçe bir tavada közleniyor. Küçük olanlar kısa zamanda közlendiği için onlar tavadan alınarak çam şişe içerisine konuluyor. Büyük biberler de közlendikçe şişe içerisine konuluyor. Tabi biraz daha alması için şişe tabanı halı üzerinde tıklayarak daha fazla alması sağlanıyor. |
10-09-2016, 06:46 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Közlenerek yapılan acı biber turşusu
Bu şekilde biberlerin daha az yer kaplaması sağlanıyor. Şişe içine bir miktar sarımsak konuluyor. Şişe iyice dolduğu zaman her bir şişe içerisine bir yemek kaşığı turşu için kullanılan tuz ekleniyor. Biz biraz fazla biber koyduğumuz için birbuçuk yemek kaşığı tuz koyduk. İki yemek kaşığı zeytinyağı da koyduktan sonra alabildiği kadar elma sirkesi koyduk. Bize verilen tarifte üzüm sirkesi konulacaktı. Ancak elma sirkesi çok daha lezzetli olmasını sağladı. Elma sirkesinin iyi olması gerekiyor. Yurt dışı markalı bir firmanın ucuz olarak sattığını iddia eden marketlerden birinden ilk çıktığı zaman aldığımda hiç de iyi olmadığını farketmiştim. Onlardan kullanılması durumunda tüm emeğinizin muhtemelen boşa gideceğini düşünüyorum. Daha sonra uzun bir sap ile ( metal kepçe gibi mutfakta bulunan aletlerin sap kısımlarını kullanarak ) şişenin kenarından tabanına kadar araya girerek biberler arasında bulunan havaların alınması sağlanıyor. |
10-09-2016, 06:55 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Çeşitli varyasyonlar geliştirilebilir. Daha önceki yıllarda yapılan domates ile yapılan soslu turşular buzdolabında bile çok uzun süre dayanmaması nedeni ile bu yıl eşim sosunu sonradan ekleyerek deneme yapmayı düşünüyor. Afiyet olsun. |
10-09-2016, 09:36 | #10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Yukarıda yapmış olduğum turşu oldukça dayanıklı. Geçen sene biraz fazla yaptığım için bitiremedik o yüzden serin ve karanlık bir yerde ağzı hiç açılmamış olarak saklıyorum ve hiç bir değişiklik olmadı, öylece yeni yapılmış gibi duruyor. Yaz boyunca taze yetişenlerden tüketildiği için öylece bekledi, bu kış tüketmeye kaldığı yerden devam Annenizin yaptığı da çok mantıklı ellerine sağlık afiyetle tüketin. |
|
10-09-2016, 09:49 | #11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn akçabardak çok hafif öldürmüş, deformasyon pek belli değil. Sizinki bir başka olmuş görselliği de var, yanık izleri bağırıyor; "ben yandım sen de yan" diye. Ayrı bir başlığı hakkediyor bence... |
|
10-09-2016, 09:59 | #12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sn. Muda öncelikle ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor ağız tadıyla tüketin. Bu turşu esasında közlenerek yapılıyor siz doğru yaptınız, köy evlerimiz müsait olduğu için annem dışarıda ocak yakardı közlerin üzerinde tenekede közlerdi. Benim öyle bir olanağım olmadığı için ben çok az sıvı yağda patlatarak (çok hafif pişirilerek) yaptım nasılsa zeytin yağı konuluyor diye, onun dışında kavanoza ayrıca yağ koymuyorum. Değişen bir tek sapları, siz çıkartmışsınız ben 1cm. kadar bırakıyorum diri kalsınlar diye. Sirke olarak ta üzüm sirkesi kullanıyorum. Senelerdir çok severek tüketiyoruz ve içinde su olmadığı için çok dayanıklı bir turşu, bir sonraki seneye de kalsa bile hiç bozulma olmuyor. |
|
10-09-2016, 10:14 | #13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İnsan boğaz için nelerle uğraşıyor ama değiyor değil mi tadından yenmiyor |
|
10-09-2016, 14:11 | #14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Közleme işini biz de apartmanda balkonda yaptık. Küçük tüp üzerinde biraz büyük tava içinde közlendiler. Azar azar olduğu için üç gün sürmüş eşimin söylediğine göre. Bir anda erik, şeftali, biber, patlıcan, vs. alınca mecburen bu şekilde yapılan kısmında közlemede yardımcı olmak zorunda kaldım. Diğer yardımlarımızı saymayalım. Pazar günü tam gün mesai yapmak zorunda kaldık. Birkaç günde erik marmelatı ve reçeli, patlıcan ve biber kurutulma işi, turşu, patlıcan kızartması, (bahçede ) şeftali aradan çıktı. Eşim bu kadar çok aldığıma kızmış olsa da az kazalı bir şekilde hepsi aradan çıktı. Aldığım eriği çok beğenmese de arkadaşın iyi demesi ile almıştım. Dış kısmından rengi kötü gibi gözükmesine rağmen içi mükemmel bir aroma ve renk varmış. Aynı eriği bir daha göremedim. |
|
12-09-2016, 17:01 | #15 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
|
|
12-09-2016, 23:24 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Her ihtimale karşı sıfır kapak kullanmak iyi oluyor çünkü kapak kaynatılıp sıkıca kapatıldığı halde dahi bizim 12 tane şişe domatesinden birinin üzeri küflendi. |
13-09-2016, 13:48 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Burada çok küçük bir detay açıklamak istiyorum, evet sıcak uygulamalarda ve kaynatmalarda kapak her ihtimale karşı önemli, Kavanozlarda kaynama esnasında biraz gevşeme olduğu için, ben kaynar sudan çıkarır çıkarmaz kapağı bir havlu yardımıyla usulca saat yönüne doğru biraz daha sıkıştırıp ters çeviriyorum. Sıcak uygulamalarda kavanozu fazla doldurmuyorum (sırt çizgisine kadar) kapağı sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip üsttleini örtüyorum. Söz konusu yukarıda tarifini verdiğim turşuda ise sıcak ve kaynatma olayı yok, sirkeyle yapıldığı için dayanıklılığı uzun sürüyor. Bu 2 Lt.lik kavanoz geçen seneden kalma, göründüğü gibi tazeliğini hala koruyor, bu gün açıp baktım, hiç bir değişiklik olmamış, hala ilk günkü gibi tazeliğini korumuş. |
|
|