agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Geniş Yapraklı Ağaçlar
(https)




Beğeni Düzeni133Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-12-2007, 22:26   #1
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Acer palmatum (Japon Akçaağacı)

Japon akçaağacı (Acer palmatum),

Akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından doğal olarak Japonya, Kore ve Çin'de bulunan akçaağaç türü.

Morfolojik özellikleri:15 m'ye kadar boylanabilen yaprak döken ağaçlardır. Kabuk yeşilimsi boz veya açık kahverengi ve pürüzsüzdür. Dalları sarı-mor, kış tomurcukları morumsu sarı, konik, büyük, 1 pullu ve pseudoterminaldir. Yaprak sapı 2-6 cm uzunluğunda; yapraklar ilk açtığında sarımsı kahverengi tüylü; elsi (palmat) yapraklar 5-7 loplu, loplar geniş, kenarı çarpık çift dişli, ucu uzun ve sivridir.

Çiçek kurulu 10-20 çiçekten oluşmuş, 3-4 cm uzunluğunda, yarı sarkık, altında 1 veya 2 çift yaprak bulunur. Çanak yapraklar 5'li, morumsu kırmızı, dikdörgen biçiminde, 3 mm uzunluğunda ve kenarları tüylüdür. Taç yapraklar soluk sarı ya da pembemsi beyaz, geniş ve küçüktür. Stamen sayısı 8, uzunluğu 3,5 mm'dir. Dişi çiçekler ise küçük bir disk içerisindedir. Ovaryum düz; birbirine karşı bulunan stigmalar uzuncadır.

Samara 1,5 cm uzunluğunda, kanatlı, kanatlar arasında geniş bir açı vardır. Nus oval-dışbükey, hafif ince damarlı ve zayıf yapılıdır. Kromozom sayısı 2n=26'dır.

Ekolojik özellikleri : Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açar. Tohumlar Eylül ayında olgunlaşır. Ilıman iklimli yerleri sever. Işık-yarı gölge ağacıdır. Besin isteği yüksek bir türdür. Kuru, humuslu, hafif ıslak ve asidik, iyi drenajlı ve organik maddece zengin topraklarda iyi yetişir. Tuzlu topraklardan kaçınır. Şiddetli donlardan zarar görür. -18 C sıcaklıklara kadar dayanır. Sıcak ve kurak iklimlerde iyi gelişmez.

Kültivarlar:
Acer palmatum cv."Atropurpureum"
Acer palmatum cv."Dissectum"
Acer palmatum cv.'Senkaki'
Acer palmatum cv.'Dissectum Atropurpureum'
Acer palmatum cv.'Septemlobum'
Acer palmatum cv.'Glawing Embers'
Acer palmatum cv.'Sango Kaku'
Acer palmatum cv.'Osakazuki'
Acer palmatum cv.'Rubrum'

Üretim tekniği: Tohum, çelik ve aşı ile üretilir,. İlkbahar da don tehlikesi olmayan yerlerde tohum, sıcak suda 1-2 gün ıslatıldıktan sonra sonbaharda 25gr./m² olarak ekilir.

Bonsaide kullanımı:
Yer:
Yaprakları güneş ve rüzgar yanıklarından korumak için doğrudan güneş ışığından ve kuvvetli rüzgarlardan korunması gerekmektedir. Bununla birlikte baharda ve sonbaharda iyi ışık alması kuvvetlenmesine ve yaprak renginin güzelleşmesine yardım eder.

Kış:
-10 ºC’nin altındaki soğuklardan korunması gerekir.

Sulama:
Hızlı büyüme dönemlerinde su ihtiyacı ani şekilde artabilir. Bu dönemlerde toprağın tamamen kuruması beklenmeden sulanmalıdır. Güneş yanığına sebep olmamak için kuvvetli güneş ışığı aldığı saatlerde yapraklarını ıslatmamaya özen gösterin.

Beslenme:
Yaprakları karşılaşabileceği tehlikelere karşı kuvvetlendirmek ve ağacın hızlı gelişmesini sağlamak için baharda yaprak tomurcukları patlar patlamaz yüksek azot gübresi haftada bir verilir. Gübrelemeyi erkenden bitirmek kısa yaprak düğümleri (internod) oluşmasını ve bitmiş ya da gelişmiş ağaçlarda daha iyi gelişim olmasını sağlar.

Yapraklar sertleşmeye başlayınca 15 günde bir daha dengeli bir gübreyle işleme devam edilir. Ağustos sonunda, kış başlamadan önce yeni çıkanların iyice sertleşmesi için 15 günde bir düşük azot ile beslenir. Bütün sezon boyunca az azotla beslenmiş ağaçlarda sonbaharda muhteşem renkler görülür ancak bu da yavaş büyümeyi sağlar.

Saksı değiştirme:
Ağaç 10 yaşını geçene kadar her 1 veya 2 yılda, baharda tomurcuklar patlarken saksısı değiştirilir, gerektiği kadar da bonsai toprağı ilave edilir.

Budama:
Yaprak ve dallardaki yeni alanları şekle sokma gereği hissedilmiyorsa gelişme mevsiminde patlayan ilk 1 veya 2 yapraktan sonrası kesilebilir. Kısa yaprak düğümlerine ihtiyaç duyan ağaçlar için yeni çıkan karşılıklı iki yaprak elle koparılabilir. Bu işlem kısa yaprak düğümlerine sahip hoş, ince dallar üretecek ve tomurcuklanmanın tekrarlamasını sağlayacaktır. Uzun yaprak düğümlerine sahip bütün sürgünleri yok edilir.

Yaprak kesme işlemi yaz ortasında uygulanabilir. Küçük yapraklar, daha iyi dal yapısı ve sonbaharda daha kuvvetli yaprak rengi oluşmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte yaprak azaltma sadece sağlıklı ağaçlara uygulanmalı, saksı değiştirildiği yılda, zayıf yapılı olan kırmızı yapraklı türlerde ve iki yıl ardarda yapılmamalıdır.

Ağır budamalar ve şekil kazandırmayı sağlayacak budamalar sonbahardaki yaprak dökümünden tercihen bir hafta sonra veya yarı uyuma döneminde olduğundan yaraların daha çabuk iyileşeceği yaz ortasında yapılabilir. Bahar süresince asla budama yapılmaz çünkü bu dönemde akçaağaç türleri çok miktarda bitki öz suyu kaybedebilirler bu da bitkinin zayıflamasına hatta dal kaybına neden olabilir. Yapraksız kış görüntüleriyle sergilenmesi amaçlanan ağaçlarda yaz budamaları düşünülebilir.

Tel Sarma:
Tel sarma bahar öncesi ile sonbahar sonrasındaki herhangi bir süreç içinde gerçekleştirilebilir. En uygunu baharda tomurcuklanma başlamadan önce, yaz ortasında yaprak kestikten sonra veya yaprak dökmesinden sonra çıplak dalları telle sarmaktır. Yılın bu dönemlerinde dallar yapraklarla dolmamıştır ve dallarda esnekliği sağlayacak özsu miktarı da yeterince çoktur.

Bahardaki tel sarmalarda dikkatli olunmalıdır çünkü yeni tomurcuklar zarar görebilir ve bahardaki hızlı gelişime ayak uyduramayan tel dallarda sıkışma izleri bırakabilir. Yaprak dökümünden sora yapılan tel sarma işleminde ağaçlar ağır soğuklardan korunmalıdır çünkü dallar bahardaki yeşerme sezonuna kadar kendini yeterince iyileştiremezler. Kışın dallar epeyce kırılgan ve nazik olacağından aniden kırılabilirler. Bu yüzden kış mevsiminde tel sarma işlemi ancak çok nazik bir şekilde yapılacaksa denenmelidir.

Üreme:
TohumlarTohumları olgunlaşır olgunlaşmaz ekilir. Üremenin esas yolu ise daldan köklendirme (air-layer) yöntemidir ve Mayısta bahar sürgünleri kalışlaştığında uygulanmalıdır. Kesikler çok kolay yapılabilir ancak yüksek hata oranı mevcuttur. Dolayısıyla düzgün bir şekilde tutması 2 veya 3 sezon (buradaki season kelimesini mevsim olarak değil sezon olarak çevirdim, mevsim olarak değerlendirenler öyle uygulasınlar) alabilir.

Zararlı böcekler ve hastalıklar:
Yaprak bitleri, kabuk zararlıları, tırtıllar ve Verticillum wilt türleri. Gübre eksiği nedeniyle zayıf kalması, zayıf kök sistemi, saksı değişimi, yetersiz veya aşırı sulama, uyku dönemini geçirememesi gibi etkenler ağacın yaprak yanması olaylarına daha açık olmalarına neden olurlar.

