08-09-2006, 20:39 | #1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
|
Sıcak içecekler
Serinleten içecekler diye konu açılınca epeydir aklımda olan birşeyi de yazmaya karar verdim.Artık havalar da giderek soğuyacağına göre içimizi ısıtacak içeceklerden sözetmenin zamanı geliyor yavaşça... Örneğin SOMATA, İzmir'de eskiden (aslında pek de eski sayılmaz ama) pastanelerde çokca bulunan bu içeceği bilenlerin yazmasını rica ediyorum. Bulabilirseniz lütfen bir deneyin, özellikle de soğuk kış günlerinde, Pepsi-Kola arasında sıkışıp kaldığımız günümüzde hem kültürel değerlerimiz adına hem de gerçekten çok güzel bir içecek olan Somata'nın tadını sürebilmek adına çok güzel bir girişim olur.Bademden yapılan somatanın tadını nerdeyse unutacağız, klasik söylem olacak ama unutmayalım unutturmayalım... |
09-09-2006, 12:25 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Konu güzel ama ben biraz saptırayım )) İçimizi en çok ısıtan salep içeçeğinin ham maddesi olan orkideler, yok olma tehlikesinde. Alıntı. http://www.dogadernegi.org/index.php?sayfa=110 Yabani orkideler, salep üretiminin can damarıdır. Çünkü salep, orkidelerin kökleri kurutularak üretilir. Türkiye, dünyadaki en büyük salep üreticisidir ve bu yüzden her yıl 45-180 milyon arasında orkide doğadan toplanmaktadır. Salep üretimi nedeniyle sadece Türkiye�de yaşayan pek çok orkide türü yok olma noktasına gelmiştir. Öyle ki, bazı orkide türleri tek bir noktada kalmıştır ve orada da yok olmak üzeredir. Bu proje, Mersin, Antakya ve Kahramanmaraş�ta yaşayan Türkiye�nin en nadir orkidelerinin yerinde korunmasını, aynı zamanda, bu güzel canlıların doğadan toplanmak yerine kültür ortamında yetiştirilmesini hedeflemektedir. |
09-09-2006, 17:17 | #4 |
Ağaç Dostu
|
burada kaynar denilen bir lohusa içeceği yaparlar içinde tarçın dahil çeşitli ot ve baharatların bulunduğu bu hazır karışımı aktarlardan alıp kaynatırlar üstüne de bol ceviz döküp sıcak olarak sunarlar bol şekerlidir ben pek sevmem ama çok seveni var |
19-12-2006, 22:07 | #6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ya da buradaki aktarlarda soralım. |
|
19-12-2006, 22:24 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-09-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 407
|
Çukurova'da aktardan "kaynar malzemesi" istediğinizde tam takım verirler size. Bir bebeğin doğumunu hayırlamak için gittiğinizde ikram edilen sıcak bir içecektir. Her gelen konukla birlikte yeni anne de bir bardak içmek zorundadır. İçindeki malzemeler annede sütün bollaşmasını, üstüne konan ceviz, yine annenin bağırsaklarının düzenli çalışmasını, doğumdan kaynaklanan güç kaybını gidermesini sağlar. Son derece sağlıklı, bol şekerli ve cevizli, çok da sıcak olan bu içeçek, siz kaşıkla üstündeki cevizleri yerken biraz ılınır, içilecek duruma ancak gelir. "Hayırlı olsun"a çoğu zaman kaynar içmek için gidenler vardır (örneğin ben). Çukurova'nın sarı sıcağında bile ikram edilir. Doğum olayının dışında kullanılmaz ve başka ziyaretlerde ikram edilmez. Düzenleyen tiya : 19-12-2006 saat 22:27 Neden: Eksik yazı |
19-12-2006, 23:16 | #10 |
agaclar.net
|
Kaynar İzmir'de lohusa şekeri kullanılarak yapılır.İçine karanfil ve kabuk tarçın atılır. ceviz konmadan ikram edilir. Çok güzel bir kış içeceğidir. Artık doğumlarda ikramı da unutulmaya başladı.Oysa ne güzel bir geleneksel içecektir. |
12-01-2010, 09:05 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Ben de size kış günlerinin aranan içeçeği tarçın şurubunun tarifini vereyim,eskiler kanela derler,soğuk günlerde kahvehanelerin sobalarının üzerinde devamlı kaynatılan bir içecekmiş,yukarıda arkadaşların kaynar adıyla bahsettikleri şurup da benzeri olsa gerek,kendim hazırladım denedim çok güzel oldu , sizinle paylaşmak istedim; 150gr kabuk tarçın 50 gr karanfil 50 gr öğütülmüş zencefil 20 gr hibiskus 10 gr tane karabiber 1 kg şeker 2 litre su karışımı yavaş ateşte 3-4 saat kaynatın,soğunca bir tülbetten süzün, şurubunuz hazırdır,sıcak ya da soğuk suyla seyrelterek içiniz. Düzenleyen yasarugur : 12-01-2010 saat 09:07 Neden: kelime düzelttim |
|
|