agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni88Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-01-2011, 22:46   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,102
Galeri: 90
Acı Biber Reçeli

Name:  acirecel.jpg
Views: 5836
Size:  28.0 KB

Uzun zamandır duyar ama yapmaya hiç niyetlenmezdim. Nasıl olsa yemem diye...

Geçen gün, Ali'nin gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim acı biberlerin son ikisini bu iş için kullanmaya karar verdim. Biri kırmızı biri yeşil... 2 tane biberden reçel olur mu demeyin, maksat deneme olunca yapılır

Biberlerin çekirdeklerini çıkardım. Şef bıçağı, elinizi biberlere değdirmeden ince kıyım doğramayı sağladığı için, eldiven falan giymeme gerek kalmadı...

Yarım fincan su ekleyip pişirmeye başladım. Bir kaç kez daha su ekleyip iyice pişmelerini sağladım. Reçel olmasını sağlayacak kadar şeker ekledim ve indirmeye yakın biraz limon...

En minik boy cam kavanozların yarısını geçecek kadar reçel oldu. Dolaba kaldırdım. Ancak bu gece, "nasıl olmuş tadayım bakalım" durumuna geldim

Hiç ummadığım kadar iyi imiş
Az birşey denemenizi öneririm Beğenirseniz daha çoğunu yapabilirsiniz...

Not: Fotoğraf daha sonra, daha çok biber bulunup yapıldı ve öyle eklendi...

 
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2011, 22:50   #2
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,336
Galeri: 84
Teşekürler malina,
Denemeye değer. Şimdiden tadını hayal etmeye başladım. Tatlının içinde acılıkda hissediliyordur herhalde.

Jakin beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2011, 22:52   #3
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,763
Galeri: 59
Pişince ve soğuyunca ve şekerde eklenince mayhoş biber tadıyla şeker tadı ve ardında hafif acılık bırakıyordur sanırım

Jakin beğendi.
Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2011, 23:29   #4
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Acı biberi çok severim, bilenler bilir. Ama arada sırada, benim damağımın acı limitini aşan biberlere denk geldiğimde, yemeğin hemen arkasından bir iki kaşık reçelle ağzımın tadını değiştiriyordum. Bu durumda acıbiber reçeli yiyip, üstüne sadece su içilecek demek.

almira, mrduran ve Jakin beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2011, 00:05   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,102
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dudi Mesajı Göster
mayhoş biber tadıyla şeker tadı ve ardında hafif acılık bırakıyordur sanırım
Ciddi bir tatlı ve ciddi bir acı... İkisinin iç içeliği alışık olduğumuz bir durum değil. Benim için bundan hoşlanmak normal bir durum da değil

Beğenmiş olmama hala şaşırıyorum

almira, mrduran ve Jakin beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2011, 02:15   #6
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,107
Galeri: 45
"sıra dışı lezzetler" diye başlık açtırabilecek bir konuya malzeme olabilir.

Mesela: "gerdan tatlısı" kuzu gerdanı ile yapılıyor,yani bildiğimiz et ile yapılan bir tatlı.

Yediğiniz zaman, tatlı seçiminizde önceliğiniz olabiliyor.

almira, mrduran ve Jakin beğendi.
hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2011, 11:47   #7
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,543
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hozat Mesajı Göster
"sıra dışı lezzetler" diye başlık açtırabilecek bir konuya malzeme olabilir.

Mesela: "gerdan tatlısı" kuzu gerdanı ile yapılıyor,yani bildiğimiz et ile yapılan bir tatlı.

Yediğiniz zaman, tatlı seçiminizde önceliğiniz olabiliyor.

Sıradışı lezzetler başlığına da uygun, fazla zorlamadan bu başlığın altında da yer alabilir

almira ve Jakin beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2011, 20:25   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
Sayın Malina Paylaşımınız için teşekkür ederim. Gerçekten çok ilginç ve değişik bir tarif. Denemekte fayda var.

Jakin beğendi.
fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 21:12   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
Hamsi reçeli gibi şaşırdım kaldım ama bu yaz acı biberlerim olunca kesinlikle denemek istiyorum.

Jakin beğendi.
Doğayla Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 18:10   #10
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,102
Galeri: 90
Reçel yapan yok mu?

Balkondaki 3-5 kök biberi kurutacak mıyım, reçel mi yapacağım bilmem
Böyle zamanlarda, daha fazla yerim olsa keşke demeden edemiyorum

Jakin beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 18:16   #11
Ağaç Dostu
 
SDurul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 7,832
Galeri: 756
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Reçel yapan yok mu?

Balkondaki 3-5 kök biberi kurutacak mıyım, reçel mi yapacağım bilmem
Böyle zamanlarda, daha fazla yerim olsa keşke demeden edemiyorum
Ben yapayım bari, önceden de okumuş merak etmiştim. Acı biber çok nasılsa. Yakın olsaydık keşke.

Jakin beğendi.
SDurul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 18:40   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,978
Galeri: 9
Tadı ile ilgili tahmini yorumlar yapılmış ama kesin tadı merak ettim..
Yarın birkaç biber de ben heba edeyim.. Kırmızı mı yeşil biber mi kullanmamız gerekiyor?

Jakin beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 19:15   #13
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Merhabalar;
damak zevkimi soranlara " tatlı olmayan herşeyi, acı ile yerim " derdim hep. Bu tarifi deneyip cümleyi tedavülden kaldırmayı umudediyorum.

Sağlıcakla...

mrduran ve Jakin beğendi.
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 23:00   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,978
Galeri: 9
Yarını bekleyemedim gece gece bahçeye gidip acı biber aradım..
Çoğu dalında kurumuş.. Sanırım taze biber olmalıydı ve 3 tane vardı..
Name:  100_2058 (Small).JPG
Views: 2297
Size:  53.6 KB

Tarifteki gibi minik minik doğrandı..
Name:  100_2060 (Small).JPG
Views: 2290
Size:  46.4 KB

Piştikten sonra şeker eklenip soğutuldu..
Name:  100_2062 (Small).JPG
Views: 6876
Size:  51.4 KB

Tadına gelirsek; önce tatlı sonra acı.. Yedikten sonra bir süre ağzınızda sizi rahatsız etmeyen bir acı kalıyor.. Ayrıca biber çok acıysa pişerken saldığı gazla sizi öksürtüyor..

Not: Bu kadar az yapacaksanız bilgisayarın başından kalkın.. Biberleri pişirirken benimki gibi dibi tutabilir.. Tatlı ve acının yanında yanık tadı da olan bir reçeliniz olmasın..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 23:04   #15
Ağaç Dostu
 
SDurul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 7,832
Galeri: 756
Elinize sağlık selis. Ben mecburen yeşil biberle yapacağım, kırmıızı biberler daha olmadı.

selis ve Jakin beğendi.
SDurul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 09:41   #16
Ağaç Dostu
 
münevver's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 363
Yapan yok mu?

münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 09:45   #17
Ağaç Dostu
 
sakdag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2011
Şehir: Balıkesir - Edirne
Mesajlar: 3,021
Galeri: 6
Reçel yapmayı çok severim, bu yıl gül, vişne, kayısı, şeftali, ekşi karadut, kırmızı erik ve çilek reçelleri yaptım. Ama böyle acı-tatlı bir tada kendimi hazır hissetmiyorum henüz...

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 10:47   #18
Ağaç Dostu
 
TaşevliBahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 892
Bende çok merak ettim. bugün bahçeden toplayıp deniyorum , sonucu anlatırım...

Jakin beğendi.
TaşevliBahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 13:08   #19
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,102
Galeri: 90
Bu reçeli çok seven bir arkadaşım var, geçen hafta 250 gr'lık bir kavanoz yapıp vermiştim, bitirmiş bile Tekrar hazırlayıp vermek istiyorum.

Eee ben de o kadar biber yok Güler'den gelenler, acı biber sosu hazırlanırken kullanıldı...

Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 13:51   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,533
Galeri: 232
Bahcedeki biberlerden recel yapmayi denemedim, bu yil da 7 yasindaki biber agaci kurudu(genc agaclar var ama, daha yasli biber agaci kadar meyve vermiyorlar ) Malinanin, receli guzel olmustur diye dusundugumden bir iki biberle de olsa bu receli deniyecegim..

mrduran ve Jakin beğendi.
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 14:08   #21
Ağaç Dostu
 
SDurul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 7,832
Galeri: 756
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk
Var, biberleri ne yapacağımızı şaşırdık. Eğer isterseniz, hemen yola çıkarlar.