Stiller:
Literati stili haricindeki tüm stiller uygundur. Özel Bilgiler: Beş uçlu akçaağaçların bazı türleri yetişme alanından kaynaklanan farklılıklar gösterebilirler. Çalılık türünde olanlar (örneğin Kiyohime türü) temel olarak daha baskındırlar ve budamada dikkat edilmezse birçok seyrek zirve oluşabilir.

Çok sıcak iklimler için uygun olduğu şüphelidir. Aşırı sıcaklarda yaprakları sağlıklı tutabilmek ve hatta ağaçta tutabilmek için durmadan uğraş vermek gerekebilir. Akçaağaçlar ayrıca bir uyuklama dönemine ihtiyaç duyarlar (10 ºC’nin altındaki kış günlerinde en az 44 gün boyunca). Birkaç sezon boyunca uyuklama dönemi geçirmeden hayatta kalabilir ancak gittikçe kuvvetlerini kaybederler ve eninde sonunda ölümle karşı karşıya kalırlar.

Kaynak:Vikipedi

abk ve delielveli beğendi.
Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 22:54   #2
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Sevgili arkadaşlar,
Yukarıda ilgilendiğim konu ile ilgili yeni bir başlık açarak, internet araştırmalarım sonucu bulduğum en detaylı bilimsel veriyi aktardım.
Aylardır yaptığım bitki araştırmaları sonucu pek çok konuda karşılaştığım sorunlar gibi bu konuyu da pratiğe dönüştürmek istediğimde pek çok belirsizlik çıktı karşıma...
Ben Silivri'de deniz kenarında yetiştirebileceğim, kırmızı yapraklı ve görsel zenginliği her sitede karşıma çıkan bu ağacı yetiştirmek istiyorum.
Detaya indiğimde ilave olarak (pratiğe dönük) öğrendiklerim;
a) Karadeniz bölgesi ormanlarında doğal olarak yetişiyor. (O halde benim şartlarıma da uyum gösterebilir)
b)Ulaştığım tüm bilgiler bu ağaç türünün dört mevsimlik bir görsel şölen sunduğu konusunda birleşiyor.
c)Pek çok serada oldukça gelişmiş boylarına ulaşılabiliyor. Her boyu hemen hemen her yerde var. (Ancak gezdiğim seralarda bana gösterilen örneklerin, internetteki resimler kadar gösterişli olmadıklarını ne yazık ki itiraf etmeliyim.)
d)Yapraklar, yeşil, açık yeşil, sarı, bordo, ya da alacalı, el şeklinde ya da ince tül, dantel gibi çok farklı şekillerde olabiliyormuş. Söğüt gibi sarkan ya da kışın kızılcık gibi kıpkırmızı gövdeye sahip olanları varmış. (İşte sorunlarımdan biri! Çünkü hiç bir yerde hangi türün ne şekil bir görüntü olarak karşıma çıkacağı konusunda beni ikna edecek bir bilgiye ulaşamadım. Gezdiğim seralar da buna dahil... Yani önümüzdeki yıl birden yapraklarımın isteğimin dışında bir renk ve şekle sahip olduğunu görerek kahrolabilirim.)
e)Benim istediğim kırmızı yapraklı türlerin, adı ne olursa olsun, yeşil türlere oranla daha narin olduklarını öğrendim ki bu en azından yaşayabileceğim zorluklara hazırlıklı olmamı sağlıyor.
f)Sonra bu ağaçların tuzlu toprak sevmediklerini, yalnızca bazı türlerin denize yakın yerlerde yetişebileceğini öğrendim. (Acer Rubrum, A. pseudoplatanus, A. platanoides, A. griseum) Fakat hiç bir sitede gördüğüm fotoğraflardan, bu türlerden hangisinin doğumundan ölümüne kadar kırmızı yapraklı olduğu bilgisine ulaşamadım.
g)Rutubet ve soğukluk derecelerinin renklenmede etkin olduğunu öğrendim ancak hangi rutubet ve sıcaklığın hangi rengi yoğunlaştırdığını öğrenemedim.

Kısacası, bakım ve bitki istekleri ile ilgili pek çok şey bulabildim ama tür seçimi konusunda beni aydınlatabilecek köklü bir bilgiye ulaşamadım.

Sonuç olarak, Silivri deniz kenarı şartlarında yetişebilecek, başından sonuna dek kırmızı yapraklı, dal ve yaprak yapısı dantel gibi ince bir Japon Akçaağacım olsun istiyorum. Hangi tür bu isteklerime cevap verebilir?

Yardımlarınıza ihtiyacım var... Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar.

erenariff beğendi.
Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 23:01   #3
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Aşağıdaki linki tıkladığınızda neden bu ağacı bu denli istediğimi göreceksiniz arkadaşlar;

http://images.google.com.tr/images?g...=acer+palmatum

erenariff beğendi.
Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2007, 23:05   #4
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Bu konuyla ilgili bir başlık vardı biliyorum üzerinde bayağı yazışmalar vardı sanırım yönetici arkadaşlar birleştirecekdir bilgi dağınıklığı olmaması bakımından bildiğim kadarı ile karadenizde doğal olarak bulunan Acer palmatum değil (Acer cappadocicum) DOĞU KARADENİZ Akca ağcı) Yarasa kanatlı akcaağaç.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 00:15   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 455
Tekin bey sizin gönderdiğiniz tohumları hemen mi ekmeliyim. yukaruda öyle bir bilgi var.....Üreme:
TohumlarTohumları olgunlaşır olgunlaşmaz ekilir..... Diyor, ne yapmalıyım hemen eksem sıcak ortam gerekmezmı? sonra dısarı cıkarınca donmasınlar.? bahara dogru daha ıyı degılmı?

A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 00:25   #6
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Funda Kalaycıoğ Mesajı Göster
Aşağıdaki linki tıkladığınızda neden bu ağacı bu denli istediğimi göreceksiniz arkadaşlar;

http://images.google.com.tr/images?g...=acer+palmatum
İstediğiniz ağacı buradan bulup yaprak çiçek gövdesine göre bulun ve iyice karar verin. Ancak ben özellikle "Acer palmatum var. dissectum atropurpureum" ve "Acer palmatum ‘Bloodgood’" üzerinde durmanızı tavsiye ederim...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 00:48   #7
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A.ŞAHİN Mesajı Göster
Tekin bey sizin gönderdiğiniz tohumları hemen mi ekmeliyim. yukaruda öyle bir bilgi var.....Üreme:
TohumlarTohumları olgunlaşır olgunlaşmaz ekilir..... Diyor, ne yapmalıyım hemen eksem sıcak ortam gerekmezmı? sonra dısarı cıkarınca donmasınlar.? bahara dogru daha ıyı degılmı?
Don tehlikesi olmayan yerlerde tohumlar sıcak suda iki gün bekletilip sonbaharda ekilir. DON tehlikesi olan yerlerde ist tohumlar +4 derecede 45 günlük soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir.
Çelikle üretim ilkbaharda son yılın ince sürgünlerinden alınan 8-10 cm lik yumuşak çelikle veya yaz sonu yarı olgun çeliklerle üretilir.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 08:46   #8
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Acer Palmatumda havai köklendirme deneyeceğim. Uygun zaman hakkında bilgisi olan var mı? Balkonda kalacağı için bu mevsimde yapmam sorun yaratır mı ? Bir de ne kadar sürer köklenmesi acaba?

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 10:02   #9
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili Uzman16, köklendirmeyi şimdilerde yaparsanız sonuç alamayabilirsiniz zira soğuk giden havalar köklendirme alanının çürümesine neden olabilir bu nedenle nisan ayında deneseniz daha iyi olur diye düşünüyorum fakat bitkiyi içeri aluırda oda sıcaklığında bir-bir buçuk ay durdurur da köklendirmeyi öyle yaparsanız 19-22 derecelik sıcaklıkta köklenmede başarılı olursunuz. Bu arada yolunuz Gıda araştırma Enstitüsünden geçerse bana uğrayın size köklendirici vereyim.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 15:52   #10
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Çok teşekkür ederim Selahattin Bey.
Önerdiğiniz site benim bahçe düzenleme çalışmalarım için çok önemli bir rehber olacak.

Gerçekten de seçtiğiniz türler tam benim istediğim gibiler.Geriye bir tek sorunum kalıyor; bu türler deniz tuzuna dayanıklı olabileceği söylenen o bir kaç türün içine giriyor mu? Yani Silivri deniz kenarına ekebilir miyim? Deniz ve karadan esen rüzgarlara dayanabilirler mi?

Bu konuda da beni aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 16:19   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 33
Galeri: 7
Bunu bu yaz sonu Selahattin bey den almıştım. Aşısız olmasına rağmen yapraklarını kızarttı. Büyükçe olsaydı oluşturacağı görüntü mükemmel olurdu.



Bu da aşılı atropurperium. Sonbahar yapraklarını dökerken.


erenariff beğendi.
afelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 17:35   #12
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Güle güle büyütün afelek. Şimdiden pek güzeller...

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 21:45   #13
-
 
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 44
***
Acer palmatum cv."Atropurpureum" sizin aradığınız türdür.fazla bolanmaz.bu tür ağaçlar peyzajda yaprak özelliklerinden dolayı soliter olarak kulanılır.Daha etkileyici olur.

bahçevan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 21:49   #14
-
 
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Funda Kalaycıoğ Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim Selahattin Bey.
Önerdiğiniz site benim bahçe düzenleme çalışmalarım için çok önemli bir rehber olacak.

Gerçekten de seçtiğiniz türler tam benim istediğim gibiler.Geriye bir tek sorunum kalıyor; bu türler deniz tuzuna dayanıklı olabileceği söylenen o bir kaç türün içine giriyor mu? Yani Silivri deniz kenarına ekebilir miyim? Deniz ve karadan esen rüzgarlara dayanabilirler mi?

Bu konuda da beni aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum.
Saygılar.
denizden etkilenmemsi için ruzgarav hakim bölgeden uzak noktaya dikerseniz daha iyi olur.ayrıca kışınyapragını döken ağaçlar kışın daha az zarar görür

bahçevan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 21:59   #15
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Çok teşekkür ederim sayın bahçevan. Ne yazık ki bahçemde rüzgardan az da olsa korunaklı bir yer yok. Yine de elimden geleni yapacağım.
Tekrar teşekkürler.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 22:20   #16
Ağaç Dostu
 
kazim polat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2007
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 366
Galeri: 1
Selam Arkadaşlar,
Ben de Funda hanım gibi acer tutkunuyum.(Gerçi mavi ladin başlığından tanıyanlar bilir,mavi ladin yetiştiriyorum aynı zamanda.)Şu anda katlamaya aldığım acer rubrum (Kanada Bayrağı'nın simgesi)tohumlarım var,nasipse ilkbaharda toprağa düşecekler.Bakalım nasıl olacak.Ayrıca lale ağacı tohumlarını da deniyorum.A.p.Atropurpureum dissectum sürekli kırmızı hatta mor olanı bildiğim kadarıyla.Ama bence baharın yeşil,yazın sonunda sarı ve de en sonunda sonbaharda kıpkırmızı yapraklarıyla acer rubrum son derece gösterişli bir ağaç.Hoşçakalın.

kazim polat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 01:10   #17
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Acer Rubrum tohumunuzun yüzünüzü güldüren kocaman bir ağaç olmasını dilerim Kazım Bey... Belki ben de o zamana kadar rüzgardan kurtarabildiğim bir Acer sahibi olabilirim.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 10:02   #18
-
 
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Funda Kalaycıoğ Mesajı Göster
Acer Rubrum tohumunuzun yüzünüzü güldüren kocaman bir ağaç olmasını dilerim Kazım Bey... Belki ben de o zamana kadar rüzgardan kurtarabildiğim bir Acer sahibi olabilirim.
Saygılar.
*** Funda hnm.Bahçenizin 1-2 noktadan resmini görme imkanı varmı .belki fikr verme açısından ii olur.

bahçevan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 11:59   #19
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili bahçevan, forumda yenisiniz biliyorum ama Türkçe'nin kullanımına dikkat edermisiniz?

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 16:38   #20
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Funda Kalaycıoğ,

Bizim de Acer palmatumumuz var.

- Ankara'da bir seradan aldık. Rengi belliydi ve herhangi bir renk değişikliği yaşamadık.

- Yıllardır bahçemizin rüzgarına ve kışın soğuklarına dayandı, umarım bundan sonra da dayanır.

- Topraktaki ve rüzgarla gelecek tuz konusu ciddi. Yanlış hatırlamıyorsam denizden 12 km'ya kadar uzak bölgede deniz etkisinin olduğu kabul ediliyordu.

Maaelesef koşullar uymayınca başka güzellikler aramak gerekiyor. Aynı güzellikte değil ama bir kırmızı yaprak alternatifi olarak Duman ağacı, ( Cotinus coggygria ) düşünebilirsiniz.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 13:34   #21
Ağaç Dostu
 
Funda Kalaycıoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 264
Dün foruma giremediğim için mesajları görmedim. Gecikmem için özür diliyorum.

Sayın Bahçevan,bu hafta sonu Silivri'ye gideceğim. Bahçemin resimlerini çekip dönüşte aktarmaya çalışırım. İlginize teşekkürler...

Sayın Sabah, bahçenizdeki Acer'in sağlıklı ve dayanıklı oluşuna sevindim. Önerdiğiniz Duman Ağacı da pek güzel görünüyor. Özel bir Acer türü bulamazsam, hayalkırıklığı yaşamamı önleyecek güzellikte bir alternatif. Teşekkür ederim...

Deniz kenarında ve rüzgarlı bir bahçe

Konuya burada devam ediyorum...

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2007, 22:02   #22
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Sevgili Uzman16, köklendirmeyi şimdilerde yaparsanız sonuç alamayabilirsiniz zira soğuk giden havalar köklendirme alanının çürümesine neden olabilir bu nedenle nisan ayında deneseniz daha iyi olur diye düşünüyorum fakat bitkiyi içeri aluırda oda sıcaklığında bir-bir buçuk ay durdurur da köklendirmeyi öyle yaparsanız 19-22 derecelik sıcaklıkta köklenmede başarılı olursunuz. Bu arada yolunuz Gıda araştırma Enstitüsünden geçerse bana uğrayın size köklendirici vereyim.

Sevgili Selahattin Bey,
Bitkiyi içeri alamam. Balkonda kalmak zorunda. Bu da Nisan ayını beklemem demektir. Yapraklanma başlaması sorun olmayacaksa o vakte kadar bir şekilde sizden köklendiriciyi temin ederim. Belki Mart ayında Bonsai toplantısı yaparız.
Yardımlarınız için teşekkürler.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 12:55   #23
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Japon Akçaağacını 1000mt rakımda, yaylada(Mersin'e bağlı Çamlıyayla) yetiştirebilir miyim, ne dersiniz?
Kışın karlı ve oldukça soğuk oluyor tabi.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 13:09   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
MSaygın, sakın denemeyin.
Yazın sıcak ve kuruluğu, kışın kar ve soğuk bitkiyi mahveder.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 14:02   #25
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Peki vazgeçtim

Teşekkürler.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 21:40   #26
Ağaç Dostu
 
Emre Albayrak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 642
Galeri: 4
Arkadaşlar siparişini verdiğim Acer palmatum tohumlarım bu gün elime ulaştı. Ancak üzerinde 3 ay 4 derecede saklayın gibi bir uyarı mevcut. Acaba ben tohumları çimlendirmeyi şu an denemeli miyim? Yoksa gerçekten 3 ay boyunca bu bıcırıkalrı buzlukta saklamakta fayda mı var?

Emre Albayrak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2008, 21:49   #27
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Don tehlikesi olmayan yerlerde tohumlar sıcak suda 2 gün bekletilip ekilir.
DON tehlikesi olan yerlerde +4 derece de 45 günlük soğuk katlamadan sonra ilk baharda
ekilir.
Çelikle üretim ilk baharda son yılın ince 8-10 cm lik sürgünlerinden alınan yumuşak çeliklerden üretilir.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2008, 14:32   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2007
Şehir: kuşadası-aydın
Mesajlar: 225
Sayın Mine Pakkaner,
Lütfen acaba İzmirde acerpalmatum ve veya acer rubrum fidanı bulabileceğim bir
fidanlık varsa bilginizi bizimle paylaşabilirmisiniz.Şimdiden teşekkürler.İyi çalışmalar.

orcanöbekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2008, 20:49   #29
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emre albayrak Mesajı Göster
Yoksa gerçekten 3 ay boyunca bu bıcırıkalrı buzlukta saklamakta fayda mı var?
Sevgili Emre buzlukta saklama tohumlarını, buzdolabının kapısı **** sebzeliği uygun.

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2008, 16:51   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Acer Palmatum'a aşı

Çinli bir üreticinin sayfasında Acer aşılama ile ilgili bir resim buldum. Tecrübeli arkadaşlar inceleyip belki bize tavsiyelerde bulunabilirler.
Acer Palmatum Aşı Uygulaması

http://www.yunfeng-gardens.com.cn

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024