View Single Post
Eski 14-12-2007, 22:54   #2
Funda Kalaycıoğlu
Ağaç Dostu

Funda Kalaycıoğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2007
Sevgili arkadaşlar,
Yukarıda ilgilendiğim konu ile ilgili yeni bir başlık açarak, internet araştırmalarım sonucu bulduğum en detaylı bilimsel veriyi aktardım.
Aylardır yaptığım bitki araştırmaları sonucu pek çok konuda karşılaştığım sorunlar gibi bu konuyu da pratiğe dönüştürmek istediğimde pek çok belirsizlik çıktı karşıma...
Ben Silivri'de deniz kenarında yetiştirebileceğim, kırmızı yapraklı ve görsel zenginliği her sitede karşıma çıkan bu ağacı yetiştirmek istiyorum.
Detaya indiğimde ilave olarak (pratiğe dönük) öğrendiklerim;
a) Karadeniz bölgesi ormanlarında doğal olarak yetişiyor. (O halde benim şartlarıma da uyum gösterebilir)
b)Ulaştığım tüm bilgiler bu ağaç türünün dört mevsimlik bir görsel şölen sunduğu konusunda birleşiyor.
c)Pek çok serada oldukça gelişmiş boylarına ulaşılabiliyor. Her boyu hemen hemen her yerde var. (Ancak gezdiğim seralarda bana gösterilen örneklerin, internetteki resimler kadar gösterişli olmadıklarını ne yazık ki itiraf etmeliyim.)
d)Yapraklar, yeşil, açık yeşil, sarı, bordo, ya da alacalı, el şeklinde ya da ince tül, dantel gibi çok farklı şekillerde olabiliyormuş. Söğüt gibi sarkan ya da kışın kızılcık gibi kıpkırmızı gövdeye sahip olanları varmış. (İşte sorunlarımdan biri! Çünkü hiç bir yerde hangi türün ne şekil bir görüntü olarak karşıma çıkacağı konusunda beni ikna edecek bir bilgiye ulaşamadım. Gezdiğim seralar da buna dahil... Yani önümüzdeki yıl birden yapraklarımın isteğimin dışında bir renk ve şekle sahip olduğunu görerek kahrolabilirim.)
e)Benim istediğim kırmızı yapraklı türlerin, adı ne olursa olsun, yeşil türlere oranla daha narin olduklarını öğrendim ki bu en azından yaşayabileceğim zorluklara hazırlıklı olmamı sağlıyor.
f)Sonra bu ağaçların tuzlu toprak sevmediklerini, yalnızca bazı türlerin denize yakın yerlerde yetişebileceğini öğrendim. (Acer Rubrum, A. pseudoplatanus, A. platanoides, A. griseum) Fakat hiç bir sitede gördüğüm fotoğraflardan, bu türlerden hangisinin doğumundan ölümüne kadar kırmızı yapraklı olduğu bilgisine ulaşamadım.
g)Rutubet ve soğukluk derecelerinin renklenmede etkin olduğunu öğrendim ancak hangi rutubet ve sıcaklığın hangi rengi yoğunlaştırdığını öğrenemedim.

Kısacası, bakım ve bitki istekleri ile ilgili pek çok şey bulabildim ama tür seçimi konusunda beni aydınlatabilecek köklü bir bilgiye ulaşamadım.

Sonuç olarak, Silivri deniz kenarı şartlarında yetişebilecek, başından sonuna dek kırmızı yapraklı, dal ve yaprak yapısı dantel gibi ince bir Japon Akçaağacım olsun istiyorum. Hangi tür bu isteklerime cevap verebilir?

Yardımlarınıza ihtiyacım var... Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar.

Funda Kalaycıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön