agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Krema Dosyası (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/36325.htm)

Ozlem A 14-01-2015 13:08

Krema Dosyası
 
1 Eklenti(ler)
Krema tarifi hazırlayayım derken bir de baktım, bir dünya krema çeşidi var. Fırsat buldukça tamamlayacağım bir dosya açmaya karar verdim.

Farklı çeşitler ve fotoğrafları da ekleyerek devam edeceğim seride ilk olarak en temel tarifle başlıyorum, pastacı kreması. Pastacı kremasını katlı ve rulo gibi aralarına krema konulan pastalara, dolgulu eclair ya da profiterol gibi tatlıların içine kullanabilirsiniz.

Pastacı Kreması

Malzemeler

1 cup =250 ml

1 cup süt kreması
1 cup tam yağlı süt
1/2 cup toz şeker
bir çimdik tuz
5 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı vanilya ekstresi

Yapılışı

Süt, krema, şekeri ve bir çimdik tuz ekleyerek ocak üzerinde kaynatıyoruz.

Isıya dayanıklı (metal ya da cam) başka bir kapta yumurta sarıları, nişasta ve vanilya ekstresini birlikte homojen olana kadar bir tel çırpıcı ile karıştırıyoruz.

Kaynar halde olan sütlü karışımı azar azar ve yavaşça yumurta karışımının üzerine ekliyoruz ve bu sırada sürekli karıştırıp topaklanmamasını sağlıyoruz.

Oluşan kıvamlı krema karışımını tekrardan sütü pişirdiğimiz kaba aktarıyoruz ve orta kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Birkaç dakika kısık ateşte fokurdatıp, altını kapatıyoruz.

Ufak tefek topakçıklar varsa, tel bir süzgeçten geçiriyoruz, yüzeyine stretch filmi değecek şekilde kaplıyoruz ki kabuk oluşmasın. Bu şekilde soğuyan kremayı istediğimiz gibi kullanıyoruz.

Aşağıdaki fotoğrafta profiterollerin ve rulo kütük pastanın içinde kullanılan krema bu tarif ile yapılmıştır, cam ölçü kapta kullanılmadan önceki halini görebilirsiniz, yumurta sarılarının rengi ile hafifçe sarıya çalan bir renkte.

Ozlem A 19-01-2015 17:22

1 Eklenti(ler)
Sırada pastaların içine, katlarının arasına ya da üzerine sürerek kullanabileceğimiz ganache krema tarifi var. Kullanım alanı fazla, gereken malzemeler az ve yapılışı çok çok basit ve hızlı.

Bitter Çikolatalı Ganache

Aşağıdaki malzemelerle 23 cm çapında 3 katlı bir pastanın aralarına ve üzerine yetecek kadar, 3 su bardağı civarında krema elde ediyoruz.

Malzemeler

320 gram bitter çikolata
400 ml süt kreması (2 küçük paket)

Yapılışı
  • Bitter çikolatayı kabaca doğrayın ve ısıya dayanıklı bir orta boy kaseye koyun.
  • Orta şiddetteki ocağın üzerine küçük bir tencerede kremayı kaynayana kadar ısıtıp, bu noktada alıp hemen kasedeki çikolatanın üzerine dökün.
  • Çikolata parçaları eriyip kaybolana dek bir spatula ile iyice karıştırın.
  • Buzdolabında soğutun ve istediğiniz şekilde kullanın.

Ertesi güne kadar buzdolabında kalırsa ganaj katılaşacaktır, sıcak su dolu bir kaba oturttuğunuzda istediğiniz kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz.

Aşağıdaki fotoğrafta bu tarifle yapılan ganaj pasta ara kreması olarak kullanılmıştır.

