agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni43Beğeniler
  • 12 Gönderen Ozlem A
  • 8 Gönderen Ozlem A
  • 2 Gönderen Fatma Kochan
  • 2 Gönderen aleydi
  • 1 Gönderen A_NOMAD
  • 2 Gönderen aleydi
  • 3 Gönderen aleydi
  • 2 Gönderen A_NOMAD
  • 1 Gönderen Jakin
  • 2 Gönderen aleydi
  • 1 Gönderen Jakin
  • 1 Gönderen A_NOMAD
  • 1 Gönderen Jakin
  • 1 Gönderen aleydi
  • 2 Gönderen Ozlem A

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-01-2015, 13:08   #1
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Krema Dosyası

Krema tarifi hazırlayayım derken bir de baktım, bir dünya krema çeşidi var. Fırsat buldukça tamamlayacağım bir dosya açmaya karar verdim.

Farklı çeşitler ve fotoğrafları da ekleyerek devam edeceğim seride ilk olarak en temel tarifle başlıyorum, pastacı kreması. Pastacı kremasını katlı ve rulo gibi aralarına krema konulan pastalara, dolgulu eclair ya da profiterol gibi tatlıların içine kullanabilirsiniz.

Pastacı Kreması

Malzemeler

1 cup =250 ml

1 cup süt kreması
1 cup tam yağlı süt
1/2 cup toz şeker
bir çimdik tuz
5 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı vanilya ekstresi

Yapılışı

Süt, krema, şekeri ve bir çimdik tuz ekleyerek ocak üzerinde kaynatıyoruz.

Isıya dayanıklı (metal ya da cam) başka bir kapta yumurta sarıları, nişasta ve vanilya ekstresini birlikte homojen olana kadar bir tel çırpıcı ile karıştırıyoruz.

Kaynar halde olan sütlü karışımı azar azar ve yavaşça yumurta karışımının üzerine ekliyoruz ve bu sırada sürekli karıştırıp topaklanmamasını sağlıyoruz.

Oluşan kıvamlı krema karışımını tekrardan sütü pişirdiğimiz kaba aktarıyoruz ve orta kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Birkaç dakika kısık ateşte fokurdatıp, altını kapatıyoruz.

Ufak tefek topakçıklar varsa, tel bir süzgeçten geçiriyoruz, yüzeyine stretch filmi değecek şekilde kaplıyoruz ki kabuk oluşmasın. Bu şekilde soğuyan kremayı istediğimiz gibi kullanıyoruz.

Aşağıdaki fotoğrafta profiterollerin ve rulo kütük pastanın içinde kullanılan krema bu tarif ile yapılmıştır, cam ölçü kapta kullanılmadan önceki halini görebilirsiniz, yumurta sarılarının rengi ile hafifçe sarıya çalan bir renkte.

 
Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2015, 17:22   #2
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Sırada pastaların içine, katlarının arasına ya da üzerine sürerek kullanabileceğimiz ganache krema tarifi var. Kullanım alanı fazla, gereken malzemeler az ve yapılışı çok çok basit ve hızlı.

Bitter Çikolatalı Ganache

Aşağıdaki malzemelerle 23 cm çapında 3 katlı bir pastanın aralarına ve üzerine yetecek kadar, 3 su bardağı civarında krema elde ediyoruz.

Malzemeler

320 gram bitter çikolata
400 ml süt kreması (2 küçük paket)

Yapılışı
  • Bitter çikolatayı kabaca doğrayın ve ısıya dayanıklı bir orta boy kaseye koyun.
  • Orta şiddetteki ocağın üzerine küçük bir tencerede kremayı kaynayana kadar ısıtıp, bu noktada alıp hemen kasedeki çikolatanın üzerine dökün.
  • Çikolata parçaları eriyip kaybolana dek bir spatula ile iyice karıştırın.
  • Buzdolabında soğutun ve istediğiniz şekilde kullanın.

Ertesi güne kadar buzdolabında kalırsa ganaj katılaşacaktır, sıcak su dolu bir kaba oturttuğunuzda istediğiniz kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz.

Aşağıdaki fotoğrafta bu tarifle yapılan ganaj pasta ara kreması olarak kullanılmıştır.

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2015, 01:44   #3
Ağaç Dostu
 
Fatma Kochan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 150
Merhaba sevgili Ozlem A
Çok tatlı bir konu bulmuşsunuz Tariflerinizin devamı sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Teşekkürler.

Ozlem A ve Jakin beğendi.
Fatma Kochan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 12:19   #4
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,428
Nostaljik Pasta Kreması( 80 Lİ Yıllar )

Sevgili Nomad senin için

2 çorba kaşığı un
1 yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı kakao
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker

Bütün malzemeyi soğuk sütle karıştırarak yavaş ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ateşten indirilir, yarım paket margarin içine atılır. Kendi halinde arada karıştırarak eritilir. Bir çay kaşığı vanilya ilave edilir. Biraz ılıyınca pasta kaplaması ya da ara katı kreması olarak kullanılır.

A_NOMAD ve Jakin beğendi.

A_NOMAD ve Jakin beğendi.
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 15:39   #5
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,472
Teşekkürler canım
Bunu hazırlayıp birkaç kabın dibine dökmeli ve dip sıyırma şeklinde yemeli bence

Jakin beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 19:23   #6
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,428
Kremayı yaptım Akşama kadar kakaoyu bekledim. Malum hazır soslara alışmışız. Yaptım. Henüz çok sıcak. Ucundan tadına baktım, anısatıyor gibi. Tam o tad diyemem. O yıllardaki markanın kakaosunu aldım. Kokladım kakao aynı kokuyor. Bakalım soğuduğunda nasıl olacak.

Name:  10520428_10153828965423415_8172229285830443567_n.jpg
Views: 221
Size:  29.2 KB

A_NOMAD ve Jakin beğendi.
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 21:22   #7
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,428
Soğudu, tadına baktım. Benziyor ama o tad değil. Margarinler farklıydı muhtemelen. Margarinin tadı vardı eskiden. Bu kremayada o tadı margarin veriyordu.Ticari kaygıyla iyice bozmuşlar.

aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 21:35   #8
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,472
Yine de tencerenin dibini şöyle parmaklayarak bir sıyırıver kurban olayım

Fatma Kochan ve Jakin beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 21:40   #9
Ağaç Dostu
 
Jakin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
Annemin tarifine baktım şimdi.
1/2 kg.süt
2 yumurtanın tamamı
1 su bardağı toz şeker
limon rendesi veya vanilya
2 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı margarin

diye yazmış. (Aslında 1 kg. süte göre yazmış, karşılaştırma için yarısını yazdım)
Benim çocukluğumdaki tat buydu.
Şimdilerde margarin yerine tereyağ kullanıyoruz.

A_NOMAD beğendi.

Düzenleyen Jakin : 21-12-2015 saat 22:03 Neden: Yanlışlıkla 2 su bardağı şeker yazmıştım.
Jakin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 21:41   #10
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,428
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Yine de tencerenin dibini şöyle parmaklayarak bir sıyırıver kurban olayım
Bana bunu yapmaaa. İki tane elbise aldım internetten dar geldi ya. Moralim bozuldu. Yüzmeye başlamam lazım benim

A_NOMAD ve Jakin beğendi.
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 21:44   #11
Ağaç Dostu
 
Jakin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
Bu beyaz krem tarifi, un yerine kakaolu da yapılırdı.
Özellikle iki renkli yapardı annem kupalara.

A_NOMAD beğendi.
Jakin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 22:22   #12
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,472
Anneme şu bahsettiğim pişirilmeyen tarifi sordum, çakma sarelleyi çok iyi hatırlıyor ama ölçülerini hatırlamıyor, yazılı tariflerinin arasında da bulamadı. Kadın haklı tabi, bu tarifi en son 20-25 yıl önce kullandı (vay be, yıllar ne hızlı geçmiş, terbiyesiz yıllar ), nasıl hatırlayıversin

Şeker, kakao, yumurta, vanilya ve margarin birlikte çırpılarak yapılıyormuş ve malzemelerin sıralaması önemliymiş ama dediğim gibi kabası böyle, ayrıntılar yok...

Jakin beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 22:27   #13
Ağaç Dostu
 
Jakin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
Ben de böyle bir tarif hatırlıyorum.
Benim çocukların deyimiyle milattan önceye ait olduğu için bulmam biraz zaman alabilir.

A_NOMAD beğendi.
Jakin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 22:42   #14
Ağaç Dostu
 
aleydi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,428
İnternetteki benzer tariflerden yardım alınabilir belki.

Jakin beğendi.
aleydi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2015, 20:35   #15
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Tam yılbaşı yaklaşırken çok işe yarayan tarifler olmuş, elinize sağlık. Konuların dağılmaması adına mevcut krema dosyamıza taşıyorum.

A_NOMAD ve Jakin beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
çikolatalı krema, dolgu kreması, ganache, pastacı kreması, temel krema tarifleri

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019