agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni233Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-07-2012, 10:12   #121
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bence hazır diye bir şey yok. Biz üç gün mayalandırıp kurutmaya başlıyoruz. Bekleme süresi uzadıkça, tarhana pişirildiğinde süreye göre tadı, ekşiliği değişiyor.

Kiraz beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 11:50   #122
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Bizde un, maya hariç bütün malzeme çiğden karıştırılıp ekşitilir; daha sonra un ve maya ilave edilir. Un katılma zamanını kokusundan anlarız; dökme işleminide hamur göz göz olunca yaparız.

Kiraz beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 15:16   #123
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.

Köy pazarında evde hazırladığı ürünleri satan bir abladan aldığım tarhanayı da çok beğenmiştik. Onda da hafif kereviz kokusu vardı, sanırım kereviz sapı katıyor.

Kiraz beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 17:22   #124
Ağaç Dostu
 
...nokta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Uşak
Mesajlar: 175
Galeri: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.
Sevgili limon...
Ben bu başlığı görünce şaşırmıştım...çünkü tarhananın Uşak yöresine ait bir çorba olduğunu biliyordum...çevreden hep öyle duymuştuk...ama baktım insanlar farklı farklı yapıyor...denemek lazım tabi...ve doğru hatırlıyorsun Uşak ta uzun süre bekletiliyor...fakat soğan konusunu bilmiyorum...kişiden kişiye göre değişiyor...öyle yapan da vardır muhakkak...

limon beğendi.
...nokta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 21:05   #125
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.
...

Domates, kapya biber, sivri biber, kuru soğan, nane ve maydanoz kullanarak tarhanayı yapıyorum. Bu malzemeleri salata yapımına göre biraz daha irice doğrayıp, yoğurtla karıştırıyorum. Yoğurt mayalar gibi beze sarıp günde bir kaç kez karıştırıyorum. Yaklaşık 3 gün sonunda un ve maya katılacak hale geliyor (kokusu belirleyici oluyor). 2-3 gün sonrada hamur göz göz olunca dökme işlemi başlıyor.

Pişirilmesi ile ilgili bir bilgide vereyim.

15-20 dakika önceden un tarhanası (1 küçük çay bardağı) ufak bir kasede çok az suyla ıslatılır; 1-2 kere karıştırılır. Sürenin dolmasına yakın tencerede yağ ve su kaynatılır. (Eğer kıyma ile yapılacaksa kıyma yağda kavrulur, su ilave edilir). Karışım kaynayınca boza kıvamına gelen tarhana tencereye karıştırılarak ilave edilir. Su tekrar kaynayana kadar karıştırma işlemi devam eder. Bu yöntemle karıştıma işlemi kısa sürede biteceği için topaklanma riski olmaz.

limon ve mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 20:31   #126
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Tarhana hamuru kızartması.

Eklenen Resimler
 
Kiraz, selis ve mrduran beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 21:00   #127
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Kızartmayı denemedim, deneyeceğim. Bugün olmakta olan tarhanadan çorba yaptım, hiç fena değildi. Kızartma örneği, beni tarhanalı, ekşi mayalı, minik ekmekler denemeye kışkırtıyor:-)

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 21:05   #128
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Denenebilir, bu kızarmayı ekmek yerine yedik. Oldukça doyurucu.

selis beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 23:45   #129
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Uşaklı komşumuz bükme yaparken otlu içlerin içine biraz tarhana da serpiştirirdi. Ben sevmezdim ama herkes bayılırdı.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 23:52   #130
Ağaç Dostu
 
...nokta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Uşak
Mesajlar: 175
Galeri: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Uşaklı komşumuz bükme yaparken otlu içlerin içine biraz tarhana da serpiştirirdi. Ben sevmezdim ama herkes bayılırdı.
Benim bilmediğin ne çok şey yapıyorlar ya...memleketimden şüphe edeceğim yakında ya da kendimden...bükme bizde yapıyoruz ama hiç içine tarhana falan serpmeyiz...büyük bir ihtimal ben de sevmem...

limon ve selis beğendi.
...nokta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2012, 09:11   #131
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Bir arkadaşımız, hamsileri una değil de ince elenmiş tarhanaya bulayıp kızartmıştı, harika olmuştu.

sakagun ve gulşen beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 20:35   #132
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ...nokta Mesajı Göster
malzemelerin hepsini robotta çekip karıştırıyoruz...maya ve un ile yoğurup hamur haline getiriyoruz...
Eşimin anne ve babası Uşak'lı.. Sanki bu malzemelerin hepsi pişiriliyor diye hatırlıyorum..