Fatma Kochan 20-01-2015 01:44

Merhaba sevgili Ozlem A
Çok tatlı bir konu bulmuşsunuz:) Tariflerinizin devamı sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Teşekkürler.

aleydi 21-12-2015 12:19

Nostaljik Pasta Kreması( 80 Lİ Yıllar )
 
Sevgili Nomad senin için

2 çorba kaşığı un
1 yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı kakao
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker

Bütün malzemeyi soğuk sütle karıştırarak yavaş ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ateşten indirilir, yarım paket margarin içine atılır. Kendi halinde arada karıştırarak eritilir. Bir çay kaşığı vanilya ilave edilir. Biraz ılıyınca pasta kaplaması ya da ara katı kreması olarak kullanılır.

A_NOMAD ve Jakin beğendi.

A_NOMAD 21-12-2015 15:39

Teşekkürler canım ;)
Bunu hazırlayıp birkaç kabın dibine dökmeli ve dip sıyırma şeklinde yemeli bence :D :D

aleydi 21-12-2015 19:23

1 Eklenti(ler)
Kremayı yaptım:) Akşama kadar kakaoyu bekledim. Malum hazır soslara alışmışız. Yaptım. Henüz çok sıcak. Ucundan tadına baktım, anısatıyor gibi:D. Tam o tad diyemem. O yıllardaki markanın kakaosunu aldım. Kokladım kakao aynı kokuyor:D. Bakalım soğuduğunda nasıl olacak.

Eklenti 589774

aleydi 21-12-2015 21:22

Soğudu, tadına baktım. Benziyor ama o tad değil. Margarinler farklıydı muhtemelen. Margarinin tadı vardı eskiden. Bu kremayada o tadı margarin veriyordu.Ticari kaygıyla iyice bozmuşlar.

A_NOMAD 21-12-2015 21:35

Yine de tencerenin dibini şöyle parmaklayarak bir sıyırıver kurban olayım :D

Jakin 21-12-2015 21:40

Annemin tarifine baktım şimdi.
1/2 kg.süt
2 yumurtanın tamamı
1 su bardağı toz şeker
limon rendesi veya vanilya
2 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı margarin

diye yazmış. (Aslında 1 kg. süte göre yazmış, karşılaştırma için yarısını yazdım)
Benim çocukluğumdaki tat buydu.
Şimdilerde margarin yerine tereyağ kullanıyoruz.

aleydi 21-12-2015 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1427990)
Yine de tencerenin dibini şöyle parmaklayarak bir sıyırıver kurban olayım :D

Bana bunu yapmaaa:D. İki tane elbise aldım internetten dar geldi ya. Moralim bozuldu:(. Yüzmeye başlamam lazım benim:)

Jakin 21-12-2015 21:44

Bu beyaz krem tarifi, un yerine kakaolu da yapılırdı.
Özellikle iki renkli yapardı annem kupalara.

A_NOMAD 21-12-2015 22:22

Anneme şu bahsettiğim pişirilmeyen tarifi sordum, çakma sarelleyi çok iyi hatırlıyor ama ölçülerini hatırlamıyor, yazılı tariflerinin arasında da bulamadı. Kadın haklı tabi, bu tarifi en son 20-25 yıl önce kullandı (vay be, yıllar ne hızlı geçmiş, terbiyesiz yıllar :mad: :D), nasıl hatırlayıversin :p

Şeker, kakao, yumurta, vanilya ve margarin birlikte çırpılarak yapılıyormuş ve malzemelerin sıralaması önemliymiş ama dediğim gibi kabası böyle, ayrıntılar yok... :rolleyes:

Jakin 21-12-2015 22:27

Ben de böyle bir tarif hatırlıyorum.
Benim çocukların deyimiyle milattan önceye ait olduğu için bulmam biraz zaman alabilir. :D

aleydi 21-12-2015 22:42

İnternetteki benzer tariflerden yardım alınabilir belki.

Ozlem A 22-12-2015 20:35

Tam yılbaşı yaklaşırken çok işe yarayan tarifler olmuş, elinize sağlık. Konuların dağılmaması adına mevcut krema dosyamıza taşıyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024