28-07-2012, 11:50 | #122 |
Ağaç Dostu
|
Bizde un, maya hariç bütün malzeme çiğden karıştırılıp ekşitilir; daha sonra un ve maya ilave edilir. Un katılma zamanını kokusundan anlarız; dökme işleminide hamur göz göz olunca yaparız. |
28-07-2012, 15:16 | #123 |
Ağaç Dostu
|
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum. Köy pazarında evde hazırladığı ürünleri satan bir abladan aldığım tarhanayı da çok beğenmiştik. Onda da hafif kereviz kokusu vardı, sanırım kereviz sapı katıyor. |
28-07-2012, 17:22 | #124 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben bu başlığı görünce şaşırmıştım...çünkü tarhananın Uşak yöresine ait bir çorba olduğunu biliyordum...çevreden hep öyle duymuştuk...ama baktım insanlar farklı farklı yapıyor...denemek lazım tabi...ve doğru hatırlıyorsun Uşak ta uzun süre bekletiliyor...fakat soğan konusunu bilmiyorum...kişiden kişiye göre değişiyor...öyle yapan da vardır muhakkak... |
|
28-07-2012, 21:05 | #125 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Domates, kapya biber, sivri biber, kuru soğan, nane ve maydanoz kullanarak tarhanayı yapıyorum. Bu malzemeleri salata yapımına göre biraz daha irice doğrayıp, yoğurtla karıştırıyorum. Yoğurt mayalar gibi beze sarıp günde bir kaç kez karıştırıyorum. Yaklaşık 3 gün sonunda un ve maya katılacak hale geliyor (kokusu belirleyici oluyor). 2-3 gün sonrada hamur göz göz olunca dökme işlemi başlıyor. Pişirilmesi ile ilgili bir bilgide vereyim. 15-20 dakika önceden un tarhanası (1 küçük çay bardağı) ufak bir kasede çok az suyla ıslatılır; 1-2 kere karıştırılır. Sürenin dolmasına yakın tencerede yağ ve su kaynatılır. (Eğer kıyma ile yapılacaksa kıyma yağda kavrulur, su ilave edilir). Karışım kaynayınca boza kıvamına gelen tarhana tencereye karıştırılarak ilave edilir. Su tekrar kaynayana kadar karıştırma işlemi devam eder. Bu yöntemle karıştıma işlemi kısa sürede biteceği için topaklanma riski olmaz. |
|
31-07-2012, 23:52 | #130 |
Ağaç Dostu
|
Benim bilmediğin ne çok şey yapıyorlar ya...memleketimden şüphe edeceğim yakında ya da kendimden...bükme bizde yapıyoruz ama hiç içine tarhana falan serpmeyiz...büyük bir ihtimal ben de sevmem... |
12-08-2012, 20:35 | #132 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Uşak'lılar tarhanayı ekşi sevdikleri için 15 günden fazla bekletiyorlar.. Ben geçen sene yaptığım tarhananın içine eklediğim malzemeleri pişirmeden doğrayıp koymuştum, hepsi çürüyene kadar (1 hafta kadar) bekletmiştim.. Bugün bir kök tarhana otu kopardım.. Kimse onu kullanmıyor sanırım.. Yarın ben de yapayım |
|
12-08-2012, 22:16 | #133 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
|
ne güzel tarifler vermişsiniz hangisini yaspacağıma karar veremedim çok güzel tarifler var teşekkürler.... |
13-08-2012, 00:00 | #134 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biz hepsini çiğ olarak robotta çekiyoruz daha sonra yoğurt,un ve mayayı ekliyoruz...Uşak'ta olsa dediğim gibi farklı farklı yapanlar var...Uşak'ın ilçelerinde bile farklı şeylere rastlıyor insan...pişirenlerde vardır muhakkak...mesela biz nohut katmayız ama dedemler nohutta koyarlar...bunun gibi... |
|
17-08-2012, 10:41 | #135 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
|
ben beceremedim tarhanayı a dostlar. sizin anlattığınız gibi kabarmadı, hatta hafiften küflenmeye durmuştu bile neyseki deneme boyu olarak az yapmıştım. muhtemelen dolapta saklamalık birşey olacak benimkisi bir dahaki sefere artık... |
17-08-2012, 12:36 | #136 |
Ağaç Dostu
|
Benimki de 5 gün oldu yapılalı.. 10 gün beklese iyiydi, çok zamansız yapmışım, bayramı hesap etmedim.. Bayramda uğraşmayayım diye, sabah örtüye serdim ufalıyordum.. Gidip gelip 2 kulaç atıyorum, sonra biraz daha mola.. Henüz şu aşamadayım, çok zor iş yahu |
18-08-2012, 10:02 | #137 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 4
|
Tarhana