Uşak'lılar tarhanayı ekşi sevdikleri için 15 günden fazla bekletiyorlar.. Ben geçen sene yaptığım tarhananın içine eklediğim malzemeleri pişirmeden doğrayıp koymuştum, hepsi çürüyene kadar (1 hafta kadar) bekletmiştim..

Bugün bir kök tarhana otu kopardım.. Kimse onu kullanmıyor sanırım..
Yarın ben de yapayım

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 22:16   #133
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
ne güzel tarifler vermişsiniz hangisini yaspacağıma karar veremedim
çok güzel tarifler var teşekkürler....

elve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 00:00   #134
Ağaç Dostu
 
...nokta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Uşak
Mesajlar: 175
Galeri: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Eşimin anne ve babası Uşak'lı.. Sanki bu malzemelerin hepsi pişiriliyor diye hatırlıyorum..
Sevgili selis...
Biz hepsini çiğ olarak robotta çekiyoruz daha sonra yoğurt,un ve mayayı ekliyoruz...Uşak'ta olsa dediğim gibi farklı farklı yapanlar var...Uşak'ın ilçelerinde bile farklı şeylere rastlıyor insan...pişirenlerde vardır muhakkak...mesela biz nohut katmayız ama dedemler nohutta koyarlar...bunun gibi...

selis beğendi.
...nokta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2012, 10:41   #135
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
ben beceremedim tarhanayı a dostlar.

sizin anlattığınız gibi kabarmadı, hatta hafiften küflenmeye durmuştu bile
neyseki deneme boyu olarak az yapmıştım.
muhtemelen dolapta saklamalık birşey olacak benimkisi

bir dahaki sefere artık...

selis beğendi.
ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2012, 12:36   #136
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Benimki de 5 gün oldu yapılalı.. 10 gün beklese iyiydi, çok zamansız yapmışım, bayramı hesap etmedim..
Name:  100_2198.jpg
Views: 4382
Size:  58.0 KB
Bayramda uğraşmayayım diye, sabah örtüye serdim ufalıyordum..
Gidip gelip 2 kulaç atıyorum, sonra biraz daha mola..
Henüz şu aşamadayım, çok zor iş yahu
Name:  100_2200.jpg
Views: 4272
Size:  72.7 KB

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 10:02   #137
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 4
Tarhana

Bende tarhana yapımını okuyunca yeniden yapmaya karar verdim.İki sene once yapmıştım ama başarılı olamadım.Daha doğrusu istediğim tadı yakalayamadım.Dün akşam yeniden denedim.Ölçüleri azaltarak yaptım.Soğan,kırmızı biber ,domates,sarımsak ,taze maydanoz,dere otu,dere otunun tohum vermiş olan sapları ve nane ve tuzu tencereya koydum.Bir su bardağı su koyarak iyice pişirdim.Soğuyunca ilistirden geçirdim.İçine yoğurt kattım.Saat çok geç olduğu için karışımı buzdolabına koydum.Bundan sonra içine mayalı ekmek hamurumu katıp mayalandırsam mı ? yoksa oda sıcaklığında ekşiyip direk un katarak yunursam mı ona karar veremedim.Sizlerin bu konuda önerisini bekliyorum.

MOKAY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 16:29   #138
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Un koyup yoğurun. Nasıl olsa 9-10 gün boyunca kendi mayalanacaktır...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 21:03   #139
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MOKAY Mesajı Göster
ilistir
O süzgeçlerin bir ismi de varmış demek

İlistir

ilksenozturk ve mrduran beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 21:43   #140
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
O süzgeçlerin bir ismi de varmış demek

İlistir
Biz de kevgir diyoruz.

Sevgili selis, tarhana fazla kurursa ovalaması zor olur. En iyisi robottan geçirmek. Bazıları eleştirse de, ben robottan geçirmeyi tercih ediyorum.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 06:53   #141
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
O süzgeçlerin bir ismi de varmış demek

İlistir
samsunlular ilistir der

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 10:45   #142
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Geçen yıl bu zamanlar, elde malzeme torbaları kafa önde bahçeye doğru inerken köylü komşulardan bir tanesi evin önüne çıktı, abi içerde tarhana aşı kaynıyor sanada bir tas koyalım istedik beklede al götür dedi. Ben tarhana çorbası pişirdiler onu ikram ediyorlar sandım, sağolun almayayım hanımında olduğu başka bir zamanda içeriz dedim yürüdüm.

Bahçede yardım eden köyden başka komşuya sordum tarhana aşı ikram ettiler almadım ayıp etmedim demi diye. Ayıp olmaz ama kısmetini tepmişsin alsan iyimiş; " O senede bir gün olan bir şey, saati bile denk gelmesi şansdır" dedi.

Köylü tarhana malzemelerini kaynattığı gün, o kaynayan malzemeden içer ayrıca yakınlarına da ikram edermiş.

Kiraz beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2012, 17:10   #143
Ağaç Dostu
 
gulşen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Kocaeli(Değirmendere)
Mesajlar: 482
Galeri: 5
bu sene hayatımda ilk defa tarhana yapayım dedim;kızılcık tarhanasını yaptım fakat maalesef bayramı hesaba katmamışım,3 günde yaydığım tarhanalar bezin üzerinde küflenmiş.hepsini atmak zorunda kaldım (

selis beğendi.
gulşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2012, 14:49   #144
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Tarhana yapıyorum. Bunlar malzemeler.
Name:  11.jpg
Views: 4301
Size:  43.3 KB
Dereotu, nane, maydanoz.
Name:  22.jpg
Views: 4071
Size:  46.4 KB
Acı biberler.
Name:  33.jpg
Views: 4084
Size:  46.7 KB
Kurusoğan
Name:  44.jpg
Views: 4018
Size:  68.5 KB
Domates.
Name:  55.jpg
Views: 4100
Size:  57.8 KB
Sarmısak.

Kiraz, selis, mrduran ve 1 kişi beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2012, 14:52   #145
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Name:  77.jpg
Views: 5092
Size:  66.1 KB

Salçalık biber

Name:  88.jpg
Views: 5128
Size:  66.4 KB

Önce soğanı sonra salçalık biberi pişirmeye başladım.

Name:  99.jpg
Views: 7110
Size:  58.7 KB

Tarhana otunu başka yerde pişirip suyunu aldım. Biraz da çiçeklerinden kattım.

Name:  00.jpg
Views: 5226
Size:  50.2 KB

Hepsi pişiyor. Daha sonra yoğurt katacağım pişme bitmedi daha.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2012, 16:54   #146
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Tüp bitti madara olduk.

Name:  br.jpg
Views: 4644
Size:  39.3 KB
Malzeme yumuşayana kadar pişti.

Name:  ik.jpg
Views: 4977
Size:  63.2 KB
Suyundan birazını süzdüm.

Name:  üç.jpg
Views: 4610
Size:  64.2 KB
Bu tarafta buna böce deniyor. Böce içmeye komşular çağırılıyor. Daha sonra o komşular ovalamaya yardıma geliyor.

Name:  dr.jpg
Views: 4969
Size:  45.9 KB
Unu da kattım, biraz dinlensin akşama hemen taze hamurdan biraz pişireceğim onun da tadı ayrı oluyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2012, 17:53   #147
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Senin tariften yararlanacaklar için ekleyeyim

Tarhana otunu, sebzeleri pişireceğin tencerenin dibine yerleştirirsen, pişme süresi boyunca bitkinin aroması tüm sebzelere siner. Böylece daha yoğun bir aroma hissedersin.

Suyunu olabildiğince uçurman ya da baştan dikkatli koyman iyi olur, böylece çok fazla un eklemek zorunda kalmazsın. Yoğurdu, süzme yoğurt olarak kullanmanın da amacı budur.

Eline sağlık, afiyetler olsun

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2012, 22:10   #148
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bir bonsaiciden tarhana da ancak bu kadar olur
Eline sağlık Memet hocam. Tarhanalara hangi tarzda şekil vereceksin?

selis ve mrduran beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 00:45   #149
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster

Suyunu olabildiğince uçurman ya da baştan dikkatli koyman iyi olur, böylece çok fazla un eklemek zorunda kalmazsın. Yoğurdu, süzme yoğurt olarak kullanmanın da amacı budur.
Bu durum annemin ilk defa tarhana yaptığında ortaya çıkan bir oda dolusu kurutulmaya çalışılan tarhanaları aklıma getirdi , iki katlı evin her köşesi haftalarca tarhana kokmakla kalmayıp, bir yanda kuruyan bir yanda çekilen tarhanalar, nereye başımı çevirsem tarhana deryasıydı sanki . Zaten o dönem yapılan tarhanadan eş, dost, akraba herkese bir kavanoz tarhana düşmüştü. Annem de yorgunluktan mahvolmuştu.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 07:04   #150
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Bir bonsaiciden tarhana da ancak bu kadar olur
Eline sağlık Memet hocam. Tarhanalara hangi tarzda şekil vereceksin?
Sakaki efendi, ilk defa yapmıyoruz herhalde bu işi.

Suyunu böce olarak lıkır lıkır içtiğimiz için dört kilo unla işi bağladık.
Zaten genellikle dört beş kilo un kullanıyoruz.

Kiraz, almira, mrduran ve 1 kişi beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024