agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni21Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-08-2009, 15:02   #1
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Haşhaşlı çörek

Amasyalı yakınlarımdan öğrendiğim haşhaşlı çörek tarifim için öncelikle yapan yörelerin ve hamur işinde usta olanların affına sığınarak kendimce bir şeyler yazayım.

Yapılışını fazla görme imkanım olmadı, çoğu kulaktan dolma bilgilerin yanına, deneyerek kendi damak zevkime göre malzeme ilave ediyorum. Genelde bu çörek, fırınlardan alacağınız sade ekmek hamuruyla yapılabiliyor.

Malzemeler (büyük boy fırın tepsisi için): (Küçük tepsi için yarım ölçü uygun).

3 yumurta (1 adedi dışı için)
3 kaşık yoğurt
1 çay kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı şeker
tuz
1 bardak sıvı yağ (zeytinyağı tercih ediyorum)
3/4 bardak süt
yarım paket yaş maya
7 bardak un
Fonda, neşeli bir türkü

Harcı için:
3/4 bardak sıvı yağ
1 bardak ince dövülmüş ceviz
300-350 gr dövülmüş haşhaş ( Dövülmüş olarak Merzifon ya da Amasya'dan hediye geliyor)

Bu malzeme birbirine karıştılır. Artarsa dert etmeyin, ev ekmeklerinin içinde güzel oluyor.


ayrıca sirke :
Tezgahta çalışılacaksa tezgah temizlendikten sonra, bir miktar sirke dökülür ve kağıt peçete ile kurulanır. Böylece mikroplardan ve deterjan atıklarından kurtulursunuz.









Name:  160810.jpg
Views: 54091
Size:  32.7 KB
Haşhaşlı karışım

Name:  16089.jpg
Views: 48670
Size:  21.7 KB
Ilık sütün içinde şekerle beraber maya eritilir, 2 yumurta, sirke, tuz, yoğurt, yağ karıştırılır, mayalı süt de buna katılır. Unu ilave edilir ( son bardağı ilave etmeden kıvamına bakın, gerektiği kadar ilave edersiniz). Yumuşak bir hamur hazırlanır. Üzerine ıslak peçete örtülerek mayalanmaya bırakılır. 15-20 dakikada bir hamur yoğrulur. 45 dakika veya bir saat sonra ortam uygunsa hamur kabarmıştır. Hamur sekiz parçaya bölünür.

Name:  16086.jpg
Views: 44690
Size:  33.9 KB
Hamur 3 mm kalınlıkta biraz uzunca açılır (yamuk olursa dert etmeyin), içine iki yemek kaşığı harç konur ve yayılır.

Name:  16087.jpg
Views: 46051
Size:  24.2 KB
Enine sekiz parça kesilir , parçalar ikişer ikişer üst üste konur ve kaba bir rulo yapılır.

Name:  16085.jpg
Views: 44440
Size:  26.5 KB
Her bir parça merdane ile uzunlamasına tekrar açılır.

 

Düzenleyen Kiraz : 19-08-2009 saat 15:06 Neden: yazım hatası
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2009, 15:15   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Name:  16084.jpg
Views: 43549
Size:  26.9 KB
İkinci kez açılan parçalar, her iki ucundan elle çekiler burulur ve yağlanmış tepsiye yerleştirilir.

Name:  16083.jpg
Views: 43814
Size:  37.5 KB
Yumurtanın sarısı ve beyazı beraber çırpılarak üzerine sürülür. İsterseniz uzun parçaları bıçakla ikiye bölebilirsiniz.

180 derecede yaklaşık 30 dakikada pişer. Pişerken tezgahın üzerindeki kırıntılar kabaca alınır. Tezgaha bir kaç kaşık sirke dökülür, bulaşık deterjanlı süngerle kolayca temizlenir.

Name:  16081.jpg
Views: 43586
Size:  40.0 KB
Yanında peynir, zeytin yenir ve demli çay içilir (çayım daha demlenmedi).