mrduran ve Jakin beğendi.
SDurul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 16:54   #22
Ağaçsever
 
suivant's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 32
Acı biber sever olarak bu başlığı neden görmemişim ki! Hanımı ikna edersem uygun biberleri bulup bir kavanozcuk yapayım bari. Her şeyin turşusunu yapan bir milletin reçel konusunda kendisini aşması normaldi zaten Tadını tahmin edemedim. @selis önce tatlı sonra acı diye belirtmiş. Neyse tarif için teşekkürler.

mrduran ve Jakin beğendi.
suivant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 17:24   #23
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,102
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suivant Mesajı Göster
Tadını tahmin edemedim. @selis önce tatlı sonra acı diye belirtmiş.
Nedeni bu

Name:  dil.jpg
Views: 2053
Size:  9.1 KB

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 18:05   #24
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,657
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bu reçeli çok seven bir arkadaşım var, geçen hafta 250 gr'lık bir kavanoz yapıp vermiştim, bitirmiş bile Tekrar hazırlayıp vermek istiyorum.

Eee ben de o kadar biber yok Güler'den gelenler, acı biber sosu hazırlanırken kullanıldı...

Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk
Biraz fazla acı olsa uyar mı?

almira, mrduran ve Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 18:55   #25
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,102
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Biraz fazla acı olsa uyar mı?
Uyar

almira beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 01:00   #26
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26,331
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Eee ben de o kadar biber yok Güler'den gelenler, acı biber sosu hazırlanırken kullanıldı...

Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk
Yeter ki siz isteyin sayın malina, acı biber buluruz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 01:14   #27
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7,657
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Uyar
Biraz bhut biraz da thai göndereceğim.

Karıştırmadan kullanmakta fayda var, her ikisi de çok acıdır ama lezzetleri farklıdır.

almira ve mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 01:23   #28
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Uyar

Merhaba efendim,

Şekerci dükkanınız var sanırım.

Bir çuval şekerle anca...

Dil dibindeki noktanın şifa bulması dileklerim ve saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 12:51   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-03-2011
Şehir: Muğla
Mesajlar: 82
Oldukça ilginç görünüyor. en kısa sürede bir deneme yapmalı.

wisdom Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2014, 16:41   #30
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,102
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Thai, Bhut Jolokia ve Trinidat Scorpion biberlerden çok güzel acı biber salçaları yaptık

Çekirdekleri çıkarılarak közlenmiş ve kabuğu soyulmuş tatlı kapya ve kalifornia biberlerinden 400 gr,

Buharda pişirilip sapı çıkarıldıktan sonra eldivenli elimizle kabuğu sıkılarak (diş macunu gibi) içi çıkarılan acı biberlerden 70 gr,

blender vasıtasıyla parçalanıp, içine biraz tuz ve zeytinyağı ilave edildikten sonra bir tencerede kaynama ısısına getiriliyor. Önceden sterilize edilmiş küçük kavanozlara konup üzerlerine acı biberin çeşidi yazılı etiketlendikten sonra soğumaya bırakılıyor. Soğuduktan sonra buzdolabında +4 derecede 1-2 yıl saklanabiliyor.

Acı salçalar, acılı yemeklere silme yarım çay kaşığına kadar katılabiliyor.
Demiş meyvelitepe...

Bhut Jolokia ve Trinidat Scorpion biberlerden bana da gönderdi. 20-25'er adetti sanırım.

Trinidat Scorpion ile acı beber reçeli yaptım, Bhut Jolokia ile acı tatlı sos.

Dolapta yer olmadığı için farklı bir şey denedim Yapacağım şeylerin konsantrelerini yaptım. Daha sonra kapya biberi ile tatlarını incelteceğim. O kadar acılar ki, kaç kilo kapya gerekecek bilmem tabii

Name:  acibiber1.jpg
Views: 780
Size:  56.6 KB

Eldiven giyip, mutfak makasıyla saplarını kesip çekirdeklerini çıkardım. Az bir su içinde fazla çekirdeklerin de gitmesini sağlayıp, çiğ olarak blender'e koydum. Biraz su ekleyip tamamen parçaladım.

Daha sonra şeker ekleyip marmelat kıvamına getirdim. Kalan üç beş çekirdeği de bu arada topladım. İçinde hiç kalmaması gerekiyor ki, birine ikram ettiğinizde lokmayı yutuncaya kadar ne yediğini anlayamasın

Name:  acibiber3.jpg
Views: 779
Size:  44.1 KB

Aslında istediğiniz acılık oranını sağlamak için kapya biberi de bu aşamada eklemek gerekiyordu.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017