Bende tarhana yapımını okuyunca yeniden yapmaya karar verdim.İki sene once yapmıştım ama başarılı olamadım.Daha doğrusu istediğim tadı yakalayamadım.Dün akşam yeniden denedim.Ölçüleri azaltarak yaptım.Soğan,kırmızı biber ,domates,sarımsak ,taze maydanoz,dere otu,dere otunun tohum vermiş olan sapları ve nane ve tuzu tencereya koydum.Bir su bardağı su koyarak iyice pişirdim.Soğuyunca ilistirden geçirdim.İçine yoğurt kattım.Saat çok geç olduğu için karışımı buzdolabına koydum.Bundan sonra içine mayalı ekmek hamurumu katıp mayalandırsam mı ? yoksa oda sıcaklığında ekşiyip direk un katarak yunursam mı ona karar veremedim.Sizlerin bu konuda önerisini bekliyorum. |
18-08-2012, 16:29 | #138 |
agaclar.net
|
Un koyup yoğurun. Nasıl olsa 9-10 gün boyunca kendi mayalanacaktır... |
18-08-2012, 21:43 | #140 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili selis, tarhana fazla kurursa ovalaması zor olur. En iyisi robottan geçirmek. Bazıları eleştirse de, ben robottan geçirmeyi tercih ediyorum. |
|
22-08-2012, 10:45 | #142 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl bu zamanlar, elde malzeme torbaları kafa önde bahçeye doğru inerken köylü komşulardan bir tanesi evin önüne çıktı, abi içerde tarhana aşı kaynıyor sanada bir tas koyalım istedik beklede al götür dedi. Ben tarhana çorbası pişirdiler onu ikram ediyorlar sandım, sağolun almayayım hanımında olduğu başka bir zamanda içeriz dedim yürüdüm. Bahçede yardım eden köyden başka komşuya sordum tarhana aşı ikram ettiler almadım ayıp etmedim demi diye. Ayıp olmaz ama kısmetini tepmişsin alsan iyimiş; " O senede bir gün olan bir şey, saati bile denk gelmesi şansdır" dedi. Köylü tarhana malzemelerini kaynattığı gün, o kaynayan malzemeden içer ayrıca yakınlarına da ikram edermiş. |
22-08-2012, 17:10 | #143 |
Ağaç Dostu
|
bu sene hayatımda ilk defa tarhana yapayım dedim;kızılcık tarhanasını yaptım fakat maalesef bayramı hesaba katmamışım,3 günde yaydığım tarhanalar bezin üzerinde küflenmiş.hepsini atmak zorunda kaldım ( |
11-09-2012, 14:52 | #145 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Salçalık biber Önce soğanı sonra salçalık biberi pişirmeye başladım. Tarhana otunu başka yerde pişirip suyunu aldım. Biraz da çiçeklerinden kattım. Hepsi pişiyor. Daha sonra yoğurt katacağım pişme bitmedi daha. |
11-09-2012, 16:54 | #146 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Tüp bitti madara olduk. Malzeme yumuşayana kadar pişti. Suyundan birazını süzdüm. Bu tarafta buna böce deniyor. Böce içmeye komşular çağırılıyor. Daha sonra o komşular ovalamaya yardıma geliyor. Unu da kattım, biraz dinlensin akşama hemen taze hamurdan biraz pişireceğim onun da tadı ayrı oluyor. |
11-09-2012, 17:53 | #147 |
agaclar.net
|
Senin tariften yararlanacaklar için ekleyeyim Tarhana otunu, sebzeleri pişireceğin tencerenin dibine yerleştirirsen, pişme süresi boyunca bitkinin aroması tüm sebzelere siner. Böylece daha yoğun bir aroma hissedersin. Suyunu olabildiğince uçurman ya da baştan dikkatli koyman iyi olur, böylece çok fazla un eklemek zorunda kalmazsın. Yoğurdu, süzme yoğurt olarak kullanmanın da amacı budur. Eline sağlık, afiyetler olsun |
11-09-2012, 22:10 | #148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
|
Bir bonsaiciden tarhana da ancak bu kadar olur Eline sağlık Memet hocam. Tarhanalara hangi tarzda şekil vereceksin? |
12-09-2012, 00:45 | #149 |
Ağaç Dostu
|
Bu durum annemin ilk defa tarhana yaptığında ortaya çıkan bir oda dolusu kurutulmaya çalışılan tarhanaları aklıma getirdi , iki katlı evin her köşesi haftalarca tarhana kokmakla kalmayıp, bir yanda kuruyan bir yanda çekilen tarhanalar, nereye başımı çevirsem tarhana deryasıydı sanki . Zaten o dönem yapılan tarhanadan eş, dost, akraba herkese bir kavanoz tarhana düşmüştü. Annem de yorgunluktan mahvolmuştu. |
12-09-2012, 07:04 | #150 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Suyunu böce olarak lıkır lıkır içtiğimiz için dört kilo unla işi bağladık. Zaten genellikle dört beş kilo un kullanıyoruz. |
|
|
|