Notlar:
-Bu çörek bekleyince de başka güzel oluyor. Derin dondurucuda saklanabiliyor. Tavada az ısıtıp serviz yapabilirsiniz.
-Kepekli un katarsanız ağızda daha çok dağılıyor.
-Bu çörek hamuru ince açılarak tavada da yapılıyor. Bilen arkadaşlardan tarifini bekleriz.


Düzenleyen Kiraz : 15-08-2009 saat 15:30 Neden: gereksiz yer çıkartıldı
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 11:18   #3
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Görüntü çok iştah açıcı, anlatım çok güzel. O ağızda dağılmasının sirkeyle olduğunu tahmin ediyordum da hamuruna yoğurt ilavesi gerçekten çok iyi fikir. Bozulan fırınımın yerine yenisi gelince ilk işim bunu denemek olacak. Çok teşekkürler.

Dövülmüş haşhaş bulamazsam nasıl o hale getirebilirim, biliyor musunuz?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 11:29   #4
Ağaç Dostu
 
Ülker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1,532
Galeri: 1
Dövülmüş haşhaşın bir benzeri daha olamaz, börek ve çöreklere verdiği lezzeti hiçbir şeyle yakalayamazsınız.
Ben haşhaş ezmesini Afyon'dan getirtiyorum, buralarda bulunur bir şey değil.
Bir kez pazarda görüp almıştım, o da bayattı, tadını kapatmak için şekerlemişlerdi,
Tane olarak temin edip, kendiniz fırınlayıp, ezebilirsiniz.

Ülker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 11:57   #5
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Burada satıldığını söylüyorlar ama haşhaşı fazla bilemediğim için alacağımın kalitesinden de şüphe duyarım. Genelde gelenler getiriyor, çok da memnun oluyorum. Bazı satıcılar kargo ile İstanbul'a gönderiyormuş, adres bulursam buraya eklerim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 12:04   #6
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Teşekkür ederim, çok sevinirim

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 13:21   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Eskişehirde haşhaşlı dolamayı çok güzel yaparlar. Yalnız çok yendiğinde biraz uyku veriyor.

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 15:05   #8
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Haşhaşın farklı çeşitleri ve kullanımları varmış. Dövülmüş haşhaşın sarısı ya da karası oluyormuş, bana gelen sarıymış. Yağla karıştırılıp buzdolabında bir sene kadar kalıyormuş ama ben derin dondurucuda saklamayı tercih ediyorum.

Bir amabalaj buldum:
Güven Baharat, Samsun
Tel:0362 4310093

Jakin beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 15:45   #9
Ağaç Dostu
 
Müjgan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 654
Galeri: 11
Sevgili Kiraz
Ellerinize sağlık,muhteşem görünüyor.Eskışehir de büyüdüm,haşhaş çocukluğumun olağanüstü tatlarından biri.Tarif de mükemmel,hemen deneyeceğim.Ben fırından temin ettiğim kepekli ekmek hamuruna bu işlemleri yapıyorum,oldukça lezzetli bir ekmek oluyor.
Haşhaşı da kendi yağı ile sulandırıyorum,resimlerim de kullandığım için elimin altında haşhaşyağı sürekli bulunuyor.

Müjgan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 16:12   #10
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Elinizin altında bulunan haşhaş yağını nereden alıyorsunuz, resim malzemeleri için satılan minik şişeler değil, değil mi?

Ben de ilk başta ekmek hamurundan denemiştim. O zaman daha da acemiydim, yağlı olmasın diye yağı da kısmıştım ve kaskatı bir çörek olmuştu. Hamur işi konusunda pek tecrübeli değilim ama iki senedir ekmeği evde yaptığımdan kıvam, mayalanma konusu çok yabancı gelmiyor artık. Geçen sene sade hamura değişik malzemeler katarak denemeler yaptım ve hepsini yazdım. Bu çöreğin yenisiyim ama bununla büyüyenlerden "pekiyi" not aldığım için bu son tarifi saklıyorum.

Jakin beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 16:25   #11
Ağaç Dostu
 
Müjgan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 654
Galeri: 11
Bu çöreği sizden daha iyi yapabilecek biri olacağını sanmıyorum,yürekten bir pekiyi de benden.Ekmek hamuru ile yapınca gerçekten ustalaşmak lazım,önceleri öyle taş gibi ekmekler yaptım ki kuşlara bile rica minnet yediremedim.
Haşhaş yağını çok kullandığım için(bir ölçü haş.yağı,iki ölçü kokusuz terebentin karıştırıp boyayı yumuşatmada kullanıyorum) Afyon dan getirtiyorum,tabi bu arada ezilmiş haşhaş da rica ediyorum.

Müjgan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 16:30   #12
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Ben o yağı, minicik şişelerde alıp, resim malzemelerime servet ödüyordum, bu nedenle sordum

elve beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 18:36   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Haşhaş yağı aktarlardada satılıyor.

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2009, 21:12   #14
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Şimdi elime haşhaş geçti. Hiç böyle güzel kokulu olanını almamıştım, bugün yeni dövülmüş, çocuklar un helvası zannetti.

Özdayı Süpermarket
Tel: 5131850-5131851 Merzifon.

Jakin beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 12:48   #15
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Anne tarafımın meşhur çöreğidir, adıan biz de koşma denir. Biz de bu tarifin biraz farklısını yapıyoruz. Hemen hemen aynı hamuru kullanıyoruz yalnızca haşhaşlı karışıma biraz tahin ekliyoruz. Bütün hamuru açıp iç malzemeyi ekleyip, kapatıp iki kez bu işlemi yaptıktan sonra ruloyu üçer parmak genişliğinde parçalara ayırıp, içi görünen tarafı üste gelecek şekilde tepsiye diziyoruz.Hamuru tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine çok bolca susam serpiyoruz ve bir süre daha tepside mayalanmasını bekledikten sonra fırınlıyoruz. Bu da değişik bir lezzet, öneririm. Zaten haşhaşın girdiği her şey inanılmaz lezzetli oluyor.
İstanbul' da kapalı çarşıda ve Kadıköy balıkçılarada bulunabiliyor. Ama çocukken annem çiğ haşhaşı güzelce kavurduktan sonra eski kahve değirmeniyle çektirirdi bize. Şimdi hazır almaktan daha fazla hoşlanıyorum doğrusu.

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 13:33   #16
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi thomasina Mesajı Göster
Bütün hamuru açıp iç malzemeyi ekleyip, kapatıp iki kez bu işlemi yaptıktan sonra ruloyu üçer parmak genişliğinde parçalara ayırıp, içi görünen tarafı üste gelecek şekilde tepsiye diziyoruz.
Bu kısmını anlayamadım, biraz daha tarif eder misiniz? Hangi yörede yazdığınız tarif uygulanıyor? Denemek isterim.

Rahmetli kayınvalidem yaparken bir kez görmüştüm. O da bütün hamuru açıp malzemeyi sürmüştü. Sonra ortaya bir delik açıp, hamuru ortadan kenarlara doğru rulo yaparak katlamıştı. Bu ruloyu kesip, eliyle burup tepsiye koymuştu.

