agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Fotoğraf
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 1 Gönderen acineton
  • 2 Gönderen gencmenn
  • 2 Gönderen Adalet Yağcı
  • 1 Gönderen gencmenn

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-06-2007, 20:54   #1
/
 
Giriş Tarihi: 03-06-2007
Şehir: İstanbul..
Mesajlar: 12
Galeri: 2
İyi Fotoğraf Çekmenin Sırları...

Tüm Agaclar.net üyelerine merhaba,

Güzel Fotograf Çekmenin Sırları;


Fotoğraflar, şipşaklardan daha iyidir. Her ikisine de kalıp olarak fotoğraf diyebilirsiniz ama şipşak fotoğraflar çoğu izleyici için değerden yoksundur. Fotoğraf ile şipşak'ı ayıran çekme hızı değildir. Şipşak ile fotoğrafı ayıran gösterilen özendir. Bakış açısı, enstantane ve diafram değeri, kompozisyon gibi şeyler. Fotoğraf yaparken çekim aşamasında istenilen sonuca ulaşmak üzere plan yapılır, plan iyi bir fotoğraf çıkacağı umudu ile uygulamaya konulur.

Başarılı fotoğraf nedir? Başarılı fotoğrafın ne olduğu oldukça öznel bir konudur ancak başarıya giden yolda pek çok kişinin ortak görüşü istenilen ve istenilmeyen özellikler aşağıda belirtilmiştir.... Bu kurallarının tamamının uygulanmış olması iyi bir fotoğraf çıkması için yeterli değildir. Her fotoğrafçı fotoğrafı farklı çeker. Bunun için fotoğrafçının ekstradan kendinden birşeyler katması beklenecektir.

En azından başlangıçta kendinizin beğendiği, en az hata gördüğünüz fotoğraflarınızı gönderin. Değersiz gördüğünüz, belirgin hatalarını bildiğiniz fotoğraflarınızı başkaları ile paylaşmayınız. Sizin beğenmediğiniz bir şeyi başkası beğense bile size fazla bir yararı olmaz. Ayrıca gelebilecek eleştiriler kötü fotoğraflarda daha sert olabilir.

İyi makine:

İyi donanım, amaca uygun makine, amaca uygun objektif, istenilen özellikleri elde etmek için birer araçtır. Kaliteli objektifi olan, ayar yapmanıza izin veren her makine ile doğru ışık ölçümü yapabildiğiniz takdirde iyi fotoğraflar çekilebilir. Donanımı önemsememek doğru olmadığı gibi, aşırı abartmak da doğru değildir.

İstenilen özellikler:

Genel:

Amaç:
Başkalarının çalışmasının tekrarı olmadan izleyiciye yeni ve etkileyici bir görsel sunmak.

İzleyici beklentisine yanıt vermek:
İzleyici beklentisi ile bire bir örtüşerek sıkıcılığa düşmeden, onların beklentisinden uzaklaşıp uçuklaşmadan ortaya konan yapıtlar, izleyici ile gereken iletişimi kurmayı başarırlar. İlginçlik, sıradışılık artı değerlerdir.

Tarz:
Fotoğrafta Nü, Belgesel, Doğa, Digital, S/B gibi pek çok dal bulunmaktadır. Çalışmanız her hangi bir tarza dahilise o tarza ait bilgileri edinmeye çalışın. Bilgili sayılan kişiler fotoğrafınızı o çerçevede değerlendirecektir.

Başlık ve fotoğrafın uyuşması:
Ör. başlıkta hüzün deniyor ise fotoğraf izleyiciye hüznü iyi yansıtıyorsa amaca ulaşılmıştır.

Çekim bilgilerinin yazılması:
Çekim teknik bilgilerinin önceden yazılması veya istenince verilmesi, exif bilgileri varsa dosyadan silinmemesi izleyiciye fotoğraf teknik anlamda anlamada yardımcı olur.

Küçük fotonun önemi: Küçük fotoların yan yana geldiği sayfada küçük fotoğrafı cazip olanlar daha çok tıklama, daha çok izlemeye ve daha çok değerlendirmeye alınıyorlar.

Kompozisyon:

Yatay ufuk çizgisi:
Manzara fotoğrafında ufuk çizgisi veya karşı kıyı çizgisinin fotoğrafın kenarına paralel olması istenilen bir özelliktir. Bunun istisnası ufuk çizgisini belirgin şekilde diagonal kullanımıdır.

Merkez dışı ana konu:
Ana konuyu merkez dışına yerleştirmek, sağında veya solunda çevreyi ikiye bölünmeden tek parça olarak daha iyi göstermeyi sağladığı gibi ana konuya daha fazla dikkat çekmeyi sağlar. İstisnalar: Ana konunun karenin büyük bir bölümünü kapladığı fotoğraflar. Simetrik fotoğraflar. Önerilen konum çerçevenin yatay ve dikey olarak 3'e bölünmesi ve ana konunun 4 kesişme noktasından birine yerleştirilmesidir.

Güçlü Çapraz formlar:
Çerçeveyi çaprazlayan çizgiler kompozisyonu durağanlıktan çıkarmaya yardımcı olurlar.

Sadelik:
Sadelik ana konuyu dikkat dağıtan ve rahatsız edici unsurlardan kurtarark sunma sanatıdır. Bunun için alan derinliğini kısmak, zeminde sade fon kullanmak ve ana konu/fon oranını artırmadan yararlanılabilir.

Kadraj seçimi:
Konulara uygun dikey veya kadrajı tercih edin.

Netlik:
Netlik gözün aradığı özelliklerden biridir. Özellikle ana konunun flu, başka bir nesnenin net olduğu fotoğraflar çok rahatsız edicidir. Netsizlik fotoğrafçının ve donanımının yetersiz olduğu izlenimi uyandırabileceğinden kaçınılması gereken bir durumdur. Bilinçli kullanımlarda bunun kare içerisinde söze gerek kalmadan bir şekilde belli edilmesi gerekir.

Pozlama:

Kontrast:
Açık ve koyu alanlarda detay kaybı olmadan elde edilmiş yüksek kontrast.

Doygunluk:
Renkli fotoğraflarda (yapaya kaçmayan) yüksek renk doygunluğu.

Işık:
Işığın iyisi fotoğrafın tadını on kat arttırır. Işık kullanımı tek cümlede anlatılmayacak şeylerden biridir.

Çerçeve:
Çerçeve fotoğraftaki anlatıma yardımcı olacak şekilde, gidecek web sayfasında etrafına belli bir alan yaratacak şekilde hazırlanırsa fotoğrafın etkisi artacaktır. Yapıt başlığı, isim, copyright bilgisi çerçeve üzerinde dikkat dağıtmadan yazılabilir.



İstenilmeyen Özellikler:

Genel:

Yine mi?
Sizin hevesinizi kırmaktan çekinerek bunu söylüyoruz ama bu duyguyu ne kadar az yaratırsanız o kadar başarılı fotoğraflarınız olacak diye düşünüyoruz. Üstelik fotoğraf gibi milyarlarca üretilen bir şey de bunu istemenin acımasızlık olduğunu da biliyoruz. İsterseniz küçük bir araştırma yapın, gönderilmiş fotoğraflara bir bakın. Bir süre sonra sizde "yine mi? demeye başlayabilirsiniz.

Çizikler, lekeler:
Fotoğrafınızda çizikler, lekeler, kırmızı gözleri önlemeye; önlenemez ise göndermeden önce düzeltmeye çalışın.

Kompozisyon:

Ortalanan ana konu:
En basit yaklaşım olduğundan fotoğraf üzerinde yeterince düşünülmemiş, basite kaçılmış hissi uyandıracaktır. Özellikle simetri söz konusu değilse daha yaratıcı çözümler aranmalıdır.

Ana konu çok küçük:
Ana konunun çerçeve içinde kapladığı alan algılamaya önemli katkı sağlar. Ana konu küçük kaldığı zaman fotoğrafçının gereken optik donanımdan yoksun olduğu veya konuya yeterince yaklaşamadığını düşündürür.

Eğri ufuk çizgisi:
Yaygın bir hata olan ufuk çizgisinin bir kaç derecelik eğrilikleri rahatsız edicidir ve puan kırdırır. Belirgin diagonal kompozisyonlar istisnadır.

Karmaşa:
Anlaşılmayı zorlayan, anlatıma katkısı bulunmayan ekstra elemanlar fotoğrafı sıkıcı hale getirirler. Küçük resim ön izlemede ise tıklanmaya cazip olmayan bir görüntü oluşmasına sebep olurlar.

Pozlama:
Basık tonlar ve düşük kontrast
Az veya fazla pozlama
Hatalı beyaz dengesi, renk kaymaları
Aşırı doygun renkler
Patlak alanlar (Beyaza kaçan parlama alanları)

Noise:
Görsel gürültü olarak Türkçeleştirilebilen, aynı renk olması gereken komşu pikseller arasındaki noktasal renk farklılıkları. Düşük ASA'da (50, 64, 100) çekerek ve daha fazla ışıklandırma yapılarak azaltılabilir. Ayrıca optik yol üzerindeki kirliliker fotoğrafa yansıyacağından bunlara temizliğie özen gösterilmeli, objektif ve CCD kirlenmeleri önlenmelidir.

Kötü tarama:
Taramanın kötüsü olur mu? Olur. Farkedilince puan kırdırtır.

Sayısal Müdahele:
Belgesel fotoğrafta içeriğie müdahele istenmeyen bir özelliktir. Fotoğrafınız belgesel türüne dahil ise mümkün olan en az müdahele ile sunulmalıdır.

Ebat:
Ekranda aşırı büyük ve aşırı küçük görünen fotoğraflar tepki çekerler.

Başlıksız fotoğraflar:

Başlıksız gönderme iddialı bir tercihtir ama başlıksız ve açıklamasız fotoğraflar iletişime bir adım geriden başlar ve kolayca bilmeceye döner.

Çerçeve:
Aşırı büyük, fotoğrafa ağır basan, bol yazılı çerçeveler fotoğrafı öldürür.

Kültürel Sınırlar:
Fotoğrafın içeriği izleyicinin kültürler sınırlarını zorlayınca olumsuz tepkiler almaya başlar. Çıplaklık, Sigara gibi konularda izleyicinin tepkisini önceden tahmin etmek zor olabilir.

Çözüm Yolları:
Çözümler basit: bol bol fotoğraf izleyin, eleştirileri okuyun, mümkünse bir kaç kitap okuyun, katılımcı olun....

Çiçek Çekimleri İçin...;

Çiçek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

•Aydinlik noktalardaki yansimalari ortadan kaldirmak icin polarizasyon filtresi kullanin ve daha keskin renkler elde edin.

•Makro cekim yapiyorsaniz alan derinliginiz cok az olacaktir. Bunun icin objenin en onemli kismina netleme yapin.

•Yine makro cekim yaparken alan derinligini en uzun mesafeye cikarmak icin daha kucuk diyafram acikligi kullanin.

•Arka plani sade tutmaya calisin ve olabildigince flulastirin. Konuyu tek bir renk onunde tek basina birakmaya calisin. Bunu yapmak icin cicegin arkasinda siyah veya baska bir renkte karton tutabilirsiniz. Arka planda gozu rahatsiz edecek parlak lekeler olusmamasina dikkat edin.

•Nesneye bakis yonunuzu degistirin. Bir bahcenin genel goruntusunu cekerken duvarin uzerine **** balkona ?ckabilirsiniz. Arazide kirlari kaplayan ?i?ekleri ?ekmek i?in yere yakin ?alisabilirsiniz.

•Eger zeminde kagit parcasi, kuru yaprak, kirik cop parcasi gibi nesneler varsa goruntusun ve cevrenin dogal halini bozmadan bunlari cicegin etrafindan temizleyin.

•Basit seyler her zaman iyidir. cicegi kadrajin icine yerlestirin ancak yapraklar kadrajdan tasacak sekilde goruntuyu cercevenin isine fazla sikistirmayin.

•Ozellikle makro cekimlerinde cok hafif bir ruzgar bile objenin goruntusunu flulastiracagi icin cekim yaparken ruzgari kesecek bir duzenek kullanin. Bir karton par?asi bu isi rahatlikla gorur. Alan derinliginizi koruyarak mumkun oldugunca hizli enstantane kullanin.

•Poz alimini objeye 15 cm mesafeden yapin ve poz degerlerini sabitleyin (kilitleyin). Daha sonra tesbit ettiginiz poz degerininin negatif film kullaniyorsaniz bir stop ?zerinde ve bir stop altinda pozlayarak; dia kullaniyorsaniz yarim stop uzerinde ve altinda pozlayarak basamaklama (bracketing) yapin.



Kaynak...


Düzenleyen *Cem* : 06-06-2007 saat 09:48
*Cem* Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2007, 09:50   #2
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Ufuk çizgisi

Digital fotoğrafçılıkda tam bir acemi biri olarak yine de şu manzaralardaki ufuk çizgisi konusuna da değinmeden edemiyeceğim.

ufuk çizgisini çok özel bir durum yoksa asla resmin ortasından geçirmeyin ufuk çizgisinin resmin altan 1/4 veya 3/4 oranına bir yere denk gelmesi resim görseliği açısından önemli.

saygılar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2007, 14:15   #3
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Belgeleme amacıyla bitki fotoğrafı çekimi

Bitkiyi belgeleme ve daha sonra tanı amacıyla kullanılabilmesi için fotoğraflamada -herbaryum için bitki saklamada nasıl bir takım teknikler ve kurallar varsa arşivleme amacıyla çekilen fotoğraflarda da- bir takım kurallar olmalı diyorum.

Konuyla ilgili uzmanlar bu konudaki kuralları, dikkat edilecek noktaları bizimle paylaşırlarsa bundan sonraki fotoğraflarımız arşivde daha yararlı olacaktır.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2007, 09:32   #4
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Bu konuda kendi çektiğim fotoğraflardaki bitkileri daha sonra adlandırmada yaşadığım sıkıntılara dayanarak saptadığım hatalarım ve referans olarak bakındığım kaynaklarda gördüğüm eksikliklere dayanarak bir iki şey söyleyebilirim.

- Çekilen pozlarda bitkinin
yaprağı, yaprak dizilişi, gövdesi, çiçeği ve genel görünümü açıkça seçilir biçimde bulunmalı.
- Çevredeki diğer bitkilerin dal ve yapraklarının yanıltıcı biçimde karışması önlenmeli.
- Bitkinin boyutu hakkında doğru bilgi verebilmeli, gerekirse cetvel, madeni para vb araç poza katılmalı.
- Özellik varsa bitkinin yaprağının arkası da unutulmamalı.
- Arşiv için farklı mevsimlerdeki hali de fotoğraflanmaya çalışılmalı.
- Ayrıca saptanabilirse bitkinin adı, yöresel adı ile çekimin yapıldığı yer bilgisi ve tarih de kaydedilmeli.

Not:
* Bitkinin güzel bir fotoğrafını paylaşmak bu konu dışındadır.
** Doğa fotoğrafçılığı ve önemli fotoğraf kurallarıbağlantısında genel amaçlı fotoğraf çekimi için kurallar bulunmakta.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2008, 20:31   #5
Ağaç Dostu
 
ilker_eroglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: İstanbul-Hadımköy
Mesajlar: 1,284
Galeri: 4
Selamlar,

Bu konu cok sönük kalmış iyi fotograf çeken arkadaşlar biraz destek olabilirlermi acaba.

Saygılarımla

İlker

ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 11:09   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Bitki fotografları çekerken ters ışıklardada çekmeyi deneyin.İnanılmaz detaylar göreceksiniz.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 11:36   #7
Ağaçsever
 
acineton's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 55
Galeri: 1
Aslında fotoğraftan bahsederken çiçek gibi kendi çekimlerimizi koysak üzerinde değerlendirsek daha şık olur kanımca.

jineop beğendi.
acineton Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2012, 03:02   #8
Ağaçsever
 
gencmenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2012
Şehir: lichtenfels
Mesajlar: 38
Sadece fotografi bilmekte yeterli degildir, fotograftan cok kompozisyon bilgisi ve göz yetenegide fotografciligin olmazsa olmazidir, belki bazilari bu sözüme kizar fakat yillardir söyledigim gibi, fotograf cekmek bir sanat degildir, sadece ve sadece beceridir

zenfree ve jineop beğendi.
gencmenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2012, 14:49   #9
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sayın gencmenn, siteye hoş geldiniz.
İlgi alanınız fotoğrafçılık olduğuna göre, bizlerden gelen sorulara cevap verebilirsiniz.
Bu, benim gibi fotoğraf çekmeyi seven, ama incelikleri konusunda kafası karışmış pek çok üyeyi de mutlu eder.

jineop ve Sevgi Durul beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 05:17   #10
Ağaçsever
 
gencmenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2012
Şehir: lichtenfels
Mesajlar: 38
Öyle ise bilmek istediginiz bir konuyu forumda acin ve bana mesaj birakin detayli bilgilendirme yapayim, kalin saglicakla

gencmenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 07:03   #11
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Teşekkürler sayın gencmenn.
Bu başlıkta fotoğraf makinası ile ilgili sorularım olmuştu, arkadaşlarım yardımcı oldular.
Sizin de fikrinizi almak isterim.

Fazla bütçe ayıramadığım için, en son sony wx50 karar kıldım.
Compact olması ve özellikleri yeterli gibi geldi, sizin de fikrinizi alabilirmiyim bu konuda?

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024