Jakin beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 21:57   #17
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Elimden geldiğince anlatayım Sevgili Kiraz. Mayalı hamurun tamamını tezgaha yayıyorum ben. Sonra hafif yağlı elimle incelterek genişletiyorum. Yeterince genişlediğinden emin olunca, ki yırtılırsa da dert etmeyin iç malzemenin bir kısmını yayıyorum bütün hamura. Sonra bunu uzun bir rulo haline getiriyorum. Gül böreğine benzer bir şekilde roloyu toplayıp tekrar açabilmeme olanak sağlayacak şekilde uçlarını hamurun altına gizliyorum. Sonra aynı açma ve iç malzemeyi yayma işlemini tekrarlıyorum. Eğer hamur fazlaysa bu işlem bir kez daha tekrarlamak gerekir. Sonra tekrar rulo yapıyorum. Yaptığım rulodan sündürerek üç dört parmak genişliğinde parçalar koparıyorum. Ya dikine bu parçaları sıkıştırarak tepsiye yerleştiriyorum ya da o parçaları iki ucunu altına gelecek şekilde burarak tepsiye diziyorum, tercih sizin. Ama bizim asıl önemsediğimiz fazla büyük bir tepsi kullanmamak ve mümkün olduğunca çörekleri tepsiye sıkıştırmak. Biraz da tepside bekleyince çörekler dikine mayalanıyorlar ve yüksek bir şekil alıyorlar. Öteden beri hep böyle yaparız, hoşumuza da gidiyor
Şimdi benim annemin babası Isparta kökenlidir. Orada ve bizim ailece bir süre yaşadığımız Konya'da da bu tarifi yapıyorlar. Zaten Afyon, Eskişehir, Konya taraflarında haşhaş çok kullanılır, ama tahin özellikle börek ve çörekte çok tercih edilir. Hamur onun sayesinde tel tel olur ve değişik bir lezzeti vardır. Biz Koşma diyoruz bu çöreğe. Teyzem de kayınvalideniz gibi ortadan katlardı hamuru, nur içinde yatsınlar
Umarım tarifim yeterince açık olmuştur. Sevgiler...

elve beğendi.
thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 22:29   #18
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Şöyle bir durum söz konusu galiba.

Eklenen Resimler
 
Maviş ve Jakin beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2009, 07:28   #19
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Gayet net oldu teşekkürler. Tatlılar bölümde yine denemeyle bulduğum haşhaşlı tatlı çörek tarifi vereceğim, haşhaş tatlıya da çok yakışıyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2009, 11:41   #20
Ağaç Dostu
 
hazan-z's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 341
Sn Kiraz,ellerinize sağlık.Çok nefis görünüyor.Şu an içtiğim çayla birlikte sanki yemiş gibi ağızımda dağıldığını hissediyorum.Adana'da haşhaş pek bilinmez.Ama dostlar sayesinde bu güzel lezzetle tanışmıştım.Verdiğiniz numaralardan haşhaş edinmeye çalışacağım.Bu lezzeti hatırlatıp bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum.Adana'dan sevgi ve selamlar.

hazan-z Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 10:11   #21
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Sevgili berduray, hemen hemen aynı sanırım. Ama sanki biz daha fazla haşhaşlı ve susamlı mı yapıyoruz nedir?
Her haliyle yemekten de, yedirmekten de keyif aldığım bir çörek. Haşhaş çok leziz bir şey.

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 11:50   #22
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Tadı da öyle çıkıyor, Isparta'lı yengelerimizden öyle gördük belki ondan.

Of gitmeliyim bu başlıktan acil...uzak durmalıyım...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 23:25   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Arkadaşlar Merhaba,

Bu çöreğin adı buralarda kömbe, nokul ya da lokul. İçi, iki türlü olur ; ya tahinli ve cevizli ya da haşhaş ezmesini sıvı yağda ya da pekmezde ezerek. Görüntüsü şu linkteki gibi ;

http://dilekce.blogspot.com/2007/06/...e-deneyin.html

Benim sevdiğim haşhaş ezmesini pekmezde ezerek içi hazırlanan türü. Daha tatlı oluyor. Yarın eşim için bol tahinli cevizli, kendim için de haşhaşlı hazırlayacağım. Sahurda iyi gider. Afiyet olsun.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 17:14   #24
Ağaçsever
 
mugeor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: maltepe/istanbul
Mesajlar: 48
hashaşı çok sevıyorum aktarlarda dövülmemişini satıyorlar onu alsam nasıl sulu bır kıvam elde edebılırım acaba yanı hanı haşhaşı dövuyolarya yoksa taze oldugundan sulumu oluyor o burdakıler kuru **** zeytınyagıılemı dovuluyor

mugeor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 17:31   #25
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Ben biraz sütle inceltmeyi denedim ama pek lezzet vermedi, şimdi ayçiçek, zeytin tereyağlarını deniyorum, daha lezzetli oluyor.

El mikseriyle hızlıca çırpınca gayet güzel kıvamı inceliyor.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 19:14   #26
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Haşhaşın nasıl hazırlandığını bilmiyorum ama bazı kaynaklarda önceden kavrulup yağı çıkıncaya kadar taş dibeklerde dövüldüğü yazılıyor. Havanda dövüp yağda bekleteni de var.

Cinsinde de fark var mı bilmiyorum, kara ya da sarı diye tanımlar duymuştum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 22:39   #27
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Galeri: 31
Her iki cins haşhaş da kavruluyor arkadaşlar. Ama kavururken dikkatli olmalı. Hep kavuruyorduk eskiden. Mis gibi kokar üstelik. Sabırlı olmakta fayda var zira uzun süre kısık ateşte yapmak gerekiyor. hafif parlamaya başlayıp yani yağını veriyor, kokusu yoğunlaşınca ocaktan aldığımızı ve başka bir kaba aktardığımızı anımsıyorum. Sonra yine sabırla havanda dövmek gerekir. Bazısı eski kahve çekme makinesi kullanırdı ama çoğunluk ilk yolu dener ve ikinci yolu daha az lezzetli olur derdi. Biz dövüldükten veya çekildikten sonra ayçiçek yağıyla yumuşatıp sulandırız. yalnız yağ kullanırken eli korkak alıştırmamalı. Hatta bu yağlanmış haliyle serin bir yerde veya buzdolabında uzun süre bekletilebiliyor. Biz bu çöreği tahinli de yaptığımız için tahini de ekleyip karışımı dolapta saklayabiliyoruz. Bu karışımı normal hazır yufka arasına sürüp, kolay gözleme gibi teflon tavada pişirebilirsiniz, güzel de olur. Yalnız kavurma kıvamını anneme iyice bir sorayım da yanlış bilgi vermiş durumunda kalmayayım. Çok uzun süredir hazırını alınca insan bildiğini de unutuyor.

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 11:02   #28
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,641
Galeri: 73
Bir kaç ay önce bir TV programında Amasya hakkında bilgi verilirken, haşhaşlı çörek yapan kadınları da göstermişlerdi. Hamurları açıp, üzerine cevizli haşhaşı koyup, bu hamurları üst üste koyarak yapıyorlardı.

Detayını hatırlamıyorum ama benzer şekilde yaptım, bu sefer istediğim kat kat (iplik iplik ) hali daha güzel oldu.

Yarım kg tam un ile bir tepsi, yarım kg beyaz un ile iki küçük borcam doldu. Yarım kg unla yapılan hamuru dörde böldüm. Açıp, karışımı sürüp hamurları üstüste koydum, tekrar merdane ile biraz açtım. Sonra şerit şerit keserek büktüm, üzerine yumurta sürdüm. Fırına koymadan önce bekleyen tepsiler biraz daha fazla kabardı.

Name:  DSCN0356.JPG
Views: 41359
Size:  42.4 KB

Name:  DSCN0357.JPG
Views: 128446
Size:  44.5 KB

Name:  DSCN0363.JPG
Views: 43395
Size:  67.3 KB

Name:  DSCN0367.JPG
Views: 41718
Size:  64.5 KB

Name:  DSCN0360.JPG
Views: 42006
Size:  52.9 KB

Maviş beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 13:22   #29
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,267
Galeri: 637
Şahane görünüyorlar, hamarat arkadaşım. Eline sağlık.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2011, 17:28   #30
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Merhabalar efendim;

30-35 sene evvel yolumuz Aydın'dan geçerken, Afyonlu bir arkadaşımızın krizi tuttu, haşhaşlı çörek diye. Açlığımız üzerimizde, 1 saat aradık belki de. Nihayet yapan bir ustaya denk geldik te karnımızı doyurduk(Hemde Aydın gibi pidesi meşhur bir yerde, pidecinin halini düşünün...)

O fonun sesini kısın lütfen, çıtır çıtır ve yutkunma sesleri... lütfen.

Sağ olun, var olun cümleten. Lezzetlerimizi korumanız, paylaşmanız çok güzel.

Saygılarımla lütfen.

Nereden bulacam ben çörek şimdi, haşhaşlısı hemde...

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019